ریزش قیمت وارداتی ها تا چه زمانی ادامه دار خواهد بود؟
این روزها قیمت بازار آزاد خودروهای وارداتی دائماً ارزان می شود، حال سوال این است که این روند کاهشی تا چه زمانی گریبان گیر وارداتی ها خواهد بود؟
خوشبختانه مدتی است که بازار خودرو رو به پایین شده و شاهد کاهش روزانه قیمت های اعلامی تمامی خودروها اعم از تولیدی، مونتاژی و وارداتی هستیم. ادامه دار بودن این جو کاهشی در بازار پرتلاطم خودرو موجب می شود تا احتکار کنندگان و سوداگران از ترس بیشتر متضرر شدن، چوب حراج به دارایی ها خود بزنند و آن ها را با قیمت های پایین تری نسبت به ماه های قبل به فروش برسانند.
حال اما سوال اصلی و مهم این است که روند کاهشی قیمت های اعلامی در بازار خودروهای وارداتی تا چه زمانی ادامه خواهد داشت و مناسب ترین زمان برای خرید وارداتی ها چه موقعی فرا می رسد؟
ریزش قیمت وارداتی ها تا چه زمانی ادامه دار خواهد بود؟
در پاسخ به این سوال می توان گفت که با توجه به موجود بودن تعداد زیادی از وارداتی ها در گمرکات کشور و انبار واردکنندگان، به زودی شاهد متوقف شدن نرخ نزولی بازار خودروهای وارداتی نخواهیم بود چرا که تحویل آن ها شدت گرفته و تعداد فروشندگان نیز نسبت به قبل بیشتر شده.
به دنبال این قضیه میزان عرضه از تقاضای موجود در بازار پیشی می گیرد و همین امر نیز موجب می شود تا قیمت ها همچنان افت کند.
البته ناگفته نماند که ادامه دار شدن سیر نزولی قیمت وارداتی ها در صورتی خواهد بود که تنشی در منطقه به وجود نیاید و نوسان هیجانی نیز قیمت ارز را تهدید نکند.
خودروهای وارداتی چه زمانی گران می شوند؟
اما نکته مهم در مورد ارزانی خودروهای وارداتی، زمان کمیاب شدن و سپس گران شدن آن هاست. با توجه به بسته شدن ثبت سفارش خودرو و دیگر کالاها توسط یک مقام وزارت صمت که مدتی است مشکلاتی را برای وارد کنندگان به وجود آورده، احتمالاً عرضه بعدی خودروهای وارداتی به زودی اتفاق نیافتد.
در نتیجه می توان گفت که عدم عرضه مداوم و با برنامه خودرو در سامانه می تواند باعث افزایش میزان تقاضا و رشد مجدد قیمت ها شود.
بنابراین می توان حدس زد که کمتر ۲ ماه دیگر، پس لرزه های بسته شدن ثبت سفارش خودروهای وارداتی، بازار را تکان خواهد داد.
مناسب ترین زمان برای خرید وارداتی ها کی فرا می رسد؟
با توجه به نکات گفته شده می توان پیش بینی کرد که بهترین زمان برای خرید خودروهای وارداتی دقیقاً هنگام عرضه بعدی سامانه یکپارچه است. زیرا در آن موقع افراد جدید نیز قادر به ثبت نام خودرو می شوند و افراد کمی برای خرید خودروی وارداتی به بازار مراجعه می کنند. لذا با کاهش تقاضا در بازار، وارداتی ها کمترین قیمت خود را تجربه می کنند تا زمان مناسب برای خرید آن ها مهیا شود.
سوالات متداول
با توجه به موجود بودن تعداد زیادی از وارداتی ها در گمرکات کشور و انبار واردکنندگان، به زودی شاهد متوقف شدن نرخ نزولی بازار خودروهای وارداتی نخواهیم بود چرا که تحویل آن ها شدت گرفته و تعداد فروشندگان نیز نسبت به قبل بیشتر شده.
عدم عرضه مداوم و با برنامه خودرو در سامانه می تواند باعث افزایش میزان تقاضا و رشد مجدد قیمت ها شود. بنابراین می توان حدس زد که کمتر ۲ ماه دیگر، پس لرزه های بسته شدن ثبت سفارش خودروهای وارداتی، بازار را تکان خواهد داد.
