فیدلیتی پرایم بخریم یا KMC K7؟

فیدلیتی پرایم و KMC K7
فیدلیتی پرایم و KMC K7

قصد داریم دو خودروی فیدلیتی پرایم و KMC K7 را، که هر دو در باشگاه یک میلیاردی ها عضویت دارند، پیش روی هم قرار دهیم و کسانی که قصد خرید یکی از این دو محصول را دارند، تا حد ممکن در انتخاب‌شان یاری کنیم.

فونیکس تیگو 7 پلاگین هیبرید فونیکس تیگو 7 پلاگین هیبرید

در این سال ها و در نبودِ برندهای معتبر و نام آشنای بین المللی در بازار داخلی کشور، مارکت ایران به جولانگاه باشکوهی برای انواع و اقسام خودروهای چینی با سگمنت های گوناگون بدل شده است. در این بین، سگمنت شاسی بلند همواره و در همه جای دنیا از جایگاه ویژه ای برخوردار است و مشتریان ایرانی نیز از این امر مستثنا نیستند. پس از آن که، چینی ها به خوبی توانستند رده خودروهای نیمه اقتصادی در ایران را تصاحب نمایند حال به فکر هدف جدیدی هستند و آن چیزی نیست جز حمله به بازار خودروهای نسبتاً لوکس و میلیاردی!

طراحی ظاهری

در طراحی ظاهری هر دو خودرو ردپای کره‌ای ها به وضوح نمایان است، اما این مورد در خصوص فیدلیتی بیش تر به چشم می‌آید. نمای جلوی فیدلیتی را می‌توان برداشتی از کیا سورنتو نسل قبل دانست و جالب این که این سبک طراحی، به نمای کناری خودرو و فرم درها و شیشه های کناری نیز کاملاً سرایت کرده است. نمای جلوی K7 نیز بی شباهت به سانتافه ۲۰۱۹ و مازراتی لوانته نیست.

نمای عقب هر دو خودرو اما جذابیت خاص خودشان را دارند؛ K7 با چراغ هایی به شکل قطره و به‌هم پیوسته و در طرف مقابل، فیدلیتی با نمای عقبی که تا حدودی ما را به یاد سانتافه می‌اندازد، اما به واقع کپی کاری نیست. در کل، اگرچه طراحی امری سلیقه ای‌ست، اما باید اذعان داشت در نمای ظاهری فیدلیتی هماهنگی بیش تری نسبت به K7 به چشم می‌آید و در طرف مقابل، K7 از المان ها و ترند های به روزتری نسبت به فیدلیتی بهره می‌گیرد (مانند چراغ ها و دی لایت های جلو به همراه جلوپنجره خاص با خطوط عمودی و همچنین چراغ های به‌هم پیوسته عقب).

فیدلیتی پرایم و KMC K7
فیدلیتی پرایم و KMC K7

طراحی داخلی

با ورود به فضای داخلی دو خودرو تقریباً همان رویه ظاهری را شاهد هستیم. کابین K7 سعی دارد به روز جلوه نماید و فیدلیتی مانند ظاهرش از الگوهای منطقی تری بهره جسته است. هر دو خودرو دارای مانیتور عریضی هستند و کلاستر دیجیتال و… از نقاط مشترک‌شان است. ارگونومی کابین در هر دو خودرو کاملاً مناسب است و دسترسی به ادوات داشبورد خصوصاً برای راننده به سهولت صورت می‌پذیرد.

فضای پا و سر در هر دو خودرو در ردیف جلو و عقب کافی و اندازه است و آزاردهنده نیست. حضور صندلی های ردیف سوم در فیدلیتی از امکانات قابل توجه این خودرو محسوب می‌شود و این در حالی‌ست که K7 نیز به لحاظ طولی قابلیت نصب صندلی های ردیف سوم را داشته است، اما طراحان جک به دلایلی نامشخص از افزودن این ردیف صندلی ها به خودرو سر باز زده اند‌.

امکانات ایمنی و رفاهی دو خودرو

از امکانات ایمنی فیدلیتی باید به ۴ عدد کیسه هوا، ترمز دیسکی جلو و عقب، ABS، EBD، BAS، سامانه کنترل پایداری الکتریکی، رادار خطی و رادار نقطه کور اشاره نمود.
همچنین فیدلیتی دارای امکانات رفاهی همچون سنسور پارک جلو و عقب، دوربین ۳۶۰ درجه، تریم داخلی چرم مصنوعی، دوربین ثبت وقایع، سقف پانوراما برقی، درِ صندوق بار برقی با سنسور حرکتی پا، سنسور نور، سنسور باران، ترمز پارک برقی، اتوهلد، سامانه کنترل شروع حرکت در سربالایی، استارت دکمه ای، نمایشگر لمسی ۱۰.۲ اینچی، جلوآمپر دیجیتال قابل تنظیم، ۵ صندلی و ۷ صندلی، چراغ های LED جلو، رینگ ۲۰ اینچی با دو طرح انتخابی، صندلی های جلوی برقی با گرم‌کن، تهویه الکتریکی دستی، کروز کنترل، قابلیت اتصال مستقیم به تلفن همراه، صندلی تاشو ردیف های عقب، دریچه تهویه ردیف دوم، نورپردازی کابین، آینه حساس به نور و تنظیم حالت رانندگی است.

