رویدادها مشابه؛ حکم‌ها متفاوت / انتقاد یا تبلیغ؟ بستگی به نام و رنگ لوگو دارد

اقتصاد کشور و به تبع آن صنعت خودروسازی این روزها دوران خوبی را تجربه نمی کند. از یک سو همچنان با مصائب رفتن شرکای خارجی دست و پنجه نرم می کنند و از سوی دیگر به دلیل تنگاهای اقتصادی، با کندی روند ایفای تعهدات دست به گریبان هستند.

به گزارش پایگاه خبری «اسب بخار»، در همین شرایط باید با مشکلات بسیار دیگری نیز دست و پنجه نرم کنند، مشکلات عدم تخصیص ارز کافی توسط بانک مرکزی، بدهی به شبکه بانکی، نیاز به تأمین مالی از طریق منابع جدید و همچنین بحث طولانی و کِش‌دار قیمت گذاری در کنار تحریم ها، بخش دیگری از مسائل و معضلاتی است که خودروسازان با آن مواجه هستند. همچنین به این فهرست می توان مشکلات ناشی از گرفتاری های زنجیره تأمین را به عنوان اصلی ترین تأمین کننده خطوط خودروسازان اضافه کرد. جایی که این بخش مهم از صنعت خودرو نیز با مشکلات و مسائل پیچیده ای در تولید قطعات مورد نیاز خودروسازان رو به رو هستند و این سختی و فشار به صورت نرمال به خودروسازان نیز منتقل شده و بر مصائب آن ها نیز می افزاید. در عین حال، هیچ یک از طرف های درگیر در این ماجرا هم از شرایط موجود راضی نیستند خاصه این که براساس قیمت گذاری دستوری عمده سود حاصل از فعالیت این بخش مهم از اقتصاد کشور بدون دردسر به جیب دلالان و واسطه ها می رود.
در کنار این گونه مسائل اما خودروسازان کشور به رغم تمام انتقاداتی که از گذشته به آن ها وارد است، دست از کار نکشیده اند و با همت و افزایش سعی و کوشش خود در تلاش هستند که با تولید محصولات جدید بتوانند ضمن افزایش کیفیت از عطش بازار کاسته و تا حد توان آن را سیراب کنند. امری که با معرفی محصولات جدید و اعلام زمان ورود آن ها به بازار رفته‌رفته به تحقق آن نزدیک خواهیم شد. اما در شرایط کنونی و به رغم تمام انتقادهایی که به صنعت خودروی کشور وارد می‌شود، به نظر می رسد برخی انتقادها و موضع‌گیری های رسانه ها و افراد در موارد مشابه خروجی یکسان ندارند و رنگ انتقادها یک شکل نیست.
به بیان ساده، حکم هایی که صادر می شوند بسته به رنگ و لوگوی تولیدکننده فرق دارد و یکسان نیست و گاه از دایره انصاف خارج می شوند و حالت مغرضانه می‌گیرد.
مانند حکمی که برخی کارشناسان و فعالان رسانه‌ای درخصوص عملکرد نارنجی پوشان جاده مخصوص صادر کرده اند.
ماجرا از این قرار است که این خودروساز اعلام کرد که قصد دارد خودرویی شاسی بلند آفرودی با مشارکت شریک چینی خود بومی سازی و تولید و با نشان خود به بازار عرضه کند.
این ماجرا می تواند به شرایط تحریم صنعت خودرو و مواجه شدن شرکتهای خارجی با جریمه‌های همکاری با ایران مرتبط باشد، که باید گفت درک محیط کلان و شرایط برای رسانه و کارشناس یکی از ضرورتهاست.

اما نکته مهم این است که به غیر از سایپا دیگر خودروسازان کشور نیز چنین کار مشابهی را انجام داده و علاوه بر تغییر نام محصول قرار است خودرو را با برند خود راهی بازار کنند.

این اقدام اگر کاری مذموم و ناپسند شمرده می‌شود برای همه و بدون توجه به نام و رنگ و برند باید ناپسند باشد و اگر نیست باز هم برای همه یکسان باشد، اما این که چرا این مسئله تنها برای نارنجی پوشان سایپا با انتقاد رو به رو شده است و اتفاقاً در همان رسانه ها برای خودروساز دیگر تبلیغ می‌شود، جای سؤال دارد.
هر چند قصد این نوشته دفاع از «سایپا» یا هیچ خودروساز دیگری نیست، بلکه قصد روشن شدن دلیل این انتقادها و راه انداختن موج رسانه ای و خبری در این مورد است.
این گونه نقدهای یک جانبه در رسانه هایی که ادعای مستقل بودن و کارشناسانی که ادعای بی‌طرفی دارند، حتا اگر به نیت و منظور خاصی هم نباشد، به علت نوع برخورد با موضوع به طور طبیعی اندیشه هایی را به ذهن متبادر می کند که نه در شأن رسانه و منتقدان و نه در شأن خودروسازان است. هر چند همان گونه که اشاره شد بنا به علل مختلف تاریخی انتقاد به خودروسازان کشور وارد است، اما در شرایط کنونی با توجه به درک شرایط موجود باید برخی نکات را رعایت و از دایره انصاف خارج نشد.
باید دانست که سایپا نیز مانند خودروسازان دیگر نقش مهم و تأثیرگذاری در صنعت خودرو و اشتغال کشور دارد. بنابراین همان قدر که نقد منصفانه می‌تواند راه‌گشای یک مجموعه تولید باشد، نقد غیرمنصفانه نیز می‌تواند اثرات مخربی بر روند توسعه و تولید کشور داشته باشد.
در این جا به نظر ضروری می رسد که رسانه ها و منتقدان اگر نقدی را وارد می دانند به برند خاصی توجه نکرده و عمل ناپسند از نظر خود را از سوی هر کسی که باشد نکوهش کنند و یا اگر بنا به هر دلیلی توان پرداختن به آن را ندارند از دامن زدن و افزایش میزان فشارها به برند دیگر خودداری کنند، چراکه انتقادهای رنگی هیچ چیزی جز شائبه منفعت طلبی، سهم خواهی و رانت خواهی به ذهن متبادر نمی کند.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.