نگاهی به ام وی ام ۵۳۰، گزینه ای قابل تأمل در بازار دست دوم ها

نگاهی به ام وی ام 530، گزینه ای قابل تأمل در بازار دست دوم ها
بازار خودروهای کارکرده روزهای دشواری را می گذراند. در حالی که در سال های گذشته، گاه برخی مشتریان به دلیل عدم برخورداری از توانایی مالی کافی، گزینه های دست دوم را جایگزین مدل های صفر کیلومتر می کردند، اکنون به علت افزایش قیمت خودروها در کارخانه و سیر صعودی تورم، بسیاری از مالکان خودروهای کارکرده نیز برای حفظ سرمایه خود، اقدام به قیمت گذاری های عجیب بر روی خودرویی که سال ها از آن استفاده کرده اند می کنند!
نگاهی به ام وی ام 530، گزینه ای قابل تأمل در بازار دست دوم ها
این موضوع در خودروهای وارداتی، نمود بیش تری دارد. هر چند بازار خودروهای دست دوم ایرانی و چینی نیز نسبت به قبل، رشد قیمت چشم گیری داشته است.
اما از میان گزینه های خانوادگی کارکرده موجود در بازار، اگر نخواهید به سراغ خودروهای تکراری همچون پژو پارس یا سمند بروید، انتخاب های شما به چند سدان چینی کارکرده محدود می شود. پیش از این، لیفان ۶۲۰ را به عنوان یکی از این گزینه ها بررسی کردیم. اکنون به سراغ گزینه دوم آمده ایم؛ ام وی ام ۵۳۰ کارکرده. خودرویی که در موج اول حضور چینی ها در بازار ایران، از موفق ترین و پرفروش ترین خودروهای بازار بود. خودرویی که با قیمت نزدیک به محصولات ایران خودرو و امکانات و مشخصات رقابتی، توانست نظر بخش بزرگی از خریداران پژوهای قدیمی را به سمت خود بکشاند.


ام وی ام ۵۳۰ از کجا و چه گونه؟

نگاهی به ام وی ام 530، گزینه ای قابل تأمل در بازار دست دوم ها
“چری” در دهه ۹۰ میلادی که کار خود را تازه آغاز کرده بود، محصولی داشت به نام A15. یکی از اولین ساخته های چری که از قضا در بازه ای کوتاه توسط شرکت “سناباد خودروی توس”، در ایران هم تولید شد. البته بماند که ابتدا قرار بود این خودرو به طور رسمی توسط شرکت “ایران خودرو” عرضه شود، اما بنا به برخی از شنیده ها، مخالفت هایی از درون ایران خودرو به دلیل چینی بودن این محصول، منجر به لغو برنامه تولید آن توسط بزرگ ترین خودروساز خاورمیانه شد. البته برنامه همکاری چری با ایران خودرو، فراتر از یک محصول بود و آن ها می خواستند در کنار پژو، رنو و سوزوکی، سهمی از خطوط تولید طرف ایرانی را به خود اختصاص دهند. اما در نهایت حتا یک دستگاه چری هم از کارخانه آبی های جاده مخصوص بیرون نیامد و سرنوشت چری در ایران با شرکت “مدیران خودرو” رقم خورد. هر چند از ما نشنیده بگیرید که به نقل از برخی منابع، بخشی از سهام سناباد خودرو در اختیار ایران خودرو قرار داشت!
نگاهی به ام وی ام 530، گزینه ای قابل تأمل در بازار دست دوم ها
مدیران خودرو که از سال ۱۳۸۳ همکاری خود با چری را در قالب مونتاژ مدل QQ به عنوان جایگزین چینی دوو ماتیز و با نام “ام وی ام ۱۱۰” آغاز کرده بود، از سال ۱۳۸۹ اقدام به معرفی محصولات جدیدی از چری به بازار ایران کرد. از همین سال، کراس اوور X33 و سدان خانوادگی ۵۳۰، به عنوان محصولات جدید نشان ام وی ام به بازار آمدند. هر دو مدل یاد شده با ارائه شرایط فروش اقساطی و ویژگی های متفاوت با خودروهای ایرانی، فروش موفقی را تجربه کردند. X33 به یکی از پرفروش ترین شاسی بلندهای چینی تاریخ تبدیل شد. ۵۳۰ هم برای بسیاری از خریداران، گزینه ای تازه و جذاب به نظر می آمد اما ۵۳۰ در واقع همان نسل جدید چری A15 بود که در چین با نام A5 شناخته می شد! چری A5 یا همان ام وی ام ۵۳۰، یک کپی ناقص از نسل دوم نیسان آلتیما به شمار می رود. با نگاهی به تصاویر این نسل از آلتیما، شباهت ۵۳۰ در نمای کناری، جلو و عقب به محصول نیسان انکارناپذیر است. حتا درون کابین ۵۳۰ هم رگه هایی از آلتیما وجود دارد. اما در بازار ایران که آلتیما هرگز در آن عرضه نشده است، بسیاری از افراد از کپی بودن ام وی ام ۵۳۰ اطلاع ندارند. مدیران خودرو تا سال ۱۳۹۵ به تولید ۵۳۰ ادامه داد، سپس فیس لیفت رسمی این خودرو را با تأخیر زیاد نسبت به بازار چین، با نام “ام وی ام ۵۵۰” به ایران آورد. جالب است بدانید ۵۳۰ یا همان A5، نخستین خودروی چینی بود که در نسخه هیبریدی هم به بازار عرضه شد!


