شرط موفقیت فروش خودرو در بورس کالا

شرط فروش خودرو در بورس کالا
شرط فروش خودرو در بورس کالا

به رغم کاهش تولید در ۶ ماهه نخست سال جاری برخی کارشناسان به طور مستقیم و برخی تولیدکنندگان به صورت غیرمستقیم در تلاش هستند تا فضا را برای بازگشت به بورس کالا مهیا کنند، اما با تیراژ فعلی این مسئله امکان پذیر است؟ اساساً شرط موفقیت فروش خودرو در بورس کالا چیست؟ آیا از این طریق تمام مشکلات خودروسازان برطرف خواهد شد؟

تیگو 8 پلاگین تیگو 8 پلاگین

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، نحوه عرضه خودرو در بورس کالا، رضایت نسبی مصرف کنندگان و تولیدکنندگان که درمدت زمانی کم‌تر از ۶ ماه صورت گرفت، کار را به جایی رسانده است که از آن به عنوان راهی میان برای خروج از قیمت گذاری دستوری یاد می شود.

از شهریور ۱۴۰۱ تا اسفند همان سال بعضی از خودروسازان محصولات خود را در بورس کالا به فروش رساندند. به باور آنان قیمت نهایی باعث می شود که فقط مصرف کنندگان واقعی اقدام به خرید کنند. ضمن اینکه فاصله و حاشیه سود کم ایجاد شده میان قیمت نهایی و قیمت های بازار به همراه اهرم هایی که برای جلوگیری از سوءاستفاده در نظر گرفته شده است، مانع از هجوم دلالان و ادامه قیمت سازی همانند بازار خودرو می شود.

طرف‌داران عرضه خودرو در بورس کالا همچنین معتقدند که از این طریق سود فاصله قیمت کارخانه و بازار، به جای جیب دلالان به دست تولیدکننده می رسد و بخشی از نقدینگی مورد نیاز آنان را تأمین خواهد گرفت. نکته مهم دیگر خروج تقاضاهای مصرفی و کاهش فشار از بازار خودرو خواهد بود.

در مقابل مخالفان با استناد به قیمت سازی برخی کارگذاری ها و تأثیری که بر قیمت های بازار گذاشته بود، معتقدند که این روش تنها باعث اوج گرفتن دوباره قیمت ها می شود و نتیجه مثبتی در پی ندارد. ضمن این‌که به دلیل عدم اشباع بازار و ناترازی عرضه و تقاضا، باز هم سودجویان و دلالان راهی برای دور زدن و کسب سود از این محل پیدا خواهند کرد. نکته جالب که می توان آن را یکی از عجایب بازار خودروی ایران به شمار آورد این است که استدلال هر دو طرف قابل تأمل بوده و می توان آن را صحیح دانست.

نویسنده این طنز تلخ تکراری و زیان آور هم اقتصاد دولتی است؛ شاهکاری که مخالفان و موافقانش هر دو درست می گویند و در این میان همچنان مصرف کننده و شهروندان هستند که سرشان بی کلاه مانده و می ماند. مخالفان به تجربه افزایش قیمت ها و موافقان به کاهش زیان و تأمین نقدینگی تکیه می کنند، اما کسی اشاره ای به چرایی وضعیت امروز ندارد.

گذشته از مباحث تحریم های داخلی و خارجی، نحوه رفع مشکلات با دیدگاه دولتی گره های بیش‌تری به کلاف سردرگم بازار خودرو زده است. در واقع، مشکل اصلی وضعیت امروز از یک سو، در قیمت گذاری دستوری و از سوی دیگر، ناتوانی خودروسازان در تحقق برنامه های تولید ریشه دارد. اگر با همین روش عرضه در بورس کالا هم آغاز شود، باز هم شاهد تکرار برخی مشکلات از جمله عدم تحویل های به موقع و افزایش قیمت ها در بازار خواهیم بود. همچنین تا زمانی که این کالا نقش سرمایه ای خود را از دست ندهد، نمی توان صددرصد موفقیت در بورس کالا را تضمین کرد.

به بیان ساده تر، پیش از آغاز عرضه خودرو در بورس کالا ، ابتدای باید شرایط تولید طبق برنامه و مستمر را فراهم کرد. عرضه های مستمر و مطمئن در بورس کالا نیز تنها در صورتی پاسخ‌گو خواهد بود که باز هم مانند گذشته به بهانه مردم مخالفت ها شدت پیدا نکند.

به بیان ساده، با توجه به این‌که حکمرانی اقتصادی متوجه زیان های نحوه عرضه و توزیع خودرو شده است و همچنین شرایط برای آزادسازی یک‌باره قیمت ها وجود ندارد، اگر واقعاً قصد خروج و بهبود اوضاع را دارد، باید راه میانه را انتخاب کند، اما پیش از آن باید همه جانبه مقدمات تولید، عرضه و از آن مهم‌تر شرایط ثبات در اجرای این روش را فراهم کند.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.