دستکاری اقتصادی بازارها با قرعه کشی خودرو

قرعه کشی ایران خودرو در روزهای اخیر بخش قابل توجهی از پول های سرگردان مردم را که در بازارهای دیگر مشغول فعالیت بودند را به خود جلب کرد، موضوعی که موجب ایجاد نوسان در بازارهای مختلف شده است.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، حضور حدود ۲ میلیون نفر در قرعه کشی ایران خودرو و الزام این ثبت نام کنندگان به بلوکه کردن ۲۳۰ میلیون تومان در حساب های وکالتی، موجب شد که چندصد هزار میلیارد تومان سرمایه سرگردان مردم که در بازارهای مختلف فعال بود به حساب های وکالتی سرازیر شود.
در نتیجه شاهد آن بودیم که عرضه در بازارهایی مانند طلا، ارز و بورس به شدت افزایش یافت و همین فرایند قیمت ها را در این بازارها با کاهش همراه کرد.
اما به باور کارشناسان این کاهش قیمت ها ادامه نخواهد داشت و پس از خروج سرمایه های بلوکه شده در بانک ها و پایان مراحل قرعه کشی بار دیگر وارد بازارهای یاد شده خواهد شد و در این صورت تقاضا از عرضه پیشی خواهد گرفت.
چنین روندی می تواند یک نوسان جدی در بازارها ایجاد کند که بدون شک برای روند طبیعی این بازارها مشکل ساز است و در عین جال فرصتی برای یک نوسان گیری دولتی ایجاد می کند.
زمانی که دولت قرار است بساط قرعه کشی را برای سرمایه های خرد مردم پهن کند، بدون شک ماهی گیرهای اصلی بازار که عمدتا به نهادهای دولتی و سرمایه گذاری های بزرگ و نیمه دولتی وابسته اند، آماده ماهی گیری از این آب گل آلود می شوند.
این ماهی گیری به این صورت رخ می دهد که دقیقا در زمان مازاد عرضه و افت قیمت ها به صورت روانی، خرید های عمده در بازارهایی مانند ارز و سکه انجام می شود و زمانی که بساط قرعه کشی تمام شد و مردم بار دیگر متقاضی خرید در بازارهای سرمایه ای شدند، کالاهای خریداری شده در کف قیمت، با نرخ های بالاتر به مردم فروخته می شود.
چنین فرایندی بدون شک می تواند دستکاری در بازارها نام گرفته شود و مردمی که سرمایه های سرگردان خود را به بهانه جلوگیری از فروپاشی ارزش دارایی هایشان به این بازار و آن بازار منتقل می کنند، ناخواسته به ابزار نوسان گیری سرمایه داران بزرگ تبدیل می شوند و در نهایت تنها بازندگان این جریان مردم و سرمایه های خرد به شمار می روند.
مردمی که نه در قرعه کشی خودرو که احتمال پیروزی در آن تقریبا برابر صفر است چیزی به دست آورده اند و نه توانسته اند، ارزش سرمایه خود را حفظ کنند؛ چرا که دارایی های خود را در کف قیمت برای ثبت نام خودرو نقد کرده اند و حال قرار است با نرخ های بالاتر خرید کنند که مبادا ریال شان بیش از پیش کم ارزش شود.
حال می بینیم که در پس پرده این پول های عظیم که به واسطه انحصار و کمبود عرضه در بازار خودرو و ایجاد یک لاتاری بی برنده ایجاد شده است، چه می گذرد؛ مردمی که همیشه بازنده اند و سرمایه دارانی که ثروتمندتر می شوند.





بهترین مقاله اسب بخار با اختلاف.
اسب بخاری که من دوست دارم شدید. رسانه که آگاهی بخشه، ذهن تحلیلی کلان داره و در کنار منافع مردمه.
خیلی خیلی مقاله ساده ای بود ولی بشدت نکته مهمی رو بیان کرد. امیدوارم هیچوقت خودرو و بازار خودرو رو فقط به عنوان یک سرگرمی نبینید و به اون به چشم یکی از قطعات پازل بزرگ اقتصادی نگاه کنید و آگاهی و فرهنگ مردم ما که عمدتا از اقشار آسیپ پذیر هستند رو بالا ببرید تا بتونن تصمیمات بهتری در این جامعه افسار گسیخته اقتصادی بگیرند و کسی نتونه ازشون سو استفاده کنه. دمتون گرم. من این مقاله رو به عنوان چراغی برای راه آینده اسب بخار دیدم و کلی امید در دلم زنده شد که ممکنه رسانتون بتونه دوباره به مسیر سالم برگرده.