۵۵۰ هرگز نتوانست موفقیت ۵۳۰ را تکرار کند. در واقع زمانی ۵۵۰ به ایران آمد که چری برنامه بازنشسته کردن این اتاق را در سر می پروراند! واقعیت هم همین بود! ظاهر ۵۵۰ برای سال ۹۵، بیش از حد قدیمی و از مد افتاده بود. در نهایت مدیران خودرو نیز اندکی پس از عرضه آریزو ۵، ۵۵۰ را از خط تولید خود کنار گذاشت.


نقد طراحی

نگاهی به ام وی ام 530، گزینه ای قابل تأمل در بازار دست دوم ها

بررسی طراحی خودرویی متعلق به یک دهه پیش، آن هم با مشاهده خودروهای امروزی در خیابان ها، کاری دشوار محسوب می شود. پس برای نقد طراحی ام وی ام ۵۳۰، ذهن خود را به همان سال طراحی آن یعنی سال ۲۰۰۵ باز می گردانیم. طراحی ساده چراغ های جلو که از نیسان آلتیما الهام گرفته شده است، در ترکیب با سپر ساده و جلوپنجره، یکی از بی آلایش ترین طراحی ها را در میان خودروهای موجود در بازار، به نمایش می گذارد. هرچند با تعبیه ۳ عدد لنز درون کاسه چراغ و استفاده از روکش کرومی برای فلاپ های جلوپنجره، سعی بر زدودن این سادگی داشته اند، اما معمولی بودن بیش از حد سپر که هیچ خط و حجم خاصی بر روی آن دیده نمی شود، همچنان با قدرت، سادگی نمای جلو ۵۳۰ را حفظ می کند. خط V شکل روی کاپوت، شاید تنها خلاقیت طراحان در نمای جلو این خودرو باشد!
نگاهی به ام وی ام 530، گزینه ای قابل تأمل در بازار دست دوم ها


در نمای کناری با توجه به برخورداری از تناسبات طراحی نیسان، ایراد خاصی دیده نمی شود. تنها می توان به زمخت بودن آینه های کناری و اندازه کوچک رینگ های آلومینیومی اشاره داشت که به هیچ وجه جذابیت ندارند. در نمای عقب ام وی ام ۵۳۰، نقاط ضعف بیش تری دیده می شود. سادگی درِ صندوق و فرم جعبه ای قدیمی عقب خودرو در کنار گرافیک بسیار ابتدایی چراغ های عقب و ارتفاع کم سپر، ترکیبی ناموزون را به نمایش گذاشته اند. شاید اگر چراغ ها گرافیک زیباتری داشتند و یک سپر عضلانی و بلند برای عقب خودرو طراحی می شد، ۵۳۰ از این نما جلوه بهتری پیدا می کرد. هرچند به نظر می رسد تنها با استفاده از رینگ های اسپرت بزرگ و اندکی کاهش ارتفاع، به طور کلی بتوان ظاهر ۵۳۰ را قابل تحمل تر کرد.
نگاهی به ام وی ام 530، گزینه ای قابل تأمل در بازار دست دوم ها
به کابین ۵۳۰ که نگاه می کنیم، ترکیبی از المان های نیسان و خلاقیت چینی ها را می توان مشاهده کرد. کنسول مرکزی ساده و به دور از پیچیدگی است. داشبورد مقابل سرنشین هم به متداول ترین شکل ممکن طراحی شده است. سیستم تهویه مطبوع خودکار با نمایش گر دیجیتالی، تنها ویژگی قابل توجه در کابین است که البته این نمایش گر کوچک کیفیت و وضوح چندانی ندارد. ۵۳۰ به طور استاندارد، فاقد نمایش گر سیستم صوتی است، اما طراحی دیسپلی ضبط خودرو به گونه ای است که قابلیت نصب نمایش گر فابریک را دارد. دسته دنده بیش از حد بلند به نظر می رسد. آمپرهای سرعت و دور موتور، طرحی ساده و قدیمی دارند که فاقد هرگونه جذابیت است. طراحی فرمان به نسبت دیگر بخش ها، بهتر و قابل قبول تر به نظر می آید. به خصوص این که دکمه های تنظیم سیستم صوتی (اینتر فیس) هم بر روی آن وجود دارد.
کیفیت مواد مورد استفاده در ساخت کابین، معمولی و در اندازه خودروهای ایرانی ارزیابی می شود. البته کیفیت روکش های چرمی صندلی ها، چنگی به دل نمی زند. مشکل اصلی کابین ۵۳۰، تریم کرم رنگ قطعه ها است که با کوچک ترین لکه ای، کثیف می شود. یکی از نکات جالب توجه کابین ۵۳۰، وجود دریچه کولر برای سرنشینان عقب است! آپشنی که در خودروهای گران قیمت تر هم به سختی یافت می شود. هر چند این دریچه ها متأسفانه همچون سمند، در پایین ترین قسمت ممکن تعبیه شده اند و در عمل چندان کارایی ندارند!


