تست و بررسی نسل اول ب ام و X6
دنیای سدان های اسپرت آن قدر پرزرق و برق است که برای هر سلیقه ای می توان یک گزینه مناسب درنظر گرفت.
اما این موضوع در شاسی بلندها کم تر مورد توجه قرار گرفته و گزینه های محدودی برای علاقه مندان به شاسی بلندی با چاشنی اسپرت می توان درنظر گرفت. با این حال از اوایل قرن ۲۱ رفته رفته خودروسازان مطرح جهانی برای سهم خواهی بیش تر از بازار شاسی بلندها، اقدام به طراحی و تولید نسخه های اسپرت با پرفورمنس بالا کردند. یکی از این خودروسازها کمپانی «ب ام و» بود که برای رقابت با سایر خودروسازان، از جمله رقبای هموطن، سری جدیدی به سبد محصولات خود، تحت عنوان سری X، اضافه کرد. اکنون این کمپانی با توسعه محصولات سری X توانسته سهم عمده ای از بازار خودروهای شاسی بلند و کراس اوور را به خود اختصاص دهد.
تاریخچه ب ام و X6
ب ام و در اواسط دهه ۹۰ میلادی، با بهره گیری از پلت فرم «رنج روور»، نخستین محصول شاسی بلند خود را با نام X5 به بازار معرفی کرد و سرآغازی برای موفقیت هایش را در این زمینه رقم زد. محبوبیت این خودرو باعث شد در ادامه، محصولی ارزان قیمت تر با ابعاد کوچک تر با نام X3 نیز به سبد محصولات این شرکت اضافه شود. از آن جایی که طراحان ب ام و همواره افکاری بلندپروازانه در سر می پرورانند، در سال ۲۰۰۷ محصولی کاملاً جدید و متفاوت را به نام X6 به بازار معرفی کردند. ب ام و با تولید X6 کلاس جدیدی با نام SAC (Sport Activity Coupe) را به جهانیان معرفی کرد. ظاهر این خودرو که شبیه به شاسی بلندی کوپه ای بود، در ابتدا بارها مورد هجمه منتقدان قرار گرفت. اما مدیران ارشد ب ام و با بهره مندی از هوش و درایت بالا و همچنین صرف هزینه های بسیار در زمینه مارکتینگ و برندینگ این محصول توانستند سرانجام، برخلاف بسیاری از کارشناسان، آن را به محصولی موفق در بازار تبدیل کنند.
نسل اول ب ام و ایکس ۶ از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۴ با کد اتاق E71 به بازار عرضه شد و سرانجام در سال ۲۰۱۵ نسل دوم آن با کد اتاق F16 معرفی و تا ۲۰۱۹ به بازار عرضه شد. در نهایت نیز سومین نسل از این محصول، چند ماه گذشته در سال ۲۰۱۹ رونمایی و معرفی شد که به دلیل استفاده از جلوپنجره ای بزرگ، مانند نسل جدید سری ۷، از سوی بسیاری از کارشناسان و منتقدان مورد تمسخر و نقد قرار گرفت.
لازم به توضیح است که این شاسی بلند خاص آلمانی، که به خرس آلمانی نیز معروف است، از همان سال های ابتدایی عرضه توانست به بازار ایران نیز راه پیدا کند، اما متأسفانه در سال های بعد به دلیل وضع قوانین سخت گیرانه در امر واردات خودرو، نسل دوم آن موفق به اخذ مجوز واردات و دریافت پلاک ملی نشد و تنها تعداد محدودی از آن به مناطق آزاد کشور راه پیدا کرد.
