موتور IK3LB ؛ مشخصات پیشرانه 3 سیلندر جدید ایران خودرو

موتور IK3LB
موتور IK3LB

موتور IK3LB جدیدترین موتور ساخت ایران خودرو و در اصل جدیدترین پیشرانه ملی که قرار است به‌زودی تبدیل به قلب تپنده جدید تارا شود. در ادامه به معرفی این موتور توربوشارژ خواهیم پرداخت. 

تیگو 8 پلاگین تیگو 8 پلاگین

موتور یا پیشرانه یکی از مهم‌ترین اجزای یک خودروست که نقش مهمی در ایجاد و تولید قدرت یک خودرو دارد. از همان ابتدای اختراع خودرو و به‌وجود آمدن موتورهای احتراقی، رفته‌رفته شرکت های مختلف به دنبال کاهش مصرف سوخت و افزایش راندمان موتورهای به کاررفته بر روی محصولات خود بوده اند و هر بار تکنولوژی های جدید را مورد استفاده قرار می دهند. 

ایران خودرو هم به عنوان اولین و بزرگ‌ترین خودروساز کشور سال هاست بر روی پیشرانه‌ هایی که به دنبال همکاری با دیگر خودروسازان دنیا بر روی محصولاتش استفاده می کرد کار کرده است تا بتواند موتورهایی بومی و داخلی سازی شده را بر روی تولیداتش اعمال کند. ایران خودرو از موتورهای مختلفی همچون XU7 ،TU3 و TU5 بر روی خودروهایش استفاده کرده و براساس آن ها در سال های اخیر پیشرانه‌های جدیدی همچون TU5 پلاس و EFP را توسعه داده است. همچنین علاوه بر این کار بر روی ساخت موتورهای ملی هم سال هاست فعالیت داشته که EF7 معروف ترین آن ها محسوب می شود. 

پیشرانه IK3LB جدیدترین پیشرانه تولید انبوه ایران خودرو است که طبق گفته مدیرعامل این شرکت قرار است ابتدا بر روی تارا، آخرین سدان وطنی، قرار گیرد. در جدیدترین اخبار و اطلاعات اعلام شده از سوی مدیر طرح تارا، آقای خادم، این موتور ملی ابتدا روی نسخه دستی تارا با گیربکس ۶ سرعته دستی به کار رفته است و در آینده بر روی دیگر محصولات این برند هم مورد استفاده قرار خواهد گرفت، اما این پیشرانه تازه از راه رسیده و نوپا چه مشخصات و ویژگی هایی دارد؟

موتور IK3LB همان‌طور که قبل تر اشاره کردیم، جدیدترین موتور ملی است. این موتور از سری پیشرانه IK ایران خودروست که توسط ایپکو و همکاری‌اش با ماهله آلمان توسعه یافت. چند سال قبل، ایران خودرو پس از برجام توانست با برند ماهله قراردادهایی مبنی بر ساخت و توسعه موتورهای مختلف امضا کند و کار بر روی پیشرانه های جدید ملی از اواسط دهه ۹۰ با برندهای بزرگ مختلف از سر گرفته شد، اما متأسفانه بازگشت تحریم ها مانع ادامه همکاری ایپکو با ماهله شد و پروژه نیمه کاره حالا تنها با ایپکو ادامه پیدا کرد تا این که سرانجام پس از چند سال این پروژه به ثمر نشست.

این پروژه IK3 نام گرفت و چند نسخه مختلف را شامل می شد از جمله KG2 ،KP2 و KP5 ،KG5 که هر کدام مشخصات فنی مختلفی دارند. این پیشرانه ها هم به صورت گازسوز هستند و هم بنزینی، همچنین نسخه هایی که پسوند ۲ را دارند در واقع موتورهای ۳ سیلندر ایران خودرو محسوب می شوند. نمونه هایی هم که پسوند ۵ را دارند پیشرانه ۱.۵ لیتری هستند. 

پیشرانه IK3LB نیز که حالا پیش از هر نسخه دیگری آماده بهره برداری و استفاده بر روی خودروهای مختلف است یک موتور ۳ سیلندر ۱.۲ لیتری است که به سیستم توربوشارژ و پاشش سوخت مستقیم هم مجهز شده است و می تواند حداکثر ۱۴۷ تا ۱۶۰ اسب بخار قدرت و ۲۵۰ تا ۲۸۶ نیوتن متر گشتاور را تولید کند. طبق اعلام ایران خودرو این پیشرانه ابتدا با گیربکس ۶ سرعته دستی بر روی تارا قرار خواهد گرفت، اما قطعاً در آینده با گیربکس اتوماتیک هم عرضه خواهد شد. 

از جمله نکات مثبت این موتور مجهز شدن آن به استاندارد آلایندگی یورو ۶ است که تاکنون در خودروهای ملی رخ نداده است و این یعنی از تمام پیشرانه های دیگر خودروهای داخلی، این موتور ایران خودرو مصرف پایین تری دارد. لازم به ذکر است که توربو شدن این پیشرانه باعث شده است دیگر بخش های فنی از جمله سیستم برق خودرو، ترمزها، دسته موتورها، سامانه خنک کاری و همچنین کالیبراسیون هم تغییر کرده اند، اما همان‌طور که اشاره کردیم پیشرانه IK3LB مصرف سوخت بسیار کم‌تری نسبت به قبل دارد، به عنوان مثال، مصرف این موتور از پیشرانه معروف و محبوب TU5 حدود ۱.۲ لیتر کم‌تر است.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.