تجربه رانندگی با تویوتا C-HR؛ ژاپنی شیک پوش و سنت شکن

تویوتا C-HR

کمپانی «تویوتا» که همواره به دلیل طراحی های محافظه کارانه مورد انتقاد کارشناسان و علاقه مندان قرار می گرفت، در سال ۲۰۱۶ با معرفی نسخه نهایی تویوتا “C-HR” در نمایشگاه خودرو لس آنجلس موجب شگفتی همگان شد.

تیگو 8 تیگو 8

سنت شکنی طراحان این کمپانی در فرآیند طراحی این خودرو به گونه ای است که کم تر کسی فکر می کرد تویوتا برای رقابت با نیسان جوک و هوندا HRV محصولی با چنین طراحی مدرن و پویایی را به بازار معرفی کند.

نام تویوتا C-HR، که برگرفته از Coupe High-Rider است، درواقع سبکی جدید را در کراس‌اوورهای کامپکت شهری ایجاد کرده است. به عقیده بسیاری از علاقه مندان به برند تویوتا، C-HR یکی از محصولات زیبا و دوست داشتنی این برند است که می‌تواند تحولی در رده خودروهای کوچک شهری ایجاد کند. نکته جالب درخصوص این خودرو آن است که تنها در سه خط تولید تویوتا در کشورهای ژاپن، ترکیه و تایلند تولید می‌شود که از سال ۲۰۱۷ توانست به بازارهای جهانی راه پیدا کند. همچنین لازم به ذکر است که بازار ایران یکی از اولین بازارهایی بود که تویوتا C-HR همزمان با آغاز عرضه جهانی توانست به آن راه پیدا کند.

تویوتا C-HR

درواقع از اوایل تابستان سال ۹۶ بود که تویوتا C-HR در دو نسخه هیبریدی و بنزینی توسط شرکت «ایرتویا» به دست مصرف کنندگان ایرانی رسید. این کراس اوور جمع و جور شهری ژاپنی در ابتدا با قیمتی حدود ۱۸۰ تا ۲۳۰ میلیون تومان به بازار عرضه شد که به دلیل حجم کم پیشرانه و مسائل این چنینی، بارها مورد انتقاد قرار گرفت. اما به تدریج با اثبات توانایی های این محصول مدرن و پیشرفته، جایگاهی مناسب در بازار برای خود پیدا کرد و به خودرویی نسبتاً پرفروش در آشفته بازار ایران تبدیل شد.

تویوتا C-HR

همان طور که گفته شد این خودرو در دو نسخه هیبریدی و بنزینی مجهز به پیشرانه توربوشارژ به بازار جهانی عرضه می شود که خوشبختانه هر دوی آن ها توانستند وارد بازار ایران شوند. البته هر یک از این دو نسخه در تیپ های آپشنی گوناگون سفارش گذاری شده اند که همین موضوع سبب می شود بازه قیمتی تویوتا C-HR در بازار کمی گسترده به نظر برسد که این موضوع برای خریداران می تواند حائز اهمیت باشد. چرا که تمامی مدل ها از مشخصات فنی مشابهی برخوردارند و تنها در امکانات رفاهی و آپشن ها با یکدیگر تفاوت دارند. ما نیز در این مقاله به سراغ نمونه هیبریدی رفته ایم تا ببینیم C-HR هیبریدی در عمل چه حرف هایی برای گفتن دارد. البته باید به این موضوع اشاره کرد که در ادامه به بررسی مشخصات فنی نسخه بنزینی هم خواهیم پرداخت.

تویوتا C-HR

ظاهری مدرن و منحصر به فرد

در همان روزهای ابتدایی معرفی C-HR، کمتر کسی فکر می‌کرد که تویوتا دست به چنین ریسکی زده باشد و خودرویی با چنین طراحی را روانه بازار کند. از همین رو اگر لوگو تویوتا را از روی این خودرو حذف می‌کردیم شاید شناخت آن برای بسیاری از علاقه مندان و کارشناسان هم کار آسانی نبود.