چهره ای آشنا با بدنه عضلانی
فرآیند طراحی ب ام و ایکس ۶ تحت نظر «پیر لکلرگ» صورت گرفت که در گذشته طراحی مدل محبوب ایکس ۵ را نیز در کارنامه خود داشته است. اما نوع خاص بدنه، به خصوص در قسمت عقب، این خودرو باعث شد حجم عظیمی از انتقادها به سوی او روانه شود. ایکس ۶ در نمای جلو شباهت بسیار زیادی با برادر بزرگ تر خود، ایکس ۵، داشت که همین موضوع کار را برای آن کمی آسان تر کرده بود. چراغ های نسبتاً کوچک در مقایسه با ابعاد کلی خودرو و جلوپنجره کلیوی معروف ب ام و باعث شده بود ظاهری خشن و باابهت برای خرس آلمانی رقم بخورد. از سوی دیگر سپر بزرگ و حجیم در کنار خطوط حجم دهنده روی کاپوت و گلگیرها باعث می شد ابعاد بدنه ایکس ۶ بزرگ تر از آن چه هست نمود پیدا کند.
اما نمای کناری این خودرو جنجالی ترین قسمتی بود که به دلیل شیب تند سقف در قسمت انتهایی و متصل شدن آن به درِ صندوق، فرمی کوپه مانند به این شاسی بلند تنومند داده بود که تا آن زمان هیچ یک از خودروسازان از این طرح در محصولات خود استفاده نکرده بودند. شیشه های کناری با عرض کم نیز باعث می شد ظاهری گوه ای در ذهن شکل بگیرد. در این قسمت خط شانه ای نقش بسته روی درها و گلگیرها، که تا چراغ های عقب امتداد می یافت، در هرچه عضلانی تر نشان دادن بدنه ایکس ۶ کمک شایانی کرده است. روف رک و رکاب های آلومینیومی نیز از دیگر مواردی بود که سعی داشتند به بیننده القا کنند که با یک شاسی بلند سروکار دارند.
نمای عقب در این خودرو، که برای اولین بار توسط تیم طراحی ب ام و به نمایش درآمده بود، با وجود تازگی ایرادات و ضعف های بسیاری داشت که اتفاقاً حجم عظیمی از انتقادها نیز به همین بخش وارد بود. فرم کلی چراغ های عقب و گرافیک داخلی آن ها به تبعیت از سایر مدل های ب ام و در آن زمان طراحی شده بودند. سپر بزرگ و حجیمی که قسمت زیادی از نمای عقب را به خود اختصاص داده بود، در دو طرف دو خروجی اگزوز با ابعاد بسیار بزرگ را جا داده بود. همچنین قسمت میانی سپر نیز توسط دیفیوزری بزرگ با رنگ مشکی پوشانده شده بود که ظاهری اسپرت به آن بخشیده بود. لوگوتایپ X6 نیز با ابعادی بزرگ در سمت راست درِ صندوق خودنمایی می کرد و به بینندگان گوش زد می کرد که با محصولی جدید مواجه هستند.
کابین تکراری و نه چندان جذاب
فضای داخل کابین ایکس ۶ نیز، مانند بسیاری دیگر از محصولات ب ام و، دارای همان طراحی تکراری بوده که بدون کوچک ترین تغییراتی در کلیت، با همان سبک و سیاق همیشگی به نمایش درآمده است. در واقع در آن سال ها بسیاری از علاقه مندان به این نشان تجاری باواریایی تصور می کردند ایکس ۶، به عنوان یک محصول سنت شکن، دارای کابینی مدرن و جدید خواهد بود، اما با معرفی و عرضه مشخص شد که طراحان ب ام و تنها در صدد ایجاد ظاهری متمایز برای این خرس آلمانی بوده اند.
به هرحال نمی توان از کیفیت قابل قبول مواد مصرفی درون کابین ایکس ۶ گذشت و اشاره ای به آن نداشت. تمامی بخش های داشبورد و رودری ها با چرم طبیعیِ مرغوب پوشانده شده اند و شاهد استفاده حداقلی از قطعات پلاستیکی خشک در آن ها هستیم. همچنین ترکیب رنگ بندی جذاب در تریم های قابل ارائه این خودرو یکی دیگر از مواردی بود که توانسته بود نظر خریداران را به خود جلب کند. خودروی موردنظر نیز یکی از نمونه هایی است که دارای تودوزی قرمزرنگ با تریم مشکی است که ظاهری اسپرت و مهیج را به کابین داده است.
