آغاز تولید خودروهای برقی در «مکو مپنا» + تصاویر
به تازگی مدیران شرکت مِکو گروه مپنا اعلام کرده اند که تولید خودروهای برقی در این شرکت وارد فاز عملیاتی شده و تا به امروز ۲۰ دستگاه خودروی برقی به صورت آزمایشی در کارخانه مکو تولید شده است. همچنین گروه مپنا برنامه دارد تا در سال ۱۳۹۹ اولین اتوبوس برقی خود را معرفی و رونمایی کند.
به گزارش پایگاه خبری «اسب بخار»؛ روز گذشته گزارش ویدیویی از فرایند تولید خودروهای برقی مکو در صدا و سیما جمهوری اسلامی ایران منتشر شد که نشان می داد، تولید آزمایشی خودروهای برقی و تجهیز این دسته از محصولات در کارخانه مکو آغاز شده است. با توجه به اطلاعات موجود شرکت مکو در زمینه تجهیز خودروها به سامانه الکتریکی و هیبریدی فعالیت می کند و تا به امروز توانسته تا ۲۰ دستگاه خودرو را به مرحله کاربردی سازی برساند.
آن طور که مشخص است، شرکت مکو گروه مپنا می تواند تا خودروهای بنزینی فعلی را به نمونه های برقی و هیبریدی تبدیل کند. این شرکت به عنوان نمونه یک دستگاه پژو ۴۰۵ بنزینی را به یک خودروی هیبرید مستقل تبدیل کرده است. این اتفاق با نصب پیشرانه برقی بر روی محور خودرو انجام شده و این امکان را می دهد تا با هر بار شارژ کامل باتری ها، پژو ۴۰۵ هیبریدی مسافت ۲۰۰ تا ۲۵۰ کیلومتر را بپیماید. در صورت نیاز هم راننده می تواند به جای استفاده از سیستم برقی از پیشرانه بنزینی خودرو و حالت عادی استفاده کند.
در پژو ۴۰۵ مجهز شده به سامانه برقی توان سامانه الکتریکی نزدیک به ۱۲۰ کیلووات (۱۶۰ اسب بخار) است که شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت ۷ ثانیه ای را برای این خودرو فراهم می سازد. مپنا در جایگاه های شارژ خود که به عنوان نمونه در برج میلاد تاسیس شده است، به ازای هر کیلووات شارژ ۲۰۰ تومان از مالکان خودرو دریافت می کند. با توجه به این عدد، پیمایش ۱۰۰ کیلومتر با این خودروهای برقی شده هزینه ۳ هزار تومانی را برای مالکان خواهد داشت که تقریبا یک نهم هزینه استفاده در حالت بنزینی است. باید به این نکته توجه داشت که این نوع از سامانه های برقی سازی خودروهای بنزینی شرکت مکو، قابل نصب بر روی تمام خودروهای داخلی است.
نوع دیگر خودروهای شرکت مکو، نمونه های تمام برقی هستند که در آن ها از هیچ گونه پیشرانه سوخت فسیلی استفاده نمی شود. تصاویر موجود نشان می دهد که مکو یک دستگاه پیکاپ را به خودرویی تمام برقی تبدیل کرده است. بررسی های خبرنگار اسب بخار نشان می دهد که سازه استفاده شده برای پیکاپ برقی مپنا و مکو، مربوط به خودروی «کاوی K1» است. کاوی (Kawei) یک خودروساز چینی است که در زمینه تولید خودروهای شاسی مستقل و دو دیفرانسیل فعالیت می کند و حال شرکت مکو پیکاپ K1 آن را به خودرویی تمام برقی تبدیل کرده است.
نمونه دیگر خودروهای برقی مپنا، خودروهای هیبریدی هستند که مانند اکثر خودروهای هیبریدی قابلیت فعالیت هم زمان با پیشرانه بنزینی و برقی را دارند و از سویی این امکان فراهم است تا هر کدام از این سامانه ها به صورت مستقل فعالیت کنند. بر اساس ویدیوی منتشر شده، شرکت مکو در حال تجهیز یک سدان خانوادگی به سامانه هیبرید است. با توجه به جزئیات معلوم در ویدیو، مشخص است که مهندسان مکو و مپنا یک دستگاه کیا سراتو YD را به خودرویی پلاگین هیبرید و چهار چرخ محرک تبدیل کرده اند.
در کنار فعالیت های اعلام شده، شرکت مکو و گروه مپنا تولید دستگاه شارژ باتری خودروهای الکتریکی و پلاگین هیبرید را مطابق با استانداردهای اروپا آغاز کرده اند و در حال حاضر این ظرفیت را دارند تا در تیراژ بالا بسیاری از مناطق و مجتمع های مسکونی و تجاری را به دستگاه های شارژ خودروهای برقی تجهیز کنند. لازم به ذکر است که چندی پیش، مدیرعامل شرکت سایپا با مدیرعامل گروه مپنا تفاهم نامه ای را جهت تولید خودروی برقی مشترک امضا نمود.
