اثرات آزادسازی واردات بر بازار خودرو

آزادسازی واردات خودرو
آزادسازی واردات خودرو

بالاخره انتظار مخالفان و موافقان آزادسازی واردات خودرو به پایان رسید و مجلس یازدهم این طرح را تصویب کرد.

تیگو 8 پلاگین تیگو 8 پلاگین

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، سرانجام پس از کش و قوس های فاز اول ماراتن آزادسازی واردات خودرو که از مجلس دهم آغاز شده و به عنوان میراثی به مجلس یازدهم رسیده بود، به پایان رسید و حالا این طرح مجلس برای تبدیل مصوبه و لازم الاجرا شدن باید منتظر تأیید نهایی از سوی شورای نگهبان باشد.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی (چهارشنبه، ۲۴ شهریورماه) مجلس شورای اسلامی با ۱۷۲ رأی موافق، ۳۸ رأی مخالف و ۳ رأی ممتنع از مجموع ۲۴۳ نماینده حاضر در صحن علنی با اصلاحات کمیسیون صنایع و معادن در ماده ۴ طرح ساماندهی صنعت خودرو درباره واردات خودرو به منظور تأمین نظر شورای نگهبان موافقت کردند که این طرح برای تأیید نهایی به شورای نگهبان ارسال خواهد شد.

آزادسازی نه تنظیم بازار ۳ درصدی ها

در همین رابطه، یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به این که در روزهای اخیر در رسانه ها موضوعاتی مانند آزادسازی واردات خودرو مطرح شده است اشاره کرد: «موضوع این چنین نیست و منظور تنظیم واردات خودرو در راستای حمایت از تولید داخل است تا از وضعیت مبهم و اشکال آفرین کنونی خارج شویم.»

به گفته محسن ایزدخواه براساس اطلاعات مرکز آمار ایران در ۱۵ سال اخیر مجموعاً کم تر از ۷۰۰ هزار خودرو وارد کشور شده، در حالی که، تولید داخل بیش از ۱۵ میلیون دستگاه بوده است. در واقع، کل واردات خودرو کم تر از ۵ درصد تقاضای بازار را پوشش داده و از نظر واردات نیز این میزان کم تر از ۳ درصد کل واردات کشور بوده است.

رکود و حبس تقاضا در کوتاه مدت

در همین زمینه یک فعال صنعت خودرو درباره اثرات کوتاه مدت این طرح معتقد است: «با توجه به افزایش نرخ ارزی که طی مدت اخیر اتفاق افتاده است، این طرح موجب بروز شوک کوتاه مدت در بازار خواهد شد و خریداران نیز با حس کاهش قیمت برای خرید صبر خواهند کرد.»

رضا مزینانی افزود: « کاهش قیمت از سوی فعالان این بخش همیشه با مقاومت همراه بوده است. بنابراین مقداری طول خواهد کشید که آن ها برای کاهش قیمت خودروها تصمیم بگیرند تا در پی آن، مشتریان حاضر به خرید شوند. بنابراین شوک واردشده به بازار شوک رکود و نخریدن خودروست. پس از آن، قیمت ها حتماً ریزش خواهد کرد.»

قیمت هایی ۳ برابر قیمت جهانی

وی ادامه داد: «واقعیت بازار در حال حاضر این است که قیمت ها تقریباً سه برابر بازار جهانی است. یعنی اگر مشتری بخواهد یک خودرو پریمیویم سوار شود باید سه برابر قیمت جهانی  هزینه کند. دلیل این امر هم عدم تعادل عرضه و تقاضا در بازار است. بنابراین اگر این طرح حتا به صورت محدود در دستور کار دولت قرار بگیرد می تواند باعث شکستن قیمت ها شود.»

این کارشناس صنعت خودرو معتقد است در بلندمدت حتا اگر میزان واردات ۴ تا ۵ هزار دستگاه در سال باشد، حتماً قیمت خودروهای وارداتی خواهد شکست، چراکه تقاضای این خودروها از این میزان بالاتر نیست.»

