سعید لیلاز: همه از چینی ها واهمه دارند
مدیرعامل کارمانیا با اشاره به این که طی چهار سال گذشته، جنگ اقتصادی میان چین، اروپا و آمریکا آغاز شده است گفت: «براین اساس، اروپا تعرفه واردات خودروهای برقی چین را پنج برابر افزایش داد، چراکه چینی ها به لبه تکنولوژی رسیده اند و از این مسئله واهمه دارند.»
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، سعید لیلاز اضافه کرد: «با توجه به این که چین دارای منابع نفت، گاز و انرژی هسته ای پیشرفته است، تمام خودروهای در حال تردد خود را برقی کرده است. در کشور نیز ما دارای ذخایر نفت و گاز قابل توجه هستیم، اما استفاده درستی از آن نداریم. هر بشکه نفت حدود ۹ هزار نوع مشتقات نفتی در زمان پالایش عرضه می کند، بدترین تصمیم برای نفت این است که از آن به عنوان سوخت استفاده شود.»
برقی سازی یک درصدی
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: «براساس چشم انداز ۵ ساله حدود یک درصد از خودروهای داخلی که معادل ۳۰۰ هزار دستگاه است، برقی سازی خواهد شد. متأسفانه نسبت به مسائل برقی سازی و محیط زیست در کشور اغراق می شود، البته این به معنای فراموشی توسعه پالایشگاه ها نیست.»
باید دولت ها را مجبور به حرکت کرد
وی در واکنش به مسئله فقدان سند بالادستی برای برقی سازی حمل و نقل در کشور نیز تصریح کرد: «هر آن چه مبنای غیر اقتصادی داشته باشد، فاقد ارزش است. برای برقی سازی حمل و نقل نباید به این اسناد اتکا کرد، بلکه مشتریان در بازار باید دولت ها را مجبور به حرکت به سمت خودروهای پاک کنند.»
پزشکیان برای حل ناترازی های اقتصادی روی کار آمده است
مدیرعامل کارمانیا بیان کرد: «معتقدم مسعود پزشکیان برای حل ناترازی های اقتصادی به ویژه در حوزه انرژی روی کار آمده است. یکی از نقدهای اصلی به برقی سازی بحث ناترازی این انرژی است؛ فرض کنید اتوبوس های درون شهری پایتخت برقی شوند، این وسایل نقلیه عمومی را می توان شب ها که ناترازی برق وجود ندارد شارژ و در طول روز از آن ها استفاده کرد. برخلاف آب، نمی توان برق را ذخیره کرد، چراکه هنوز خازن اقتصادی برای این مهم در دنیا تولید نشده است.»
برقی سازی تنها راه حل خروج
لیلاز اضافه کرد: «تنها راه حل خروج از ناترازی های انرژی در کشور برقی سازی است. عده ای می گویند ۱۲ درصد از مردم دنیا به برق جهت استفاده از خودرو برقی دسترسی ندارند، لازم به ذکر است که سه برابر این میزان مردم دنیا به سوخت یورو ۶ دسترسی ندارند. به عنوان مثال می توان کشور خودمان را معرفی کنیم که حتی سوخت های یورو ۵ یا یورو ۶ تولید و توزیع نمی شود.»
کاهش فاصله قیمت خودروهای برقی و بنزینی
وی تصریح کرد: «در حال حاضر، یک خودروی برقی ۲۵ درصد گران تر از نسخه بنزینی است و هر روز این فاصله کم تر می شود. شاید هزینه خرید خودروهای سوخت فسیلی ارزان تر باشد، اما نگهداری آن ها نرخ بالاتری دارد. به عنوان مثال، یک دستگاه اتوبوس شهری سالانه ۶۰۰ تا یک هزار لیتر روغن موتور، انواع فیلتر و تسمه و غیره تعویض می کند، این فشار اقتصادی سبب شد اروپا و آمریکا به دنبال برقی سازی باشند.
۴ ایستگاه شارژ در تهران برق دارد
مدیر پروژه برقی سازی وزارت صمت نیز با بیان این که یکی از عوامل فقدان توسعه خودروهای برقی عدم هماهنگی میان مجریان است تصریح کرد: «در شهر تهران ۱۷ ایستگاه شارژ نصب شده است که فقط ۴ ایستگاه برق دارد.»
حسن کریمی سنجری تأکید کرد: «متأسفانه در کشور سند بالادستی برای برقی سازی وجود ندارد، براساس مصوبه ۵۷۸۲۳۷ سال ۱۴۰۱ شورای اقتصاد به نوسازی ناوگان عمومی باید ۱۰ هزار یورو پرداخت می شد، اما به دلیل فقدان این سند پرداختی انجام نشده است.»
این کارشناس صنعت خودروسازی ادامه داد: «در برنامه وزارت صمت ۱۲۰ هزار دستگاه خودرو، ۴ هزار دستگاه اتوبوس و ۴۰۰ هزار دستگاه موتورسیکلت برای برقی سازی دیده شده است. این مقدار از وسایل نقلیه فقط یک هزار مگاوات برق نیاز دارند، در حالی که توان اسمی ظرفیت برق کشور ۹۳ هزار مگاوات است و فقط ۷۰ هزار مگاوات برق در شبکه توزیع می شود.»
وزارت صمت باید یارانه نوسازی ارائه کند
وی افزود: «از ابتدای سال جاری ۴ میلیارد دلار بنزین به کشور وارد شده است، هر تاکسی فرسوده به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر ۱۵ لیتر بنزین مصرف می کنند، براساس مصوبه های دولت وزارت نفت باید به تاکسیرانی یارانه جهت نوسازی ارائه کند، اما این موضوع انجام نمی شود.»
