تجربه رانندگی با ب ام و Z4

ب ام و Z4

خودروهای اسپرت همواره به عنوان محبوب ترین و پرفروش ترین محصولات در میان جوانان شناخته می شوند. از همین رو کمپانی های خودروسازی از گذشته تاکنون در تلاش بوده اند که بهترین ها را در این زمینه تولید و عرضه کنند.

تیگو 8 تیگو 8

جالب این جاست که محبوبیت این دسته از خودروها تنها به جوانان ختم نشده و گاه شاهد هستیم که افراد میان سال نیز برای داشتن خودروهای اسپرت تمایل نشان می دهند، زیرا این دسته از خودروها افزون بر ظاهر جذاب و فریبنده ای که دارند، از عملکرد و پرفورمنس قابل توجهی برخوردارند که می توانند نظر بسیاری از ماشین بازها را به خود جلب کنند.

ب ام و Z4

کمپانی «ب ام و» یکی از همان خودروسازانی است که از ابتدا با تولید خودروهای اسپرت شهرتی جهانی یافته است. جالب این جاست که سایر محصولات این برند نیز، که در سگمنت های خانوادگی هستند، رگه هایی از خودروهای اسپرت دارند و قدرت و شتاب از ویژگی های بارزشان به شمار می رود. همین امر نیز موجب شده محصولات ب ام و در مقایسه با سایر رقبا همواره یک گام جلوتر باشد.

ب ام و Z4

“Z4” یکی از مدل های پرفروش و جذاب این برند آلمانی است که سال ها به عنوان یکی از گزینه های مدعی در سگمنت رودسترهای آلمانی شناخته می شود. این خودروی دودر با سقف متحرک، به دلیل فرم خاص بدنه و طراحی منحصربه فردی که دارد، از گذشته تا امروز در صدر محصولات پرفروش این شرکت قرار داشته است.

ب ام و Z4

هنگامی که این خودرو پا به ایران گذاشت، با استقبال بی نظیری مواجه شد و با توجه به قیمت بالایی که دارد همچنان از این محبوبیت کاسته نشده است. Z4 لقب گران ترین رودستر بازار را دارد. ما به سراغ یکی از Z4های موجود در پایتخت رفته ایم و به بررسی این خودرو پرداخته ایم.

تاریخچه

ب ام و Z4

سری Z ب ام و به خودروهای رودستر سقف متحرکی اختصاص دارد که در ابتدا از سال ۱۹۸۹ با مدل Z1 پا به عرضه رقابت گذاشت. پس از آن Z3 در سال ۱۹۹۵ جایگزین آن شد. همچنین از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۳ مدل Z8 به بازار عرضه شد که یکی از کمیاب ترین نمونه های سری Z شناخته می شود.

ب ام و Z4

سرانجام در سال ۲۰۰۲ نسل اول ب ام و Z4 با کد اتاق E85 به بازار معرفی شد و عرضه آن تا سال ۲۰۰۸ ادامه داشت. نسل دوم این رودستر باواریایی با کد اتاق E89 از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۶ نیز تولید شد، که اتفاقاً به بازار ایران نیز راه پیدا کرد. در نهایت نسل سوم این محصول از اواخر سال ۲۰۱۸ با کد G29 معرفی شد که نخستین محصول از همکاری مشترک ب ام و و تویوتا به شمار می رود.

ب ام و Z4

نسل دوم ب ام و Z4 از سال ۲۰۱۰ از سوی شرکت «پرشیا خودرو» به صورت رسمی به بازار ایران عرضه شد. پیش از آن نیز تعداد بسیار محدودی از نسل اول این رودستر آلمانی به صورت شخصی به کشور وارد شده بود. اما نسل دوم آن، که با تیراژی قابل توجه به بازار راه پیدا کرد، به دلیل رقابت نزدیک با پورشه باکستر توانست آمار فروش قابل توجهی را برای خود ثبت کند.