تویوتا C-HR

استفاده از خطوط تند و تیز و حجم دهنده تقریباً در تمامی قسمت های C-HR مشاهده می شود که همین موضوع ظاهری اسپرت و جوان پسند را پدید آورده است. در نمای جلو تقریباً طرحی از تویوتا راوفور به چشم می خورد که با چراغ های بزرگ تر تکمیل شده است. این چراغ ها که در راستای نشان تجاری تویوتا جای گرفته اند، تقریباً تا دو سوی گلگیرها امتداد یافته اند و از نمای کناری نیز به وضوح قابل مشاهده هستند. همچنین سپر حجیم و بلند این خودرو، که دریچه ورودی هوای بزرگی را در دل خود جا داده است، نقش مهمی در ایجاد ظاهر متمایز C-HR نسبت به سایر تولیدات تویوتا از جمله راوفور دارد.

تویوتا C-HR

در نمای کناری اصلی ترین مشخصه به خطوط حجیم روی بدنه اختصاص می یابد که ظاهری فراتر از انتظار را رقم زده اند. طراحی موّاج بدنه سبب شده پنل های درها کاملاً جدید به نظر برسند و طرحی آینده نگر را به بیننده القا کنند. همچنین یکی دیگر از موارد جالب توجه در نمای ظاهری، محل نامتعارف دستگیره درِ عقب است که شاید در نگاه اول متوجه آن نشوید. البته جاگیری دستگیره در محلی نزدیک به سقف و شیشه عقب، ممکن است برای کودکان چندان کارایی نداشته باشد و باز کردن در را برای آن‌ها دشوار کند. با این حال طراحان تویوتا تمام تلاش خود را کرده اند که طرح الماس گونه C-HR بدون کوچک ترین خدشه ای نمایان شود.

تویوتا C-HR

نمای عقب در این خودرو نیز مانند سایر بخش ها از جذابیت بالایی برخوردار است. طراحی هنجارشکن در C-HR به گونه ای است که، برخلاف بسیاری از خودروهای اسپرت و جوان پسند، اثری از خروجی های اگزوز دیده نمی شود. این درحالی است که با وجود مخفی بودن اگزوز چهره اسپرت و هیجان انگیز آن از فرسنگ ها می تواند جلب توجه کند. اسپویلر نصب شده در قسمت بالایی درِ صندوق، دیفیوزر سپر و چراغ‌های مثلثی با زوایای کشیده همگی توانسته اند مجموعه ای مدرن و جذاب را پدید آورند.

تویوتا C-HR

در کل می توان گفت که این محصول امتیاز بالایی را در بخش طراحی از آن خود کرده است. اما همین ظاهر متمایز و مدرن ممکن است به عقیده بسیاری از خریداران خوشایند نباشد. از همین رو نمی توان گفت تویوتا C-HR برنده قاطع این سگمنت خواهد بود. هر چند در بازار ایران به دلیل تنوع کم محصول می توان تاحدودی یکه تازی آن را درنظر گرفت.

تویوتا C-HR

کابین مدرن با دید نامناسب

با ورود به کابین تویوتا C-HR با فضایی نسبتاً ساده اما مدرن رو به رو می شویم که در همان نگاه نخست حس خوشایندی را به سرنشین القا می کند. نکته مهمی که درون کابین این خودرو قابل مشاهده است، حذف کلیدهای کنترلی و اتکا به صفحه نمایشگر لمسی ۸ اینچی است که در اکثر خودروهای مدرن این موضوع قابل مشاهده است. از طرفی طراحی راننده – محور کنسول میانی از دیگر مواردی است که کاربری را برای راننده آسان تر می کند. کیفیت متریال مصرفی درون کابین C-HR به گونه ای است که در برخی جاها از پلاستیک سخت و خشک و در برخی موارد از چرم مصنوعی بهره گرفته است. قسمت بالایی داشبورد نیز با پوشش چرمی و دوخت تزئین شده است که حس لوکس بودن را تاحدودی به سرنشینان القا می کند.

تویوتا C-HR

یکی از نکات جالب توجه در این خودرو استفاده از اشکال لوزی و زاویه داری است که در جای جای کابین هم مشاهده می شود. به عنوان مثال، فرم دریچه های ورودی هوا به کابین، دکمه های کنترلی سیستم تهویه مطبوع در کنسول میانی، دکمه های کنترلی روی غربیلک فرمان و حتا اشکال هندسی نقش بسته روی نمدی سقف، همگی در راستای همخوانی طراحی کابین و نمای ظاهری ایجاد شده اند که این موضوع حس خوشایندی را به راننده و سرنشینان القا می کند. زیرا هارمونی در طراحی موجب می شود بیننده در نگاه نخست ذهنیتی مثبت به آن پیدا کند.

