برای اولین نگاهی به پیشرانه های سایپا رهام و SP100 کراس اوور می اندازیم + تصاویر

هفته گذشته در حاشیه جلسه هیئت دولت، «ایران خودرو K132» و «سایپا SP100 کراس اوور» رونمایی شدند. حال با معرفی کراس اوور سایپا، می خواهیم تا نگاهی به پیشرانه های خانواده رهام و SP100 داشته باشیم.
بر خلاف اینکه برخی رسانه ها این خودرو را «رهام کراس» می نامند، اطلاعات رسمی حاکی از آن است که سایپا نامی متفاوت از رهام را برای این خودرو انتخاب خواهد کرد. SP100 پلتفرم چندگانه کمپانی سایپا است که تا به امروز دو محصول بر روی آن معرفی شده است. پلتفرم های چندگانه این قابلیت را دارند تا در یک دوره زمانی واحد، ۵ محصول را در کلاس های مختلف روی خط تولید داشته باشند. از جمله پلتفرم های چندگانه معروف دنیا، سازه PF1 و PF2 گروه PSA است.
اطلاعات فنی حاکی از آن است که پروژه پلتفرم SP100 از سال ها قبل در سایپا مطرح بوده و با توجه به همکاری های خارجی موجود، بر اساس پلتفرم XP90 تویوتا توسعه پیدا کرده است. این پلتفرم تویوتا در برخی محصولات چینی ها حاضر در بازار ایران دیده می شود و حال سایپا با برنامه ریزی های خود، این سازه ژاپنی را بر اساس نیاز خود آماده کرده است.
در سال ۱۳۹۷، «سایپا رهام» اولین محصول SP100 است که به عنوان یک سدان رده C یا B پلاس به بازار ایران معرفی شد. به گفته مدیرعامل سایپا، چرخه تامین قطعات رهام آماده به کار است که از تابستان ۹۹، این سدان ملی به روی خط تولید می رود.
دومین محصول این پلتفرم که هنوز نام تجاری اش مشخص نیست، SP100 کراس اوور نام دارد. با توجه به تصاویر موجود، این خودرو یک هاچ بک کراس به حساب می آید. اما با توجه به اینکه فعلا بر روی پلتفرم SP100، هاچ بکی معرفی نشده است بر اساس اصول مهندسی و خودروسازی، پذیرش SP100 کراس اوور به عنوان یک خودروی شبه شاسی بلند قابل قبول است.
با توجه به سیاست های سایپا و مبانی مربوط به پلتفرم های چندگانه، بدیهی است که رهام و SP100 کراس اوور از یک سطح ویژگی های فنی بهره خواهند بود. سایپا برنامه داشت تا پیش از تحریم ها پیشرانه ۱٫۶۵ لیتری ۱۱۳ اسب بخار و ۱۵۴ نیوتن متر گشتاور برلیانس را بر روی سدان رهام و SP100 کراس اوور نصب کند. همچنین قرار بود در زمان معرفی این کراس اوور، پیشرانه ۱٫۵ لیتری توربو ۱۵۰ اسب بخار با گشتاور ۲۱۵ نیوتن متری نیز برای خانواده SP100 معرفی گردد. اما بازگشت تحریم ها باعث شده تا این اتفاق نیافتد و بحث نصب پیشرانه های دیگر مطرح شود.
حال بر اساس اطلاعات رسیده از مخاطبان اسب بخار، شرکت «مگا موتور» به عنوان زیر مجموعه موتورساز سایپا در حال آزمایش های نهایی دو سری پیشرانه برای خانواده SP100 است. مهندسان این شرکت دو پیشرانه ۱٫۵ لیتری ۴ سیلندر ۱۶ سوپاپ و ۱٫۵ لیتری ۴ سیلندر ۸ سوپاپ توربو را به مرحله تست فنی رسانده اند. پیشرانه اول M18 نام دارد و پیشرانه دوم M15T و در حال حاضر نمونه هایی از رهام ۱٫۵ لیتری توربو در کارخانه سایپا به مرحله تولید رسیده اند.