بهترین زمان برای خرید خودروهای وارداتی دقیقاً هنگام عرضه بعدی سامانه یکپارچه است. زیرا در آن موقع افراد جدید نیز قادر به ثبت نام خودرو می شوند و افراد کمی برای خرید خودروی وارداتی به بازار مراجعه می کنند.
سلام سامان دادن به بازار خودرو این است که خودرو از کالای سرمایه ای به کالای مصرف تبدیل شود.کلیه معاملات خودرو بصورت وکالتی ممنوع شود. خرید از طریق سامانه ها سند فقط بنام خریدار و غیر قابل انتقال تا ۶ ماه باشد. کارت ماشین باید بنام راننده و یا فرزندان باشد. بازرسی کارت ماشین باید توسط پلیس پیگیری شود.معاملات حواله ای باید غیر قانونی اعلام شود. با چند راهکار ساده می توانیم بازار آشفته خودرو را سامان داد.
سلام از اینکه بدنبال انتخاب فردی بعنوان وزیر یک وزارتخانه که دارای چندین موضوع مختلف است کار اشتباهی است. یک نفر در طول دوره خدمتش بتواند در یک یا دو و یا سه موضوع تخصص پیداکند ولی در سایر موارد تجریه و تخصص لازم را نداشته باشد.بنابراین ساختار سامازمانی مهم است که قانون مشخص کرده و فرد وزیر باید کنترل کند که آن ساختار رعایت شود. نمونه کوچک کشور بدن انسان است. تخصص گوش با چشم با قلب با خون با اعصاب فرق می کندو یک فرد نمی تواند همه این تخصص ها را داشته باشد. ما می توانیم ساختار ها را اصلاح کنیم.وظایف را شفاف کنیم.تقسیم کار و داشتن برنامه مشخص می تواند کار کنترل و پیگیری را آسان تر و عملیاتی تر کند. روحانی و مرجع هم نمی تواند در همه امور متخصص باشد و چنین ادعایی دلیل بر جاهل بودن به بسیاری از رشته های تخصصی علوم دینی است.
ما دو نوع اقتصاد داریم.
اقتصاد بحران زده و ناپایدار که با چاپ پول توسط دولت کمبود های منایع جبران میشه. خوبی این نوع اقتصاد اینه که زود بازده هستش. بدیش هم اینه که تو بلند مدت تولید تورم، فساد و به سببش ناپایداری اقتصادی از رنجیرهای کوچک تا بزرگ را شامل میشه.
اقتصاد دوم مبتنی بر تحمل بحران و مدیریت بحران با کم کردن منابع و تغییر سبک مدیریت اقتصاد کلان هستش و تا جای ممکن سعی میشه بدون چاپ پول بحران مدیریت بشه. حسن این مدل اینه که ثبات اقتصادی کاملا حفظ میشه و به مرور از بحران خارج میشه. بدیش هم اینه که دیر بازده هستش و معمولا دولت ها بدلیل مسائل امنیتی کمتر این مدل رو انتخاب میکنن. تو حالت دوم بعد از گذر از بحران رشد اقتصادی فزاینده ای داریم ولی تو حالت اول جامعه عادت کرده که نسبت به هر گزاره اقتصادی از خودش هیجانات شدید نشون بده و معمولا هم اقتصاد های این سبک به مرور رو به نابودی میرن.
متاسفانه تا امروز انتخاب حاکمیت اقتصادی به سمت حالت دوم بوده.
به لطف مدل اقتصادی دوم اقتصاد ایران الان بین ۳۰ کشور دنیاست با وجود تحریم ها ولی ارزش پولی تو این چند سال به قدری افت کرده که در بلند مدت آسیب های اجتماعی این ایجاد حباب های استراتژسک حکمرانی در صورت خودشون خواهد ترکید و ساده بگم دیگه نمیتونن جمعش کنن. این کم شدن قیمت وارداتی ها هم در کنار افت ارزش دلار عملا عدد قابل توجهی نیست و در آینده نمیشه تقاضای مردم رو بلوکه کرد و دولت میمونه و یک جمعیت عاصی