تویوتا C-HR

برخلاف تصور فضای درون کابین C-HR بسیار بزرگ و جادار است. حتا فضای ردیف عقب نیز برای سرنشینان بزرگسال مناسب و کافی است. ارتفاع مناسب سقف در قسمت عقب، با وجود فرم کوپه بودن خودرو، بسیار مناسب ارزیابی می‌شود. اما مهم ترین نکته در این بخش دید بسیار کمی است که به سبب طراحی منحصر به فرد ظاهری خودرو ایجاد شده است. درواقع دید سرنشینان عقب قربانی طراحی ظاهری خودرو شده که این امر موجب شده فضایی تاریک با دید کم برای سرنشینان عقب ایجاد شود.

تویوتا C-HR

امکانات رفاهی و آپشن‌ها

همان طور که پیش تر گفته شد، تویوتا C-HR در هر دو نسخه تیپ های آپشنی گوناگونی دارد. البته این تیپ ها در بازارهای مختلف با نام های متعددی شناخته می شود. حتا برخی واردکنندگان غیررسمی نیز نام های جدیدی را برای برخی از این تیپ ها اعلام می کردند. اما شرکت «ایرتویا» این خودرو را در چهار تیپ با نام های Advance، Dynamic، Premium  و  Loung به بازار عرضه کرد که آخرین تیپ ذکرشده کامل ‌ترین نمونه ممکن در بازار است که دارای سیستم چهار چرخ محرک نیز هست.

تویوتا C-HR

از امکانات پایه در تمامی تیپ ها می توان به مواردی از قبیل سنسور پارک، دوربین عقب، سنسور تشخیص باران، روشن و خاموش کردن چراغ ها و مه شکن ها باتوجه به روشنایی محیط و سیستم تهویه‌ مطبوع دوگانه اشاره کرد. همچنین نمایشگر تمام لمسی ۸ اینچی از دیگر مواردی است که در بیش تر تیپ ها مشاهده می شود. اما نسخه های ارزان قیمت و اکونومی این خودرو فاقد نمایشگر بوده که به جای آن سیستم پخش CD قرار گرفته است. درحالی که دیگر مدل ها، به لطف فناوری اختصاصی تویوتا موسوم به Touch 2، طیف وسیعی از امکانات مربوط به پخش چندرسانه ای، ارتباط با تلفن هوشمند، اینترنت Wifi و اتصال بلوتوث را شامل می شود. سیستم صوتی پایه در C-HR کیفیت قابل قبولی دارد و با ۶ اسپیکر عرضه می شود. اما تیپ های کامل ‌تر امکان سفارش گذاری سیستم صوتی قوی تر از برند مشهور JBL با ۹ اسپیکر را دارند. همچنین چراغ های جلو خودرو نیز در برخی از تیپ ها متفاوت بوده و می تواند از نوع تمام LED با فن آوری روشنایی روز و خاموش شدن دیرهنگام پس از خاموش کردن خودرو (Follow me home headlights) همراه شود.

تویوتا C-HR

در بخش امکانات ایمنی نیز باید گفت C-HR یکی از پیشرفته ترین خودروهای حاضر در این رده است که به طیف وسیعی از امکانات مجهز است. از جمله امکانات موجود در تمامی تیپ ها می توان به هشدار تعویض مسیر حرکت، کروزکنترل هوشمند با قابلیت کاهش و افزایش خودکار سرعت، تشخیص اجسام در نقطه‌ کور، فن آوری هشدار سرعت مجاز، سنسور فشار باد تایرها، سیستم کنترل پایداری خودرو (VSC)، سیستم کنترل لغزش خودرو روی سطوح لغزنده (TRC)، سیستم کنترل نوسان تریلر (TSC)، سیستم ترمز پارک برقی(EPB)  و یا سیستم های دیگری مانند سیستم هوشمند ورود بدون کلید و استارت دکمه ای و سیستم کنترل اتوماتیک در سر بالایی HAC اشاره کرد.

تویوتا C-HR

مشخصات فنی

تویوتا C-HR یکی از معدود خودروهایی است که از تنوع کمی در نوع پیشرانه برخوردار است. این کراس اوور کوچک شهری به طور استاندارد دارای دو پیشرانه درون سوز بنزینی مجهز به سیستم توربوشارژ و هیبریدی است. اما به طور خاص و ویژه نیز یک پیشرانه ۲ لیتری تنفس طبیعی مختص بازار آمریکا نیز برای آن درنظر گرفته شده است.

