سوزوکی ساموریی؛ پدربزرگ جیمنی را بشناسید

سوزوکی ساموریی
سوزوکی ساموریی

سوزوکی جیمنی که امروز در بازارهای مختلف از جمله ایران به فروش می‌رسد، نواده سوزوکی سامورائی است که به عنوان نخستین خودروی چهارچرخ محرک سوزوکی شناخته می‌شد.

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، سوزوکی سامورایی اولین خودروی چهارچرخ محرک سوزوکی بود که به ایالات متحده صادر شد، اما تاریخ آن بیش از ۲۰ سال قبل از ورود این ۴×۴ کوچک و مقاوم به آمریکا آغاز می‌شود. در سال ۱۹۶۸، شرکت هوپ موتور ژاپن، خودرویی چهارچرخ کوچک از کلاس کی با موتور ۳۵۹ سی‌سی میتسوبیشی به نام ON360 معرفی کرد. پس از آن سوزوکی شرکت هوپ را خرید و این مدل را به LJ10 (که به نام «جیمنی» نیز شناخته می‌شود) در سال ۱۹۷۰ توسعه داد.

سوزوکی ساموریی
سوزوکی ساموریی

سوزوکی در سال ۱۹۸۱ نسل دوم جیمنی را معرفی کرد و در سال ۱۹۸۵، صادرات جیمنی به ایالات متحده را به عنوان مدل ۱۹۸۶ آغاز کرد. نسخه آمریکایی این خودرو با نام سامورایی معرفی شد و موتور چهارسیلندر ۱.۳ لیتری کاربراتوری داشت که توان ۶۳ اسب بخار و گشتاور ۱۰۰ نیوتن متر تولید می‌کرد. این خودرو کند و پرصدا بود. مجله موتورترند شتاب صفر تا صد آن را ۱۶.۹ ثانیه و زمان طی یک چهارم مایل را ۲۰.۴۷ ثانیه ثبت کرد.

اما این خودرو در شهر بسیار سرگرم‌کننده بود و در جاده‌های خاکی تقریباً غیرقابل توقف بود، با این که محدودیت اصلی آن لاستیک‌های مخصوص جاده بود. سامورایی به قفل‌های دستی جلو مجهز بود و قفل‌های اتوماتیک به صورت آپشن از طرف نمایندگی‌ها قابل نصب بود.

با قیمت پایه ۶,۵۵۰ دلار، سوزوکی سامورایی دو سوم قیمت جیپ رانگلر جدید ۱۹۸۷ بود. با کمک تبلیغات جذاب با شعار «بیپ، بیپ، سلام!» این خودرو به سرعت محبوب شد. سوزوکی در ابتدا برنامه‌ریزی کرده بود تا ماهانه ۱۲۰۰ دستگاه سامورایی به آمریکا وارد کند، اما در نهایت توانست در سال اول ۴۷ هزار دستگاه به فروش برساند که رکورد فروش بهترین سال اول برای یک خودروی ژاپنی را در آن زمان به ثبت رساند. فروش‌ها کمتر از یک سال و نیم به ۱۰۰ هزار دستگاه رسید و تا میانه سال ۱۹۸۸، آمریکایی‌ها ماهانه ۸ هزار سامورایی خریداری می‌کردند.

در سال ۱۹۸۸، سوزوکی مدل به‌روز شده سامورایی را به عنوان مدل “۱۹۸۸½” معرفی کرد. فنرهای نرم‌تر و کمک‌فنرهای بازنگری شده به کاهش وضعیت سخت سواری سامورایی کمک کرد، در حالی که نسبت دنده پنجم کمی کوتاه‌تر شد و به بهبود عملکرد در جاده کمک کرد. تغییرات ظاهری محدود به چرخ‌های بیرونی و همچنین گیج‌های جدید، فرمان و صندلی‌ها در داخل کابین بود. در همان سال، سوزوکی مدل ۱۹۸۹ سایدکیک را به بازار معرفی کرد که کمی بزرگ‌تر بود و همزمان با مدل ژئو ترکر توسط جنرال موتورز به فروش می‌رسید.

خطر واژگونی سوزوکی سامورایی در سرعت پایین

سوزوکی ساموریی
سوزوکی ساموریی

اما سال ۱۹۸۸ برای سوزوکی سامورایی سالی پرچالش بود. ارز قدرتمند یِن باعث افزایش قیمت این خودرو به ۸,۴۹۵ دلار شد که موجب کاهش فروش‌ها شد، اما اثر قیمت هیچ چیزی در برابر بحران پیش آمده به خاطر گزارش مصرف‌کنندگان نبود.

