خروج خودرو از کالای سرمایه ای ؛ یک ادعای خسته کننده

بازار خودرو بی اعتنا به سخنان وزیر
بازار خودرو بی اعتنا به سخنان وزیر

وزیرصمت با اشاره به شکستن رکورد یک میلیون ۵۰۰ هزار دستگاه خودرو به دنبال خارج کردن خودرو از نقش فعلی است. اما با توجه به تکراری بودن این موضوع خروج خودرو از کالای سرمایه ای به یک ادعای خسته کننده بدل شده است که دیگر اهمیتی ندارد.

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، پس از آغاز اثرگذاری تحریم ها بر صنعت خودروسازی بازار خودرو که در حال تجربه آرامش و رقابت بود به یکباره با طوفانی عظیم و سهمگین مواجه شد و پایه های آن به لرزه درآمد.  

توام شدن تحریم های داخلی و خارجی ، افزایش نرخ ارز و اصرار بر تثبیت قیمت ها باعث شد که این بازار زیرفشار تقاضا کم خم کند.در نتیجه قیمت ها به طرز اعجاب آور و ترسناکی روندصعودی در پیش گرفتند. به نحوی که به رغم تمام شعارها همچنان در اوج قرار دارند.

این مساله خودرو را از یک کالای تسهیلاتی و خدماتی به کالایی سرمایه بدل کرد.با توجه به وضعیت سایر بازارها و امکان فعالیت با سرمایه های خرد، همراه با توزیع رانت های پیدا و پنهان بازار خودرو ، به بهشت دلالی بدل شد.

دراین شرایط وزارت صمت راه چاره را در افزایش تولید و از سرگیری واردات دید. گزینه ای که منطقی ترین راه به شمار می آمد.

با این حال از همان سال ۱۴۰۰ تا به امروز هیچ کدام از برنامه های تولید وزارت صمت محقق نشده است.هر چند طبق آمار، تولید انواع خودرو رشد داشته است. اما هیچ کدام از برنامه های تولید موفق به تحقق صد در صدی نشده است و در کنار آن همچنان واردات به معنای واقعی کلمه انجام نشده است.ضمن اینکه قیمت ارز و تورم نیزهمچنان بالا است.

در این شرایط به طور طبیعی خودرو همان نقش و کارکردقبلی را حفظ کرده است.

با این وجود وزیر صمت معتقد است ” در صورت تحقق این مساله، خودرو از حالت کالای سرمایه‌ای خارج می‌شود.”

“وزیر صنعت، معدن و تجارت به تازگی با بیان اینکه امسال برنامه این وزارتخانه در تولید خودرو به نحوی است که رکورد تولید سالانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه را بشکند، گفت: در صورت تحقق این مساله، خودرو از حالت کالای سرمایه‌ای خارج می‌شود.

عباس علی‌آبادی افزود: اکنون ۳۷ شرکت خودروساز داخلی در جهت رفع نیاز سالانه مردم در زمینه تولید ۲ میلیون دستگاه خودرو فعالیت می‌کنند که لازم است ظرفیت آنها تجمیع شود.

وی با اشاره به افزایش واردات خودرو در دولت سیزدهم افزود: اکنون حجم خودروهای وارداتی به حدی است که گمرک از خودرو پر شده و از سوی دیگر شرایط برای تامین خودرو نیز تسهیل شده و هر فرد خودرودار هم می‌تواند برای داشتن خودروی برقی ثبت نام کند.”

این سخنان در حالی مطرح می شود که بر اساس آمار تولید خودروسازان بزرگ کشوردر دوماه ابتدایی سال کاهش داشته است و از سوی دیگر هنوز میزان خودروهای وارداتی به کشور به تعداد افرادی باقی مانده درسامانه نیست.

بنابراین با این تیراژ چگونه می خواهند بازار را اشباع و از تقاضای انباشته خالی کنند. در همین شرایط باید در نظر داشت که سرمایه ای شدن خودرو نتیجه وضعیت اقتصادکلان و قیمت گذاری دستوری است.

درهمین شرایط و با توجه به افزایش قیمت ها،به طور طبیعی فشارتقاضا به خودروهای اقتصادی تر منتقل خواهد شد و زمینه افزایش مجدد قیمت آنها را فراهم خواهد کرد.

بنابراین تا زمانی که روند کلی اقتصاد کشور مثبت نشود،بازار خودرو به رغم رکود بازهم جذابیت های خاص خود را خواهد داشت.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.