سیستم تعلیق مولتی لینک یا چنداتصاله چیست؟

سیستم تعلیق مولتی لینک
سیستم تعلیق مولتی لینک

سیستم تعلیق مولتی لینک (Multi-Link) یا چنداتصاله یکی از بهترین ها برای تعلیق عقب خودروست که جزو سیستم های مستقل محسوب می شود و سواری نرمی را برای خودرو به ارمغان می آورد.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

برای طراحی خودرو نیاز است بخش های مختلفی از آن را متناسب با یکدیگر طراحی کرد تا در نهایت، یک مجموعه کلی به مرحله اولیه برسد. در بین این بخش ها، سیستم تعلیق به طور مستقیم بر روی سواری خودرو تأثیرگذار است و بهبود آن به آرامش و آسایش راننده و سرنشینان می افزاید و همچنین هندلینگ خودرو و عملکرد ترمزگیری را نیز بهبود می دهد.

سیستم تعلیق (Suspension System) چیست؟

سیستم تعلیق مولتی لینک
سیستم تعلیق مولتی لینک

سیستم تعلیق همه خودروها از چند بخش مهم، فنر، کمک فنر یا دمپر (Shock Absorber) و میله های ارتباطی (Linkages) تشکیل می شود. تمام این بخش ها با هم متصل می شوند و در نهایت بر حسب نوع خودرو، اتاق یا شاسی را به چرخ ها متصل می کنند.

چند نوع سیستم تعلیق داریم؟

سیستم های تعلیق خودروها به دو دسته کلی وابسته (Dependent) و مستقل (Independent) تقسیم می شوند که این وابسته و مستقل بودن به معنی ارتباط دو چرخ عقب با هم و یا جدا بودن آن ها از همدیگر است. البته باید گفته شود که حالتی بین وابسته و مستقل نیز وجود دارد که به آن نیمه وابسته (Semi-Dependent) می گویند و ویژگی آن این است که چرخ های عقب نمی توانند جداگانه جابه‌جا شوند، اما از طرفی دیگر، به صورت صلب نیز به هم متصل نیستند.

در نوع وابسته هر دو چرخ عقب یک زاویه کمبر (Camber) دارند و در نوع مستقل هر کدام از چرخ های عقب می توانند جداگانه و بدون این که از طرف چرخ دیگر محدودیتی ایجاد شود جابه‌جا شوند. البته باید گفته شود که در برخی از سیستم های تعلیق مستقل نیز از میل موج گیر استفاده می شود که کمی از استقلال چرخ ها کم می کند، اما با این وجود آن سیستم تعلیق را از نوع مستقل در نظر می گیرند.

سیستم تعلیق مولتی لینک (Multi-Link) یا چندمیله ای چیست؟

سیستم تعلیق مولتی لینک

سیستم تعلیق مولتی لینک، چندمیله ای (بازو یا Arm) و یا چنداتصاله جزو تعلیق های مستقل محسوب می شود و طراحی آن برگرفته از سیستم دابل ویشبون (Double Wishbone) است با این تفاوت که سیستم چنداتصاله مزایایی مانند اشغال فضای کم تر، وزن کم تر و همچنین قابلیت تنظیم بیش تری را نیز نسبت به دابل ویشبون دارد. برای اتصالات این نوع تعلیق از چند میله (Link) عرضی و عمودی استفاده می شود که اندازه آن ها لزوماً نباید یکسان باشد و از طرفی دیگر، می توانند تغییر زاویه دهند. تعداد این میله ها از ۳ شروع می شود و حداکثر تا ۵ عدد میله برای این سیستم تعلیق استفاده می شود. هر کدام از این میله ها با بوش پلاستیکی (rubber bushing) و یا مفصل های کروی (spherical joint) از یک طرف به سگ دست (Steering Knuckle) و از طرفی دیگر، به اتاق خودرو نصب می شود.

حتماً بخوانید: سیستم تعلیق دابل ویشبون (Double wishbone) چیست؟

از این نوع سیستم تعلیق برای جلوی خودرو نیز استفاده می شود، با این تفاوت که طراحی قسمت جلو باید طوری باشد تا در زمان فرمان گیری نیز بتواند از خود انعطاف نشان دهد.

هر کدام از شرکت های خودروساز برای این نوع سیستم تعلیق طراحی های مربوط به خود را دارند که در ادامه برخی از معروف ترین آن ها آمده است.

ب ام و (BMW) برای محصولات خود میله ها را به صورت حرف Z چیده است و در نوع دیگر از ۴ لینک برای خودروهای اسپرت خود استفاده کرده است.

