بخش تاریک واردات خودروهای دست دوم

ابهام واردات خودروهای دست دوم
ابهام واردات خودروهای دست دوم

طی ماه های اخیر، فقط درباره اثرات مثبت ورود خودروهای کارکرده بر بازار و صنعت تمرکز و صحبت شده است. در عین حال، این طرح همچنان ابهاماتی دارد، اما هنوز پاسخ و راهکاری برای بخش تاریک واردات خودروهای دست دوم ارائه نشده است.

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، واردات خودروهای دست دوم اواخر سال گذشته از لایحه بودجه خارج  شد. در آن زمان، این بخش از واردات مخالفان بسیار جدی و سرسختی داشت، با این حال، دولت با توجه به اهداف درآمدی که از محل واردات در بودجه دیده بود، مدعی شد که در هر صورت این کار را انجام خواهد داد. هر چند قرار بود این موضوع در دولت پیگری شود، اما لایحه واردات خودروهای کارکرده اواخر فرودین سال جاری و با قطعی و رسمی شدن استیضاح وزیر سابق صمت با سرعت و جدیت بیش تری پیگیری شد. سرعتی که رفته رفته بیش تر و بیش تر شد و تمام موانع و دست اندازها را پشت سر گذاشت، چون یکی از ایرادات و انتقادات نمایندگان مجلس در خصوص همین لایحه بود.

به همین دلیل، فاطمی امین، پیش از فرا رسیدن روز دادرسی در مجلس با دو فوریت لایحه واردات خودروهای کارکرده را به هیئت دولت داد؛ کابینه نیز فوراً آن را تصویب و به مجلس تقدیم کرد. بخش عمده ای از  نمایندگان مجلس نیز که از مدت ها قبل موافقت خود را اعلام کرده بودند، با ظرافت و سرعت بالایی دست به کار شدند.

صاف و هموار کردن مسیر، فراهم کردن مقدمات لازم، همراه و هم رأی کردن مخالفان، تفسیرناپذیر و شفاف کردن لایحه الحاقی به آیین نامه واردات با دقت، جدیت و پشت‌کاری بی نظیر از سوی موافقان دنبال شد. احساس می شد نمایندگان موافق برای به سرانجام رساندن این پروژه جان تازه ای گرفته و با قبل تفاوت کرده اند، به نحوی که، بسیاری آرزو کرده و می کنند که ای کاش سایر طرح ها و نیازهای کشور را  نیز با همین روش و همین فرمان پیش ببرند.

در هر حال، آیین نامه واردات خودروهای دست دوم نهایی و ابلاغ شده و در انتظار اجرا از سوی دولت است، و جسته و گریخته نمایندگان مجلس برای تسریع کار باز هم فشارهای لازم را وارد می کنند. با این حال، این واردات همچنان ابهام و لایه های تاریکی دارد که نه به آن پرداخته و نه توجه شده است. برخلاف آن چه مدعی هستند، همچنان دست اقشار ضعیف و کم درآمد جامعه از خرید خودرو کوتاه خواهد ماند.

بیشتر بخوانید:

افزایش تعرفه واردات خودرو ؛ بازی برد – برد دولت و مجلسپ

واردات ارزان با دلار ۱۵۰ هزار تومانی ممکن است؟

یکی از نقاط تاریک، بحث خدمات پس از فروش است که تجربه خوشایندی در این زمینه وجود ندارد،‌ البته در این خصوص تخلفی صورت نگرفته است و شکایت قانونی هم وجود ندارد، با این حال، دارندگان خودروهای کار و تجاری دست دوم از این نوع خدمات پس از فروش خاطره خوب و دل خوشی ندارند. هر چند بحث خدمات پس از فروش و تأمین قطعات بسیار مهم است، اما بحث اصلی در این داستان قیمت تمام خودروهای دست دوم وارداتی شده است.

آن گونه که اعلام شده است، تعرفه و حقوق این خودروها مانند خودروهای صفر محاسبه می شود، یعنی همان تعرفه هایی که در اواخر خرداد ماه ابلاغ شده است؛ قیمت براساس سال تولید و ارزش جهانی محصول محاسبه می شود. به عنوان مثال، قیمت جهانی یک خودروی تولید ۲۰۲۳ اگر ۱۰ هزار یورو باشد، از قیمت مدل تولید۲۰۲۲ همان خودرو ۱۵ درصد کاسته و ۸۵۰۰ یورو می شود. تعرفه نیز براساس همین نرخ محاسبه می شود که در مجموع به عدد ۱۶۵۷۵ یورو خواهیم رسید، بنابراین ارزش ریالی این خودرو با احتساب نرخ ارز آزاد و هزینه شماره گذاری باید بین ۱ تا ۱.۲ میلیارد تومان شود. این نوع محاسبه قیمت تاریک ترین بخش این ماجر به شمار می رود، حتا از سوی برخی نمایندگان دستمایه فریب افکار عمومی شده است.

این در حالی است که با توجه به انواع و اقسام تعرفه، عوارض، مالیات و سایر حقوق دولتی و هزینه های مترتب بر شرکت ها، دلار برای واردکننده تقریباً ۳ برابر بیش تر از قیمت بازار تمام می شود، اما کسی به این نکته، نه تنها توجهی نمی کند، بلکه با توجه به اهداف درآمدی که در بودجه دیده شده است، برای کاهش تعرفه ها و درآمدهای حاکمیتی تلاش هم نمی کنند. ضمن این که، پیش از تصویب کلیات این لایحه، مجلس اذهان عمومی را نسبت به افزایش تعرفه ها آماده کرد.

آیا این موضوع نقض غرض نیست؟ آیا واقعاً هدف، خودرودار کردن مردم است یا این که باز هم بهانه مردم هستند تا با تکیه بر احساسات عمومی، اهداف خود را محقق کنند؟

به بیان دیگر، تمام عواملی که موجب افزایش قیمت تمام شده خودروهای وارداتی می شود به قوت خود باقی است.  قیمت هایی که پرداخت آن از توان بسیاری از مردم خارج است. بنابراین به نظر می رسد برخلاف ادعا در واردات خودروهای دست دوم هم شاهد خودی و غیر خودی شدن و یا تقسیم جامعه خواهیم بود. آیا واقعاً هدف، خودرودار کردن اقشار کم درآمد و متوسط است؟

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.