
ام جی به شوروم معروف پارک وی رسید / 3 خودرو جدید در نمایندگی فردا موتورز

صبح امروز تصاویری به دستمان رسید که نشان می دهد شرکت فرداموتورز شوروم معروف پارک وی تهران را به محصولات وارداتی و متنوع خود از برند ام جی اختصاص داده است.


شوروم تقاطع پارک وی را می توان یکی از معروف ترین شوروم های تهران دانست که متعلق به خانواده گرامی است و از زمان آسان موتور و اطلس موتور قصد بر آن بود که این شوروم به محصولات جگوار – لندروور تعلق گیرد، اما از آن جایی که این امر هیچ گاه محقق نشد، اکنون شاهد آن هستیم که این شوروم بزرگ و لاکچری به صورت رسمی به محصولات ام جی اختصاص یافته و اتفاقاً محصولات متنوعی از این برند نظیر سایبرستر نیز در آن به نمایش درآمده است.
ام جی و فردا موتورز
در نمایشگاه خودرو تهران، اتواکسپو تهران، بود که فردا موتورز به طور رسمی از دو مدل ام جی ۵ و ام جی GT رونمایی کرد، اما گویا آن نمایشگاه پایان کار نبوده است. اکنون طبق تصاویر جدید شاهد آن هستیم که شرکت فرداموتورز قصد دارد سبد متنوع تری از محصولات MG را در ایران عرضه کند. سبدی متشکل از خودروهایی همچون ام جی سایبرستر، ام جی ۴ ایکس پاور و رووی (روئو) D7.
معرفی رووی D7

رووی D7 (Roewe D7) یکی از جدیدترین محصولات کمپانی سایک چین است. این خودرو یک سدان به نسبت لوکس و کاملاً مدرن به حساب می آید که قوای محرکه برقی دارد. این خودرو تحت نشان رووی (Roewe) به تولید می رسد و این همان برندی است که خودروهای مشترک زیادی با MG دارد. چراغ های باریک و کشیده، نمای جلوی بسته، طراحی نمای کناری سیال و دستگیره های مخفی شونده را می توان از عناصر اصلی در طراحی این خودرو برشمرد. روئو D7 در دو نسخه تک موتوره به تولید می رسد که نهایت قدرت در آن ها به ترتیب ۱۹۷ و ۲۱۰ اسب بخار است. شعاع حرکتی این خودرو نیز ۵۱۰ و ۶۱۰ کیلومتر اعلام شده است.
ام جی ۴ Xpower

ام جی ۴ EV ایکس پاور، که در جریان فستیوال سرعت گودوود رونمایی شد، یک هاچبک جذاب از برند ام جی به شمار می آید و برپایه پلتفرم ماژولار سایک موتورز یعنی MSP شکل گرفته است.
این خودرو به دو موتور برقی با ۲۰۱ و ۲۲۸ اسببخار قدرت در محورهای جلو و عقب مجهز شده است، که در مجموع ۴۲۹ اسببخار قدرت و ۶۰۰ نیوتنمتر گشتاور ارائه می کنند. این هاچبک جذاب از ام جی برچسب قیمتی به نسبت بالایی نیز در سطح جهانی دارد که این برچسب عددی در محدوده ۴۶ هزار دلار را (در نسخه های پایه) نشان می دهد.
ام جی سایبرستر

