
بنز مایلر واگن هود؛ چرا این کامیون قصد کنار رفتن از بازار را ندارد؟

کامیون بنز مایلر از آن دست محصولاتی است که با آمدنش به ایران و تجربه فروشی موفقیت آمیز همچنان ده هاست تولید شده و قصد بازنشستگی را ندارد. اما واقعا چرا باید در کشورمان چنین محصولاتی را همچنان تولید کنیم؟


خودروهای کار و تجاری مانند خودروهای سواری طیف بالایی از محصولات و کلاس ها را شامل می شوند که کشنده ها یکی از همین کلاس ها است. کشنده ها در بازار با مدل های مختلفی تولید می شوند که دو نوع رایج آن ها کشنده های تک محور و جفت محور بوده که مدل تک محور برای بار های سبک تر استفاده شده و کشنده های جفت هم برای بارهای سنگین و تناژ های بالا مورد استفاده قرار می گیرند.
در ایران هم این کشنده ها بیشترین حضور را داشته و سال هاست که برندهای مختلفی کشنده های خود را وارد کشور کرده اند، از برندهای مطرح آمریکایی و اروپایی تا این چند سال اخیر که کشنده های چینی نیز با قدرت بازار داخل را هدف قرار داده اند. اما در این میان برخی از این خودروها هستند که علیرغم بازنشسته شدن در محل تولدشان در ایران همچنان در حال تولید هستند!
برند مرسدس بنز یکی از شرکت های بزرگ آلمانی بوده که علاوه بر فعالیت در زمینه ساخت خودروهای سبک، سابقه طولانی مدتی در زمینه ساخت خودروهای سنگین هم داشته و یکی از برند های صاحب سبک و مستقل بازار دنیاست. کشنده ها و کامیون های مرسدس بنز در بازار ایران سال هاست که عرضه شده و محبوبیت بسیار زیادی در میان مردم دارند.
مرسدس بنز سری L که در ایران به بنز مایلر (Meiller) یا بنز کمپرسی معروف است یکی از تولیدات قدیمی مرسدس بنز در میان کامیون هاست که نسخه های اولیه آن بیش از هفتاد سال پیش تولید شدند! البته که از آلمان ها هم غیر از این انتظار نمی رفت، ساخت محصولی که کارایی بالایی داشته و به درد همه جا بخورد.
تاریخچه بنز مایلر

بنز سری L یا همان بنز مایلر خودمان برای اولین بار به صورت رسمی توسط مرسدس بنز در سال ۱۹۵۹ میلادی در آلمان رونمایی شد. کامیونی جذاب که ابتدا برای استفاده های داخلی خود آلمانی ها ساخته شد اما رفته رفته به بازارهای دیگر هم راه پیدا کرد.
البته نسخه های اولیه این محصول از دهه ۲۰ میلادی به تولید رسید تا اینکه حدود ۴۰ سال پس از آن نوبت به این نسخهای رسید که آن را در ایران داریم. بنز سری ال همانطور که اشاره کردیم ابتدا برای بازار داخل آلمان توسط مرسدس بنز توسعه پیدا کرد اما به دلیل کیفیت بالا در کنار استهلاک پایین در آن سالها خیلی زود به بازارهای جهانی هم راه پیدا کرد.
مرسدس بنز دو نسخه از سری ال که یکی تیپ سبک، برای مسافت های کوتاه و بارهای نسبتا سبک و دیگری سنگین که برای مسافت های طولانی بود را تولید می کرد. این کامیون نسخه های دیگری را هم همچون آمبولانس، پیکاپ و اتوبوس داشت و به کشورهای عربی، آمریکایی و اروپایی صادر می شد. این کامیون به صورت رسمی در سال ۱۹۹۵ میلادی خط تولید اصلی خود را بوسید و کنار رفت.
بنز مایلر در ایران

کامیون بنز مایلر در ایران اما سابقه بیشتری دارد. اواخر سال ۱۳۳۸ شمسی بود که شرکت خاور این محصول را به خط مونتاژ خود آورد و روزانه یک تا دو دستگاه را برای بازار کشورمان به تولید می رساند. رفته رفته اما با بزرگتر شدن و مجهزتر شدن خط مونتاژ این شرکت رسما خاور با مرسدس بنز قراردادی ثبت کرد تا شاهد تیراژ بیشتری از این کامیون در ایران باشیم.
اما چرا مرسدس بنز به بنز مایلر معروف است؟ در آن سال تا تنها اتاق و شاسی این کامیون از مرسدس بنز به ایران می آمد اما اتاق بار آن از شرکت های دیگری همچون اشمیتز و مایلر بود. کفی و کمپرسی این کامیون ساخت مایلر بود و تانکر و بونکر آن را هم اشمیتز تولید می کرد. به دلیل محبوبیت بالای نسخه های باری و کفی این کامیون به بنز مایلر معروف شد.
پس از اینکه مرسدس بنز بخاطر تحریم ها نتوانست به صورت رسمی فعالیتش را با ایران خودرو دیزل ادامه دهد پیشنهاد داد تا با ایجاد یک شرکت جدید همچنان با دایملر همکاریاش را ادامه دهد. اما این مورد به سرانجام مشخصی نرسید و ایران خودرو دیزل با اتکا به نیرو و تکنولوژی داخل برای در دست داشتن بازار همچنان به تولید بنز مایلر ادامه داد.
بنز مایلر چند نمونه در ایران دارد؟

