سردرگمی خریداران خودرو تمامی ندارد
سردرگمی خریداران خودرو و بلاتکلیفی خودروسازان طی ماه های اخیر به قدری زیاد و نگران کننده شده است که به نظر می رسد این بار هم شورای رقابت در نقش تخریبچی بازار خودرو توانسته است به درستی مأموریت خود را انجام دهد.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، اگر هر نهاد یا سازمانی مسبب زیان انباشته ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی و شکاف ۲۵۰ هزار میلیارد تومانی در هر بازاری می شد، نه تنها از بیخ و بن آن را ساقط می کردند، بلکه مدیران و متولیانش باید در مراجع قضایی حاضر می شدند، اما گویا این موضوع در مورد شورای رقابت صدق نمی کند، چراکه این نهاد بعد از یک سال کنار گذاشته شدن به دلیل عملکرد فاجعه آمیز، از بهمن سال گذشته باز هم اختیار خودروسازان کشور را در دست گرفت. هر چند خود این بازگشت به اندازه کافی تعجب برانگیز بود، اما ضمیمه شدن خودروسازان بخش خصوصی و واردکنندگان به امپراتوری آنان بیش از پیش باعث تعجب، تأمل و نگرانی شده است.
البته در ابتدا با توجه به نوع جهت گیری ها و شعار حمایت از تولیدکنندگان به نظر می رسید این بار شورای رقابت با تغییر اعضا تغییر جهت داده است، اما وضعیت امروز بازار خودرو نشان می دهد از کوزه شورای رقابت همان برون تراود که در اوست. در واقع، برخلاف نامی که این نهاد دارد، نه تنها باعث رقابت و یا حتا آغاز حرکت در این مسیر نشده است، بلکه با تصمیماتی که اتخاذ کرده از یک سو، بازار را به رکود کشانده و از سوی دیگر، باعث ادامه زیان دهی خودروسازان شده است. البته طی یکی دو سال گذشته خودروسازان به اجبار سکوت کرده اند، اما نامه ای که اخیراً ایران خودرو مبنی بر تعدیل قیمت ها منتشر کرده است از زیان جدید ۲۱ هزار میلیارد تومانی حکایت می کند. این زیان تنها یکی از دستاوردهای شورای رقابت در بازگشت دوباره است و نهضت آنان در راستای توزیع رانت همچنان ادامه دارد.
چرایی این موضوع نیز در الزامات این نهاد نهفته است. شورای رقابت خودروسازان را ملزم کرده است که تنها از طریق سامانه یکپارچه می توانند اقدام به فروش کنند. همین مسئله در کنار قیمت های جدیدی که برای خودروهای تولید داخل در نظر گرفته شده، باعث رودررو شدن مردم با خودروسازان غیر دولتی شده است.
با توجه به قیمت های کارخانه، شورای رقابت و تفاوت آن ها با بازار، فضا به گونه ای شده است که مردم تولیدکنندگان را مانع خودرودار شدن خود می دانند، یعنی این نهاد توانسته است به قدری خوب بازی کند که کم تر کسی در شرایط فعلی به نقش آن ها در به وجود آمدن وضعیت آشفته فعلی فکر می کند. ضمن این که، بلوکه کردن دارایی های مردم برای تولید بدون پشتوانه نیز از ابتکارات نهانی این شورا به حساب می آید. چند ماه مسدود شدن دارایی ها در حساب وکالتی، سود بردن سیستم بانکی از تجمیع این دارایی ها، فروش های بدون پشتوانه و اجبار به انصراف خودخواسته نشان می دهد که طی یک دهه، شورای رقابت به یک بازیگر تأثیرگذار، خاص و ویژه بدل شده که تنها دستاوردش، رانت های آشکار و پنهان برای بخشی خاص بوده است. آمارها نیز همین را می گویند، اما گویا کسی علاقه ای به بازخوانی پرونده ناکارآمدی شورای رقابت ندارد.
شنیدم گفتن اونایی که ۵ سال از پلاک فعال شون میگذره میتونن در طرح یکپارچه شرکت کنن، اگر اینطور باشه این بعد از اجرای طرح یکپارچه دومین تصمیم درستشون هست،خیلیا موافق نیستند ولی بعدا متوجه میشید که چقدر به نفع مصرف کننده واقعی هست،والا من خودم برای یه ۲۰۷ اتو باید تا تابستان ۴۰۳ صبر کنم حالا تاخیرش به کنار ،ولی واقعا اگه قرار بود قرعه کشی قبلی پا برجا باشه فکر نمیکنم تا ۵ سال دیگه هم برنده میشدم
مشکل شما چیه؟!!