چهره ای جذاب و گیرا

ب ام و Z4

همان طور که گفته شد ب ام و Z4 در رده خودروهای رودستر قرار گرفته که با دارا بودن دو در و سقف متحرک فلزی، چهره ای جذاب و گیرا دارد. چهره خشن با خطوط شکسته تند و تیز روی بدنه از ویژگی های اصلی این خودروست که با الهام از آناتومی بدن کوسه طراحی شده است.

ب ام و Z4

کاپوت کشیده و بلند در مقابل اتاق و صندوق عقب کوچک، موجب شده ظاهری چشم نواز و فریبنده خلق شود. این طرح در زمان خود موجب شگفتی بسیاری از علاقه مندان شده بود، زیرا با توجه به سایر محصولات هم رده، Z4 خودرویی سنت شکن به شمار می رفت که با ظاهری متمایز پا به عرصه رقابت گذاشته بود. به عقیده بسیاری از طرف داران دوآتشه این برند آلمانی، از مهندسان و تیم طراحی این کمپانی خلق چنین شاهکاری دور از انتظار نبوده است. نمای جلوی این خودرو در نگاه اول بسیار شبیه به کوسه است. با کمی دقت متوجه می شویم که در سایر قسمت های این خودرو از شکل بدن کوسه الهام گرفته شده، به همین دلیل است که ظاهری باابهت و تهاجمی دارد. به رسم همیشگی، در نمای جلو شاهد جلوپنجره کلیوی شکل معروف ب ام و هستیم که به صورت کشیده و باریک طراحی شده است. تمامی المان های طراحی در این خودرو به صورتی است که در نهایت به دماغه آن ختم شده و ظاهری تهاجمی و رو به جلو را در ذهن تداعی می کند.

ب ام و Z4

در نمای کناری اصلی ترین مشخصه به کاپوت بزرگ و کشیده اختصاص دارد که پیش از این بدان اشاره شده است. نشان ب ام و نیز روی گلگیرهای جلو خودنمایی می کند که در نوع خود منحصربه فرد است.

ب ام و Z4

همچنین خطوط تند و تیزی که موجب شده پروفیل های کناری بدنه دارای حجم کافی باشند، باعث شده بدنه ای عضلانی برای این رودستر نه چندان بزرگ ایجاد شود که همین موضوع جذابیت های بصری آن را دوچندان کرده است.

ب ام و Z4

طراحی بخش عقب با ظرافت هرچه تمام، هماهنگی قابل توجهی با سایر قسمت ها دارد که این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا فرم کلی چراغ های عقب با چراغ های جلو همخوانی دارند. از سویی، چراغ خطر سوم نصب شده روی در صندوق یکی از ابتکارهای جالب توجه طراحان ب ام و بوده که ظاهری متمایز به نمای عقب Z4 داده است.

ب ام و Z4

دیفیوزر و دو خروجی اگزوز چاشنی این بخش است که باعث شده چهره این رودستر اسپرت تر از آن چه هست به نظر برسد. گفتنی است با باز شدن سقف شاهد نمایی بسیار جذاب از این خودرو هستیم که به خوبی می تواند نظر هر بیننده ای را به خود جلب کند.

کابین اسپرت اما کوچک

ب ام و Z4

وقتی وارد کابین Z4 می شویم، با وجود فضای بسیار محدود و کم، شاهد طراحی زیبایی هستیم که با بهره گیری از تریم و تودوزی چرمی، حس خوشایندی را به سرنشینان القا می کند. همان طور که می دانید خودروهای رودستر تنها دارای دو صندلی هستند که برای دو سرنشین تعبیه شده اند. از همین رو نباید توقع داشت که کابین آن دارای فضای زیادی باشد. با این وجود Z4 برای دو سرنشین خود امکانات رفاهی مناسبی را فراهم کرده تا از کمبود فضا دچار رنجش نشوند.