تویوتا C-HR

در ابتدا سراغ نمونه توربوشارژ می رویم. پیشرانه ۴ سیلندر ۱٫۲ لیتری مجهز به سیستم توربوشارژ تک اسکرول قادر است نیرویی معادل ۱۱۵ اسب بخار در ۵۲۰۰ تا ۵۶۰۰ دور در دقیقه و حداکثر گشتاور ۱۸۵ نیوتن متر در ۱۵۰۰ تا ۴۰۰۰ دور در دقیقه را تولید کند. این نیرو به کمک جعبه دنده اتوماتیک CVT در تیپ پایه به چرخ های جلو منتقل می شود. اما نکته قابل توجهی که در خصوص نسخه توربوشارژ وجود دارد این است که امکان سفارش نسخه چهار چرخ محرک (AWD) تنها برای این تیپ وجود دارد.  C-HRبا چنین پیشرانه ای، در مدت ۱۱ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت می رسد و حداکثر سرعت ۱۸۵ کیلومتر بر ساعت را در اختیار راننده می گذارد.

تویوتا C-HR

در آمریکا و کانادا تنها پیشرانه‌ قابل سفارش برای C-HR نسخه‌ ۲ لیتری تنفس طبیعی خواهد بود که قدرت ۱۴۴ اسب بخار و گشتاور ۱۹۰ نیوتن متر تولید می کند. بالاترین گشتاور این مدل از دور موتور ۴۰۰۰ دور بر دقیقه تولید می شود که تا حدودی کندتر از نمونه‌ ۱.۲ لیتری توربوشارژ خواهد بود. برخلاف قدرت بیش تر این نسخه از C-HR که با کد XLE شناخته می شود، زمان رسیدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت، رقم نه چندان خوب ۱۰.۵ ثانیه خواهد بود.

تویوتا C-HR

و در آخر پرفروش ترین نسخه C-HR در بازار اروپا و انگلستان به نسخه هیبریدی اختصاص می یابد که خوشبختانه توانست به بازار ایران نیز راه پیدا کند. مشخصات فنی این خودرو دقیقاً مشابه با برخی از مدل های هیبریدی تویوتا نظیر تویوتا پریوس و آئوریس است که از یک پیشرانه ۴ سیلندر ۱۷۹۸ سی سی درون سوز بنزینی با توان ۹۸ اسب بخار به همراه موتور الکتریکی با حداکثر توان ۵۳ اسب بخار تشکیل شده است. مجموع توان تولیدی نیروی محرکه هیبریدی این خودرو ۱۲۲ اسب بخار و حداکثر گشتاور پیشرانه بنزینی ۱۴۲ نیوتن متر در ۳۶۰۰ دور در دقیقه خواهد بود. از نکات قابل توجه درخصوص مشخصات فنی این خودرو، مصرف ترکیبی سوخت ۳٫۸ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است که C-HR هیبریدی را در زمره کم مصرف ترین خودروهای بازار جا می دهد. همچنین میزان تولید CO2 این خودرو ۸۷ گرم در هر کیلومتر است که عدد بسیار ناچیزی است که باعث می شود عنوان پاک به این خودرو اطلاق شود.

تویوتا C-HR

تجربه رانندگی

زمانی که پشت فرمان تویوتا C-HR می نشینید، با فضایی مدرن و نسبتاً جدید مواجه می شوید که ممکن است در نگاه نخست برای تان تازگی و جذابیت بالایی داشته باشد. با فشردن دکمه استارت، خودرو در حالت آماده به کار قرار می گیرد و بدون تولید کوچک ترین صدایی آماده به شروع حرکت خواهد بود. C-HR هیبریدی نیز مانند بسیاری دیگر از خودروهای هیبریدی تا سرعت ۴۵ کیلومتر بر ساعت تنها از نیروی محرکه برقی بهره می گیرد. در این حالت میزان مصرف سوخت و آلایندگی آن صفر است. اما به محض این که سرعت از این عدد تجاوز کند و یا این که راننده فشار مضاعفی به پدال گاز وارد کند، پیشرانه درون سوز وارد سیستم می شود و نیروی بیش تری را در اختیار راننده قرار می دهد.

تویوتا C-HR

یکی از نکات قابل توجه در رانندگی C-HR کابین بسیار نرم و بی صدای آن است که به صورت بسیار خوبی عایق بندی شده است. همچنین عملکرد سیستم تعلیق در این کراس اوور به گونه ای است که نوسان های ناشی از تکان های عرضی به خوبی جذب می شود و سرنشینان آن را درون کابین متوجه نمی شوند. این موضوع در کراس اوورها امری طبیعی است که خوشبختانه بازبینی سیستم تعلیق در C-HR موجب شده این تکان ها به کم ترین میزان خود برسند.

