آشنایی با انواع موتورسیکلت در بازار

نیکد
نیکد

انواع موتورسیکلت ها چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند؟ کلاً موتورها به چند دسته تقسیم می شوند و تفاوت های آن ها از نظر ابعاد و کلاس در چیست؟

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

موتورسیکلت وسیله نقلیه ای جذاب در طول تاریخ بوده که همواره طرف‌داران خاص خود را داشته است. از زمان جنگ های جهانی که این وسیله در جبهه ها کاربرد داشت تا مسابقات موتورسواری در نقاط مختلف جهان، می توان به نقش مهم موتورسیکلت در دنیا پی برد. افزون بر موارد گفته شده، موتورسیکلت در بسیاری از کشورهای پرجمعیت آسیایی، اولویت اول مردم برای جابه‌جایی و حمل و نقل است. در کشور ما نیز نقش این وسیله دوچرخ به مرور در زندگی مردم پررنگ تر شده است. به خصوص، در سال های اخیر که با گرانی خودرو، بسیاری از جوانان به خرید موتور روی آورده اند.

در این مقاله، کلاس بندی کامل انواع موتورسیکلت را شرح داده ایم تا از این پس، در خیابان با دیدن هر مدل موتور دقیقاً بدانید با چه سبکی از این وسیله نقلیه روبه‌رو هستید.

اسکوتر (Scooter)

محبوب ترین کلاس امروزی در میان انواع موتورسیکلت و یکی از پرفروش ترین کلاس ها در جهان. اسکوترها عموماً موتورهایی برای استفاده درون شهری هستند و عمده کسانی که به سراغ این کلاس از موتورها می آیند، یا قصد کار کردن با آن را دارند، یا به چشم تفریح به آن نگاه می کنند. برای دسته اول، طیف متنوعی از اسکوترها در بازار عرضه شده است. موتورهای طرح هوندا ویو را می توان اصلی ترین گزینه در بازار اسکوترهای کاری ایران دانست.

اسکوتر
اسکوتر

البته هوندا ویو اصلی چند سال است که دیگر به طور جدی در بازار حضور ندارد و نسخه های کپی آن همچون کویر رادیسون و محصولات چینی جای خالی آن را پر کرده اند. دسته دوم هم که استفاده تفریحی از اسکوترها دارند، مشتری موتورهای طرح وسپا هستند. اگر توان مالی آن ها اجازه دهد، به سراغ نسخه های اصلی وسپا می روند، در غیر این صورت، انبوهی از محصولات چینی با ظاهر کپی شده از وسپا در بازار موجودند. ناگفته نماند از آن جا که در اسکوترها، راحتی سواری بر هر چیزی اولویت دارد، تقریباً ۹۰ درصد آن ها فاقد کلاچ دستی اند و از جعبه دنده اتوماتیک بهره می برند. جدا از مدل های برقی، اسکوترها می توانند طیف پیشرانه های ۵۰ تا ۲۰۰ سی سی را در بر بگیرند. هر چند برخی اسکوترهای قوی تر نیز در بازار با حجم موتور ۲۵۰ سی سی یا بالاتر یافت می شوند.

استریت (Street)

به جرئت، پرفروش ترین کلاس در بین انواع موتورسیکلت در ایران و بسیاری از نقاط جهان، کلاس استریت است. استریت ها همان موتورهای اسپرت شهری هستند و معمولاً قیمت بالایی هم ندارند و در دسته موتورهای نسبتاً اقتصادی جای می گیرند. در موتورهای استریت، همچون اسکوترها، لذت و راحتی سواری مدنظر نیست و بیش تر بر روی توانایی های حرکتی مانور داده شده است. به همین دلیل، اکثر استریت ها از گیربکس دنده ای بهره می برند و برای تعویض دنده در آن ها باید کلاچ گرفته شود.

استریت
استریت

یک موتورسیکلت استریت در عین اسپرت بودن می تواند به عنوان وسیله کار هم مورد استفاده قرار گیرد. بدون شک، معروف ترین موتورسیکلت کلاس استریت ایران، هوندا CG125 است. موتورسیکلتی افسانه ای که حکم پراید در بازار موتورسیکلت کشورمان را دارد و سال هاست با وجود توقف عرضه نمونه اصلی، همچنان تولید نسخه های کپی آن با کیفیتی نه چندان بالا از سوی شرکت های داخلی ادامه دارد. افزون بر محصول محبوب هوندا، استریت موتورهای موفقی از برندهای هندی نیز در دهه های اخیر به بازار ایران آمده اند و فروش بالایی را تجربه کرده اند. حجم پیشرانه استریت موتورها معمولاً از ۱۲۵ سی سی به بالاست. 