قسمت جلوی کابین تقریباً بدون تغییر نسبت به ایکس ۵ طراحی شده و فضای مناسبی را در اختیار راننده و سرنشین قرار می دهد. همچنین طراحی کلیدهای کنترلی و ادوات موجود روی کنسول میانی به گونه ای است که کاربری و استفاده از آن ها برای راننده بسیار آسان است.
با توجه به این که فاصله بین دو محور در این خودرو ۲۹۳۴ میلی متر است، اما فضای درنظر گرفته شده برای سرنشینان عقب چندان بزرگ نیست و می تواند برای بزرگ سالان دردسرساز باشد. ضمن این که ارتفاع کم سقف در این قسمت می تواند مزید بر علت شود تا افراد قدبلند نتوانند به راحتی روی صندلی عقب این شاسی بلند بزرگ بنشینند. در واقع این بزرگ ترین ایراد در طراحی ایکس ۶ است که با توجه به ابعاد بدنه و کلاسی که در آن قرار دارد، چندان کارایی نداشته و مانند یک کوپه اسپرت مناسب دو نفر و یا خانواده های کم جمعیت با فرزندان کوچک است.
امکانات رفاهی و آپشن ها
ایکس ۶ را می توان یکی از لوکس ترین محصولات ب ام و در زمان خود دانست که به طیف وسیعی از امکانات رفاهی مجهز بوده است. از آن جایی که این خودرو با دو نسخه xDrive35i و xDrive50i به بازار عرضه شده است، هر یک از آن ها دارای فهرست مجزایی از امکانات و آپشن ها هستند. از آن جایی که خودروی مذکور در این مقاله از نوع ۳۵i است، از جمله آپشن های استاندارد آن می توان به رینگ های ۱۹ اینچی، چراغ های جلو زنون با قابلیت تنظیم اتوماتیک، چراغ های روز LED، چراغ های مه شکن، آینه های کناری الکتروکرومیک با قابلیت جمع شوندگی اتوماتیک، برف پاک کن های اتوماتیک، سانروف، درِ صندوق عقب برقی، سنسور پارک جلو و عقب، سیستم دسترسی بدون کلید، کروزکنترل، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک دوگانه، صندلی های جلوی مجهز به سیستم گرمایشی و با قابلیت تنظیم در ۱۰ جهت، صندلی راننده با قابلیت ذخیره وضعیت در حافظه، تودوزی چرم طبیعی، سیستم صوتی حرفه ای با ۱۰ بلندگو به همراه امکان پخش CD، رادیو HD، ورودی iPod و USB و یک ورودی صوتی اضافی، امکان اتصال تلفن همراه از طریق بلوتوث و سیستم هوشمند ارتباط اضطراری ب ام و اشاره کرد.
تمام مدل های ب ام و ایکس ۶ با سیستم کنترل پایداری و کنترل کشش، ترمزهای ضدقفل، سیستم خشک کن اتوماتیک دیسک های ترمز، کیسه هوای کناری برای سرنشینان جلو، کیسه هوای پرده ای جلو و عقب، و چراغ های ترمز قابل تنظیم عرضه می شوند. از دیگر تجهیزات استاندارد این خودرو می توان به سیستم هوشمند ارتباط اضطراری ب ام و اشاره کرد که در صورت بروز تصادف، مراکز اورژانس را در جریان قرار می دهد. همچنین امکان ردیابی خودروی سرقت شده را برای راننده فراهم می کند.