ب ام و Z4

برخلاف انتظار، که در تمامی مدل های ب ام و شاهد طراحی مشابهی در کابین هستیم، Z4 یکی از معدود مدل هایی است که کابینی متفاوت دارد و برای بسیاری از طرف داران ب ام و خوشایند نیست. البته باید این نکته را درنظر داشت که با وجود تفاوت های آشکار میان تریم داخلی این خودرو با سایر مدل های ب ام و، بسیاری از اجزا و ادوات کنترلی به کار رفته در آن دقیقاً مشابه سایر مدل هاست که همین موضوع باعث شده اصالت طراحی در آن حفظ شود.

ب ام و Z4

خودروی مورد نظر در این مقاله دارای تودوزی قرمز و مشکی است که در کنار تریمی با طرح فیبرکربن، نمایی خاص و هیجان انگیز را به وجود آورده است. در قسمت بالایی داشبورد نمایشگر ۸٫۸ اینچی چندمنظوره تعبیه شده که این نمایشگر  برای نمایش اطلاعات سفر و اطلاعات راننده، دارای سیستم پخش DVD، سیستم GPS، قابلیت تبدیل به نشانگر اطلاعات خودرو، نشانگر وضعیت سیستم تعلیق، نشانگر سیستم حرکتی خودرو، نمایش اطلاعات موتور و جعبه دنده، حافظه ۱۲ گیگابیتی به همراه کنترل تلفن همراه است.

ب ام و Z4

کمی پایین تر از آن، دریچه های ورودی هوا به کابین وجود دارد. در قسمت میانی کنسول Z4 ادوات تنظیم سیستم تهویه هوا به صورت جالبی قرار گرفته است. چهار دایره متشکل از دکمه هایی که هرکدام وظیفه ای را برعهده دارند این سیستم تهویه را کنترل می کنند. کمی پایین تر، سیستم صوتی قرار دارد که همانند سایر مدل های ب ام و دارای ظاهری ساده و بی آلایش است، اما در باطن این گونه نیست، سیستم صوتی حرفه ای با قابلیت پخش CD به همراه چنجر، دارای ۹ عدد بلندگو و ساب ووفر داخلی، دارای پورت USB ، AUX ، iPod Cable، صدایی بسیار رسا و گوش نواز را در داخل کابین کوچک Z4 تولید می کند.

ب ام و Z4

صندلی های تمام چرم Z4 دارای سیستم هوشمند پشت سری ها برای جلوگیری از آسیب های تصادف است. همچنین صندلی راننده دارای تنظیم برقی در ۶ جهت با قابلیت تنظیم گودی کمر است. هردو صندلی این خودرو مجهز به سیستم گرم کن هستند. در پشت صندلی ها میله ای وجود دارد که به هنگام واژگونی از سرنشینان در مقابل آسیب های احتمالی محافظت می کند. از نکات امنیتی و حفاظتی Z4 می توان به سیستم کلید هوشمند و مجهز به استارت دکمه ای، سیستم ضد سرقت، قفل و بازکردن درها بدون کلید، ستون جمع شونده فرمان در هنگام تصادف، قفل فرمان خودکار و همچنین سیستم دزدگیر به همراه آژیر اشاره کرد.

امکانات رفاهی و آپشن ها

ب ام و Z4

افزون بر امکانات یادشده، از دیگر آپشن های این خودرو می توان تنظیم برقی تمام شیشه ها، بخارزدای اتوماتیک شیشه ها، سیستم یخ زدای برف پاک کن، شیشه های سولار، آینه الکتروکرومیک برای سهولت دید راننده در شب، آینه های بیرونی با حالت الکتروکرومیک و تنظیم برقی به همراه راهنمای LED و دارای گرم کن، دارای چراغ های روشنایی بر روی آینه ها، دارای سیستم حافظه با قابلیت تاشوندگی خودکار برقی را نام برد. سیستم های کمک راننده در Z4 شامل سیستم کروزکنترل هوشمند با قابلیت حفظ فاصله تا خودروی جلو، سنسور پارک جلو و عقب و سنسور باران جهت کارکرد اتوماتیک برف پاک کن ها می شود. چراغ های جلوی Z4 زنون و دارای سیستم کنترل اتوماتیک نور چراغ هاست. همچنین مجهز به سیستم تعقیب نور چراغ های جلو برای همراهی راننده پس از خاموش شدن خودرو در شب و سیستم چرخش دوگانه در سر پیچ هاست. Z4 دارای غربیلک سه شاخه ای با روکش چرمی که بر روی آن ریموت کنترل سیستم صوتی نصب شده است، فرمان تلسکوپی این خودرو به صورت دستی و در دو حالت قابل تنظیم است. همچنین سیستم پایداری و ترمز در این خودرو شامل سیستم مدیریت پایداری، CBC ,DSC, ABS DTC ,BA می شود. ترمزهای جلو و عقب از نوع دیسکی با کالیپر خنک شونده با هواست.