کاهش تقاضا برای خودروهای وارداتی

مزینانی درباره چرایی کاهش تقاضا نیز توضیح داد: «به دلیل کاهش قدرت اقتصادی، مانند گذشته تقاضا برای خودروهای وارداتی دیگر ۷۰ یا ۸۰ هزار دستگاه نیست. قشر متوسط جامعه که خریدار خودروهای پریمیوم مثل سانتافه، اوتلندر، سی آر وی و سوناتا بودند، به دلیل عدم توان اقتصادی دیگر در این بازارها حضور ندارند.»

وی اضافه کرد: «بنابراین اگر اجازه واردات داده شود، قشر متوسط رو به بالا می توانند با روش هایی مانند خرید اقساطی دوباره وارد این بازار شوند.»

تأثیر بر بازار تولید داخل

این کارشناس صنعت خودرو با تأکید بر این که پیش بینی می کند در بلندمدت این طرح تأثیرگذار خواهد بود و قیمت خودروهای وارداتی را خواهد شکست افزود: «حتا بازار برخی خودروهای تولید داخل مانند ۲۰۷ اتوماتیک سقف پانامرا که قیمت های غیرمعقولی دارند نیز شکسته خواهد شد و در نهایت، می توان کاهش قیمت ۳۰ تا ۴۰ درصدی در خودروهای وارداتی را فرض کرد.»

رقابت در بازار میلیاردی ها

مزینانی درباره تأثیرگذاری این طرح بر تولید داخل به خصوص بخش خصوصی تصریح کرد: «بازار خودروهای وارداتی از تولید جداست و مشتریان این دو بازار نیز از هم جدا هستند. اگر برخی از شرکت ها تصمیم گرفته اند که به سمت تولید بروند دنبال این هستند که سهمی از بازار خودروهای ۵۰۰ میلیون تا یک میلیارد و  200 میلیون تومان کسب کنند. بازاری که در حال حاضر تقریباً با توجه به نوع محصول در اختیار مدیران خودرو، کرمان خودرو، گروه بهمن و ایران خودرو قرار دارد. در واقع، شرکت های تولیدی در تلاش هستند سهمی از این بخش از بازار را کسب کنند. بنابراین به اعتقاد من واردات با حجمی که خواهد داشت نمی تواند در بازار خودروهای داخلی تأثیر چندانی ایجاد کند.»

سکته در بازار خودروهای چینی

در همین رابطه، یک کارشناس دیگر صنعت خودرو معتقد است که تصویب این طرح منجر به کاهش قیمت خودروهای وارداتی موجود در بازار می شود و بازار خودروهای چینی را با سکته مواجه خواهد کرد. به همین میزان، اشتیاق فروش خودروهای تولید داخل برای فروشندگان افزایش خواهد یافت.

به گفته محمد علم الهدی در بلندمدت نیز  فضای رقابتی خودروهای وارداتی افزایش یافته و واردکنندگان با منافع حداقلی اقدام به واردات خواهند کرد.

عدم شفافیت در خدمات پس از فروش

وی ادامه داد: «متأسفانه با توجه به عدم شفاف سازی موضوع خدمات پس از فروش و گارانتی خودروهای واردشده براساس این مصوبه، در بلندمدت نارضایتی مشتریان افزایش خواهد یافت.»

رابطه نرخ ارز و کاهش قیمت ها

این کارشناس صنعت خودرو در خصوص این که آیا این طرح در نهایت می تواند باعث کاهش شدید قیمت ها در خودروهای وارداتی شود افزود: «در گام نخست شوک قیمتی در بازار ایجاد خواهد شد، اما تداوم کاهش قیمت ها و البته ثبات در بازار خودروهای وارداتی منوط به اقدامات اجرایی در راستای مصوبه مزبور و نرخ ارز خواهد بود.»

ضربه به تولیدکنندگان داخلی

علم الهدی در خصوص تأثیر این طرح بر روند کاری خودروسازان داخلی به خصوص بخش خصوصی تصریح کرد: «صد البته تأثیر مستقیم بر ایشان خواهد داشت، چراکه عموم واردکنندگانی که به سمت تولید متمایل شده اند با شرکای چینی قرارداد دارند، که به دلیل سکته در بازار خودروهای چینی بیش ترین ضربه به این بخش از تولیدکنندگان تحمیل خواهد شد.»

علی طجوزی

پایگاه خبری اسب بخار

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.