سردرگمی خریداران خودرو تمامی ندارد

سردرگمی خریداران خودرو
سردرگمی خریداران خودرو

سردرگمی خریداران خودرو و بلاتکلیفی خودروسازان طی ماه های اخیر به قدری زیاد و نگران کننده شده است که به نظر می رسد این بار هم شورای رقابت در نقش تخریبچی بازار خودرو توانسته است به درستی مأموریت خود را انجام دهد.

آریزو 8 آریزو 8

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، اگر هر نهاد یا سازمانی مسبب زیان انباشته ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی و شکاف ۲۵۰ هزار میلیارد تومانی در هر بازاری می شد، نه تنها از بیخ و بن آن را ساقط می کردند، بلکه مدیران و متولیانش باید در مراجع قضایی حاضر می شدند، اما گویا این موضوع در مورد شورای رقابت صدق نمی کند، چراکه این نهاد بعد از یک سال کنار گذاشته شدن به دلیل عملکرد فاجعه آمیز، از بهمن سال گذشته باز هم اختیار خودروسازان کشور را در دست گرفت. هر چند خود این بازگشت به اندازه کافی تعجب برانگیز بود، اما ضمیمه شدن خودروسازان بخش خصوصی و واردکنندگان به امپراتوری آنان بیش از پیش باعث تعجب، تأمل و نگرانی شده است.

مدیسه مدیسه

البته در ابتدا با توجه به نوع جهت گیری ها و شعار حمایت از تولیدکنندگان به نظر می رسید این بار شورای رقابت با تغییر اعضا تغییر جهت داده است، اما وضعیت امروز بازار خودرو نشان می دهد از کوزه شورای رقابت همان برون تراود که در اوست. در واقع، برخلاف نامی که این نهاد دارد، نه تنها باعث رقابت و یا حتا آغاز حرکت در این مسیر نشده است، بلکه با تصمیماتی که اتخاذ کرده از یک سو، بازار را به رکود کشانده و از سوی دیگر، باعث ادامه زیان دهی خودروسازان شده است. البته طی یکی دو سال گذشته خودروسازان به اجبار سکوت کرده اند، اما نامه ای که اخیراً ایران خودرو مبنی بر تعدیل قیمت ها منتشر کرده است از زیان جدید ۲۱ هزار میلیارد تومانی حکایت می کند. این زیان تنها یکی از دستاوردهای شورای رقابت در بازگشت دوباره است و نهضت آنان در راستای توزیع رانت همچنان ادامه دارد.

چرایی این موضوع نیز در الزامات این نهاد نهفته است. شورای رقابت خودروسازان را ملزم کرده است که تنها از طریق سامانه یکپارچه می توانند اقدام به فروش کنند. همین مسئله در کنار قیمت های جدیدی که برای خودروهای تولید داخل در نظر گرفته شده، باعث رودررو شدن مردم با خودروسازان غیر دولتی شده است.

با توجه به قیمت های کارخانه، شورای رقابت و تفاوت آن ها با بازار، فضا به گونه ای شده است که مردم تولیدکنندگان را مانع خودرودار شدن خود می دانند، یعنی این نهاد توانسته است به قدری خوب بازی کند که کم تر کسی در شرایط فعلی به نقش آن ها در به وجود آمدن وضعیت آشفته فعلی فکر می کند. ضمن این که، بلوکه کردن دارایی های مردم برای تولید بدون پشتوانه نیز از ابتکارات نهانی این شورا به حساب می آید. چند ماه مسدود شدن دارایی ها در حساب وکالتی، سود بردن سیستم بانکی از تجمیع این دارایی ها، فروش های بدون پشتوانه و اجبار به انصراف خودخواسته نشان می دهد که طی یک دهه، شورای رقابت به یک بازیگر تأثیرگذار، خاص و ویژه بدل شده که تنها دستاوردش، رانت های آشکار و پنهان برای بخشی خاص بوده است. آمارها نیز همین را می گویند، اما گویا کسی علاقه ای به بازخوانی پرونده ناکارآمدی شورای رقابت ندارد.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.