نیکد (Naked)

کلاس نیکد عملاً تفاوت زیادی با کلاس استریت ندارد. موتورهای نیکد همان موتورهای استریت هستند که ویژگی های اسپرت تری دارند و معمولاً از موتورهای حجیم تری استفاده می کنند. در طراحی ظاهری این کلاس از موتورها نیز تلاش می شود که بیش تر آن ها را شبیه به کلاس های بالاتر همچون موتورهای ریس از آب درآورند. کلاس نیکد را می توان منطقی ترین سگمنت برای مشتریان موتورهای اسپرت دانست، چراکه ظاهر خاص تری از موتورهای استریت دارند و در عین حال، به اندازه موتورهای ریس گران نیستند.

نیکد
نیکد

از آن جا که در بازار ایران هم محدودیت های زیادی بر سر تردد موتورهای سنگین با حجم پیشرانه بالا وجود دارد، موتورهای نیکد عملاً جایگاه آن ها را در بازار پر کرده اند. محصولات برندهایی همچون پالس، آپاچی و بنلی را از محبوب ترین موتورهای کلاس نیکد در ایران باید دانست. قشر اصلی خریداران موتورهای نیکد جوانان هستند و به همین دلیل، اکثر محصولات عرضه شده در این کلاس حجم موتوری بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ سی سی دارند.   

ریس (Race)

یکی از قوی ترین و گران ترین سگمنت های انواع موتورسیکلت در دنیا که در بازار ایران عموماً با نام موتور سنگین شناخته می شوند. موتورهای ریس از بدنه ای اسپرت با فلاپ های حجیم برخوردارند و ابعاد آن ها به مراتب بزرگ تر از موتورهای استریت و نیکد است. یک موتورسیکلت ریس، همان طور که از اسمش برمی آید، برای استفاده در پیست مسابقه ساخته شده است، اما بسیاری از خریداران این موتورها هرگز چنین قصدی از انتخاب خود ندارند و اغلب به تاخت و تاز در اتوبان های شهری اکتفا می کنند.

ریس
ریس

موتورهای ریس معمولاً باید حجم پیشرانه ای بیش تر از ۳۰۰ سی سی داشته باشند. بماند که برخی کمپانی ها در این بین، اقدام به عرضه موتورهایی با ظاهر شبیه به ریس، اما با پیشرانه ۲۵۰ یا حتا ۲۰۰ سی سی کرده اند. به هر حال، فعلاً که موتورسیکلت های با حجم موتور بالای ۲۵۰ سی سی، مجوز پلاک شدن در ایران را ندارند. بعید هم به نظر می رسد تا سال های آینده گشایشی در این زمینه اتفاق افتد. اما جالب این جاست که با همین شرایط فعلی، تعداد زیادی موتور سنگین از برندهای هوندا، سوزوکی و… در پایتخت تردد می کنند. البته خرید و استفاده از آن ها به دلیل برخورد نهادهای قانونی ریسک بالایی دارد. از طرفی، موتورهای ریس به علت نداشتن مجوز پلاک، فاقد سند رسمی هستند و به همین علت، در صورت به سرقت رفتن، مالکان خود را به دردسر می اندازند.

کراس (Cross)

موتور کراس ها را شاسی بلندهای دنیای انواع موتورسیکلت باید نامید. موتورهایی با چرخ های بزرگ و فنربندی قوی که برای تردد در مسیرهای سنگلاخی و آفرودی طراحی شده اند. این کلاس از موتورها سبک طراحی خاص خودشان را دارند و اغلب مدل های موجود در این کلاس شبیه به یکدیگر هستند. هوندا تریل، محبوب ترین موتور کراس موجود در ایران است که سال هاست توسط ارگان های نظامی کشور استفاده می شود. به جز تریل، موتور کراس های مختلفی از برندهای دیگر هم وارد بازار شده اند. یک موتورسیکلت کراس برای این که توانایی های خارج جاده ای خوبی ارائه دهد، حداقل حجم پیشرانه آن باید ۲۵۰ سی سی باشد. در بازار کشور ما هم اکثر موتور کراس ها از ۲۵۰ سی سی به بالا هستند.