ویژگی های فنی پیشرانه
همان طور که پیش تر گفته شد، نسل اول این خودرو با دو نسخه xDrive35i و xDrive50i راهی بازار جهانی شده است. ب ام وX6 xDrive35i با داشتن یک موتور ۳ لیتری ۶ سیلندر خطی مجهز به توربوشاژر، قادر است نیرویی معادل ۳۰۰ تا ۳۰۶ اسب بخار در ۵۸۰۰ دور در دقیقه و ۴۰۷ تا ۴۰۷ نیوتن متر گشتاور در ۵۰۰۰ دور در دقیقه تولید کند. همچنین، سیستم چهار چرخ محرک و جعبه دنده اتوماتیک ۸ دنده نیز به صورت استاندارد روی تمامی مدل های ب ام و ایکس ۶ وجود دارد. طبق اعلام این شرکت، ایکس ۶ با وزن تقریبی ۲٫۱ تن به زمانی حدود ۶٫۷ ثانیه نیاز دارد تا از حالت سکون به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت دست یابد. همچنین بررسی ها نشان می دهد که کمپانی ب ام و میانگین مصرف سوخت شهری این مدل را ۱۳٫۲ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر، مصرف سوخت جاده ای ۸٫۳ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر و سیکل ترکیبی مصرف ۱۰٫۱ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر را برای این محصول اعلام کرده است.
در ادامه بد نیست بدانید که نسخه xDrive50i نیز از یک موتور ۴٫۴ لیتری ۸ سیلندر خورجینی مجهز به توربوشارژر بهره می گیرد که قادر به تولید ۴۰۰ اسب بخار و ۶۱۰ نیوتن متر گشتاور است. این پیشرانه باعث می شود شتاب گیری نسخه ۵۰i تنها در زمانی حدود ۵٫۲ ثانیه صورت بگیرد.
تجربه رانندگی
با نشستن پشت فرمان ب ام و ایکس ۶ به دلیل شباهت فضای کابین با سایر مدل ها، از جمله نمونه های سدان، و همچنین ارتفاع بیش تر از آن ها نسبت به زمین، حس جالبی را تجربه خواهید کرد. همین موضوع باعث می شود تسلط و میدان دید بهتری نسبت به فضای جلوی خودرو داشته باشید. اما این نکته را نیز باید به یاد داشته باشید که به دلیل فرم طراحی خودرو در قسمت عقب، دید راننده از شیشه های کناری و شیشه عقب خودرو بسیار محدود است. به همین دلیل لزوم سیستم های کمکی مانند سنسورهای پارک، دوربین دنده عقب و رادار نقطه کور در این خودرو نمود پیدا می کند که البته خودروی موردنظر فاقد رادار نقطه کور است.
با روشن کردن پیشرانه ۲۹۷۹ سی سی ۶ سیلندر صدای جذابی از محفظه موتور به گوش می رسد که یادآور سدان های اسپرت این کمپانی است. در همین ابتدا متوجه می شویم که با خودرویی اسپرت و سرحال سروکار خواهیم داشت. با قرار دادن اهرم تعویض دنده در حالت D و فشردن پدال گاز تا انتها، ناگهان این خرس آلمانی از خواب بیدار شده و با نهایت قدرت به سمت جلو حرکت می کند. در این خودرو بهره مندی از سیستم توربوشارژ و رسیدن به حداکثر گشتاور خروجی در دورهای پایین باعث می شود شتاب اولیه قابل توجهی را احساس کنیم.
نحوه تعویض دنده در این خودرو کاملاً سریع و بی نقص صورت می گیرد که ما را یاد عملکرد جعبه دنده سری ۶ می اندازد. در واقع می توان گفت کیفیت سواری در این شاسی بلند کوپه آلمانی دقیقاً مشابه یک خودروی اسپرت بوده و نمی توان از آن انتظار داشته باشید که مانند یک شاسی بلند لوکس و باوقار رفتاری متین از خود نشان دهد. البته باید گفت نسخه xDrive50i یکی از سریع ترین نمونه های موجود در این رده است که به عنوان یکی از سریع ترین شاسی بلندهای ب ام و نیز در آن سال ها شناخته می شد.