ویژگی های فنی قوای محرکه

ب ام و Z4

Z4، مانند سایر مدل های ب ام و، دارای موتورهای گوناگونی است. موتورهای ۴ و ۶ سیلندر با حجم های متفاوت که بسته به نوع آن کدبندی می شوند. خودروی مورد نظر ما، Z4 28i، یکی از مدل های رایج و پرقدرت در کشور است. قلب تپنده این خودروی کوچک و جسور آلمانی از یک موتور ۴ سیلندر خطی مستقیم با حجم ۱۹۹۷ سی سی مجهز به سیستم پرخوران توربوشارژر تشکیل شده است. این موتور معروف، که با کد N20 شناخته می شود، قادر است نیرویی معادل ۲۴۵ اسب بخار را در ۶۵۰۰ دور در دقیقه تولید کند. همچنین حداکثر گشتاور تولیدشده توسط آن ۳۵۰ نیوتن متر در ۴۵۰۰ دور در دقیقه است. سیستم سوخت رسانی در آن به صورت انژکتوری تزریق مستقیم صورت می گیرد. مصرف سوخت این خودرو به صورت ترکیبی ۶٫۸ لیتر است که این عدد نشان می دهد Z4 خودرویی کم مصرف است. شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر این خودروی ۱۴۷۵ کیلوگرمی ۵٫۵ ثانیه بوده که با توجه به خودروهای همکلاس، و حتا بسیاری از خودروهای ۶ سیلندر با حجم موتور بالاتر، سریع تر است. انتقال قدرت در این رودستر باواریایی توسط یک جعبه دنده اتوماتیک ۸ سرعته تیپ ترونیک صورت می گیرد و نیروی تولیدشده توسط موتور را به چرخ های عقب انتقال می دهد.

تجربه رانندگی

ب ام و Z4

با نشستن پشت فرمان ب ام و Z4، به دلیل ارتفاع کم خودرو و همچنین فضای کوچک کابین، حس یک خودروی اسپرت و مسابقه به راننده و سرنشین القا می شود. اما امکانات رفاهی متعدد و نیز طراحی نسبتاً لوکس در کابین به ما گوشزد می کند که با یک خودروی اسپرت شهری سروکار داریم. با روشن کردن پیشرانه صدای نسبتاً بمی از خروجی های اگزوز به گوش می رسد که نوید رانندگی مهیجی را به ما می دهد. از آن جایی که پیشرانه این خودرو ۴ سیلندر ۲ لیتری است، صدایی که پس از روشن شدن به گوش می رسد حاصل تلاش مهندسانی است که برای جذاب تر شدن Z4 دست به دامان کیت اگزوز شده اند.

ب ام و Z4

با قرار دادن اهرم دنده در حالت درایو و فشردن پدال گاز، شتاب قابل توجهی را در همان لحظات ابتدایی حرکت می توان مشاهده کرد که به لطف گشتاور ۳۵۰ نیوتن متری و توربوشارژهای دوگانه در همان دورهای پایین قابل لمس است.

