
ادعای جدید علیه کروز ؛ سران قوا نظری نداشته اند

دیوان عدالت تا بررسی نهایی پرونده کروز دستور توقف اجرای حکم شورای رقابت را صادر کرده است، اما به تازگی دوباره ادعای جدیدی علیه این شرکت مطرح شده و می گوید سران قوا در رابطه با خصوصی سازی ایران خودرو هیچ جمع بندی نداشته و نامه منتسب به این نهاد صرفاً طرح خصوصی سازی است.


به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، بیست و چهار روز از مجمع ایران خودرو می گذرد. مجمعی که با حواشی و سروصدای زیادی برگزار شد. در نهایت و پس از هیاهوی بسیار و ۷ ساعت تأخیر در یک ماراتن ۹ ساعته، حاضران رأی به خروج نمایندگان دولت دادند و هیئت مدیره جدید از میان نمایندگان بخش خصوصی انتخاب شد.
البته از مدت ها پیش مخالفان با مطرح کردن مسائلی مانند فساد اقتصادی و پرونده باز قضایی و نظر شورای رقابت منبی بر عدم حضور نمایندگان کروز در هیئت مدیره ایران خودرو همچنین اظهار نگرانی شدید از آینده قطعه سازان و انحصاری که به وجود خواهد آمد، سعی داشتند که جریان این مجمع را به سمتی که خود می خواهند هدایت کنند.
مخالفان، هیئت مدیره جدید خود را موافق خصوصی دانسته است و می گویند: «خصوصیسازی ایران خودرو لازمه خروج این خودروسازی از زیاندهی است، اما لازم است تا فرآیند خصوصیسازی شفاف و عاری از هر گونه شائبه فساد باشد، همچنین مجموعه خصوصی نیز اهلیت لازم را دارا باشد تا از تکرار خصوصیسازی غیر موفق از جمله هفتتپه و آذراب جلوگیری شود.»
بیشتر بخوانید: نامه سران قوا برای خصوصی سازی ایران خودرو
بنابراین آنها همچنان از یک سو، معتقدند که انحصار نتیجه نهایی این واگذاری است و از سوی دیگر، به تازگی با زیر سؤال بردن نظر سران قوا مدعی شده اند که «شورای عالی هماهنگی سران قوا در موضوع خصوصیسازی ایران خودرو هیچ جمعبندی نداشته است. همچنین سران قوا در رابطه با خصوصیسازی ایران خودرو هیچ نظری نسبت به واگذاری به مجموعه خاصی نداشته است. براساس این اطلاعات نامه منتسب به مشاور رئیس دبیرخانه شورای عالی هماهنگی سران قوا صرفاً طرح خصوصیسازی ایران خودرو در جلسه سران قواست و این نامه به معنای تصویب این موضوع نیست.»
این در حالی است که نامه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا درست در آستانه برگزاری مجمع سهامداران ایران خودرو خطاب به رئیس هیئت تجدیدنظر شورای رقابت نوشته شده است و در عین حال با توجه به سکوت و یا اظهارنظر مبنی بر تکذیب این نامه نمی توان در صحت آن شک داشت. ضمن اینکه ارسال یک نسخه پیش از تصویب نهایی نشان می دهد که آنها در این زمینه مصّر بوده اند. همچنین به نظر می رسد با این نامه قصد داشته اند جدیت و برنامه داشتن سران قوا برای واگذاری مدیریت ایران خودرو را به این نهاد یادآوری کنند.
دراین میان به نظر می رسد که جریان مخالف خصوصی سازی ، با توجه به رای سهامداران و ورود دیوان عدالت و دادستانی همچنان به دنبال تیره کردن فضا هستند.
آخه من نمیدونم شما ها انگار با کروز دست به یکی کردید یا یه چیزی بهتون میرسه تهش که طرفداری این شرکتو می کنید با اینکه پرونده فساد ۳۴ هزار میلیارد تومنی داره هرکسی حاضر نمیشه هرچقدرم پول بهش بدن نونشو تو خون ملت بزنه اینا میخوان مثلا محصول با کیفیت تولید کنند قطعه سازی که مشتریش خودش باشه مگه عقلش کمه به فکر توسعه محصول جدید باشه همون لگنی که تولید میکنه تولیدشو ادامه میده که مجبور نباشه هزینه کنه برای قالب و خط تولید جدید روی ۲۰۷ داشبورد ۲۰۶ میذاره اینا هرکاری ازشون برمیاد فردا توی بازار خودرو هم اخلال ایجاد میکنن تا هم ماشین هاشون رو افزایش قیمت بدن هم از اون طرف هیچ ماشینی چه مونتاژی چه وارداتی نو یا کارکرده از لحاظ قیمتی توان رقابت با محصول خودشون رو نداشته باشه یا حتی شاید توی روند واردات هم اخلال ایجاد کنن بعدم اگه کسی اعتراض کنه رسانه هایی مثل شما رو سرخط میکنن که ازشون دفاع کنید واقعا شرم آوره
ارتباط جناب آقای علیپور (از مالکان کروز) با کمپینهای انتخاباتی دموکراتها در آمریکا چیه؟! تامین سرمایه شرکت در بحبوحه جنگ تحمیلی چطور رخداد؟!
چرا در اوایل دهه نود، شرکت کروز در راستای تحریمهای غرب از ارائه ECU به ایرانخودرو و سایپا خودداری کرد؟!
چرا تمام مالکین کروز تابعیت مضاعف دارن؟!
کروز بابت هر رپورتاژ (در قالب خبر) چند میلیون به اسب بخار پول میده؟!
سلام بر دنا پلاس ۱/۵ میلیاردی و مرحبا علیکم ای ۲۰۷ اتومات دو میلیاردی !!! با همین فرمان زیرا را باید ۳ میلیارد از کارخانه بخرید .