مشخصات پیشرانه M18 سایپا و مگا موتور به شرح زیر است:
۱٫۵ لیتر
۴ سیلندر و ۱۶ سوپاپ
زمان بندی هوشمند سوپاپ ها
۱۰۷ تا ۱۱۴ اسب بخار
۱۴۰ تا ۱۴۸ نیوتن متر
مشخصات پیشرانه M15T سایپا و مگا موتور به شرح زیر است:
۱٫۵ لیتر توربو
۴ سیلندر و ۸ سوپاپ
کوئل های متفاوت نسبت به M15 تیبا و ساینا و کوییک
۱۰۵ تا ۱۲۰ اسب بخار
۱۵۵ نیوتن متر
بر اساس برخی شنیده ها و به گفته تعدادی از منابع خبری اسب بخار، پروژه پیشرانه M18 توربو هم در دست انجام است و می توان احتمال داد که این پیشرانه هم بر روی سایپا رهام و سایپا SP100 کراس اوور نصب شود. مشخصات اولیه این پیشرانه به شرح زیر است:
۱٫۵ لیتر توربو
۴ سیلندر و ۱۶ سوپاپ
۱۳۵ تا ۱۴۸ اسب بخار
۱۹۰ تا ۲۱۰ نیوتن متر
در حال حاضر جعبه دنده ۵ سرعته دستی بر روی نمونه های قابل عرضه سایپا رهام نصب شده و قطعا SP100 کراس اوور هم با این جعبه دنده توان پیشرانه اش را به چرخ های جلو می رساند. یکی دیگر از جعبه دنده های انتخابی شرکت سایپا، شش سرعته اتوماتیک است که زیرساخت مهندسی HPT در آن دیده می شود.
سطح امکانات خانواده SP100 چقدر است؟
با توجه به اطلاعات رسمی موجود، سازه SP100 می تواند امکانات مختلفی را در دل خود جای دهد. سایپا رهام و SP100 کراس اوور می توانند در نمونه های فول آپشن به چنین ویژگی هایی مجهز شوند:
۶ کیسه هوای ۱۰ نقطه ای
فرمان کمکی برقی
ترمز ABS-EBD-BA
ترمزهای دیسکی جلو و عقب
سامانه کنترل پایداری الکتریکی
سامانه کنترل سرعت و حرکت در سراشیبی (مختص به SP100 کراس اوور)
سامانه شروع حرکت در سربالایی
صندلی برقی راننده
کروز کنترل
نمایشگر لمسی
سنسور پارک و دوربین عقب
چراغ روشنایی روز
سانروف
استارت دکمه ای
بلوتوث
تهویه اتوماتیک
رادار نقطه کور
کامپیوتر سفر
آینه های تاشو برقی
با وجود قابلیت نصب این امکانات بر روی خانواده SP100، وجود تحریم ها باعث شده تا امکان تامین قطعات برخی آپشن ها بر روی سایپا رهام و SP100 کراس اوور امکان پذیر نباشد. برای همین به احتمال زیاد نسخه پایه این دو خودرو در سال ۱۳۹۹ با دو کیسه هوا، چراغ روشنایی روز، نمایشگر لمسی، فرمان کمکی برقی، ترمز ABS-EBD-BA، بلوتوث، دوربین و سنسور پارک عقب، تریم داخلی پارچه، کامپیوتر سفر، رینگ آلومینیومی، ترمزهای دیسکی جلو و عقب و… وارد خط تولید می شود. همچنین احتمال دارد که امکاناتی نظیر سانروف بر روی این خودروها در گام نخست قابل سفارش باشد.
ایمنی خانواده SP100 چگونه است؟
نمونه اولیه رهام و سدان SP100 در شرایطی تولید شد که تحریم های آمریکا آغاز نگردیده بود و امکان تامین فلزهای خارجی برای این خودرو فراهم بود. در تست های ایمنی و استاندارد انجام شده در مراکز تخصصی آلمانی (توف)، سایپا رهام با دو کیسه هوا و سازه ای با فلزات وارداتی سه ستاره ایمنی را بر اساس استاندارد یورو انکپ ۲۰۱۸ و گلوبال انکپ ۲۰۱۹ به دست آورد. اما با توجه به مشکل تامین فلزهای خارجی، معلوم نیست که میزان استحکام و ایمنی پایه خانواده SP100 با فلزات داخلی در چه سطحی است!