ویژگی های فنی و تجهیزات

نگاهی به ام وی ام 530، گزینه ای قابل تأمل در بازار دست دوم ها
ام وی ام ۵۳۰ از یک موتور ۴٫۰ سیلندر ۲٫۰ لیتری ۱۶ سوپاپ بهره می برد. این موتور توان تولید ۱۳۹ اسب بخار قدرت را دارد. گشتاور آن نیز به ۱۸۲ نیوتن متر می رسد. این پیشرانه که در بسیاری از دیگر محصولات ام وی ام و چری همچون X33 و تیگو ۵ نیز استفاده شده، از تکنولوژی قدیمی برخوردار است که بازدهی کم آن نیز از همین قدیمی بودن آن سرچشمه می گیرد. با این حال بنا به اظهار مالکان، این پیشرانه در خودروهای با جعبه دنده دستی همچون ۵۳۰ و X33 نسل اول، شتاب و چالاکی قابل قبولی از خود نشان می دهد. چری از یک جعبه دنده ۵ دنده دستی در ۵۳۰ استفاده کرده است. ام وی ام ۵۳۰ تنها در مدل دنده ای تولید شده است و نخستین بار جعبه دنده اتوماتیک، در مدل ۵۵۰ قابل سفارش شد.
ترمزهای ام وی ام ۵۳۰ در هر چهار چرخ دیسکی هستند و عملکرد قابل قبولی از خود نشان می دهند. جعبه فرمان ۵۳۰ هیدرولیکی است و همچون تمام خودروهای چینی، بسیار نرم عمل می کند. شتاب صفر تا ۱۰۰ رسمی اعلامی از سوی کارخانه برای این خودرو، ۱۲ ثانیه است. اما در تهران و بسیاری از شهرهای ایران، در عمل نمی توان در کم تر از ۱۴ ثانیه این شتاب را پر کرد. در مجموع می توان گفت موتور نصب شده روی ۵۳۰، از کشش کافی برای جا به جایی این خودروی ۱٫۲۹۰ کیلوگرمی برخوردار است. حداکثر سرعت ۵۳۰ نیز بر روی ۱۸۵ کیلومتر بر ساعت، محدود شده است. سیستم تعلیق ۵۳۰ در بین محصولات ام وی ام به نرمی زیاد معروف است. این نرمی به حدی زیاد است که در سرعت های بالا، بر پایداری خودرو تأثیر منفی می گذارد.
۵۳۰ هر چند این روزها خودروی پر آپشنی به حساب نمی آید، اما در زمان عرضه و در مقایسه با دیگر خودروهای ۴۰ میلیون تومانی آن زمان، فهرست امکانات کاملی داشته است. شیشه های برقی مجهز به پاور ویندوز، آینه های برقی، چراغ های مه شکن جلو و عقب، کامپیوتر سفری، رینگ اسپرت، سنسور پارک عقب، صندلی های چرمی، سیستم صوتی با قابلیت پخش MP3 و کنترل از روی فرمان، تهویه مطبوع اتوماتیک، سان روف برقی دو حالته و کیسه هوای راننده و سرنشین مهم ترین تجهیزات رفاهی و ایمنی خودرو را تشکیل می دهند که در مقایسه با رقیب هایی همچون تندر ۹۰ یا سمند، به مراتب کامل تر است.


نقاط قوت:

سواری نرم
امکانات رفاهی مناسب
موتور قدرتمند
صندوق عقب بزرگ


نقاط ضعف:

ظاهر قدیمی
کیفیت ساخت نه چندان بالا
فرمان پذیری ضعیف
کوبش زیاد کمک فنرها


سپهر عظیمی
پایگاه خبری اسب بخار

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.