پولیش بدنه خودرو یکی از روشهای احیا و نگهداری از رنگ خودرو است که توسط مراکز دیتیلینگ خودرو انجام میشود.
فهرست راهنما
بعد از گذشت چند سال استفاده از خودرو معمولا رنگ بدنه خودرو دچار آسیب میشود. خط و خشهای ایجاد شده یا تغییر رنگ بر اثر آفتاب سوختگی ظاهر خودروی ما را بد میکند. یکی از راههای بر طرف کردن این مشکل، پولیش و احیا رنگ بدنه خودرو است.
در آیتم تیپ کار قسمت اول از فصل ششم اسب بخار به موضوع احیا رنگ خودرو پرداختیم.
پولیش بدنه خودرو
پولیش بدنه خودرو چیزی نیست جز برداشتن یک لایه از روی رنگ خودرو که علاوه بر حذف خط و خشهای بدنه خودرو درخشندگی خاصی هم به رنگ خودرو میدهد. این کار با استفاده از یکسری مواد کِرِم مانند و ابزارهای مخصوص انجام میشود.
در روش سنتی قدیمی و منسوخ شده از یک سمباده برای برداشتن یک لایه از رنگ استفاده میکردند که این کار باعث ایجاد خشهای جدید بر روی سطح بدنه ماشین میشد و سپس با استفاده از پنبه و پولیش جای خطها را پر میکردند. امروزه از ابزارهای حرفهای و مواد پولیش استاندارد برای این کار استفاده میشود.
از انواع پولیش میتوان به پولیش نرم، پولیش زیر و پد پولیش (پد پولیش هم انواع مختلفی دارد) اشاره کرد.
واکس خودرو
واکس خودرو با پولیش کردن تفاوت دارد. در واقع پولیش و واکس بدنه مکمل هم هستند. بعد از پویش بدنه خودرو برای براق شدن رنگ خودرو از یک لایه روغنی یا همان واکس استفاده میشود. البته واکس فقط یک براق کننده نیست در نقش یک محافظ رنگ هم عمل میکند.
این قسمت از برنامه تیپ کار در مجموعه «گاراژ دیزاین» تولید شده و نکات آموزشی نیز در حین خدمات دهی کارکنان این مجموعه به دست آمده است.
برای از بین بردن خط و خشهای بدنه خودرو و آفتاب سوختگیهای جزئی با استفاده از مواد لایه بردار که به اصظلاح به آن پولیش میگویند، یک لایه رنگ از روی بدنه خودرو بر میدارند.
بعد از پولیش کردن و لایه برداری از رنگ بدنه خودرو با استفاده از مواد روغنی یا همان واکس یک لایه محافظ بر روی رنگ خودرو ایجاد میکنند که باعث درخشندگی بدنه خودرو هم میشود.
دیدگاه ها