تویوتا C-HR

سیستم ترمز در این خودرو یکی از نکات حائز اهمیت است که عملکرد بسیار دقیقی از خود نشان می دهد. علاوه بر آن سیستم احیاکننده نیرو در این خودرو نیز مانند دیگر هیبریدی ها، همزمان با برداشتن پا از روی پدال گاز، حرکت در سراشیبی و یا ترمزگیری، وارد عمل شده و انرژی حاصل از ترمزگیری را به صورت انرژی الکتریکی در باتری ها ذخیره می کند.

تویوتا C-HR

اما اگر بخواهیم به نقاط ضعف این خودرو بپردازیم، در ابتدا باید به میدان دید کم راننده و سرنشینان اشاره کنیم که در سفرهای طولانی موجب خستگی و کلافگی سرنشینان می شود. شیشه های کناری و شیشه عقب کوچک در این خودرو باعث می شود برخلاف فضای بزرگی که در کابین تعبیه شده است، فضایی تاریک ایجاد شود که برای بسیاری از مصرف کنندگان این موضوع خوشایند به نظر نمی رسد.

تویوتا C-HR

از سویی شتاب نه چندان مناسب این خودرو چه در نسخه های توربوشارژ بنزینی و چه در نسخه هیبریدی از مواردی است که ممکن است برای مصرف کنندگان ایرانی مناسب نباشد. زیرا بازار ایران برخلاف بسیاری از کشورهای اروپایی همچنان به پیشرانه های حجیم با قدرت بالا علاقه دارد که این موارد در این خودرو یافت نمی شود. از سوی دیگر قیمت بالای C-HR این توقع را در ذهن مخاطب ایجاد می کند که شتاب قابل قبول و توان خروجی بالایی از آن دریافت کند.

تویوتا C-HR

نتیجه‌گیری

تویوتا C-HR یکی از محصولات جدید و مدرن تویوتاست که همزمان با عرضه جهانی توانست به بازار ایران نیز راه پیدا کند. از این رو موفقیت آن چندان قابل پیش بینی نبود. با این وجود در مدت زمانی که امکان ثبت سفارش و واردات خودرو به کشور مهیا بود، این کراس اوور جمع و جور شهری با تیراژ قابل قبولی به بازار راه پیدا کرد و استقبال خوبی از آن صورت گرفت. اما واقعیت آن است که درحال حاضر که قیمت ها با جهش قابل توجهی همراه شده اند، C-HR بازه قیمتی ۷۴۰ تا ۹۲۰ میلیون تومان را برای انواع تیپ ها به خود اختصاص داده است که این مبلغ برای چنین خودرویی بسیار دور از انتظار به نظر می رسد.

تویوتا C-HR

اما از آن جایی که تنها رقیب این خودرو در بازار ایران نیسان جوک به شمار می رود، می توان گفت که کار C-HR در چنین شرایطی دشوار به نظر می رسد، زیرا نیسان جوک به دلیل تنوع در تیپ بندی با قیمت های کم تری قابل خریداری است که ممکن است نظر خریداران بیش تری را به خود جلب کند. لازم به ذکر است که هوندا HRV دیگر گزینه این رده است که اواسط سال ۹۶ زمزمه های ورودش به بازار به گوش می رسید اما با توجه به مشکلات پیش آمده و ناتوانی شرکت واردکننده، هرگز نتوانست شانس خود را در بازار ایران بسنجد.

تویوتا C-HR

با تمام این تفاسیر، باید گفت برگ برنده تویوتا C-HR ظاهر مدرن و بدیع آن است که ممکن است در آخر نظر خریداران را به خود جلب کند. همچنین مصرف سوخت کم در هر دو نسخه یکی دیگر از مواردی است که این روزها شانس موفقیت C-HR را در بازار افزایش می دهد. همچنین خدمات پس از فروش نسبتاً خوب ایرتویا یکی دیگر از مواردی است که ممکن است در انتخاب مصرف کنندگان تأثیرگذار باشد. اما باید این موضوع را مدنظر داشت که در شرایط کنونی بسیاری از شرکت ها در تأمین قطعات و ارائه خدمات پس از فروش با مشکلات جدی مواجه شده اند.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.