واردات ارزان با دلار 150 هزار تومانی ممکن است؟

واردات ارزان خودرو
واردات ارزان خودرو

لایحه واردات خودروهای کارکرده مصوب و در شرف اجراست؛ اما آیا واردات ارزان با دلار ۱۵۰ هزار تومانی ممکن است؟ آیا واقعاً هدف همان است که می گویند؟

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، براساس گفته مسئولان و متولیان، واردات خودرو پس از هماهنگی های ایجادشده با سرعتی مناسب در حال انجام است. تاکنون ۴ هزار خودرو ترخیص شده اند و ۵ هزار خودرو نیز ثبت سفارش شده اند. موافقان واردات که با ورود خودروهای نو و دست دوم (در بسیاری از کشورهای دیگر نیز مرسوم است)، تولیدکنندگان داخلی (به طور مستقیم مونتاژکاران یا خودروسازان بخش خصوصی منظور آنان است) مجبور می شوند از یک سو، قیمت ها را کاهش بدهند و از سوی دیگر، برای باقی ماندن در شرایط رقابت و از دست ندان سهم بازار مجبور هستند کیفیت را افزایش بدهند.

از یک منظر، حرف موافقان صحیح است؛ واردات منجر به افزایش رقابت می شود، البته اگر شرایط برای رقابت مهیا باشد، یا این که ممکن است باعث شکسته شدن حباب قیمت خودروهای مدل ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ موجود در بازار شود؛ خودروهایی که برای خودشان نسبت به عرف موقعیت و جایگاه قیمتی بسیار بالاتری دست و پا کردند. منتها واردات به تنهایی نمی تواند منجر به کنترل بازار و سایر توهمات موافقان این طرح شود.

این در حالی است که واردات و خودروی تولید داخل مکمل یکدیگر هستند. هیچ کدام به تنهایی نمی توانند بازار خودرو را کنترل کنند، اما در حال حاضر، شرایط برای تولید داخل چندان مهیا نیست، مگر این که با تکیه بر دیدگاهی که دارند، مقدمات افزایش تولید را فراهم کنند تا نیاز بازار را با واردات و تولید پوشش بدهند، ضمن این که، فضا به گونه ای شده است که بسیاری از خریداران و مصرف کنندگان واقعی در انتظار واردات خودروهای ارزان هستند.

یک محاسبه ساده

با این حال، یک حساب ساده و سرانگشتی نشان می دهد که خودروهای وارداتی نه تنها ارزان نخواهد بود، بلکه قیمت تمام شده آن ها، اگر بیش تر نباشد، در بهترین و خوش‌بینانه ترین حالت برای خودورهای کارکرده برابر با خودروی صفرکیلومتر و صفرهای وارداتی با قیمت هایی دو یا سه برابر قیمت جهانی تمام وارد خواهد شد.

فرض کنید یک خودرو با حجم موتور ۱۵۰۰ تا ۲ هزار سی سی به قیمت ۲۰ هزار دلار خریداری شده است. هزینه بیمه و حمل نقل که برای خودروی کامل بین ۲۵۰۰ تا ۳ هزار دلار است به آن افزوده می شود. ۴ تا ۶ درصد هم معمولا ًهزینه دور زدن تحریم به قیمت نهایی اضافه می شود.

حقوق دولتی یا غیر شرکتی

در همین حال، براساس تعرفه های جدید برای این حجم موتور (۱۵۰۰ تا ۲ هزار سی سی) ۹۵ درصد حق ورودی در نظر گرفته شده است. به بیان ساده، بدون احتساب هزینه دور زدن تحریم ها، حمل و نقل و بیمه، فقط با افزایش تعرفه ورودی قیمت این خودرو به ۳۹ هزاردلار جهش می کند. در همین حال، باید ۹ درصد ارزش افزوده، ۱۰ درصد از ارزش گمرکی خودرو طبق سند ترخیص برای شماره‌گذاری (عوارض راهنمایی و رانندگی)، ۳ درصد ارزش گمرکی در هنگام شماره‌گذاری هزینه نقل و انتقال دارایی، مالیات خودروی سبز، عوارض شهرداری به هنگام پلاک، هزینه اسقاط، هزینه استاندارد معادل ۸ در هزار ارزش cif را در نظر گرفت.

هزینه های شرکتی

غیر از موارد فوق که مربوط به حقوق غیر شرکتی است، معمولاً ۱۵ تا ۲۱ درصد سود هزینه نرخ تسهیلات بانکی، کارمزد ثبت سفارش (اگر از کارخانه خرید انجام شود که معمولاً ۱ دوهزارم دلار است)، ۵ درصد قانون بودجه، هزینه بازاریابی، هزینه های اداری فروش، کمیسیون خدمات پس از فروش برای هرخودرو، درصد کمیسیون فروش، هزینه های بیمه، ۱۵ درصد سود شرکت که مجموع این ها عدد قابل ملاحظه ای به قیمت اولیه خودرو اضافه می کند. ضمن این که، معمولاً قیمت دلار عددی میانگین بازار آزاد و بازار متشکل درمی آید که برای دور جدید واردات این رقم معادل ۵۰ هزار تومان می شود.

به همین دلیل، قیمت تمام شده یک خودروی ۲۰ هزار دلاری وارداتی به طور میانگین به ۳  میلیارد تومان می رسد. البته اگر با ارز ETS و با نرخ ۲۸۵۰۰ تومان (دیگر وجود ندارد) واردات صورت می گرفت و یا در تعرفه ها تجدیدنظر می شد، به طور قطع، قیمت تمام شده به شدت کاهش پیدا می کرد، اما ارز مورد نیاز برای واردات باید از بازار متشکل، که در محدوده ۴۱ تا ۴۲ هزار تومان قرار دارد، تهیه شود که قیمت تمام شده را حتا شاید به قیمت هایی فراتر از میلیارد تومان برساند. با تقسیم قیمت تومانی بر قیمت دلاری این خودرو، تقریباً هر دلار برای واردکننده کمی بیش از ۳ برابر نرخ میانگین بازار، یعنی بین ۱۵۰ تا ۱۷۰ هزار تومان تمام می شود.

با این وجود، آیا خودروهای وارداتی با قیمت های پایین عرضه خواهند شد یا صرفاً در باغ سبز است؟ آیا واقعاً قصد کنترل بازار است؟

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.