فرصت جدید برای هانتر پلاس؛ زامیاد هامون سرنوشت اینفینیت اکسپلورر را تغییر می‌دهد؟

زامیاد هامون
زامیاد هامون

چانگان هانتر پلاس یک بار با نام اینفینیت اکسپلورر و عرضه‌ای محدود پا به بازار ایران گذاشت، اما نتوانست حضور پررنگی در خیابان‌ها پیدا کند. حالا همان خانواده پیکاپ چینی قرار است با نام «هامون» روی خط تولید زامیاد برود؛ پروژه‌ای که اگر به تیراژ پایدار، قیمت رقابتی و خدمات پس از فروش مناسب برسد، ممکن است فرصتی دوباره برای خودرویی باشد که ورود نخست آن به بازار ایران چندان دیده نشد.

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، زامیاد در آستانه اضافه‌کردن یکی از مدرن‌ترین پیکاپ‌های تاریخ سبد محصولات خود قرار دارد. این شرکت در تازه‌ترین گزارش خود درباره پروژه «هامون» اعلام کرده است که مراحل آماده‌سازی خط تولید چانگان هانتر پلاس را پیش برده و پس از نمونه‌سازی نهایی، قصد دارد تولید آزمایشی و سپس تولید انبوه این محصول را در شهریورماه ۱۴۰۵ آغاز کند.

هامون برای بازار ایران خودروی کاملاً ناآشنایی نیست. پیش از زامیاد، گروه ایران روور از طریق شرکت مزین خودرو نسخه‌ای از همین خانواده محصول چانگان را با نام اینفینیت اکسپلورر معرفی و تعداد محدودی از آن را برای فروش عرضه کرده بود. بنابراین، هامون را می‌توان دومین تلاش جدی برای جا انداختن این پیکاپ چینی در بازار ایران دانست؛ با این تفاوت که این بار پروژه پشت درهای یک خودروساز باسابقه در حوزه وانت و خودروهای تجاری سبک قرار گرفته است.

زامیاد چه برنامه‌ای برای هانتر دارد؟

زامیاد در مکاتبه مدیرعامل خود با سازمان بورس اعلام کرده با هدف تنوع‌بخشی به محصولات و حفظ سهم بازار پیکاپ‌ها، هانتر پلاس را با نام تجاری «هامون» وارد سبد تولیدات خود کرده است.

در مرحله نخست، قطعات چهار دستگاه به‌صورت SKD برای نمونه‌سازی، تهیه مستندات فنی و کیفی و آماده‌سازی خطوط تولید تأمین شده است. علاوه بر این، زامیاد برای شروع تولید در مقیاس بالاتر، قطعات ۱۲۰ دستگاه دیگر را نیز تأمین کرده که طبق آخرین اعلام شرکت در مرحله ترخیص و انتقال به کارخانه قرار داشته‌اند. برنامه زامیاد این است که نمونه‌سازی نهایی در مرداد و تولید آزمایشی و انبوه در شهریور ۱۴۰۵ انجام شود.

این موضوع اهمیت زیادی دارد؛ چراکه پروژه از مرحله رونمایی و نمایش نمونه اولیه عبور کرده و وارد مرحله تأمین کیت و آماده‌سازی خط شده است. البته تولید ۱۲۰ دستگاه ابتدایی هنوز به معنای رسیدن به تیراژ پایدار نیست و موفقیت پروژه زمانی قابل ارزیابی خواهد بود که زامیاد بتواند جریان منظم تأمین قطعات و تولید را در ماه‌های بعد حفظ کند.

خودرویی که قبلاً با نام دیگری به ایران آمد

پیش از نام «هامون»، مشتریان ایرانی این خودرو را با نام متفاوتی دیده بودند. گروه ایران روور در نمایشگاه خودرو تهران ۱۴۰۳ از پیکاپی با نام «اینفینیت اکسپلورر» رونمایی کرد. عرضه این خودرو توسط شرکت مزین خودرو، از زیرمجموعه‌های ایران روور، دنبال شد. بررسی مشخصات و اطلاعات سازنده نشان می‌دهد اکسپلورر در حقیقت نسخه تغییرنام‌یافته‌ای از محصول چانگان بود که با نام‌های لنتوژه و هانتر پلاس نیز در بازارهای مختلف شناخته می‌شود.

