واردات اجباری خودروهای برقی و چند احتمال
با از سرگیری تخصیص ارز به واردکنندگان به نظر می رسید تنها سختگیری های سازمان محیط زیست مانع از ترخیص خودروها از گمرکات باشد احساس می شود با توقف ثبت سفارش خودروهای بنزینی، واردات اجباری خودروهای برقی و هیبرید در دستور کار قرار گرفته است.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، اوایل آبان ماه و همزمان با آخرین پیش فروش خودروهای وارداتی اعلام شد که تخصیص ارز به واردکنندگان خودرو دوباره از سر گرفته شده است.
سرعت گرفتن عرضه و تحویل خودروهای وارداتی در کنار عرضه ۶ هزار دستگاه خودروی وارداتی با تحویل ۴ ماهه بازار را به آینده امیدوار کرد. البته تنش های منطقه ای و افزایش نرخ ارز بر آگهی های فروش مجازی اثر گذاشتند، اما در کل، پیام های ارسالشده به بازار مانع از شکلگیری موج جدید افزایش قیمت ها شد.
در همین شرایط، تخصیص ۲ میلیارد یورو برای واردات خودرو در بودجه سال آینده نیز خیال بازار از سال آینده را راحت کرد. به بیان دیگر میزان ارز و درآمد در نظر گرفته در بودجه ۱۴۰۴ نشان داد که دولت قصد جلوگیری از واردات خودرو را ندارد و این فرآیند ادامه خواهد داشت.
با این حال به نظر می رسد این شادی زودگذر باشد، چراکه یک منبع آگاه در گفتوگو با روزنامه دنیای اقتصاد از توقف ثبت سفارش خبر داده است. به گفته وی: «چندی پیش برای یک دوره کوتاه سه-چهار هفتهای باز شد، اما در حال حاضر متوقف است و ثبت سفارش جدیدی انجام نمیشود. ضمن آنکه با وجود اعلام بانک مرکزی مبنی بر تخصیص یکمیلیارد دلار ارز به واردات خودرو در سال جاری، واردکنندگان به ارز دسترسی ندارند. همچنین از ابتدای سال تا امروز نیز حتا یک دستگاه خودروی بنزینی در قالب ثبت سفارش جدید وارد کشور نشده و هر آنچه آمده، متعلق به ثبت سفارش سال گذشته است.»
این اظهارات با واکنش، تأیید و یا تکذیب متولیان و مسئولان مربوط همراه نشده است. با این حال با توجه به روند واردات خودرو و تأکید بر توسعه خودروهای برقی به نظر می رسد دولت قصد دارد به هر روش ممکن شرایط ورود خودروهای پاک را فراهم کند. هر چند زیرساخت های لازم و کافی هنوز فراهم نشده است، اما این روند از دوران وزارت علی آبادی آغاز شد و تا امروز هم ادامه دارد.
البته در شرایط فعلی با توجه به افزایش آلودگی هوا، اتلاف منابع ملی، تخریب محیط زیست، از بین رفتن سرمایه نسل های آینده و همچنین تغییر ذائقه جهانی، گسترش و توسعه استفاده از خودروهای پاک امری بسیار مطلوب و پسندیده به شمار می آید.
آیا در حال حاضر شرایط برای این توسعه اجباری در ایران فراهم است؟
این در حالی است که بازار خودروی کشور طی سال های اخیر از حالت استاندارد و عادی خارج و در شرایط ویژه ای به سر می برد. خودرو برخلاف بسیاری از کشورها، به یک کالای سرمایه ای بدل شده، و بازار با فشار شدید تقاضا مواجه است.
در این میان، اگر احساس کند که شرایط در حال بازگشت به دوران پس از ممنوعیت ها و تحریم هاست، باز هم قصه جهش قیمت ها تکرار خواهد شد. در این شرایط مشخص نیست دولت به دلیل کمبود منابع ارزی ثبت سفارش را متوقف کرده یا این تخصیص و توقف برای درخواست هایی با تیراژ کم است، اما توقف ثبت سفارش خودروهای بنزینی می تواند باعث بالا رفتن قیمت ها شود؛ مسئله ای که می تواند بر کل بازار تأثیرگذار باشد آرامش نسبی این روزهای بازار را باز هم از بین ببرد. این آشفتگی تنها یک برنده خواهد داشت که قطعاً مردم ومصرف کنندگان واقعی نخواهند بود.
ذائقه جهانی اگه سمت برقی ها بود برندهای پرفروش و معتبر جهانی عقب گرد نمیکردن به تولیدو افزایش فروش مدل های بنزینی تازه اونا زیرساخت هارو دارن تعمیرات و خدمات پس از افروشش رو هم دارن