سایپا برای شاهین موتور ندارد؟ / چالش جدی نارنجی پوشان در تأمین پیشرانه
چالش جدی نارنجی پوشان در تأمین پیشرانه باعث شده است این خودروساز نتواند بسیاری از محصولات جدید خود را به سرانجام برساند. به عنوان مثال، هنوز سایپا برای شاهین موتور ندارد، یا بهتر هنوز موتوری که بتواند مردم را جذب کند پیدا نکرده است و مدام این شاخه و آن شاخه می پرد.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، سایپا به عنوان یکی از دو خودروساز بزرگ کشور، به رغم در اختیار داشتن زیرساخت ها و پلتفرهایی که می تواند در بازار خودرو تحول ایجاد کند، همچنان نتوانسته است آنچنان که باید از این فرصت استفاده کند.
این در حالی است که این شرکت سابقه همکاری با برخی شرکت های بزرگ و مطرح خارجی را نیز در کارنامه دارد. با این وجود این همکاری ها و حتا تولید مشترک نیز تا به امروز به کمک آن ها نیامده است، به نحوی که در تولید و عرضه بعضی از محصولات که تبلیغات زیادی هم روی آن ها صورت گرفته است، چندان موفق نبوده و مصرف کنندگان هنوز منتظر تزریق نسخه مورد پسند مانده اند.
شاهین می تواند مثال و نمونه ای عینی از این سردرگمی سایپا باشد. این محصول اولین بار با نام رهام در هفدهمین نمایشگاه خودروی شیراز در تیرماه سال ۹۷ معرفی و رونمایی شد. قرار بود این خودرو از خانواده SP100 به عنوان یک خودروی ملی به تولید انبوه برسد.
در آن مقطع اعلام شد که این خودرو توسط مهندسان ایرانی طراحی ایرانی و در ساخت آن از کمک خودروسازان بزرگ دنیا استفاده شده است. همچنین تست های این خودرو در مرکز تحقیقات رنو-نیسان واقع در هند برگزار شده و در ساخت نمونه توربوشارژر آن کمپانی AVL اتریش با سایپا همکاری داشته است. ضمن این که با توجه به شراکت و تولید برلیانس در گروه خودروسازی سایپا (پارس خودرو) قرار بود که موتور و گیربکس این خودرو برای رهام هم استفاده کنند.
اما در همان سال یعنی کمتر از یک ماه بعد از معرفی این خودرو، تحریم مستقیم صنعت خودروسازی باعث شد برلیانس هم مانند بسیاری دیگر از شرکت های حاضر در کشور قید شراکت و همکاری را بزند و ایران را ترک کند.
پس از ترک برلیانس و ناتوانی سایپا برای استفاده از موتور و گیربکس محصولات این شرکت، تصمیم گرفته شد که از موتور M15tc برای تولید شاهین استفاده شود. با این حال مشخصات فنی این موتور ۸ سوپاپ قدیمی که توربوشارژر هم شده بود نتوانست چندان باعث جذب مردم شود.
در این شرایط، سایپا برای بهبود رهام، که به شاهین تغییر نام داده بود، تصمیم گرفت به تقلید از ایران خودرو از موتور TU5 پلاس استفاده کند. پیش از آن، ایران خودرو موتور EC5 را داخلی سازی و با نام TU5 پلاس در تولید تارا به کار برده بود.
سایپا نیز برای جلب نظر مردم با در دست داشتن نقشه های موتور EC5 به جا مانده از دوران شراکت با سیتروئن این محصول را داخلی سازی و ME16 نام گذاری کرد. سایپا قصد داشت از این موتور جدید در تولید شاهین استفاده کند. اما پروژه تولید موتور ME16 هم تا به امروز به سرانجام خاصی نرسیده و شاهین همچنان با موتور ۸ سوپاپ M15 TC (توربوشارژ) تولید و به فروش می رسد.