پس از این که یکی از کارمندان گزارش مصرف‌کنندگان یک خودروی آزمایشی را در حین رانندگی عادی واژگون کرد، مجله موتورترند به سامورایی رتبه «غیرقابل قبول» داد و اعلام کرد که این خودرو به راحتی در پیچ‌ها واژگون می‌شود. شرکت سوزوکی ویدیویی از آزمایش سامورایی با استفاده از تجهیزات مخصوص که آن را در سرعت ۴۰ مایل در ساعت واژگون کرده بود به خبرنگاران نشان داد و از سازمان NHTSA خواست که فراخوانی برای این خودرو صادر کند، اما این سازمان از صدور فراخوان خودداری کرد.

با این حال، به دلیل گزارش مصرف‌کنندگان و پوشش رسانه‌ای وسیعی که داشت، فروش سامورایی به شدت کاهش یافت و سوزوکی برای اولین بار مجبور به ارائه تخفیف‌های نقدی شد تا بتواند آن را به فروش برساند. سامورایی به موضوع شوخی‌ها تبدیل شد که برخی در باره این خودرو می‌گفتند که «آیا سامورایی ۱۹۸۹ را دیده‌ای؟ سقفش روی زمین است.»

سوزوکی در سال ۱۹۹۶ از گزارش مصرف‌کنندگان شکایت کرد و ادعا کرد که آزمایش آن‌ها به گونه‌ای طراحی شده بود که منجر به واژگونی شود، اگرچه نامه‌های داخلی سوزوکی نگرانی‌هایی درباره احتمال واژگونی سامورایی را نشان می‌داد. این شکایت در سال ۲۰۰۴ خارج از دادگاه حل شد.

ادامه حیات سوزوکی سامورایی و جیمنی

با وجود ضربه‌های سنگین به شهرت این خودرو، سوزوکی سامورایی با تغییرات کمی ادامه تولید یافت. مدل ۱۹۹۰ سامورایی به سیستم تزریق سوخت تغییر کرد و قدرت آن به ۶۸ اسب بخار رسید. سوزوکی همچنین نسخه دوچرخ‌ محرک این خودرو را بین سال‌های ۱۹۹۱ و ۱۹۹۳ عرضه کرد. این شرکت پس از سال ۱۹۹۴ صندلی عقب را حذف کرد تا با الزامات کمربند ایمنی برای صندلی‌های عقب که سامورایی فاقد آن‌ها بود، مطابقت پیدا کند. آخرین سال فروش سامورایی در ایالات متحده، ۱۹۹۵ بود.

با اینکه سامورایی در بازار آمریکا از بین رفت، مدل جیمنی همچنان در سایر نقاط جهان به تولید خود ادامه داد. سوزوکی نسل سوم جیمنی را در سال ۱۹۹۸ معرفی کرد و پس از ۲۰ سال نسل چهارم این خودرو در سال ۲۰۱۸ معرفی شد و همچنان در سراسر جهان به فروش می‌رسد.

نکات جالب درباره سوزوکی سامورایی

سوزوکی ساموریی
سوزوکی ساموریی

سوزوکی یکی از اولین شرکت‌هایی بود که اهمیت شخصی‌سازی برای خریداران آمریکایی را درک کرد. قبل از عرضه سامورایی در سال ۱۹۸۵، سوزوکی کاتالوگی از لوازم جانبی معرفی کرده بود که قرار بود در «مرکز شخصی‌سازی» نمایندگی‌ها به نمایش گذاشته شود.

موفقیت سامورایی، سوزوکی را غافلگیر کرد. این شرکت قصد داشت با کندی وارد بازار شود و ابتدا نمایندگی‌هایی در کالیفرنیا در نوامبر ۱۹۸۵، فلوریدا و جورجیا در دسامبر تأسیس کند و سپس وارد بازار سایر ایالات‌ها شود، اما فروش اولیه آنچنان قوی بود که سوزوکی مجبور شد شبکه فروش خود را به سرعت در سراسر کشور گسترش دهد.

سوزوکی سامورایی یکی از معدود خودروهایی بود که در بازار آمریکا بدون گیربکس اتوماتیک عرضه شد.

جیمنی، فرزند جذاب سامورائی

قیمت بازار سوزوکی جیمنی
قیمت بازار سوزوکی جیمنی

سوزوکی جیمنی که امروز در جای جای جهان به فروش می‌رسد، از خودروهایی است که به صورت وارداتی در کشور ما نیز عرضه می‌شود. این خودرو که هنوز از پیشرانه‌ای تقریبا ضعیف رنج می‌برد با وجود قابلیت‌های آفرودی که دارد به عنوان گزینه‌ای جذاب برای جوانان شناخته می‌شود و از این رو همچنان فروش قابل قبولی را در اختیار دارد و برای کسانی که نمی‌خواهند برای یک خودروی جعبه‌ای  آفرودی چندان هزینه کنند، گزینه‌ای جذاب است.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.