دو نیمه پنهان بازار خودرو
پزشکیان در شرایطی سکان اجرایی کشور را در دست گرفته است که با دو نیمه پنهان بازار خودرو روبهروست؛ از یک سو، مصرف کنندگان توقع کاهش قیمت ها را دارند و از سوی دیگر، شرایط تولید مساعد نیست.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، دیروز (۷ مرداد ۱۴۰۳) مراسم تنفیذ رئیس دولت چهاردهم برگزار شد، فردا هم باید به مجلس برود؛ این بار در قامت یک رئیس جمهور به ساختمان سبز بهارستان قدم خواهد گذاشت.
در واقع، پزشکیان از دیروز رسماً عهده دار امور اجرایی کشور شد. او باید با تمام توان در جبهههای مختلف بجنگد، جنگی که هدف بهبود زندگی شهروندان است.
در این شرایط، خودرو به عنوان یکی از چهار شاخص زندگی، حال و اوضاع مناسبی ندارد، به خصوص پس از اقدامات آخر دولت قبل سطح توقع و خواسته مردم به شدت بالا رفته است؛ از یک سو، توقع دارند روند کاهشی قیمت ها ادامه داشته باشد و از سوی دیگر، کیفیت و ایمنی خودروها افزایش پیدا کند. البته این یک خواسته منطقی و یک وظیفه تلقی می شود. طی سال های اخیر دولت نتوانسته است از این بابت نظر مساعد مردم را جلب کند، وضعیت به گونه ای شده است که همه نسبت به وضع موجود صنعت خودروسازی معترض هستند.
از منظر مصرف کننده این نقد، اعتراض و توقع کاملاً به جاست. هنوز شرایط به وجودآمده حاصل از برجام از یادها نرفته است، هنوز حضور برندهای معتبر، بزرگ و صاحب نام این صنعت به عنوان واردکننده و تولیدکننده فراموش نشده است، هنوز وضعیت بازار با شیوه متنوع و منعطف فروش همراه با تنوع بسیار در اذهان باقی مانده است،
اما با اعمال تحریم های داخلی و خارجی یکباره تمام آنچه آینده این صنعت را به سمت درست هدایت می کرد، دود شد و به هوا رفت.
پیرو این اتفاقات کار به جایی رسیده است که نه تنها قیمت خودروها به چندین برابر قیمت جهانی آن ها رسیده است، بلکه دیگر از تنوع و قدرت انتخاب و روش های جذاب فروش خبری نیست. متقاضیان مجبور هستند برای خرید، هم ماه ها در انتظار بمانند و هم هر شرایطی که تولیدکننده می گوید بپذیرند. واردات هم همین طور است. هر چند دولت سیزدهم قفل ۵ ساله ممنوعیت ها را شکست، اما با گذشت دو سال از زمان دور جدید، واردات به نقطه مطلوبی نرسیده است.
در همین حال، وضعیت نامساعد اقتصادی، کمبود منابع ارزی، رانت حاصل از قیمت گذاری دستوری باعث ماندگاری تقاضاهای غیرمصرفی در بازار شده است. بازاری که همچنان در رکود قرار داشته و مستعد حوادث زیادی است. یک خبر می تواند قیمت ها را بشکند و خبر دیگر به سرعت تب تند قیمت ها را بیش تر می کند. به بیان ساده تر، بازار خودرو نشان داده است دو نیمه یا دوروی متفاوت دارد؛ همان قدر که با سرعت می تواند نزولی باشد به همان اندازه و سرعت صعودی می شود. بازار خودرو می تواند یک آینه تمام نما از وضعیت اقتصادی کشور باشد. اگر دولت جدید موفق به تزریق آرامش و ثبات به این بازار شود، می توان نسبت به بهبود امور در آینده بسیار امیدوارتر بود.
از نظر من هیچ نیمه پنهانی در کار نیس شما به روند خودروسازی بازار خودرو نگاه کنی بعد از ۵۷ روند یه شکل بود و شاید بش یه موقعی یکم شدت بیشتر بود یه موقعی یه کم آرومتر ولی روند کلی همون طوری زمان جنگ ایران عراق که بهانه جنگ داشتن انقد طولش دادن بعد جنگ تموم شد گفتن بازسازی میکنم بعد شروع شد دنیا تهدید کردن تحریم حالا به بهانه تحریم پدر ملت درآوردن در صورتی که ما داریم این همه ضرر میدیم هیچ منطق اقتصادی پشتش نیس
مشکل مرغهای داخل حصار این است که چشم امیدشان به دست مرغدار است تا هر روز برایشان دانه بپاشد . وگرنه مرغ هم بال دارد ! شاید نتواند مداوم پرواز کند ، اما میتواند از پرچین مرغداری عبور کند .
حالا شاید هرچند ماه هم مرغدار عوض شود !!! شاید مردی که میاید دستش بزرگتر باشد و دانه بیشتری بپاشد ، اما هیچوقت در را باز نخواهد گذاشت .
مرداد ماه ۲۶۳ میلیون پیش پرداخت دادم
۱۲ دی ماه هم با پرداخت ۷۴۰ میلیون تصفیه حساب کامل کردم
تحویل خودرو ۳ ماه کاری
و امروز ۸ مرداد هست و هنوز ماشین تحویل ندادن
و هیچ کس هم در مدیران خودرو پاسخ گو نیست 🙁