در این شرایط به نظر می رسید هنوز تکلیف سایپا با خودش روشن نشده و نمی داند که در پروژه شاهین با خودش چندچند است، چراکه در تازه ترین تصمیم قصد دارند به جای موتور ME16 از موتور میتسوبیشی با کد N20 برای شاهین و آریا استفاده کنند.
در این میان از یک سو مشخص نیست که چرا پروژه تولید موتور ME16 به نتیجه خاصی نرسیده است و از سوی دیگر معلوم نیست که چرا سایپا قصد دارد در محصولات خود از پیشرانه های شریک تجاری خود چانگان استفاده کند. آیا در تولید موتور ME16 به بن بست رسیده اند؟
با این حال، در شرایطی که سایپا برای ادامه تولید برخی محصولات در بلاتکلیف قرار دارد، مشخص نیست که چرا باز هم به این نوع تفکر و حرکت اصرار دارند.
در جدیدترین تصمیم، نارنجی پوشان جاده مخصوص به نظر بی خیال استفاده از موتورهایی مانند M15GSI شده و برای تولید محصولاتی مانند اطلس سراغ M16k رفته اند. در کنار این آشفتگی و سردرگمی سایپا هندوانه دیگری زیر بغل های خود زده و می خواهد به جای گیربکس های کمطرفدار CVT به سراغ جعبه دنده اتوماتیکی برود که پیشتر، آبی پوشان جاده مخصوص از آن روی برخی محصولات خود مثل دنا استفاده کرده اند، یعنی آن ها در نظر دارند از گیربکس های ۶ سرعته AT در محصولات خود استفاده کند.
در این میان شاید از یک منظر تغییرات مدیریتی، شرایط سیاسی تحریمی و همچنین وضعیت اقتصادی خودروسازان باعث سردرگمی در اخذ تصمیم نهایی شده است، اما نکته قابل تأمل این است که چرا دولت با توجه به دامنه وسیع و گسترده نفوذی که در این دو خودروساز دارد، نتوانسته است شرایطی فراهم کند که آن ها از موتور و گیربکس های یکسان در محصولات خود استفاده کنند.
آیا دولتی بودن مانع از اتحاد میان این دو خودروساز شده است؟ آیا این دو خودروساز نمی توانند برای کاهش هزینه و خروج ارز، افزایش تولید با هم به تشریک مساعی برسند؟ آیا هنوز فرهنگی، انگیزه و نیازی که زمینه های اتحاد میان خودروسازانی مانند رنو- نیسان و میتسوبیشی را فراهم کرده، در ایران ایجاد نشده است؟
شاید از تأثیر تحریم در ناکامی شاهین نشود به راحتی عبور کرد، اما اثر تحریم های داخلی به مراتب بیش تر از آن بوده است. در هر صورت، شاهین را می توان یک نمونه از فرصت سوزی های مکرر در صنعت خودروسازی ایران به شمار آورد.
حالا یه ماه میگذاشتند از معرفی ۳ پیشرانه در نمایشگاه بگذره ، بعد منکر میشدند !! من که قبلاً گفتم ، این دستاوردهای بزرگ ( معرفی ۳ پیشرانه با هم ) مثل مستعان و خودروی ملی و پیشرانه ملی و واکسن ملی و اینترنت ملی و ژاپن اسلامی و رشد اقتصادی و بی اثری تحریم و خوشبختی جمعی و قدرت اول منطقه و …… جز شعار و دروغ و وعده پوچ ، چیز دیگه ای نیست . از قدیم گفته اند که سنگ بزرگ نشانه نزدنه ! حقیقت فقط یک جمله کوتاه است : شما اینکاره نیستید ! والسلام . هم وقت و عمر مردم رو تباه کردند ، هم حال و آینده ما رو سیاه کردند .