حتی در زمان معرفی اکسپلورر نیز رسانه‌های تخصصی به این نکته اشاره کرده بودند که زامیاد همین محصول چانگان را با عنوان هانتر پلاس رونمایی کرده و قصد مونتاژ آن را دارد؛ اتفاقی که اکنون با پروژه هامون به مرحله اجرایی نزدیک شده است.

ایران روور نخستین شرایط فروش اینفینیت اکسپلورر را در اسفند ۱۴۰۳ اعلام کرد. خودرو با مدل ۲۰۲۳، قیمت قطعی دو میلیارد و ۸۴۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و موعد تحویل ۳۰روزه عرضه شد. نکته مهم این بود که شرکت همان زمان تأکید داشت تعداد خودروهای قابل عرضه در آن مرحله محدود است.

همین عرضه محدود یکی از دلایلی بود که اکسپلورر نتوانست به محصولی پرتعداد و شناخته‌شده در بازار تبدیل شود.

عرضه محدود؛ مشکل یک محصول خوب با حضور کم‌رنگ

بازار پیکاپ ایران طی سال‌های گذشته نشان داده است که مشخصات فنی خوب به‌تنهایی تضمین‌کننده موفقیت نیست. خریدار این دسته خودرو علاوه بر موتور و امکانات، به فراوانی خودرو، بازار دست‌دوم، تأمین قطعه و گستردگی خدمات پس از فروش نیز توجه می‌کند.

اینفینیت اکسپلورر با وجود پیشرانه قدرتمند، گیربکس اتوماتیک و تجهیزات مناسب، با یک مانع مهم روبه‌رو بود؛ تعداد محدودی از آن وارد چرخه فروش شد و برند عرضه‌کننده نیز در مقایسه با شرکت‌های بزرگ مونتاژکننده پیکاپ، حضور بسیار کوچک‌تری در بازار خودرو داشت.

حتی گفته می‌شد که برنامه تولید داخلی اکسپلورر توسط مزین خودرو نیز مطرح شده بود، اما مدرک قابل اتکایی از رسیدن این پروژه به تولید انبوه و یک تیراژ مستمر و قابل توجه پیدا نمی‌شود. حتی منابع معرفی خودرو در سال ۱۴۰۴ همچنان از مونتاژ آن به‌عنوان برنامه‌ای پیش‌رو یاد می‌کردند. از این رو دقیق‌تر است که بگوییم پروژه نخست، دست‌کم در مقیاس بازار، به حضور گسترده‌ای منجر نشد.

این به معنای ضعف ذاتی خود خودرو نیست. مسئله اصلی آن بود که محصول برای تبدیل‌شدن به یک بازیگر جدی، به تعداد کافی وارد بازار نشد.

زامیاد چه چیزی را می‌تواند تغییر دهد؟

اینجاست که تفاوت پروژه هامون با اینفینیت اکسپلورر اهمیت پیدا می‌کند. زامیاد برخلاف عرضه‌کننده قبلی، یک خودروساز باسابقه در حوزه وانت و خودروهای تجاری است و سال‌ها محصولاتی مانند نیسان آبی را تولید کرده است. خود شرکت نیز در گزارش اخیر خود، سابقه عرضه ریچ را یکی از دلایل ورود دوباره به بخش پیکاپ عنوان کرده است.

قرارگرفتن هانتر پلاس روی خط تولید زامیاد می‌تواند چند مزیت ایجاد کند. نخست، امکان عرضه در تعداد بیشتر است. پیکاپی که تنها چند ده یا چند صد دستگاه از آن وارد بازار شود، حتی اگر محصول مناسبی باشد، به‌سختی می‌تواند بازار دست‌دوم و جامعه مصرف‌کننده بزرگی ایجاد کند.

دومین مسئله، خدمات پس از فروش است. زامیاد بخشی از گروه سایپاست و محصولات این گروه از شبکه خدمات و زیرساخت‌های سایپا یدک استفاده می‌کنند. همین پشتوانه بالقوه می‌تواند یکی از تفاوت‌های مهم هامون با دوره عرضه محدود اکسپلورر باشد؛ البته به شرط آنکه پیش از فروش گسترده، قطعات تخصصی هامون، تجهیزات عیب‌یابی و آموزش تعمیرکاران در شبکه فراهم شود. شبکه خدمات گروه سایپا در سال جاری صدها نمایندگی فعال داشته است.