اگر شما هم جزو علاقه مندان به محصولات برند ب ام و باشید، به یقین می دانید که از سال ۲۰۰۰ به بعد استهلاک محصولات این خودروساز آلمانی در مقایسه با مدل های قدیمی تر به مراتب بالاتر رفته است. به همین خاطر در صورتی که خودرویی چند سالی به صورت مستمر مورد استفاده قرار بگیرد، تجهیزات و ادوات درون کابین آن مستهلک شده و دچار فرسودگی می شوند. خودروی موردنظر ما نیز از این قاعده مستثنا نیست و با کارکرد حدودی ۱۲۰ هزار کیلومتر، برخی از دکمه های روی کنسول میانی پاک شده اند.
همچنین با توجه به عبور از مسیرهای ناهموار در طول تست، در برخی مواقع صداهای اضافی از قسمت زیربندی و جلوبندی خودرو به گوش می رسید که از زمان بازدید و سرویس این بخش خبر می داد. به هر حال، پس از گذشت بیش از ۱۰ سال از عمر این خودرو، وجود این ایرادات قابل چشم پوشی است و نمی توان بر آن خرده ای گرفت. اما باید این نکته را به یاد داشته باشید که درحال حاضر با توجه به افزایش شدید قیمت ها و کمبود قطعات یدکی خودروهای وارداتی در بازار، دارندگان خودروهای مدل پایین ممکن است برای تأمین قطعات یدکی با مشکل مواجه شوند. ب ام و ایکس ۶ نیز یکی از همان خودروهایی است که از نظر تأمین قطعات یدکی نسبت به سایر مدل های ب ام و از وضعیت نامناسب تری برخوردار است.
نتیجه گیری
در پایان باید گفت که درحال حاضر قیمت ب ام و X6 xDrive35i در بازار حدود ۱ میلیارد تومام تا ۱ میلیارد و ۳۵۰ میلیون تومان برآورد می شود. به همین دلیل برای این که از خرید خودروی موردنظر خود اطمینان کافی داشته باشید، توصیه می شود از کارشناسان معتبر در زمینه کارشناسی فنی و ظاهری خودرو بهره بگیرد. زیرا، همان طور که گفته شد، این خودرو نسبت به سایر مدل های ب ام و از استهلاک بیش تری برخوردار بوده که می تواند در صورت وجود مشکل، هزینه های بسیاری را بر دوش مالک تحمیل کند.
نسل اول ایکس ۶، با وجود این که بیش از ۱۰ سال است که در بازار ایران حضور دارد، اما همچنان به دلیل طراحی خاص و منحصربه فردی که دارد نگاه ها را در خیابان به خود جلب می کند. ضمن آن که صدای خروجی های اگزوز آن نیز قابلیت این را دارد که از فاصله دور نیز توجه عابران و رهگذارن را در خیابان به خود جلب کند. به همین دلیل اگر به دنبال خودرویی خاص هستید که با وجود قدیمی بودن همچنان در تیررس نگاه ها باشید، ایکس ۶ گزینه خوبی است که می تواند خواسته شما را به خوبی برآورده سازد. اما اگر قصد خرید خودرویی بی دردسر و کم خرج را دارید، قطعاً با پرداخت مبلغی حدود ۱ میلیارد تومان گزینه های نو و کارکرده منطقی تری در بازار وجود خواهد داشت.
پایگاه خبری اسب بخار
با سلام خدمت سایت خوب اسب بخار. قبلا که تست و بررسی های ماشینا به صورت فیلم بود، خیلی بهتر بود. درخواست دارم که بخش تست و بررسی رو به صورت فیلم دوباره بازگردانید با تشکر از سایت خیلی خوبتون