خودروی هاچ بک (Hatchback) چیست؟ + ویژگی های آن
هاچ بک (Hatchback) یکی از محبوب ترین و خوش اندازه ترین کلاس های خودرویی است که می توانید آن ها را در دو نسخه سهدر و پنجدر پیدا کنید. به علت کوچک بودن این کلاس و همچنین قابل خرید بودن آن برای بیش تر قشر جوان جامعه محبوبیت زیادی دارند.
فهرست مطالب
خودروهای موجود در بازار دارای کلاس ها و یا سگمنت های مختلف اند که هر کدام از آن ها برای بخشی از جامعه طراحی می شوند. سگمنت ها و یا کلاس هایی مانند سدان (Sedan)، هاچ بک (Hatchback)، SUV، کراس اوور و کوپه جزو معروف ترین آن ها هستند که بیش تر مردم با آن ها آشنایی نسبی دارند و موقع خرید خودرو به سراغ آن ها می روند.
حتماً بخوانید: خودروی سدان (Sedan) چیست؟ + ویژگی های آن
خودروهای با کلاس بدنه هاچ بک (Hatchback) در میان قشر جوان جامعه از محبوبیت زیادی برخوردارند و همچنین با توجه به سایز و ابعاد آن ها در شهرهای شلوغ و پرجمعیت جزو خودروهای پرفروش به شمار می آیند.
خودروی هاچ بک (Hatchback) چیست؟
هاچ بک ها خودروهایی هستند که اغلب ۲ یا ۴ در برای ورود و خروج سرنشینان دارند و از طرفی دیگر، یک در، که به Hatch معروف است، برای قسمت بار در نظر گرفته می شود. درِ صندوق یا Hatch این دسته از خودروها در بالای شیشه عقب لولا می شود و هنگام باز شدن، شیشه عقب نیز همراه با آن دَوران می کند.
یک خودروی هاچ بک از چند بخش تشکیل شده است؟
برخلاف خودروهای سدان که به طور کلی از سه بخشِ کاپوت و محفظه موتور، کابین سرنشینان و صندوق (Trunk) تشکیل شده اند، این دسته از خودروها به دو بخش کلی کاپوت و کابین تقسیم می شوند. به این صورت که فضای بار و فضای نشستن افراد به صورت یکپارچه است و فقط یک طَبَق متحرک (Movable Tray) است که این دو بخش را از هم جدا می کند.
ویژگی های اصلی خودروهای هاچ بک چیست؟
۱. ظاهر و طراحی مناسب
از آن جایی که این کلاس خودرویی بیش تر برای قشر جوان جامعه طراحی می شود اغلب دارای ظاهر و طراحی مناسب و زیبایی نیز هست و کمتر پیش می آید که طراحی آن با نظر جامعه همسو نباشد.
۲. اندازه و ابعاد کوچک و جمع و جور
یکی دیگر از مهم ترین ویژگی های این کلاس بدنه کوچک بودن آن ها از لحاظ ابعاد و اندازه است. همین ویژگی این دسته از خودرو ها موجب شده است تا بسیاری از افراد حاضر در شهر های بزرگ برای حل مشکل جای پارک به دنبال خرید این کلاس خودرویی باشند.
۳. شتاب و قدرت مناسب
اکثر این خودرو ها معمولاً نسخه سدان نیز دارند که موتور و گیربکس ، ابتدا برای آن طراحی شده بود. با کوچک تر شدن خودرو در نسخه هاچ بک، دیگر از موتور ضعیف تری استفاده نمی کنند. در نهایت، وزن خودرو کم می شود اما موتور و گیربکس تغییری نمی کند. در نتیجه، نسخه های هاچ بک دارای شتاب و قدرت مناسبی هستند.
۴. فضای بار کم تر
فضای بار این خودروها از سدان ها کم تر است و این ویژگی منفی موجب شده است بسیاری از خانواده ها به سراغ چنین کلاس بدنه ای نروند، اما از طرفی دیگر، در هاچ بک ها می توان صندلی ردیف عقب را جمع کرد و از فضای ردیف عقب به عنوان فضای بار استفاده کرد. با این تغییر، بسته هایی مکعبی در خودرو جا می گیرد که حتا سدان ها هم نمی توانند آن ها را در خود جا دهند.
۵. مصرف سوخت کم تر
به طور کلی، از آن جایی که بیش تر محصولات سدان و هاچ بک جزو خودروهای اقتصادی محسوب می شوند بنابراین مصرف سوخت کم تری نیز دارند.