تعلیق مولتی لینک هوندا شباهت بسیار زیادی به سیستم دابل ویشبون دارد، اما با این تفاوت که یک میله پنجم نیز برای کنترل بهتر به کار رفته است.

سیستم تعلیق چنداتصاله بیش تر برای جلوی خودرو کاربرد دارد یا عقب؟

سیستم تعلیق مولتی لینک

از این سیستم تعلیق هم می توان برای جلو استفاده کرد و هم برای عقب اما در بیش تر خودروها می بینیم که برای جلوی خودرو از مک فرسون و برای عقب آن از مولتی لینک استفاده می شود. بنابراین از این نوع سیستم تعلیق بیش تر برای عقب خودرو استفاده می شود.

مزایای سیستم تعلیق مولتی لینک چیست؟

  1. مهم ترین مزیت این سیستم در خودروها این است که می تواند هماهنگی و تناسب خوبی بین هندلینگ و راحتی ایجاد کند، زیرا در صورت داشتن هندلینگ مناسب به دلیل خشک بودن سواری، راحتی سرنشینان کم می شود. این مزیت دوگانه در تعلیق چنداتصاله با اشغال فضای کم همراه است که خود یک مزیت جداگانه محسوب می شود.
  2. انعطاف پذیری این نوع تعلیق نسبتاً بالاست و به همین دلیل برای خودروهای آفرودی مناسب است.
  3. در این نوع سیستم تعلیق می توان پارامترهای مهمی مانند کمبر (Camber)، کستر (Caster) و تو (Toe) را بدون این که تأثیر زیادی بر روی یکدیگر بگذارند، جداگانه تنظیم کرد. این ویژگی در تعلیق دابل ویشبون وجود ندارد.
  4. در گذشته از این نوع سیستم تعلیق بیش تر برای خودروهای لوکس استفاده می شد، اما امروز تولید آن به نسبت ارزان تمام می شود و به همین دلیل خودروسازان از سیستم مولتی لینک یا چنداتصاله برای خودروهای اقتصادی تر خود نیز استفاده می کنند.
  5. قابل تنظیم بودن زاویه های مهم در سیستم تعلیق، یکی از ویژگی های مثبت سیستم تعلیق چنداتصاله است که برحسب تعداد میله های به کاررفته در سیستم تعلیق می توان آزادی عمل در تنظیم زاویه های مختلف را داشت. برای مثال، اگر میله های بالا به صورت قابل تنظیم باشند می توان زاویه کمبر چرخ را تغییر داد.

عیب اصلی سیستم تعلیق مولتی لینک چیست؟

مهم ترین عیب سیستم تعلیق چنداتصاله این است که نسبت به بقیه گران تر تمام می شود و همچنین برای طراحی آن نیاز است تا تست ها و آزمایش های بیش تری انجام شود. به همین دلیل، به کارگیری از آن به اندازه کافی فراگیر نشده است. با این حال، برخی از خودروهای تولید داخل مانند پژو ۲۰۶ صندوق دار و رانا دارای سیستم تعلیق مولتی لینک اند و به همین دلیل است که عملکرد ۲۰۶ صندوق دار نسبت به ۲۰۶ هاچ‌بک هم در سر پیچ ها بهتر است و هم سواری نرم تری دارد.

محمد جبارزاده شیاده

پایگاه خبری اسب بخار

سیستم تعلیق مولتی لینک (Multi-Link) یا چنداتصاله چیست؟

سیستم تعلیق مولتی لینک یا چنداتصاله جزو تعلیق های مستقل محسوب می شود و طراحی آن برگرفته از سیستم دابل ویشبون (Double Wishbone) است با این تفاوت که سیستم چنداتصاله مزایایی مانند اشغال فضای کم تر، وزن کم تر و همچنین قابل تنظیم بودن را نیز نسبت به دابل ویشبون دارد.

مزایای سیستم تعلیق مولتی لینک چیست؟

۱. هماهنگی و تناسب خوب بین هندلینگ و راحتی ۲. انعطاف پذیری نوع تعلیق نسبتاً بالا ۳. قابلیت تغییر در زوایای مهم بدون تأثیرگذاری بر روی همدیگر ۴. فراگیر شدن آن حتا بر روی خودروهای اقتصادی ۵. ثبات زوایای مهم در مسیرهای ناهموار.

عیب اصلی سیستم تعلیق مولتی لینک چیست؟

مهم ترین عیب این نوع سیستم تعلیق این است که نسبت به بقیه گران تر تمام می شود و همچنین برای طراحی آن نیاز است تست ها و آزمایش های بیش تری انجام شود. به همین دلیل، به کارگیری از آن به اندازه کافی فراگیر نشده است.

۵ امتیاز از ۱ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.