فوری / ممنوعیت واردات برخی لاستیک ها برای جلوگیری از خروج ارز

ممنوعیت واردات تایر و لاستیک برای جلوگیری از خروج ارز
ممنوعیت واردات تایر و لاستیک برای جلوگیری از خروج ارز

منابع آگاه می گویند که واردات لاستیک ها و تایرهای سایر ۱۳ ، ۱۴ و ۱۵ ممنوع شده است

آن طور که فعالان صنعت تایر کشور می گویند، پس از حدود شش ماه سرانجام تایر سایزهای ۱۳، ۱۴ و ۱۵ تایر از اولویت واردات خارج شده اند و ممنوعیت واردات این دسته از لاستیک ها به مرحله اجرا رسیده است.

گروه خودرویی دلیلی گروه خودرویی دلیلی

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار ، با دستور محمدصادق مفتح قائم مقام وزارت صمت طی نامه شماره ۶۰/۵۹۰۵۶ مورخ ۲۵/۲/۱۴۰۰ و پس از تلاش و پیگیری دبیر انجمن زنجیره ارزش تایر و انجمن صنفی صنعت تایر، تغییر اولویت‌بندی کالایی تایر در حوزه واردات محقق شد. بر اساس این دستور سایزهای ۱۳، ۱۴ و ۱۵ تایر و لاستیک از اولویت کالایی ۲۱ به اولویت کالایی ۲۷ تغییر یافتند که با توجه به جدول اولویت‌بندی کالاها، کالاهای گروه ۲۷ شامل محصولاتی می‌شوند که امکان ثبت سفارش برای واردات به کشور را ندارند.

خروج ارز در زمان اشباع بازار لاستیک ؟

در همین رابطه سخنگوی انجمن صنفی تولیدکنندگان تایر، درباره چرایی اتخاذ این تصمیم به خبرنگار اسب بخار گفت: « نیاز کشور به تایر سواری در مجموع ، سالیانه حدود ۲۱ میلیون حلقه است که تولید کنندگان کشور سال گذشته ۲۲ میلیون حلقه تایر سواری تولید کرده اند ».
مصطفی تنها با اشاره به اینکه عمده تایر های تولید شده شامل همین رینگ هایی است که از اولویت وارد خارج شده اند اظهار کرد: « سال جدید هم اگر روند افزایش سال گذشته را محقق کنیم، تولید به مرزهای ۲۵ میلیون حلقه خواهد رسید و مازاد تایر سواری به خصوص در همین رینگ های ۱۳،۲۴،۱۵ که عمده بازار مصرف را شامل می شود، خواهد رسید آن هم در شرایطی که امروز شاهد آن هستیم ».
وی افزود: « در شرایط تنگناهای ارزی کشور حالا چه نیازی به صرف منابع ارزی برای واردات محصولاتی است که در کشور ظرفیت تولید بیش از مصرف دارد ».
سخنگوی انجمن صنفی تولیدکنندگان تایر: « برای بازار اشباع از تایر، چرا باید برای همان نوع تایر ارز صرف شود در حالی که اولویت های دیگری چون تامین کالاهای اساسی دیگر به علت کمبود منابع ارزی دچار اختلال است ».

فونیکس F7 فونیکس F7

حمایت از تولید داخل با ممنوعیت واردات لاستیک و تایر

در همین حال یک فعال صنعت تایر کشور، با اشاره به اینکه این خبر جدید نیست و مدت ها قبل باید این اتفاق رخ می داد به خبرنگار اسب بخار گفت: « از یک سو کشور در حال رسیدن به خود کفایی است و از سوی دیگر با توجه به اینکه ۱۱ تولید کننده تایر در کشور وجود دارد ، اتخاذ چنین تصمیم محتمل بود ».
محمد همرنگ ادامه داد : « دولت هم طبیعتاً از این موضوع مطلع بوده است. ضمن اینکه نیاز بازار یک عدد مشخص است. بنابراین وقتی تولید و نیاز کشور برابری می کند، باید از تولید کننده داخلی حمایت و از خروج ارز نیز جلوگیری شود. به بیان دیگر وقتی یک صنعت داخلی نیاز کشور را پاسخ می دهد، باید حمایت شود و بازار را در اختیار آنها بگذارد ».

ممنوعیت نباید باعث انحصار شود

این کارشناس صنعت تولید تایر درباره اینکه “آیا عدم رقابت با شرکت های خارجی در کیفیت لاستیک و یا قیمت ها تاثیر نخواهد گذاشت؟” گفت: « طبیعتاً اگر از رقابت به سمت انحصار حرکت کنیم، هم بر قیمت و هم بر کیفیت تاثیر خواهد گذاشت. در این جا نیز باید دید که دولت برای حفظ کیفیت چه عملکردی خواهد داشت و در این زمینه چه تصمیمی خواهد گرفت ».
همرنگ با اشاره به اینکه با توجه به افزایش هزینه های تولید اعم از دستمزد و غیره ۱۵ درصد افزایش قیمت خواهیم داشت ادامه داد: « در همین حال به نظرم نهادهای ناظر و تاثیرگذار باید یک تاکیداتی مبنی بر حفظ کیفیت به منظور رقابت با نگاه مبتنی بر صادرات تعریف کنند، تا تولید با افت کیفیت و انحصار همراه نشود. ولی اگر این مساله را به حال خود رها کنند، احتمال دارد که هم کیفیت افت کند و هم قیمت ها دست خوش تغییرات شوند ».
وی افزود: « یعنی دولت باید برای نظارت مکانیزمی تعریف کند و هم یازده شرکت تولید کننده در رقابت با هم، مانع از شکل گیری انحصار و افت کیفیت شوند. همچنین اگر استانداردها سختگیرانه شود، به احتمال زیاد دیگر دغدغه ای وجود نخواهد داشت ».

علی طجوزی

پایگاه خبری اسب بخار

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.