کراس
کراس

موتور کراس ها برخلاف موتورهای ریس، اغلب به شکل تک سیلندر طراحی می شوند و تمرکز اصلی در ساخت پیشرانه این موتورها، بر روی گشتاور بالاست که در بیراهه نوردی بیش تر به کار می آید. در موتور کراس ها خبری از فلاپ های فانتزی و رینگ های اسپرت نیست. شاسی این گونه از موتورها بسیار محکم و در عین حال، سبک طراحی می شود تا مقاومت خوبی داشته باشد. در موتور کراس ها به جای سرعت و شتاب، این قدرت است که اهمیت دارد. موتور کراس ها افزون بر کاربری های خاص، مسابقات مخصوص به خود را دارند و همه ساله بسیاری از علاقه‌مندان برای تماشای پرش های دیدنی آن ها به رالی موتور کراس می روند.

کروزر (Cruiser)

یکی از دوست داشتنی ترین انواع موتورسیکلت در دنیا که نام آن با نام کمپانی آمریکایی هارلی دیویدسون گره خورده است. برندی که تاریخچه ای پرافتخار دارد و بیش از یک قرن از آغاز تأسیس آن می گذرد. هارلی بدون شک، آغازگر و صاحب سبک موتورهای کروزر است. موتورهایی مخوف و قدرتمند که در طول سالیان سال تبدیل به نمادی از گروه های مافیایی و حتا خلاف‌کاران ثروتمند شده اند. موتورهای کلاس کروزر بیش تر از آن که در خیابان های شهر کاربرد داشته باشند، به درد جاده می خورند. به همین دلیل است که بسیاری از کسانی که قصد سفر کردن با موتورسیکلت را دارند، به سراغ کروزرها می روند. کروزرهای اصیل همچون هارلی دیویدسون، معمولاً از نظر فنی تفاوت خاصی با موتورهای ریس ندارند و از پیشرانه هایی حجیم و قدرتمند بهره می برند.

کروزر
کروزر

آن چه بیش از هر چیز کروزرها را خاص می کند، تجهیزات و لوازم جانبی مخصوص آن هاست، به گونه ای که، گاه کروزرسواران به اندازه قیمت خود موتورسیکلت یا حتا بیش تر، برای لباس و لوازم جانبی مخصوص آن پول خرج می کنند. دیگر نکته جذاب کروزرها، قابلیت سفارشی سازی و شخصی سازی بسیار بالای آن هاست. آپشنی که در دیگر انواع موتورسیکلت وجود ندارد. به عنوان مثال، می توان تک تک اجزای یک موتور کروزر همچون فرمان، صندلی، اگزوز، رینگ ها، آینه ها، فلاپ ها و چراغ ها را سفارشی سازی کرد. در ایران به جز تعدادی اندک، نسخه های اصلی هارلی دیویدسون را نمی توان یافت و عمدتاً طرف‌داران کلاس کروزر باید به خرید موتورهای طرح هارلی از برندهای آسیایی روی بیاورند. 

کافه ریسر (Cafe Racer)

کافه ریسر را باید ترکیبی از دو سگمنت نیکد و کروزر دانست. در موتورهای کافه ریسر برخلاف کروزرها، خبری از فرمان دسته بلند، اگزوز طویل و پشتی صندلی نیست، اما به اندازه موتورهای استریت و نیکد هم اسپرت به نظر نمی رسند. در حقیقت، کافه ریسر را می توان برداشتی کلاسیک از موتورهای شهری دانست. در بسیاری از مواقع، مالکان موتورهای استریت و نیکد با ایجاد تغییراتی در ظاهر موتورسیکلت خود، آن را شبیه به یک موتور کافه ریسر می کنند. اغلب کافه ریسرها در جهان به صورت دست ساز تولید می شوند و تیراژ تولید آن ها از کروزرها هم کم تر است.

کافه ریس
کافه ریس

کافه ریسر امروز کلاسی مستقل در دنیای انواع موتورسیکلت است و این سگمنت طرف‌داران مخصوص به خود را دارد. در بازار ایران، موتورهای کافه ریسر هنوز جا نیافتاده اند و بیش تر افراد آن ها را با موتورهای طرح هارلی و سایر کروزرها اشتباه می گیرند. با این حال، در سال های گذشته، پای تعداد محدودی کافه ریسر به خیابان های ما هم باز شده است و همچنین به تازگی برخی شرکت های داخلی نیز اقدام به عرضه محصولاتی چینی با سبک طراحی نزدیک به کافه ریسرها کرده اند.           

سپهر عظیمی

پایگاه خبری اسب بخار

۳.۳ امتیاز از ۳ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.