هرچند وقت خبر یک پیشرفت و اختراع و ساخت مثلاً خودروی ملی و پیشرانه ملی رو توی بوق و کرنا میکنند ، دریغ از اینکه یک پیچ یا واشر آن ایرانی ساز باشد . لازم نیست غرور ملی ایجاد کنید ، آبروی ایران و ایرانی را نبرید !! لازم نیست خودروی زیر پای ما ملی باشد , مهم این است که خودروی ما کم مصرف و ایمن و ارزان باشد . دور از عقله که تو این زمانه هر کسی در خانه خودش تنور نانوایی داشته باشه و نان خودش رو خودش بپزه . دنیای امروز دنیای تعامل و شراکت با بقیه کشورهاست . چه ایرادی داره با سیاست درست خارجی و با عدم تشنج آفرینی ، مثل باقی کشورهای پیش تاز ، ایران رو هاب صنعتی منطقه کنید و با شراکت صحیح ، و نه دریوزگی از چین ، صنعتی شکوفا و سزاوار ایران و ایرانی ایجاد کنید ؟
فروش دو و سه برابر قیمتی خودروی خارجی به ایرانی ها شایسته این مردم نیست ! فروش لگنهایی ساخته شده از آهن پاره با پیشرانه هایی که عادت ماهانه مراجعه خدمات پس از فروش دارند در شأن این مردم نیست ! و البته که قرار نیست این اوضاع کوچکترین تغییر بکند .
احسنت،واقعا حرف حساب زدی
داداش مگه کمپانی منصوری یا کمپانی رضوانی ایرانی نیستن یا اصلا آیا تولید خودرو تو یه بازار تمام انحصاری کار سختی مشکل از ساختار حاکمیت که در هیچ عرصه ای تاکید میکنم هیج عرصه اجازه رشد ترقی نمیده چرا چون همیشه منافع اشخاص و وابستگان به حاکمیت به منافع ملی ارجحیت داشته و منافع ملی همیشه در تضاد با منافع حاکمیت بود همین میشه که طرف یه دانشجو گیربکس تولید میکنه آنوقت شرکت به این همه سرمایه پرسنل که البته اکثرا از نور چشمیا هستن نمیتونه
همین موتورهاتون رو سرلیندر ۱۶سوپاپ بذارین اگه خواستین خیلی حال بدین توربوش کنید، داریم کسانیکه این کارو بلدن درسایپا وایرانخودرو ولی سیاست فروش اینه که بازار حیران و تشنه بمونه!
اه من تازه قصد دارم اگر شاهین ثبت نام کنند شرکت کنم حالا اشکالی نداره بدون موتور بدن موتور پراید ۸۶ دارم میزارم روش💘
ی موتور پراید اسقاطی … نهایت موتور ۲۰۶🤧🤧😆😆😆😆 نصب. بر انواع خودروها ووانت ها بی کیفیت ایرانی
من بدون موتور میخام همه چیزش تکمیل باشه فقط موتور رو خودم میندازم روش
پراید از ۲۰۶ آشغال تخم مرغ کوچولو ک راحت چپ میشه صد برابره بهتره
وقتی پول ۲۰۶ نداری…
وقتی وام گرفتی ۲۰۶ مدل ۸۰ قسطی دور رنگ گرفتی و فاز مولتی ملیاردر بودن گرفتی
به شما ۲۰۶ دادن بگو نمیخوام پراید بهم بدین!
