
واکنش بازار خودرو به 6 ماهه بر باد رفته؟

پزشکیان وزرای پیشنهادی را معرفی و مجلس کار بررسی را به زودی آغاز خواهد کرد. این در حالی است که زنجیره مشکلات و مسائل پیش آمده از ابتدای سال جریان عادی تولید را مختل کرده است. با توجه به روند پیش رو، واکنش بازار خودرو به ۶ ماهه برباد رفته چه خواهد بود؟


به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، با معرفی وزاری پیشنهادی دولت چهاردهم گمانه زنی ها به پایان رسید. با این فهرست، دولت یک گام دیگر به تشکیل کابینه نزدیک شد. البته هنوز مشخص نیست که مجلس به کدام یک از این افراد رأی اعتماد می دهد.
وزیر صمت پیشنهادی هم در همین مسیر قرار دارد. انتخاب محمد اتابک در همین ابتدای راه با واکنش های متفاوتی مواجه شده است. برخی معتقدند او صلاحیت قرار گرفتن در رأس وزارت بسیار مهم و حساس صمت را ندارد و برخی دیگر نظری خلاف دارند، اما حالا دیگر او گزینه نهایی است و برای بررسی صلاحیت و ارزیابی توانمندی هایش باید به ترتیب با اعضای کمیسیون صنایع، اقتصادی، شوراها، اصل ۹۰ و برنامه مجلس دیدار و گفتوگو کند.
این در حالی است که زنجیره ناگسستنی چالش ها، از ابتدای سال جاری تا امروز جریان عادی و برنامه ریزی شده تولید را مختل و منجر به افت تولید شده است.
افت ۱۱ درصدی تولید خودرو در ۴ ماه ابتدایی
بنابر گزارش ها؛ «خودروسازان بزرگ ایران در ادامه روند نزولی تولید خود، چهار ماه نخست سال را نیز با کاهش چشمگیر تیراژ پشت سر گذاشتهاند. کاهش تولید که به دلیل سه عامل اصلی کمبود نقدینگی ریالی، چالش ارز و قطعی برق رخ داده، نگرانیهای جدیای را در صنعت خودرو ایجاد کرده است. بنابر گزارش های موجود، محصولات قدیمیای که از رده تولید خارج شده یا در حال خروج هستند، نقش مهمی در این افت تولید داشتهاند.
براساس آمار منتشرشده توسط سامانه کدال بورس، کل تولید سه خودروساز بزرگ کشور (ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو) در چهار ماه ابتدایی امسال کمتر از ۲۹۱ هزار دستگاه بوده که در مقایسه با تیراژ مدت مشابه سال گذشته، حدود ۱۱ درصد کاهش را نشان میدهد. این در حالی است که فعالان صنعت خودرو هشدار دادهاند که بدون انجام اقدامات اصلاحی مانند افزایش قیمت کارخانهای و تخصیص ارز، روند نزولی تولید ادامه خواهد یافت. با این وجود، سیاستگذاران توجه چندانی به این هشدارها نکردهاند.»
در همین شرایط، خودروسازان غیردولتی نیز با همین مشکلات دست و پنجه نرم می کنند. از ابتدای سال جاری این بخش از صنعت نیز با مشکل تخصیص ارز و کمبود نقدینگی مواجه شده است. روند ثبت سفارش نیز با اختلال ایجاد شده است. بخش عمده ای از این خودروسازان در ماه های گذشته نتوانستهاند براساس برنامه ریزی حرکت کنند. زنجیره تأمین نیز وضعیت مناسبی ندارد. هر چه میزان بدهی خودروسازان بیشتر می شود به همان اندازه هم توان زنجیره تأمین برای تأمین نقدینگی و مواد اولیه تحلیل می رود. واردات هم که تعریفی ندارد.
تا زمان نشستن وزیر صمت جدید بر کرسی وزارت هم به نظر نمی رسد که اتفاق خاصی رخ بدهد. البته تغییر و تحولات مرسوم را هم نباید از نظر دور داشت. تمام این عوامل باعث شده است که جریان عرضه به بازار خودرو سرعت چندانی نداشته باشد، ضمن اینکه، فروش اجباری سامانه ای نیز مزید بر علت شده است؛ در واقع، این فرآیند ابداعی نه تنها باعث خروج تقاضاهای غیرمصرفی نشده است، بلکه بساط حواله فروشی را نیز داغ کرده است. ضمن این که، خودروسازان را برای تأمین به موقع نقدینگی با مشکلات زیادی همراه کرده است.
به بیان دیگر، تمام عوامل دست به دست هم داده و مانع از افزایش تولید شده اند. مشکلات ناشی از کمبود نقدینگی، عدم تخصیص ارز، تغییر روند سفارش گذاری منجر به افت تولید شده اند.
در این میان، از یک سو، پرسش این است که آیا وزیر صمت جدید می تواند راهکارهای مؤثر کوتاه، میان و بلندمدت برای برطرف شدن این موانع ایجاد کند؟ یا این که مانند اسلاف خود سعی می کند فقط بازار را کنترل کند؟ اگر افت تولید ادامه دار باشد چه اتفاقی خواهد افتاد؟ آیا باز هم بازار با افزایش قیمت ها همراه خواهد شد؟ آیا سرکوب قیمتی ادامه می یابد؟ آیا وزیر جدید توان کم اثر کردن ۶ ماهه بر باد رفته را خواهد داشت؟
خانه از پای بست ویران است