همه ما میدونیم قیمتهای مونتاژی ها خیلی بالاتر از اون هست که باید باشه حالا یکی اومده میگه دزدی رو کمتر کنید ،ناراحت هستید ،۹۰ درصد ثبتنام کننده ها برای سود مونتاژی انتخاب کردن ،فکر کردین حالا خصوصی ها ماشین میدادن مردم سوار میشدن نه خیر تو بازار سر در میاورد،اون موقع که شورا نبود اوضاع خودرو درست بود؟!!،
فقط به ما بگید ججوری میشه یه صنعتی هم ورق و فولاد دولتی بگیره هم ارز دولتی هم مواد پتروشیمی دولتی هم زمین دولتی هم آب و برق یارانه ای هم حمایت دولتی!!! اخر سر قیمت ماشینش سر به فلک بکشه و بگه ضرر میکنم!!
قیمت ماشیناش با قیمت خودر های خارجی یکی باشه! کیفیت و خدمات صفر !!
بگید چجوری میشه؟ چقدر حمایت میکنید ازشون
حالا شما نمیخاد خودتو بخاطر خودروسازا بکشی
احسنت
اریزو۵ به اسمم در اومده نمایندگی میگه باید یک میلیارد و صد باید بدی در صورتی که قیمت شورای رقابت هفتصد و سی و پنج میلیون اعلام شده تصمیم گرفتم انصراف بدم کلاه بردارا خدا ازتون نگذره
سلام
۱_ پیشنهاد میشود به پولهایی که بلوکه میشوند سود تعلق گیرد تا شائبه و شبهه ایجاد نشود.
۲_ نظارت و ورود سازمان بازرسی کل کشور و قوه قضائیه و دیوان محاسبات و مجلس به عدم عرضه و تخصیص خودروها بویژه خودروهای مونتاژی را خواستاریم.
۳_ تقاضا داریم وزارت صمت و شورای رقابت بصورت رسمی و قانونی از مونتاژکاران خودرو به دلیل عدم عرضه و عدم تخصیص خودرو و از طرفی همزمان عرضه خودرو در بورس به سازمان بازرسی کل کشور شکایت کنند.
شورای رقابت میگه کمتر دزدی کنید ،قبضش در خونه شما میاد
این مقاله یجوری توپ رو تو زمین شورای رقابت انداخته که انگار کل سیستم سالمه فقط شورای رقابت مشکل داره. نه برادر من تا سیستم سیاسی اصلاح نشه سیستم اقتصادی هم همینه یعنی شما با اینهمه زیانی که دادی میتونستی ده تا شرکت بنز رو بخری منتها همون شرکت بنز هم میاوردی تو ایران خروجیش فرقی با ایران خودرو و سایپا و.. نداشت. متوجه عرضم هستید که؟
خسته نمیشی از این همه حمایت از صنعت گاری سازی و مرگ و نابودی خانواده ها؟ هر کی ضرر میکنه جمع کنه نه اینکه از جیب مردم جبران کنه
خودرو سازها برای بیرون اومدن از زیان نباید به مردم ضرر بزنن چرا انقدر به گرونی دامن میزنید به خاطر بی عرضگی خودروسازها مردم چه گناهی کردن
نمیدونم چرا شما اینقدر سنگ خودرو ساز های معلوم الحال رو ب سینه میزنید
ادم شک میکنه ک از پولهایی ک خودرو ساز ها توی خون مردم میزنند یه بخشی هم ب شما میرسه
خیلی تابلو از مونتاژ کارها طرف داری میکنید
آقای اسب بخار گویا شما هم با مافیای خودرو که همان خودروسازان میباشندهمسو هستید،بیچاره شورای رقابت که من شخصا نمی دانم کیا هستند.ولی بسیارموفق کار کرده اند.تعدیل قیمتها، مهار خودروسازها ی افسارگسیخته .ولی وقتی کلامشان پشم نداره وجایی دراعراب اجرایی مملکت چه کنند
وقتی کامنت هارو میخونم میبینم شورای رقابت و دولت چقدر خوب نقش بازی کرده که مردم قبولشون دارن و مقصر کارخانه دارو میدونن توی بورس هم مردم مقصر بودن نه دولت! تا زمانی که مخابرات دولتی بود هم سن های من یادشونه یه سیم کارت قیمت خونه و ماشین بود الان هم خودرو و ملک دست دولته و دوره اینم به پایان میرسه اینو از من به یادگار یادتون باشه.