کامیون بنز سری ال یا همان مایلر خودمان در یاران با مدل های مختلفی تا کنون به تولید رسید که از جمله آنها می توان به ۹۱۱، ۱۱۱۳، ۱۳۱۳، ۱۵۱۳، ۱۹۲۱، ۱۹۲۴، ۲۶۲۴، ۲۶۲۸ و ۲۶۳۰ اشاره کرد. کم قدرت ترین و کوچکترین سری این کامیون یعنی ۹۱۱ در ایران به خاور معروف بوده و یک کامیونت متوسط بوده و تولیدش تا سال ۱۳۷۵ ادامه پیدا کرد.
بنز مایلر ۱۹۲۱ در واقع اولین سری این کامیون آلمانی بود که عدد ۲۱ آن نشان از قدرت ۲۱۰ اسب بخاری آن را داشت. ضمن اینکه عدد ۱۹ هم به معنی وزن ناخالص ۱۹ تنی این کامیون است. تولید این سری در سال ۷۸ شمسی متوقف شد.
مایلر ۱۹۲۴ هم دقیقا مشابه نمونه ۱۹۲۱ بوده اما با این تفاوت که موتور آن تغییر پیدا کرد و در نتیجه قدرت آن هم به ۲۴۰ اسب بخار افزایش پیدا کرد. این تیپ از بنز مایلر همچنان در ایران خودرو دیزل در حال تولید است.
نسخه هایی هم که با عدد ۲۶ شروع شده در واقع تیپ های قوی تر این کامیون محسوب می شوند که با وزن ناخالص ۲۶ تن توان حمل بار بالاتری را دارند. همچنان این تیپ ها هم در ایران تولید شده و به فروش می رسند.
چرا همچنان بنز مایلر تولید می شود؟

سوالی است که همیشه مطرح بوده و در عین بودن جواب های درست اما همچنان کسی گوشش بدهکار نیست. مردم همچنان بخاطر بودن نام بنز پشت این کامیون، اعتماد بالایی علیرغم داشتن نقاط ضعف زیاد داشته و همچنان آن را می خرند.
بنز مایلر همچنان در ایران رقیبی ندارد، نه اینکه هیچ رقیبی نداشته باشد اما کامیونی که تمام فاکتورهای مثبت آن را یکجا داشته باشد در بازار عرضه نمی شود! ضمن اینکه مایلر قطعاتش هم در بازار به وفور پیدا شده و درست مانند محصولی همچون وانت نیسان مکانیک هایش همه جا هستند.

اما واقعا کیفیت بسیار پایین ساخت، خرابی های متعدد، نبود هیچ آپشن رفاهی خاص، کابین سخت و ناراحت و … معایبی هستند که این کامیون با خود به همراه دارد. ایمنی بسیار پایینش هم که دیگر نقطه ضعف بزرگ این کامیون محسوب می شود. با وجود کامیون هایی که اکنون مزایای بنز مایلر را داشته و معایبش را هم ندارند اما گویی افرادی هستند که از عرضه این محصول همچنان در حال کسب سود هستند.
یاد مرحوم فربد زاوه و مصاحبه اش راجب این واگن هود افتادم ، کاش اسب بخار براش سالگرد میگرفت.
این کامیونهای واگن هود ایرانخودرو دیزل واقعا دیگه هیچ بویی از بنز نبردن. قطعات همگی ایرانی و بدتر از اون چینی هستن که دیگه نه دوام داره نه کارایی! خیلی از رانندهها ماشین رو که صفر تحویل میگیرن میبرن یه سری قطعات رو عوض میکنن تا درست کار کنه. امنیت و رفاه هم که اصلا تو قاموس این کامیون وجود نداره. بیچاره بازار ایران که اینجوری به گند کشیده شده.
مگه نمیدونین چیزی دست ایرانگاری و سایپا سنگپا بیوفته تا ۲ قرن با قیافههای مختلف و اسامی گوناگون تولیدش میکنن، باز خوبه قیافه و اسم اینو هنوز عوض نکردن که اگه زیاد بهشون فشار بیارین اینکارم خواهند کرد
تازه بزودی خواهید دید استانداردهای یورو ۶ و ۷ و ۸ و… با موفقیت گذرونده و…
خاور ۶۰۸ و ۸۰۸ رو جا انداختید اونا کوچکترن بعد ۱۹۲۱ و ۱۹۲۴ از لحاظ موتوری فرقی ندارند فرق دو مدل و افزایش توان مربوط به شفت خروجی و برنجی کردن گیربکس است
جوری این بنزها و خاورها توی بیابانها دود میکنند که رانندگانی که میخواهند از آنها سبقت بگیرند جلویشان را نمی بینند ،بدجور آلوده کننده هستند
چون دیوار کوتاه تر از ملت ایران پیدا نمیشه .ماشین بی کیفیت قیمت ش از ماشین سال اروپا بالاتر آن هم بصورت قطره چکانی به دلال ها میدن که تو بازار با قیمت فضایی بدن به ملت که با این ماشین آدم فقط بکشن