کش دادن واردات خودرو بی فایده است

واردات خودرو به ایران

بر اساس شنیده ها خودروهای وارداتی با برای ورود به بازار همچنان با پیچ و خم های متعدد و متنوع مواجه هستند. هنوز گره های اصلی بازنشده و تیراژ مد نظر به نصاب نرسیده است با این حال به نظر می رسد کش دادن واردات خودرو بی فایده است و با متولیان باید درپی راهکار دیگری باشند.

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، برخلاف تصوروانتظار خودروهای صفرکیلومتر وارداتی که توانسته اند مجوزهای استاندارد و محیط زیست کسب کنند هنوز نتوانسته اند برای ورود به خیابان های کشور موفقیتی کسب کنند.

خودروهایی که حداقل هفت ماه از ورود آنها به کشور می گذرد.با این حال همچنان زمان ورود و عرضه آنها در هاله ای از ابهام قرار دارد. بخشی از این خودروها هنوز مجوزهای لازم برای خروج از گمرک را دریافت نکرده اند. برخی دردوره گذران پروسه استاندارد و محیط زیست هستند.برخی در پی اخذ مجوزهای لازم برای شماره گذاری و برخی نیز معطل قیمت گذاری هستند. قیمت گمرکی بعضی از این خودروها نیز هنوز مشخص نشده است. بعضی دیگر نیز درگیر استعلام ها و تائیدیه های مجدد هستند. بخشی نیز به دلیل عدم پذیرش صورت های مالی با قیمت هایی مواجه شده اند که از اصل و فرع سرمایه آنها را به خطر انداخته و با زیان همراه می کند.

تمام این مراحل و پروسه های زمانبری که خسته کننده و فرسایشی شده اند باعث شده است که بسیاری از این افراد ترجیح بدهند که دیگر سراغ واردات خودرو نروند.

بیش از یک سال است که آنها درگیر موضوع واردات خودروشده اند. به بیان دیگر به نظر می رسد که آنها درعمل انجام شده قرار گرفته اند.ابتدا اجازه درخواست ثبت سفارش داده شد.بعد از تائید موفق به ثبت سفارش شدند و توانستند با سرعت اولین محموله های را به گمرکات کشور برسانند. این محموله ها از اسفند ماه منتظر اذن ورود هستند. با این وجود بر خلاف ادعای ماه های اول تا کنون ۵ هزاردستگاه ثبت سفارش شده است. تیراژی که با عدد فاطمی امین به هیچ وجه هم خوانی ندارد.

با این حال واردکنندگان به اعتماد دولت و وزارت صمت سرمایه های خود را درگیر این موضوع کرده اند. اما به علت عدم هماهنگی و فراهم نبودن زیرساخت های واردات کارگره خورده است.کمبود و عدم تامین ارز این گره را محکم تر کرده است.

از طرف دیگر بازار برای رسیدن به تعادل نیاز مبرم و شدیدی به تزریق خودرو دارد. در همین شرایط دولت حساب ویژه های روی درآمدها حاصل از ورود خودرو بازکرده است. با این وجود هنوز زمینه های لازم و مساعد فراهم نشده است. ضمن اینکه آئین نامه و دستورالعمل اجرایی واردات خودروهای دست دوم هم تائید و ابلاغ نشده است.

در همین وضعیت چندی پیش اعلام شد که رفته رفته شرایط فراهم و از آذر ماه واردات به صورت گسترده تا سقف ماهی ۲۰ هزار دستگاه انجام خواهد شد.

هر چند این خبر می تواند سویه های مثبتی داشته باشد.اما معطلی و سنگ اندازی های موجود از یک سو مانع از ادامه کار خواهد شد و از سوی دیگر در بازاری که حداقل سالانه ۵۰۰ هزار تقاضای انباشته داشته است ، متولیان با چه ابزار و مکانیزمی می خواهند واردات اثر گذار داشته باشند.

آن هم بازاری که وارد ششمین ماه چشم انتظاری خود شده است.بازاری که به شدت در عطش ورود خودروهای به روز و صفرکیلومتر و حتی کارکرده می سوزد. هر چه زمان ورود این خودروها به بازار با تاخیر مواجه شود به همان اندازه تب تقاضا نیز بالا می رود. در این شرایط اگر آذر ۲۰ هزار دستگاه هم تزریق شود به سرعت توسط بازار بلعیده خواهد شد و اتفاقات دیگری رخ خواهد داد.

این وضعیت از یک سو حاصل آغاز شتابزده و عجولانه واردات پیش از مشخص بودن سازوکارها و و قابل اجرا بودن  آن است و از سوی دیگر عدم آمادگی نهادها و سازمان های درگیر مانع از سرعت کار شده است.

در نهایت همانطور که اشاره شده است قانون باید اجرا شود. واردات خودرو نیز قانونی است که باید اجرا شود. اما زمان و چگونگی آن نیز بسیار مهم است. اگر این قانون باعث آشفتگی بیشتر و افزایش مجدد قیمت ها شود ، حاکمیت توان مدیریت و کنترل آن را دارد؟ آیا می توان مانع از در رفتن فنر قیمت ها جلوگیری کند؟ آیا می توان با تعداد قابل ملاحظه ای عرضه را آغاز و نسبت به ادامه دار بودن آن به بازار اطمینان خاطر بدهد؟

البته بر اساس گفته و خبرهایی که از سوی متولیان واردات دیده و شنیده می شود آنها در تلاش هستند تا هر چه زودتر و با شرایط بهتر مقدمات واردات خودرو را فراهم کنند. اما باید به یک نکته توجه داشته باشد کش دادن این موضوع بی فایده است و در مقابل باید تلاش کنند تا اطمینان مردم را جلب کنند.اطمینانی که تناقض ها آن را خدشه دار کرده است.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.