
بحث ارز همچنان اصلی ترین چالش بازار خودرو

هر چند وزارت صمت در ظاهر تلاش می کند شرایط را برای کاهش قیمت و افزایش عرضه های فراهم کند، اما بحث ارز همچنان اصلی ترین چالش بازار خودرو به شمار می آید که تمام طرف های درگیر را به خود مشغول کرده است. به نظر می رسد این مسئله تا زمان استقرار تیم جدید در وزارت صمت ادامه داشته باشد.


به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، بازار خودروی کشور در ماه های اخیر به دلیل مشکلات ارزی با وضعیت نه چندان مساعدی مواجه شده است. ضمن این که، فراز و نشیب های قیمتی نیز به معضلی دیگر بدل شده است و رکود بازار را به جهات مختلف می کشاند.
به عنوان مثال، در دو سه هفته گذشته و پیرو اثرات روانی آبلاغ آیین نامه واردات خودروهای کارکرده، بازار با ریزش مواجه شد. این درحالی بود که جزییاتی از این آیین نامه منتشر نشده بود و مشخص نبود که با چه سازوکاری قرار است این اتفاق رخ بدهد. با این حال، قیمت های بازار در واکنش به این موضوع با عقب نشینی همراه و با افزایش نرخ ارز متوقف شد. حالا قیمت ها تغییر جهت داده اند و روند افزایشی پیدا کرده اند، اما این افزایش قیمت ها نیز به اصطلاح کاغذی بوده و در بازار هیچ گونه تحرکی ایجاد نکرده است. در واقع، تمام این تغییر و تحولات باعث خروج بازار از رکود نشده است و در بر همان پاشنه قدیمی می چرخد.
در این شرایط تنها مشکلی که می تواند بازار را از این وضعیت خارج و قفل دو ساله رکود را بشکند، افزایش عرضه و محقق شدن اهداف تولید و واردات است. هر چند برخی واردات دست دوم ها را در شأن مردم نمی دانند و معتقدند اگر دولت ارز دارد باید آن را به واردات خودروهای صفر اختصاص دهد. با این حال، برخی دیگر معتقدند که در شرایط فعلی برای تنظیم بازار، خروج تقاضاهای غیرمصرفی و ترکاندن حباب قیمتی باید از هر ابزاری که ممکن است، استفاده کرد. البته این افراد درباره مشکلات بعدی، از جمله تأمین قطعات و ارائه خدمات پس از فروش، حرفی نزده است و راهکاری ندارند.
اگر کمی با دقت بیش تر به موضوع نگاه کنیم، وضعیت فعلی بازار خودرو تنها با تزریق و تخصیص ارز به فعالان این صنعت اعم از واردکننده و تولیدکننده برطرف خواهد شد. در حال حاضر، کمبود ارز ترمز تولید را کشیده است. در همین شرایط، تولید قطعه را با مشکلات زیادی مواجه کرده است و ادامه وضع موجود می تواند آن ها را در تأمین نیازهای خطوط تولید با معضلات جدی مواجه کند.
در همین شرایط، ناتوانی در ثبت سفارش برای واردات خودرو، فاصله عرضه ها را بیش تر کرده است و مانع از اثرگذاری می شود. بنابراین در شرایط فعلی اصلی ترین بحث به ارز و مشکلات و مسائل و چالش های آن مرتبط است. به نظر می رسد با توجه به عدم تحرک در روزهای اخیر باید هر چه زودتر تکلیف وزارت صمت مشخص شود تا تیم جدید بتواند با سرعت بیش تری به برطرف کردن موانع بپردازد.
خودروی نو و صفر به خاطر عدم تطبیق پذیری با سوخت و آب و هوا ایران ، داره آتیش میگیره و یا مشکلات فنی پیدا میکنه …. و روی دست خریداران کلی خرج و بدبختی عدم وجود قطعات و خدمات پس فروش میذاره ……… حالا وای به حال روزی که خودروی کارکرده و بدون تطبیق پذیری با سوخت و آب و هوا و بدون گارانتی و خدمات پس فروش بیاد … اون موقع قیافه خریداران و طرح کننده گان بی سواد دیدن داره ……….. دوستان بحث کیفیت با بحث تطبیق پذیری با سوخت و آب و هوا دو بحث کاملا متفاوت هست …..
بحث دروغگویی همیشه اصلی ترین مشکل کشور بوده شما آزاد بزار واردات مردم خودشون ارز دارن و بلدن چی بخرن بیار مشکل شما آین میخای همه چیز،در انحصار یه عده خاص باش و چون اون نقدینگی ندارن کل مردم هم نباید ماشین وارد کنن