۶. بیش تر بودن میزان سر و صدای واردشده به کابین
به علت جدا نبودن فضای بار و کابین، میزان سر و صدایی که از پشت وارد خودرو می شود نسبت به خودروهای سدان بیش تر است.
آیا SUVها و کراس اوورها نیز هاچ بک محسوب می شوند؟
با توجه به این که کابین و بدنه خودروهای SUV و کراس اوور از نظر نوع طراحی با خودروهای هاچ بک یکسان است، می توان گفت که کراس اوورها و SUVها همان خودروهای هاچ بک هستند که از نظر زیربندی و نوع شاسی به کاررفته در آن ها متفاوت اند و به همین دلیل از ابعاد و ارتفاع بیش تری برخوردارند.
چند نوع هاچ بک در دنیا تولید می شود؟
این دسته از کلاس خودرویی را می توان به دو گروه کلی سهدر و پنجدر تقسیم کرد. البته برخی از خودروها مانند ولوستر (Veloster) نیز هستند در به جای دودر برای سرنشینان عقب، از یک در در سمت راست خودرو استفاده شده است تا سرنشینان هنگام پیاده شدن امنیت بیش تری داشته باشند.
سهدر (Three-door)
خودروهای سهدر از همان ساختار کلی این کلاس خودرویی ساخته می شوند، اما تفاوت آن ها این است که دودر برای ورود و خروج سرنشینان وجود دارد. از طرفی دیگر، یک در باقی مانده همان درِ صندوق است. پس در مجموع، این دسته از خودروها دارای سهدر می شوند و با نام هاچ بک های سهدر (Three-door) شناخته می شوند.
پنجدر (Five-door)
خودروهای پنجدر (Five-door) هم که معرف همه است و بیش تر مردم با آن ها آشنایی دارند. این خودروها دو در برای سرنشینان جلو، دو در برای سرنشینان عقب و یک درِ صندوق دارند که در مجموع می شود پنجدر.
گران ترین هاچ بک های دنیا کداماند؟
همان طور که پیش تر گفته شد، بیش تر هاچ بک های تولیدشده در سطح دنیا (به جز ایران) در گروه خودروهای اقتصادی قرار می گیرند و به نوعی در دسترس عام هستند، اما در این میان، تعدادی نیز جزو لوکس ها محسوب می شوند و برای خرید آن ها باید هزینه زیادی پرداخت کنید. برای مثال، فراری GTC4 لوسو، آئودی RS3، گلف R و … جزو لوکس های این کلاس بدنه محسوب می شوند.
محمد جبارزاده شیاده
پایگاه خبری اسب بخار
هاچ بک ها خودروهایی هستند که اغلب دو یا چهار در برای ورود و خروج سرنشینان دارند و از طرفی دیگر، یک در که به Hatch معروف است، برای قسمت بار در نظر گرفته می شود. درِ صندوق یا Hatch این دسته از خودروها در بالای شیشه عقب لولا می شود و هنگام باز شدن، شیشه عقب نیز همراه با آن دَوَران می کند.
۱- ظاهر و طراحی مناسب ۲- اندازه و ابعاد کوچک و جمع و جور ۳- شتاب و قدرت مناسب ۴- فضای بار کم تر ۵- مصرف سوخت کم تر ۶- بیش تر بودن میزان سر و صدای واردشده به کابین.
بیش تر هاچ بک های تولیدشده در سطح دنیا (به جز ایران) در گروه خودروهای اقتصادی قرار می گیرند و به نوعی در دسترس عام هستند، اما در این میان، تعدادی مانند فراری GTC4 لوسو، آئودی RS3، گلف R و … جزو لوکس های این کلاس بدنه محسوب می شوند.
مطلب عالی بود … مثل همیشه … دقیق و کاربردی … فقط اضافه کنم که یک رده بندی به نام ” هات هچ ” هم در دنیای هاچبک ها مدت هاست که گنجانده شده و عملا اون ها رو به سدان های اسپرت بی صندوق تبدیل کرده … از هات هچ ها امروزه تا ۴۰۰ اسب بخار هم به صورت رسمی می گیرن که اونها رو ترسناک و جذاب کرده و البته دیگه چهره کلاسیک یک ماشین شهری کم دردسر رو بهم زده …
ممنون از جناب محمد جبارزاده شیاده عزیز …