
معرفی رنو امبلم کانسپت؛ مسیر آینده ی رنو

کمپانی فرانسوی رنو روز گذشته از کانسپت جدید خود با فناوری پیل سوختی و رنج پیمایش هزار کیلومتر رونمایی کرد.


فهرست محتوا
کراس اوور جدید رنو با نام امبلم علاوه بر مشخصات فنی متفاوت، زبان طراحی جدید این خودروساز فرانسوی را نیز به نمایش می گذارد. رنو گفته است قصد دارد تا سال ۲۰۴۰ در اروپا و تا سال ۲۰۵۰ در سراسر دنیا به برندی بدون آلایندگی و بدون استفاده از سوخت های فسیلی مبدل شود.
رنو امبلم


رنو، کانسپت جدید خود را یک کراس اوور صرف نمی داند بلکه معتقد است با خودرویی شوتینگ بریک مواجه هستیم. طول این کانسپت ۴.۸ متر است و این یعنی با خودروی کوچکی مواجه نیستیم. در نمای جلو تا حدودی سبک محصولات گذشته ایتالیایی همچون آلفارومئو را برای امبلم شاهد هستیم. لوگوی رنو همچون زبانِ خودرو از لبه کاپوت بیرون آمده و چراغ های در دو طرف آن چینش خطی و گرافیک نقطه ای دارند. در دو طرف سپر هم در المان با سبک لوگوی رنو طراحی شده است که بخشی از تامین نور مورد نیاز خودرو را در هنگام رانندگی برعهده دارند. در قسمت جانبی رینگ ها آیرودینامیک هستند و دستگیره ها از نوع مخفی. مجموع این ها عواملی هستند که ضریب درگ خودرو را به ۰/۲۵ رسانده اند. در قسمت پشتی هم چراغ ها حالت لوزی شکل دارند و مابین آن ها عبارت Renault درج شده است. سپر عقب هم فرمی برجسته و عضلانی دارد.
رنو هنوز تصویری از کابین این کانسپت منتشر نکرده است.
مشخصات فنی رنو امبلم

کانسپت جدید رنو امبلم در حقیقت ترکیبی از دو نوع قوای محرکه است و از تکنولوژی سلول هیدروژنی با باتری قابل شارژ استفاده می نماید. این خودرو از موتوری با ۲۱۵ اسب بخار قدرت بهره می گیرد و رنو میگوید در تولید آن از هیچ ماده کمیاب زمین استفاده نشده است. کانسپت جدید رنو قادر به پیمایش ۱۰۰۰ کیلومتر است و در این بین تنها نیاز به توقف برای دو بار پر کردن مخزن ۲.۸ کیلوگرمی هیدروژن دارد. این کانسپت برقی به کمک باتری ۴۰ کیلووات ساعتی نیکل منگنز کبالت خود، در بسیاری از مواقع و خصوصا در تردد های شهری همچون یک خودروی فول EV عمل می کند. تانک هیدروژن این خودرو نیز با هر بار پر شدن قابلیت پیمایش ۳۵۰ کیلومتری را برای آن به ارمغان می آورد.
سوالات متداول
کانسپت جدید رنو قادر به پیمایش ۱۰۰۰ کیلومتر است و در این بین تنها نیاز به توقف برای دو بار پر کردن مخزن ۲.۸ کیلوگرمی هیدروژن دارد
کانسپت جدید رنو امبلم در حقیقت ترکیبی از دو نوع قوای محرکه است و از تکنولوژی سلول هیدروژنی با باتری قابل شارژ استفاده می نماید. این خودرو از موتوری با ۲۱۵ اسب بخار قدرت بهره می گیرد.
طراحی آدمو دیوونه میکنه. واقعا میشه اختلاف دیزاین ایران رو با دیزاین روز اروپا تو این ماشین ببینید. ما جدا از علم و فناوری دیزاین هنوز تو موضوع زیبایی شناسی داریم ریپ میزنیم