ب ام و Z4

این ویژگی یکی از نکات مثبت در Z4 است که شتاب اولیه قابل توجهی را با توجه به پیشرانه کم حجمش ارائه می کند. در ادامه حرکت نیز از دیگر نکات برجسته ای که حس خوشایندی را به راننده القا می کند، هندلینگی است که موجب می شود رانندگی سرحالی را تجربه کند. پایداری و چسبندگی در این خودرو به لطف وجود سیستم های الکترونیکی متعدد، که پیش تر به آن ها اشاره شد، قدرت مانورپذیری آن را تا حد ممکن بالا برده است. از سویی، سیستم تعلیق به کار رفته در آن که در قسمت جلو از نوع جناغی دوبل و در قسمت عقب اتصال چندگانه (مولتی لینک) است، سواری اسپرت و خشکی را ارائه می کند. البته این موضوع با توجه به ماهیت کلی خودرو دور از انتظار نیست و نمی توان از آن به عنوان معایب Z4 یاد کرد. هرچند به عقیده بسیاری از دارندگان این خودرو، Z4 در شهر خودرویی خشک و نه چندان راحت است.

ب ام و Z4

یکی دیگر از نکات جالب توجه در آن، هماهنگی مثال زدنی موتور و جعبه دنده است که موجب می شود راننده در اکثر مواقع حداکثر توان پیشرانه را در اختیار داشته باشد. عملکرد بسیار دقیق و هوشمند جعبه دنده به گونه ای است که هنگام رانندگی عادی و روزمره، دنده ها به صورت کاملاً نرم و آرام در دورهای نسبتاً پایین تعویض می شوند تا هم مصرف سوخت کاهش یابد و هم سواری نرم و آرامی مهیا شود. اما به محض این که پدال گاز کمی بیش از حد معمول فشرده شود، جعبه دنده بی درنگ واکنش نشان داده و دنده ها را بدون کوچک ترین تأخیر و کوبشی تعویض می کند. یکی دیگر از نکات مثبت در این خودرو، پدال های شیفتر دنده ای است که پشت فرمان تعبیه شده است، زیرا حفظ تمرکز راننده در خودروهای اسپرت از اهمیت بالایی برخوردار است که به لطف پدال شیفترهای تعویض دنده از پشت فرمان، راننده می تواند دنده ها را بسته به شرایط به صورت دستی تعویض کند.

نتیجه گیری

ب ام و Z4

با توجه به این که در بازار ایران جای خالی خودروهای اسپرت به شدت احساس می شود، وجود یک مدل اسپرت می تواند توجه بسیاری از علاقه مندان را به خود جلب کند. به همین دلیل، ب ام و Z4 نیز خیلی زود توانست جایگاهی مناسب برای خود در بازار به دست آورد. این در حالی است که تنها رقیب رسمی آن در بازار پورشه باکستری است که همواره قیمتی بالاتر از Z4 داشته است. از سویی، در برهه ای از زمان واردات پورشه متوقف شد که همین موضوع موجب پیشی گرفتن Z4 در میزان فروش بود.

ب ام و Z4

به هر حال، امروز هیچ کدام از این خودروها، به دلیل ممنوعیت واردات خودرو، به صورت صفر کیلومتر در بازار عرضه نمی شوند و تنها نمونه های کارکرده آن ها در بازار موجود است. (مگر به صورت بسیار محدود نمونه های صفر کیلومتر آن ها موجود باشند.) به همین دلیل، در حال حاضر با بودجه ای حدود ۹۵۰ تا یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان می توان یک دستگاه ب ام و Z4 خریداری کرد.

ب ام و Z4

اما باید این نکته را درنظر داشته باشید که نمونه های کارکرده این خودرو دارای استهلاک نسبتاً زیادی هستند که ممکن است در صورت وجود مشکلات فنی، هزینه های زیادی را بر دوش مالک تحمیل کنند. اما یکی از نکات مثبت در این باره، اشتراک فنی زیاد میان این مدل و سایر مدل های ب ام و موجود در بازار است که همین امر موجب می شود تأمین قطعات و ارائه خدمات را برای آن آسان تر کند.

پایگاه خبری اسب بخار

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.