پایگاه خبری اسب بخار
تصاویر: شانا نیوز – چایناموبیل – مپنا
باسلام و سپاس از خبر امیدوار کننده و خوبتان میشه لطف کنید بفرمائید هزینه هیبرید یا تمام برقی خودروی مثل ۴۰۵ چقدر از سوی شرکت مکو اعلام شده است؟
و باز هم همچون همیشه ردپایی از چینی ها مشهود است!
مگر اینکه مپنا یه کار بکنه!!! ایران خودرو و سایپا فقط چاپیدن رو بلدن!!
شرط می بندم اولین خصیصه اش برق گرفتگی راننده و کل سرنشینان
باشد چون اینها در قرن بیست و یکم هنوز خودروی هشت سوپاپ بنزینی
تولید انبوه دارند!!
بهترین کار رو میکنه . با تبدیل خودرو های بنزینی به ترکیبی بنزین و برق و یا گاز و برق . حدود ۴۰ درصد از مصرف سوخت در کوتاه مدت و ۵۰ درصد از الودگی رفع میشه . کاش بقیه شرکت ها هم برن سراغ باتری اینگونه ماشینها و گرنه عین کیسه ی هوا تولید ماشین و موتور برقی بی فایده است . باتری پاشنه اشیل این تکنولوژیه . یکی از خوبی های این قسم از صنعت اینکه اقای ماسک کلی اطلاعات خودروهای برقی رو فکر کنم تا سال ۲۰۱۲ یا ۲۰۱۵ اُپن سورس کرده .به عنوان عضوی کوچک از گروه مپنا . برای همکارانم تو گروه مپنا ارزوی موفقیت میکنم
مپنا با تکنولوژی خودشون اینکار را کردن اما سایپا و ایرانخودرو حاظر به همکاری نشدن و مپنا رفته سراغ خرید پلتفرم چینی!
تولید و گسترش خودروهای برقی بر خلاف منافع فروش بنزین و نشدنی است نمونه شکست بارز آن پروژه بی وای دی بود که حتی نزاشتن تاکسی بشه
با سلام خدمت تیم اسب بخار
ایران خودرو و سایپا یاد بگیرن بعد از این همه مدت هنوز دور خارجی ها میپلکن مخصوصا چینی ها ولی مپنا با استفاده از نخبه های ایرانی تا به این جا رسیده که حتی تونستن یک ماشین بیست سال پیش با تکنولوژی قدیمی مثل ۴۰۵ رو به خودرو ی هیبریدی تبدیل کنن واقعا خسته نباشید دارن
مپنا یک گروه صنعتی است نه یک کارخانه با شاخه های عظیم ومتنوع که به همت مدیر عامل انقلابی و میهن پرست اش کار برای کشور انجام میدهد از جمله ساخت توربین های بادی تولید برق که صد در صد تحریم هستند و این شرکت این کار را انجام میدهد یادتان نرود همین مدیر عامل را میخواستند جای مدیر عامل ایرانخودرو بزارند که دیدید نگذاشتند تفکر لیبرالی اشرافی بیگانه پرست سهم خواه که فقط جیب خود وخوش خدمتی برای اربابان خارجی اش را میبیند بلکه نه مردم را حتی اگر وارداتم بکنند نمیگذارند مردم از گلویشان راحت پایین برود این تفکر لیبرالی اجازه نمیدهد کشور در این صنعت خودکفا باشد بروید مستند اختاپوس درباره مافیای صنعت خودرو سازی رو ببینید این مافیا الان در راس کشور قرار دارد با این دولت سلطان ساز غربگرای لیبرال خائن
مپنا شرکت بزرگیه کمترهم درگیر باند بازیه و خدمت خیلی بزرگی کرده امیدوارم تو کارشون موفق باشن و این همکاری با خودروسازها از راه بدرشون نکنه
خیلی عالیه. امیدوارم هرچه زودتر ازشون حمایت بشه و محصولاتشون به صورت انبوه تولید بشه.
نتیجه حمایت از جوونای ایرانی همینه!!!!!!!
دوستان یک چیزی در مورد مپنا شنیدن اصلا نمیدونن چی هست. اگر تو صنعت خودرو حداقل دو تا خودروساز انحصاری بازار را قبضه کردن مپنا تو صنعت برق حتی به صورت سوری مناقصه هم برگزار نمی کنن و قرارداد بهش هبه میشه. بعد یک جوری دربارش نوشتن انگار همه چیز را خودش از پایه با تحقیق و توسعه ساخته. توربین ها از پایه توربینهای زیمنس هست و….