پیشرانه جدید پژو پارس، سمند و سورن چه ویژگی هایی دارد؟

موتور XU پلاس

به گفته مدیران گروه صنعتی ایران خودرو، قرار است تا بزودی نمونه جدید پیشرانه XU با نام «XU پلاس» بر روی محصولات اقتصادی این خودروساز نصب شود. آن طور که مشخص است، موتور ایکس یو پلاس بر روی پژو پارس، سمند بهینه و سورن نصب خواهد شد.

تیگو 8 پلاگین تیگو 8 پلاگین

به گزارش پایگاه خبری «اسب بخار»، مدیرعامل شرکت «تحقیق، طراحی و تولید موتور ایران خودرو» (ایپکو) با اشاره به پروژه ارتقای موتور XU گفت: «تا اواخر مهر ماه، حدود ۵۰ دستگاه از این موتور در خطوط ایران خودرو مونتاژ خواهد شد و در صورت تکمیل خطوط توسط سازندگان، تا پایان امسال این پروژه به مرحله تولید انبوه خواهد رسید».

مهدی رجبعلی، با اشاره به برنامه های ایپکو برای امسال، عنوان کرد: «سال گذشته با هماهنگی تمام بخش های ایران خودرو، نقشه راه قوای محرکه ایران خودرو تا سال ۱۴۱۰ ترسیم شد. در این اقدام، متناسب با محصولات تولیدی ایران خودرو تا سال مذکور، نیازمندی هر یک از طرح های محصولی به قوای محرکه مورد بررسی قرار گرفت، بر همین اساس، طرح و پروژه های مختلف در راستای این نقشه راه آغاز شده است».
وی افزود: «یکی از مهم ترین پروژه هایی که در حال حاضر پیش می بریم، ارتقای موتور XU است. این موتور از موتورهای پرسابقه ایران خودرو به شمار می رود که به روزآوری آن در دستور کار قرار گرفته است». مدیرعامل ایپکو خاطرنشان کرد: «پس از طی کردن آزمون های مختلف و مراحل نمونه سازی، پنج نمونه از این موتور در خطوط ایران خودرو تولید و برای آزمون های نهایی آماده شد»

مشخصات و ویژگی های پیشرانه XU پلاس

پیشرانه XU پلاس در اصل همان پیشرانه ۸ سوپاپ خودروهایی مانند سمند، پژو ۴۰۵ و پارس است که حالا با ارتقای فنی و بهینه سازی همراه شده است. این پیشرانه ۱۷۶۰ سی سی، از نوع ۴ سیلندر و ۸ سوپاپ بوده و در نمونه فعلی قدرتی در بازه ۹۷ تا ۱۰۰ اسب بخار را با گشتاور ۱۵۳ نیوتن متر تولید می کند. پیشرانه XU ساده یا همان XU7JP/L3 بر روی خودروهایی مانند پژو پارس، سمند و پژو ۴۰۵ مصرف سوخت ترکیبی در بازه ۸٫۳ تا ۹٫۱ لیتر را به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر دارد.

اما حالا با تغییراتی که مهندسان ایپکو بر روی این پیشرانه انجام داده اند، شاهد پیشرانه XU بهینه تری نسبت به گذشته هستیم و بدیهی است که باید این پیشرانه نسبت به گذشته عملکرد بهتری را به نمایش بگذارد. دلیل اصلی حفظ و ثبات تولید این پیشرانه قدیمی و ۸ سوپاپ در گروه صنعتی ایران خودرو، عمق داخلی سازی بالای آن است و از سویی این پیشرانه در نسخه های بنزینی و دوگانه سوز (گاز سوز CNG) کمترین ارزش ریالی را نسبت به سایر پیشرانه های موجود خودروهای سواری در ایران خودرو دارد.

در حال حاضر پیشرانه XU پلاس از نظر آلایندگی وضعیت به مراتب بهتری را نسبت به XU قدیمی دارد و عملکرد مناسبی را با استاندارد آلایندگی یورو ۵ به نمایش می گذارد. همچنین در تست های انجام شده، نمودار گشتاور موتور ایکس یو پلاس یکنواخت تر از ایکس یو ساده بوده و همین مسئله باعث می شود تا شتاب گیری و مصرف سوخت XU پلاس بهینه تر از نمونه های قبلی باشد. در حال حاضر این پیشرانه بهینه به صورت میانگین حدود ۱٫۲ لیتر به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر، مصرف سوخت کمتری را نسبت به XU ساده دارد. همچنین توان خروجی XU پلاس نسبت به نمونه قبلی کمی ارتقا پیدا کرده و می تواند در برخی نسخه ها تا ۱۶۰ نیوتن متر گشتاور را در اختیار راننده بگذارد. به گفته مهندسان ایپکو و ایران خودرو، پیشرانه ایکس یو پلاس در حالت گاز سوز (CNG) عملکرد بهتری را نسبت به نمونه های قبلی دارد و قدرت بیشتر را در کنار مصرف سوخت کمتر به نمایش می گذارد.

برخی منابع خبری می گویند که ایران خودرو برنامه دارد تا در آینده نزدیک، نمونه جدید وانت «آریسان» را به بازار معرفی کند. این خودرو که گویا «آریسان ۲» نام دارد، به پیشرانه UX پلاس مجهز خواهد شد و قابلیت حرکتی بهتری را نسبت به آریسان معمولی به دست می آورد. در حال حاضر نصب پیشرانه ایکس یو پلاس بر روی نسخه های پایه و ارزان سمند بهینه، سورن و پژو پارس قطعی شده است.

پایگاه خبری اسب بخار

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.