واردات ۵۰ میلیارد دلار بنزین
مدیر پروژه برقی سازی وزارت صمت همچنین با اشاره به قیمت حقیقی بنزین که ۳۰ هزار تومان است، توضیح داد: «سالانه ۵۰ میلیارد دلار بنزین به کشور وارد می شود، در کشورهای توسعه یافته قیمت هر لیتر بنزین ۲ دلار است و برای رهایی از معضلات فعلی باید در چندسال آینده خودروها را برقی عرضه کنیم. اگر ۱۰۰ هزار دستگاه تاکسی در کشور برقی شود، دولت سالانه ۴۰۰ میلیون دلار صرفه جویی سوخت خواهد داشت.
بازنگری در تعریف آلودگی
مدیرعامل سابق ایران خودرو نیز با بیان این که باید تعریف آلودگی را مورد بازنگری قرار دهیم گفت: «در خصوص بایدها و نبایدها و نیز داشتهها و نیازهای تولید خودرو برقی در کشور به اندازه کافی صحبت نشده است. این در حالی است که در جهان نزدیک ۴۰ میلیون خودرو برقی در حال تردد هستند. خودروهای برقی در سال ۲۰۲۳، نزدیک به ۱۵ درصد خودروهای تولیدی سراسر جهان را به خود اختصاص دادند و انتظار میرود در سال ۲۰۲۴ این میزان به ۱۸ درصد افزایش یابد.
مهدی خطیبی ادامه داد: «خیلی از این چالشها و عوامل محدودکننده در این مسیر، تبدیل مسائل انگیزشی شدند؛ مثل کاهش آلودگی هوا و مصرف سوخت. بر این اساس، امروز مسجل شده که تولید خودرو برقی یک ضرورت است. به اعتقاده بنده، دیگر راهی بهجز حرکت به سمت پذیرش تکنولوژی وجود ندارد.»
این کارشناس صنعت خودروسازی اضافه کرد: «هر چند مخالفان و موافقان این صنعت در داخل و خارج کشور نظراتی دارند. یکی از مخالفان خارجی این قبل خودروها معتقد است به دلیل آنکه ۱۲ درصد مردم جهان دسترسی به الکتریسیته را ندارند، این خودروها نمیتواند در جهان فراگیر شوند. ناترازی انرژی در کشور، یکی از دلایل مخالفت کارشناسان داخلی است که معتقدند به دلیل کمبود تولید برق در کشور، خودروهای برقی ما را درگیر ناترازی بیش تری خواهند کرد.
وی افزود: «از سوی دیگر، در مبحث کاهش آلودگی هوا نیز این باور را دارند که تولید برق با همان موانع روبهروست و بهطور کلی، کاهش آلودگی هوا با استفاده از خودروهای برقی صورت نمیگیرد، اما به نظر بنده، باید تعریف آلودگی را مورد بازنگری قرار دهیم. به اعتقاد بنده آلودگی یعنی قرار گرفتن چیزی در جایی که نباید باشد. مدیرعامل سابق ایران خودرو تصریح کرد: «نکته قابل توجه در این خصوص راندمان خروجی موتور است که اگر این موضوع را در یک موتورسیکلت در نظر بگیریم، این راندمان ۶ درصد است، اما در نیروگاه این راندمان به ۴۵ درصد میرسد که در این صورت خروج آلودگیها از شهرها به نیروگاهها اتفاق خواهد افتاد و به این صورت است که هوای شهرها از کیفیت بیش تری برخودار خواهند شد.»
خطیبی اظهار کرد: «علاوه بر این، به دلیل تغییرات ساختار این خودروها نسبت به خودروهای احتراقی، عمر برخی قطعات چندین برابر خواهد شد و از طرفی، مصرف برخی قطعات و محصولات در صنعت خودرو کشور حذف میشود یا کاهش خواهد یافت.»
وی گفت: «بهطور مثال، لنت ترمز که در خودروهای درونسوز بیش ترین مصرف را دارند، در این محصولات کم ترین استهلاک را خواهند داشت. ورق بدنه در این خودروها تغییرات عمدهای خواهند داشت و برای سبکسازی این محصولات باید به تولید ورقهای آلومینیومی بدنه خودرو توجه ویژهای شود.»
حرف حساب با امار و اعداد درست
هر وقت برنامهای برای ساخت نیروگاههای جدید و توسعه قبلیها و البته بازسازی نیروگاههای موجود ارائه شد، میشه درباره خودروهای برقی هم صحبت کرد. ما زیرساخت تولید و توزیع برقمون فرسوده و ناکارآمده و باید این وضع درست بشه
چین به لبه تکنولوژی رسیده ما رو س ن ن . شما به کجای تکنولوژی رسیدید. اینا واقعا فکر کردن چین دوست و هم پیمانشونه. صبر کنید تا کامل اروپا رو بگیره طوری ایران را جارو میزنن و سو استفاده میکنه از ایران که تو خواب هم نمیبینید. فقط صبور باشید و منتظر این اتفاق باشید هرچند نباشید هم کاری ازتون بر نمیاد
چین تو ایران بخاطر اینکه در انحصار میتازونه منفوره. بذارید محصولاتش کنار غربیا مبارزه کنن برای گرفتن بازار باور کنید گارد مردم علیهشون میاد پائین