سایبرستر را می توان در میان محصولات ام جی، خاص ترین و جذاب ترین خودرو دانست. یک خودروی اسپرت با شتابی در محدوده زمانی ۳ ثانیه؛ این بار با خودرویی تمام برقی و بدون سقف (Roadster) از این کمپانی مواجه هستیم که یکی از نسخه هایش به طور شگفت انگیزی سریع است. برای سایبرستر سه پیشرانه در نظر گرفته شده است؛ در اولی از یک موتور برقی استفاده شده است که ۲۰۱ اسب بخار توان را به چرخ های عقب تحویل می دهد، دومین پیشرانه از دو موتور تشکیل شده است که در مجموع، ۳۳۵ اسب بخار توان تولید می کنند و موجب چرخش هر چهار چرخ خودرو می شوند، سومین و قوی ترین پیشرانه نیز ۵۳۶ اسب بخاری و ۷۲۵ نیوتن متری است و دو موتور در نظر گرفته برای آن به گونه ای قرار گرفته اند که مانند پیشرانه دوم، یکی چرخ های جلو و دیگری چرخ های عقب را تغذیه می کند. زمان شتابگیری قوی ترین نسخه این خودرو فقط ۳.۲ ثانیه است.
شروع کار این خانواده با سو استفاده از املاک غصبی مصادره ای در دهه ۶۰ شروع شده لذا صدر تا ذیل درآمدهای منتسب به گرامی غیرشفاف و مساله دار است
مدرکی هم واسش هست یا فقط تکرار حرف دیگرانه؟ من تو گوگل سرچ کردم چیزی پیدا نکردم.
اتفاقا همین که مرجع اطلاعات شما شده گوگل یعنی درکی از واقعیات ندارید.مدارک متقن را در تاریخ شفاهی باید جستجو کرد
یه سوالی ذهن منو بشدت مشغول کرده و اونم اینه که وقتی مردم بدلیل نبود ایستگاه شارژ و زیر ساخت لازم نسبت به خودروهای برقی گارد دارند و زیر بارشون نمیرن که اتفاقا منطقی و درست هم هست چرا ارز این مملکت باید برای واردات خودروهای برقی باید هزینه بشه؟ من اگه جای دولت بودم بودجه ارگان های تبلیغات اسلامی رو صفر میکردم و تعطیلشون میکردم و این بودجه رو صرف بهبود معیشت مردم میکردم که صنعت خودرو هم یکی از مهم هاشه و به نظرم رفاه بالای مردم میتونه بهترین تبلیغات اسلامی باشه. الان حقوق مصوب اداره کار پول اجاره یه خونه هم نمیشه. بعد حضرات شعار پیشرفت و تعالی میدن
در واقع خودروهای برقی فعلا تا زمانی که زیرساخت شارژ فراهم بشه که ممکنه چند سال هم بشه ، بیشتر با استفاده از سقف واردات بیشتر ۴۰ هزار دلار بصورت لوکس وارد میشن و حداقل تو تهران برای پولدارهایی که خانه ویلای دارند ( بخاطر استفاد از شارژ کند خانگی ) قابل استفاده خواهد بود.
وقتی بدونی نصف الودگی هوا بخاطر خودروهای سوخت فسیلی هس. وقتی بدون برا طبیعت ضرر دارن خودروهای فسیلی. وقتی بدونی بجای پول بنزین میتونی تو خونت شارژ کنی خودرو رو. وقتی بدونی چین جدیدا خودروی با شارژر سرعت بالا رونمایی کرده که فقط با ۷ دقیقه شارژ میتونی ۶۰۰کیلومتر بری. وقتی بدونی ایمنی خودروهای برقی خیلی بالاتر از این خودروهای فسیلی هستن. و همم از یه طرف بخاطر بالا رفتن قیمت بنزین همه اجناس بالا میره. و خیلی چیزای دیگه. اونوقت میفهمی که خیلی مفیده. و همم برا مردم خیلی اقتصادی هس.
ضرری که تولید باتری خودروهای برقی به محیط زیست میزنه دست کمی از مصرف سوخت های فسیلی نداره ، درضمن برق این خودروهای برقی هم از سوخت فسیلی تامین میشه .
از یه طرفم بخاطر جای زیادی که خودروهای برقی دارن چون موتور برقی از موتور بنزینی یا گازوییلی کوچیکتره میشه امکانات زیادی داخل خودرو گذاشت. بنزین ایران بی کیفیته هر خودروی خارجی هم سوار بشی خرابش میکنه و اون شتاب لازم رو پیدا نمیکنه. وزن خودرو هم میاد پایین با موتور برقی. و خصوصا از جلوی خودرو میشه بدنه رو نرم طراحی کرد مثل خودروی شیائومی که حتی تصادف هم کردی با شخصی اسیب کمی ببینه طرف و بدبخت نشی. این همه امکانات داره خودروی برقی قطعاااا میصرفه برا مردم. بعدشم تازه داره وارد میشه کم کم جا میفته تو کشور ملت ببینن چقدر پاک و ایمنی بالایی داره این خودروها.
شوروم چیه؟
لطفاً کارتون ماشین ها که چهار ده سال پیش ساخته شده رو ببینید بعد نسخه بپیچید راجع به خودروهای برقی که نه هزینههای گزاف نگهداری اعم از تعویض روغن تعویض فیلتر روغن تعویض فیلتر هوا تعویض شمع و وایر شمع تعویض تسمه تایم وچند ده قطعه دیگه که همه حذف میشن چرا بعضی ها بجای همسو شدن با تکنولوژی روز مخالفن وآیه یاس میخونن بجای این نقادی های بی اساس برو خودت رو قوی کن که بتونی تو هم استفاده کنی و حالشو رو ببری
اول از همه باید بدونی که جایگاه برای شارژ خودرو لازمه چند نفر مگر خانه ویلایی دارن،دوما شما فکر میکنی خودروها برقی بشه ،بنزین گرون نمیشه و قیمت اجناس بالا نمیره!!!
البته خودرو برقی وقتی برای محیط زیست و آلودگی شهری مفیده که با برق تولید شده از نیروگاه های خورشیدی، بادی و دوستدار محیط زیست شارژ بشه نه نیروگاه سوخت فسیلی.
اقتصادی هست ولی نه برای مردم ایران الان خودرو های برقی تو ایران تغریبا هیچ تعمیرکاری ندارن هیچ کس سر در نمیاره از خودرو های برقی در ضمن با کم بود قطعه داریم دست و پنجه نرم میکنیم کمبود قطعه و نبود تعمیرکار یعنی صرف هزینه چند برابری برای خرید یک قطعه با قیمت ناچیز و دستمزد مکانیک شدیدا سرسام آور
اون اقای وقتی بدونی،،،،،،، وقتی بدونی از تیر ماه برق پمپهای گاز رو بخاطر نبود برق تعطیل میکنند و من راننده تاکسی باید با بنزین کار کنم و بعدش هم وقتی بعد سه ساعت تعطیلی پمپها باز میشن با ازدحام مواجه میشیم و باید یک ساعت تو صف باشیم و وقتی بدونی بقول جرمی کلارکسون و ریچارد هموند هنوز زیر ساختش تو بریتانیا تکمیل نیست شاید اونوقت متوجه بشی که هنوز هیچی نمیدونی،،،،،،
دنیا خیلی وقت پیش از این بحث عبور کرد. هزینه و فایده این رو محاسبه کرد و تصمیم گرفت. اینجا هنوز یک عده دارن در مورد اصل موضوع بحث می کنند.
کجا می تونم اطلاعات کاملتری درباره این موضوع پیدا کنم