قیمت سایپا SP100 کراس اوور و رهام چه قدر است؟
شنیده ها حاکی از آن است که سایپا در ماه های ابتدایی سال ۱۳۹۹ پیش فروش رهام و SP100 کراس اوور را آغاز خواهد کرد. چند هفته گذشته هم همایش تامین قطعات خانواده SP100 در سالن همایش های مرکز پژوهش های شرکت نفت به صورت خصوصی برگزار شد. برخی افراد حاضر در این مراسم به خبرنگار پایگاه خبری «اسب بخار» اعلام کرده اند که احتمالا رهام دنده ای و توربو در نمونه پایه با قیمتی در بازه ۱۲۸ تا ۱۵۰ میلیون تومان (عدد قطعی در این بازه به شرایط روز عرضه دارد) به دست مشتریان خواهد رسید. این افراد می گویند که عدد مورد نظر سایپا بر اساس شرایط روز، بهایی کمتر از ۱۳۵ میلیون تومان است. همچنین SP100 کراس اوور نیز به خاطر داشتن چند ویژگی بیشتر قیمتی در بازه ۱۴۰ تا ۱۷۰ میلیون تومان را خواهد داشت که البته احتمال ارزش گذاری نمونه پایه این خودرو با قیمت ۱۵۵ میلیون تومان با توجه به شرایط روز محتمل است.
برای تماشای ویدیو معرفی سایپا رهام بر روی لینک کلیک کنید.
لازم به ذکر است که اطلاعات فوق توسط منابع آگاه در اختیار خبرنگار اسب بخار قرار گرفته و بدیهی است که هیچ کدام از این موارد به صورت قطعی توسط سایپا فعلا مورد تایید نیستند.
پایگاه خبری اسب بخار
عکس های اختصاصی: عرفان حمیدی / حسین دلاور















































































این که همون گزارش قبلی با عنوان “از مشخصات فنی تا قیمت اسپی صد کراس اوور و رهام” بود!
بله دقیقا. سپاس فراوان به خاطر دقت نظر شما. اما مطالب به صورت روزانه در حال تکمیل شدن هست. با توجه به قواعد موجود، معمولا محتوای قطعی همیشه ثابت استفاده میشه و محتوای جدید اضافه میشه. اگر محتوای جدید اهمیت بالایی داشته باشه، در قالب خبر جدید منتشر میشه. خب اطلاعات پیشرانه M18 تنفس طبیعی و برخی جزئیات شرکت مگان موتور به تازگی اعلام شده که در خبر قبلی نبوده.
سپاس فراوان از حسین جان ، مهدی جان و همه بچهای گل اسب بخار برای گزارشات. کی به بازار عرضه میشن؟
ده روز پیش اطلاعاتی در مورد موتور M18 نوشتم که این یکی دو روز درز کرد. به عنوان یک خبر جدید، M18 توربو قرار بود با موتور ۱۶۰۰ عرضه بشه، اما تستهای فنی در مورد کشش موتور ۱۵۰۰ تا توان ۱۵۰ اسب، با تقویت بعضی قسمتهای موتور، جواب داد و در نتیجه تصمیم بر آن شد که حجم موتور را افزایش ندن. این موتور دقیقا ۱۴۷ اسب معادل ۱۵۰PS توان خواهد داشت و در حال تولید هست. در آینده هم متوجه خواهید شد این موتور کیفیت بهتری از EF7توربو پلاس خواهد داشت. بهمین دلیل ایران خودرو به سمت موتورهای ۱٫۳لیتری توربو رفت که البته بگم موتور مذکور، واقعا عالی است و قراره از ۱۴۰۰ ببعد عرضه بشه.
همون m15 تیباست
موتور بدی نیست ولی بشرطیکه ۱۶ سوپاپه بشه تا هم صداش بخوابه هم مصرف سوختش کم بشه
امیدوارم هرچه سریعتر ان خودرو ها تولید شن
فقط با یک موتور ۱۶ سوپاپ توربو
آقای دلاور ممنون بابت پاسخ گویی.
ایمدوارم پلتفورم sp100 رو با موتوری که چند وقت پیش با همکاری AVL اتریش زدن ببینیم.