زمان نهایی شدن عرضه خودرو در بورس کالا مشخص شد
این روزها بحث عرضه خودرو در بورس کالا داغ شده است و کارشناسان و مسئولان درباره این موضوع و زمان انجام آن، دیدگاه هایی را در اختیار خبرنگاران قرار می دهند.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار ، تصمیم گیری نهایی برای جزئیات طرح ساماندهی خودرو به بعد از تصویب بودجه موکول شد. اما احتمالاً جلسه کارگروه رفع موانع و جهش تولید با موضوع لغو قیمتگذاری دستوری خودرو فردا برگزار خواهد شد.
بر اساس اعلام قبلی قرار بود امروز در جلسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس جزئیات طرح ساماندهی صنعت و بازار خودرو بررسی و نهایی شود تا برای تصویب به صحن علنی ارائه برود. اما امروز نیز جلسه بررسی جزئیات به نتیجه نرسیده است. با توجه به اینکه از فردا بررسی بودجه سال ۱۴۰۰ در سه نوبت در مجلس آغاز خواهد شد، ادامه جلسات کمیسیون صنایع و معادن نیز به اتمام جلسات بررسی بودجه موکول شده است. این در حالی است که کلیات این طرح تصویب شده است .
یکی از اصلی ترین و شاید مهم ترین بندهای این طرح، عرضه خودرو در بورس کالا است و اعضای کمیسیون مجلس به جد معتقد هستند که از این طریق می توان بازار و صنعت خودرو را به سامان رساند.
روحالله ایزدخواه، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری خانه ملت با بیان اینکه با تصویب و اجرایی شدن طرح ساماندهی بازار و صنعت خودرو سوداگری از بازار خودرو حذف میشود، گفت: « براساس آسیبشناسیهای صورت گرفته، هرچند صنعت خودرو از نظر کیفیت ایراداتی دارند اما با کمبود ظرفیت تولید روبهرو نبوده و با فعال کردن ظرفیتهای راکد پتانسیل تولید قابل قبول است، درواقع مشکل اصلی حوزه خودرو توزیع و فروش آن است که تلاش شده با طرح مذکور سازوکار عرضه مناسب خودرو شود. با حذف سوداگری، شفاف کردن معاملات، منطقی کردن تقاضا، زمینه متعادل کردن و کاهش قیمت خودرو فراهم میشود زیرا اگر خودروسازان از محل رانت، نوسانات بازار سود به دست نیاورند، ناچارند با افزایش عرضه سود مورد نظر خود را به دست آورد. درطرح ساماندهی بازار و صنعت خودرو محورهای مختلفی از جمله کیفیت، کمیت، شیوه عرضه، قیمت گذاری، هزینه های سربار و خدمات پس از فروش گنجانده شده است ».
احتمال برگزاری جلسه لغو قیمت گذاری دستوری
اما وزارت صمت که مخالف این طرح و عرضه خودرو در بورس کالا است اصرار دارد تا این طرح به سمت آزادسازی قیمت گذاری خودرو برود و به همین منظور هم اوایل آذر ماه وزیر صمت از تدوین ” بسته جهش تولید و خروج شرکتهای خودروساز از زیان دهی ” خبر داد. به همین منظور قرار بود تا در ۲۰ بهمن ماه گذشته جلسه کارگروه رفع موانع و جهش تولید با موضوع لغو قیمتگذاری دستوری خودرو با حضور معاون اول رئیس جمهوری برگزار شود. اما آن جلسه نیز برگزار نشد و به زمان دیگری موکول گردید که گویا زمان برگزاری این جلسه فردا ( دوشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۹ ) خواهد بود.
برخی کارشناسان معتقد هستند که با آزادسازی قیمت خودرو و لغو نرخ گذاری دستوری می توان به اهداف بسته جهش تولید دست یافت و از سوی دیگر با این اتفاق بخشی از نقدینگی مورد نیاز خودروسازان و قطعه سازان تامین شود واز تولید همراه با زیان آنان کاسته خواهد شد.
اما برخی دیگر از کارشناسان می گویند که آزادسازی قیمت خودرو در شرایط نبودن جو رقابتی در بازار، صحیح نیست و حتماً باید فرایند نظارتی و تصمیم گیر در نحوه قیمت گذاری خودرو وجود داشته باشد و با این روش میزان نوسان قیمت ها و سود خودروسازان و قطعه سازان مشخص گردد.
علی طجوزی
پایگاه خبری اسب بخار
بورس تجربه موفقی در توزیع اهن و مواد پتروشیمی ندارد و فقط رانت خودرو را به جای تقسیم اختصاصی می کند . پیشنهاد من استفاده از ظرفیت مونتاژ سایر خودروسازان برای تولید خودروهای فعلی و یا خودروهای جدید است . وقتی یک خودروسازی مثل گروه بهمن با نیم ظرفیت نسبت به سال ۹۶ کار می کند چرا مونتاژ قسمتی از تیبا و شاهین ویا مونتاژ دنا و یا سمند کشور به این گروه سپرده نمی شود تا تولید بالا برود . می توان مونتاژ تولید پلت فرم دانشگاه علم و صنعت را هم به این گروه سپرد تا با توجه به امتیاز موتور های تیوان این گروه، مشکل موتور این پلت فرم هم حل شود. باید تولید وعرضه به بازار متناسب با تقاضا شود.