۲۰۶ هم ماشین ۳۰ سال پیشه و جای ناراحتی داره که همینم برامون آرزو باشه… ولی واقعا به نظر شما پراید از ۲۰۶ بهتره؟
حسین آقا شما اصلا متوجه توضیحات آقای مجتبی یارمحمدی نشدید که بنظر من در کمال ادب بسیار عالی حق مطلب رو بجا آوردن. یکی از بدبختی های ما همین سطحی نگری امثال شماست. دوتا لگن آشغال رو با هم مقایسه میکنی که مثلا چی رو ثابت کنی. مشکل کل خودرو های تولیدی هستن نه یکی دو تا حالا شما پراید دوست داری مشکلی نیست. بخر و بسلامتی استفاده کن. آخه پراید و ۲۰۶ در مقابل لندکروزی که در همین حدود قیمت که ما به پراید و ۲۰۶ میدیم ارزش داره که قابل مقایسه نیستند. درد اینه نه خوب بودن پراید از ۲۰۶
پس تکلیف ما بدبختها که پارسال یکصد میلیون گذاشتیم یکماه وخورده ای تو بانک بود چی میشه؟!چرا کسی جواب درست درمونی بما نمیده؟مثلا قرار هست زمستان۴۰۳ بما بدن؟
درود بر اون شرفتون بااین بی برنامه گی وبی مدیریتی
به شما میگن نداریم بیا کوییک بهت بدیم یا اطلس. ک البته حق این ملت همینه دو ساله از ماشین محرومیم چون یه عده مثل شما حمله کردن ثبت نام کردن دیگه ثبت نام جدیدی وجود نداره هر کی هم نوبتش رسیده چون پول تکمیل وجه نداره حوالشو فروخته یا تو دیوار آگهی کرده و من و خانوادم ک از خرج کردن برای ماشین ده سال پیش خسته شدیم مجبور شدیم بریم دنا پونصد تومنی رو از بازار آزاد هشتصد تومن اونم صفر نه یکسال کارکرد بخریم. همون دنایی ک هموطن دیگری پول تکمیل وجه نداشته فروخته به دلال در واقع داریم خودمون به خودمون ظلم میکنیم شاهین اشغال شده هفتصد میلیون
دوست عزیز وقتی آشغالای حلبی ایران خودرو بیشتر از ۷۰۰ تومان شدن چه توقعی داری؟ این ماشین حداقل از لحاظ ایمنی و پایداری که مستقیما با جون مردم ارتباط داره در سطح خوبی قرار داره. ارزش واقعی این ماشین مجموعا از دنا و تارا بالاتره
سلام.
منبع گفته هاتون برای تستهای ایمنی و کیفیت رو هم بفرمایید
شاهین اگه لگن نبود مقاله رو طور دیگه ای مینوشت
شما هم حمله نمیکردی از بازار آزاد ماشین صفر نمیخریدی. دوسال ماشین دسته دوم سوار میشدی ولی پولتو تو جیب دلال نمیریختی. اختلاف قیمت بازار و کارخونه کم میشد. دلال قرعه کشی شرکت نمیکرد به خاطر سود. قرعه کشی ازبین میرفت و هرکی که نیاز داشت ماشین میخرید نه این که حیاط هر خونه دوتا پژو سمند خوابیده باشه واسه روز مبادا تا گرون شه بفروشن. اونایی که ثبت نام میکنن کار بد میکنن تویی که چهارصد تومن سود میریزی جیب اونا از اونا بدتری
صبر کن نگران نباش پیامکش میاد واسه واریز وجه فقط پولت آماده باشه گل
,شما مطمئنی؟ ما که هرچی زنگ میزنیم میگن امتیازتون سوخته ،باید تبدیلی ها رو قبول میکردید.
ما یکسالی شاهین داریم خیلی آشغال نیست
همون M15 رو شونزده سوپاپ کنه.یا همین جدیده m16 رو نصب کنه روی خودروهای ارزونترش مث کوییک و سهند. همونو توربو کنه بذاره رو شاهین و اریا. گیربکس هم دستی و اتو.مردم سی وی تی نمیپسندن. خیلی سخته این کار؟ ۲۰ ساله داره دور خودش میچرخه.
با سلام و درود و تبریک عید غدیر
اینا ترفندها دیگه کهنه شده فریب ملت ایران
میخوام گرون کنن
من پرستل سایپا هستم.موتور me16 تا کنون با تعداد ۲۰۰۰ عدد در شرکت مگا موتور تولید شده و اماده مونتاز روی خودروی شاهین است و هیچ مشکلی در تامین ان وجود ندارد
دروغ تحویل مردم نده لطفا
شاهین پلاس قرار نیست به این زودیا تحویل بشه.