کی ام سی K7 در زمینه امکانات ایمنی دارای ۴ عدد ایربگ، ترمز دیسکی جلو و عقب، ABS، EBD، BAS، سامانه کنترل پایداری الکتریکی است.
این خودرو امکانات رفاهی همچون صفحه نمایش ۱۲.۳ اینچی لمسی، سیستم صوتی اینفینیتی با ۱۰ عدد بلندگو، پخش فرمت MP5، سیستم ناوبری GPS، بلوتوث، اتوهلد، ترمز پارک برقی، سیستم کنترل باد لاستیک ها TPMS، سنسور پارک جلو و عقب، دوربین ۳۶۰ درجه، سانروف، سیستم ورود بدون کلید، دکمه استارت، سنسور نور، آینه های کناری جمع شونده برقی، آینه الکتروکرومیک وسط، کروز کنترل، پشت آمپر تمام دیجیتالی ۱۲.۳ اینچی، تهویه مطبوع دوگانه، تصفیه هوای کابین، درِ صندوق عقب برقی با حسگر حرکتی پا، چراغ مخصوص روز، روکش چرمی صندلی ها، حافظه تنظیم صندلی، ماساژور صندلی راننده را در اختیار سرنشینان قرار می‌دهد.

مشخصات فنی

فیدلیتی از یک پیشرانه ۱.۵ لیتری توربوشارژ با حداکثر قدرت ۱۵۵ اسب بخار و گشتاور ۲۳۰ نیوتن متر بهره می‌گیرد. جعبه دنده این خودرو از نوع ۶ سرعته اتومات دوکلاچه است، اما نکته منفی آن خشک بودن این گیربکس (گیربکس های دوکلاچه دارای دو نوع تر و خشک هستند)  است که در ترافیک های شهری سبب داغ شدن این جعبه دنده و ظاهر شدن اخطار در صفحه کیلومتر می‌گردد.
در طرف مقابل، K7 از یک پیشرانه ۱.۵ لیتری TGDI استفاده می‌کند. در ابتدا بیان شد این پیشرانه قادر به تولید ۱۷۱ اسب بخار است، اما پس از چندی و با ارائه کاتالوگ جدید شرکت مشخص گردید که پیشرانه K7 در شرایط استاندارد آلایندگی یورو ۵ تنها قادر به تولید قدرتی در حدود ۱۶۱ اسب بخار است. گشتاور این پیشرانه نیز ۲۵۱ نیوتن متر است و مانند فیدلیتی از یک گیربکس ۶ سرعته DCT استفاده می‌نماید.
مصرف سوخت ترکیبی K7 عدد ۸.۱ را نشان می‌دهد و مصرف سوخت ترکیبی فیدلیتی نیز عددی در حدود ۸.۶ لیتر در صد کیلومتر است که این اعداد و ارقام، هر دو خودرو را در زمینه مصرف سوخت در زمره خودروهای مناسب و نسبتاً اقتصادی قرار می‌دهند.

سخن پایانی

در پایان باید گفت، اگر به دنبال طراحی معقول تر ظاهری و داخلی، ردیف سوم صندلی ها و مواردی از این دست هستید باید به سراغ فیدلیتی بیایید، اما اگر مشخصات فنی تا حدودی بهتر، طراحی شارپ تر و متفاوت تر اهمیت دارد و اضافه پرداختی در حدود ۱۵۰ میلیون تومان رقم قابل توجهی برای‌تان محسوب نمی‌شود، K7 انتخاب شما خواهد بود.

مشخصات فنی فیدلیتی چیست؟

این خودرو دارای یک پیشرانه ۱.۵ لیتری توربو با حداکثر قدرت ۱۵۵ اسب بخار و گشتاور ۲۳۰ نیوتن متر به همراه یک جعبه دنده ۶ سرعته دو کلاچه است.

مشخصات فنی K7 چیست؟

این خودرو نیز از یک پیشرانه ۱.۵ لیتری توربو GDI با حداکثر قدرت ۱۶۱ اسب بخار و گشتاور ۲۵۱ نیوتن به همراه یک جعبه دنده ۶ سرعته DCT بهره می‌گیرد.

نقاط برتری فیدلیتی و K7 نسبت به یکدیگر چیست؟

فیدلیتی دارای طراحی ظاهری معقول تر و ردیف سوم صندلی هاست و در مقابل K7 دارای طراحی متفاوت تر و مشخصات فنی اندکی جذاب تر است.

۳ امتیاز از ۱ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.