سومین عامل، قیمت است. موفقیت هامون تا حد زیادی به قیمتی بستگی خواهد داشت که زامیاد برای محصول نهایی تعیین می‌کند. بازار ایران اکنون پیکاپ‌های جاافتاده‌ای دارد و خریدار میان چندین گزینه دو دیفرانسیل انتخاب می‌کند. اگر داخلی‌سازی و مونتاژ تنها به تغییر نام خودرو منجر شود و مزیت قیمتی محسوسی ایجاد نکند، برند زامیاد به‌تنهایی تضمین‌کننده موفقیت نخواهد بود.

روی کاغذ، هامون کمبود قدرت ندارد

هانتر پلاس در نسخه‌ای که برای زامیاد معرفی شده از موتور ۲ لیتری بنزینی توربوشارژ با تزریق مستقیم سوخت بهره می‌برد. قدرت اعلامی این نسخه حدود ۲۲۶ اسب‌بخار و گشتاور آن ۳۹۰ نیوتن‌متر است و انتقال نیرو توسط گیربکس هشت‌سرعته اتوماتیک انجام می‌شود. سیستم چهارچرخ محرک نیز امکان استفاده از حالت‌هایی مانند 2H، AUTO و 4L را در اختیار راننده قرار می‌دهد.

این مشخصات هامون را از وانت‌های سنتی زامیاد کاملاً جدا می‌کند. با یک پیکاپ دوکابین مدرن طرف هستیم که قرار است هم کاربری خانوادگی و سفر داشته باشد و هم توانایی حرکت در مسیرهای خارج جاده‌ای را ارائه کند.

برای نسخه معرفی‌شده امکاناتی مانند کنترل پایداری و کشش، کنترل حرکت در سربالایی و سرازیری، پایش فشار باد تایرها، نمایشگر مرکزی، پشت‌آمپر دیجیتال، تهویه اتوماتیک، صندلی‌های برقی جلو، سردکن صندلی، کروز کنترل، ترمز پارک برقی و دوربین‌های کمکی ذکر شده است؛ هرچند فهرست نهایی تجهیزات نسخه تولیدی باید هنگام آغاز فروش از سوی زامیاد تأیید شود.

خودروی قبلی، این بار با شانس بیشتر؟

سرنوشت اینفینیت اکسپلورر نشان داد ورود یک محصول خوب با تعداد محدود الزاماً بازار نمی‌سازد. پیکاپ‌ها بیش از بسیاری از خودروهای سواری به استمرار عرضه وابسته‌اند؛ زیرا خریدار آن‌ها معمولاً درباره قطعات، تعمیرات، ارزش فروش مجدد و توان نگهداری بلندمدت حساس‌تر است.

هامون اکنون فرصت دارد همان محصول را با فرمول متفاوتی امتحان کند؛ تولید به جای واردات محدود، تیراژ بیشتر به جای عرضه قطره‌چکانی و پشتوانه یک خودروساز شناخته‌شده در حوزه پیکاپ.

اما این فرصت به همان اندازه که جذاب است، شکننده هم هست. اگر پروژه پس از ۱۲۰ دستگاه نخست گرفتار وقفه در تأمین کیت شود، اگر قیمت از رقبا فاصله بگیرد یا شبکه خدمات برای خودرویی با موتور توربو GDI و تجهیزات الکترونیکی متعدد آماده نباشد، نام زامیاد هم نمی‌تواند به‌تنهایی هانتر پلاس را به محصولی موفق تبدیل کند.

در مقابل، اگر وعده تولید انبوه شهریور محقق شود و هامون با تیراژ منظم و قیمت منطقی به بازار برسد، ممکن است خودرویی که در نخستین حضورش با نام اینفینیت اکسپلورر چندان فرصت دیده‌شدن پیدا نکرد، این بار زیر نشان زامیاد به یکی از بازیگران جدی بازار پیکاپ تبدیل شود. برای هانتر پلاس، ظاهراً ورود دوم به ایران مهم‌تر از ورود اول خواهد بود.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.