درود آقای یار محمدی
واقعیت رابیان کردی
این شرکت ها دائم اعلام می کنند سالی بیش از ۵۰ هزار ملیارد تومن ضرر دارند اگر شرکت ها را تعطیل و نصف ضرر را به مار کنان وبا نصف دیگه میشه بهترین خودروهای با کیفیت اروپا را وارد کرد
توی این مدت که مدیران سه خودروساز، سرشون به تهشونپنالتی میزد، دهها شرکت خودروسازی از صفر ساخته شد و امروز دارن صادر میکنند و اینها هنوز فکر میکنند در عصر خودروهای ev موتور سی سال پیش فرانسه رو تولید کنند یا نکنند.
من که دیگه ات و اشغالهای تولیدات میلی رو نمیخرم و پولی که با زحمت بدست اوردم رو خرج این زباله های پر مصرف تکراری نمیکنم.
برن سیاست خارجی شونو درست کنند تا اینجوری مثل خر تو گل نمونن
مساله اینه منهای روابط خارجی و خرید خدمت از خارج، خروجی و عیار واقعی صدها هزار نفری که هر سال تو این مملکت مدرک مهندسی میگیرن و فیس و افادشون میره بالا دیگه به سایشون میگن پشتمون نیا دقیقا چیه؟؟!!؟؟
همه این حرف ها درست
ولی دلیل نمیشه شاهین با قیمت خیلی خوبی که داره و آپشنهای هم اندازه تارا و بده بسیار عالی رو نخریم
ماشین خیلی قشنگی هم هست
و واقعا موتور کم استهلاک با توربویی که انداختند از شانس خیلی هم عالی از آب در اومده
الان شاهین با ۱۰۰ هزار کارکرد خیلی خوب جواب داده
فکر نمیکنم دلیل داشته باشه که بخوام عوضش کنم مگر حواله زمستان ۴۰۳ برام اوکی بشه و اون رو بخرم و این ۴۰۰ رو بدم بره
همین
به نظرم موتور tu5 برای شاهین ضعیف بود نمیتونست پاسخگو باشه اگه واقعا موتور n20 به نتیجه برسه عالی میشه.
این همه موتور جدید معرفی کردن امسال me16 که همون tu5p بود ، n20 و m16k که برای DEA چین بود و قرار شده تولید بشه در ایران یعنی همه اینها در حد حرف بود و هنوز هم کل سرمایه سایپا موتور ۸ سوپاپ ۱۵۰۰ تیبا اس ؟؟؟
وقتی در کمال جهالت خودت رو مدیون و محدود کنی به چینی های مغولی کاملا طبیعیه طرف هم دم به ساعت قیمت جنسش رو ببره بالا.مثلا اول سال برای m16 کمپانی dae رو n دلار بسته الآن کرده ۱.6n و اینطوری سایپا دستش مونده تو پوست گردو!!
هرچی زنگ میزنیم سایپا چرا نمائید قرار داد ببندیم میگه کوئیک هست وسهند چطور یه شرکت نمیتونه یه موتور بذار روی یه ماشین پس این همه مهندس حقوق میگیرن که وقتشون بگذره
وصل کردن گیربوکس مزدا ۳۲۳ و سرسیلندرش که تقریبا مشترک هست با خانواده ی b مزدا (ریو پراید و مزدا ۳۲۳) و انجام cvvtروی میل سوپاپ چقدر وقت میبره ؟ واقعا چرا سایپا روزی خود منتاژ ریو داشت و میدونست سرسیلندر ۱۶ سوپاپ راحت بر موتور m 16 خانواده ی تیبا وصل میشه چرا انجام نمیده
موتور ec5 درسته که ۱۶ سوپاپه و کم استهلاک تر از موتور توربو هست اما از پس وزن شاهین بر نمیاد موتور tu5 روی پارس انداختند تو بحث کشش نسبت به مدل ۸ سوپاپ قدیمی افت کرد همین الان هم شاهین با این موتور از خودروهای اتمسفر هم رده بهتر راه میره اما بازدهی موتور m15 کمه و با توربو شارژر باید حداقل باید ۱۵۰ اسب قدرت تولید کنه البته استهلاک موتور m15 توربو نسبت به موتور های توربو دیگه مثل ef7 توربو کمتره