تکنولوژی دید در شب (Night Vision) خودروها

تکنولوژی دید در شب
تکنولوژی دید در شب

یکی از آپشن های خاص و پرهزینه که بر روی خودروهای گران قیمت نصب می شود تکنولوژی دید در شب (Night Vision) است. علت قرارگیری این تکنولوژی در خودروها نمایش اجسام، حیوانات و انسان هایی است که ممکن است چراغ های جلو (Headlight) آن ها را پوشش ندهند و توسط راننده دیده نشوند و با دیده نشدن آن ها خطری به وجود آید.

فونیکس تیگو 7 پلاگین هیبرید فونیکس تیگو 7 پلاگین هیبرید

با گسترش روز به روز جمعیت و خودروهایی که در جاده ها تردد می کنند، تصادفات و سوانح رانندگی نیز بیش تر شده اند. به دنبال آن، نیاز به آپشن ها و سیستم های کمکی و هشداردهنده نیز بیش تر شد و خودروسازان در تلاش اند خودروهای خود را هم برای سرنشینان خودروی خود و هم برای عابران و سرنشینان دیگر خودروها ایمن کنند.
به طور کلی، تکنولوژی دید در شب یک آپشن امنیتی در خودروهاست که راننده را از محیط پیرامون رانندگی بهتر آگاه می کند تا قبل از بروز حادثه پیشگیری لازم را انجام دهد.

سیستم دید در شب
سیستم دید در شب

تکنولوژی دید در شب به کاررفته در خودروها در دو نوع اکتیو (Active) و پسیو (Passive) هستند که خودروسازان با توجه به خواسته های خود، یکی از این دو نوع را انتخاب می کنند و در خودروهای خود به کار می برند. هر کدام از دو نوع، ویژگی های مخصوص به خود را دارند، اما در نهایت، هر دوی آن ها نمایی از روبه‌روی خودرو که در شب قابل رؤیت نیست را به دست می دهند.

تکنولوژی دید در شب (Night Vision) از نوع پسیو (Passive) چگونه کار می کند؟

در سیستم Passive دید در شب از دوربین های حرارتی (Thermographic Camera)، که در جلوپنجره خودرو نصب می شود، استفاده می شود تا اجسام، افراد و حیواناتی که از خود گرما تولید می کنند را شناسایی کند و آن ها را به تصویر بکشد. این دوربین ها تفاوت دمایی میان اجسام را تشخیص می دهند و با نمایش اجسام گرم با رنگ قرمز یا زرد به راننده هشدار می دهند که موجود زنده یا خودرویی در جلو قرار دارد.

دید در شب پسیو در ب ام و
دید در شب پسیو در ب ام و

بقیه اجسام موجود در مسیر که دمای کم تری دارند با رنگ تیره به تصویر درمی آیند و هشداری برای راننده حساب نمی شوند، همین ویژگی یکی از ضعف های مهم سیستم Passive است، زیرا برای مثال، اگر مانعی مانند سنگی بزرگ در مسیر وجود داشته باشد که با محیط هم دما باشد، توسط تکنولوژی دید در شب نمایش داده نمی شود و راننده از وجود آن مانع بی خبر می ماند.

سیستم دید در شب
سیستم دید در شب

برد عملکرد سیستم Passive در مقایسه با سیستم Active بیش تر است، چیزی در حدود ۳۰۰ متر، اما کیفیت تصویر تولیدشده توسط سیستم Passive پایین تر است، زیرا در سیستم Passive از دوربین حرارتی استفاده می شود و این دوربین ها توانایی به تصویر کشیدن دقیق جسمی که در مقابل قرار دارد را ندارند و تنها می توانند یک تصویر نسبی از جسمی که از خود حرارت تولید می کند را نمایش دهند.

سیستم دید در شب مرسدس بنز
سیستم دید در شب مرسدس بنز

یکی دیگر از نقاط ضعف این سیستم عملکرد نامناسب آن در روز های گرم است، زیرا در هوای گرم، دمای تمام اجسام موجود در مسیر رانندگی افزایش می یابد و دوربین های حرارتی هم آن ها را به رنگ قرمز و یا زرد نمایش می دهند، بنابراین در روزهای گرم صفحه نمایش یک تصویر زرد و قرمز را نمایش می دهد و خبری از تمایز میان اجسامی که در جاده هستند و اجسامی که از خود حرارت تولید می کنند نیست.
تصاویر حاصل از دوربین حرارتی در مانیتور خودرو و یا در نمایشگری که بین آمپر دور موتور (Engine RPM) و سرعت قرار دارد نمایش داده می شود. البته در سری های اولیه دید در شب فقط هشدارها در نمایشگر هدآپ (HUD) نمایش داده می شدند و تصویری از محیط روبه‌رو در خودرو نمایش داده نمی شد، اما در سیستم های جدیدتر تصاویر حاصل از تکنولوژی دید در شب در هدآپ نمایش داده می شود.

نمایش سیستم دید در شب در نمایشگر هدآپ
نمایش سیستم دید در شب در نمایشگر هدآپ

عملکرد دید در شب (Night Vision) از نوع اکتیو (Active) به چه صورت است؟

در سیستم Active دید در شب برای نمایان کردن بخش هایی از جاده که در تاریکی شب قابل رؤیت نیست و توسط چراغ های جلو هم پوشش داده نمی شود از نور مادون قرمز (Infrared) استفاده می شود. علت استفاده از نور مادون قرمز این است که در دسته نورهای مرئی قرار نمی گیرد و با تابش آن به جاده، راننده های خودروهایی که از روبه‌رو می آیند اذیت نمی شوند.

اشعه مادون قرمز سیستم دید در شب
اشعه مادون قرمز سیستم دید در شب

با انتشار نور مادون قرمز از خودرو، اجسام و اشیایی که در روبه‌روی خودرو قرار دارند در معرض این نور قرار می گیرند و سپس توسط دوربینی که در سیستم دید در شب نصب شده است، تصویربرداری می شوند.
در برخی از سیستم ها، نور مادون قرمز به صورت پالسی یا ضربه ای به محیط روبه‌رو تابیده می شود و در برخی دیگر از سیستم های دید در شب اکتیو، نور مادون قرمز به صورت یکنواخت به محیط روبه‌رو تابیده می شود که در نهایت، تفاوت خاصی در تصویر حاصل از آن ها نیست.

سیستم دید در شب مرسدس بنز
سیستم دید در شب مرسدس بنز

بزرگ ترین عیب این سیستم درست عمل نکردن آن در شرایط بدی جوّی است، زیرا در شرایط بد جوّی نور مادون قرمز توسط قطرات باران، برف و یا تگرگ بلوکه می شوند و نمی تواند محیط روبه‌رو را کامل پوشش دهند.
عیب دیگر این سیستم محدوده پوشش دهی پایین آن (بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ متر) است، زیرا منبعی که نور مادون قرمز تولید می کند پرقدرت نیست و محیط کم تر و نزدیک تری را تحت اثر خود قرار می دهد، به همین دلیل دوربین به کاررفته نمی تواند فضای دورتر و بیش تری را پوشش دهد.

آیا با نصب تکنولوژی دید در شب (Night Vision) حوادث رانندگی کاهش می یابد یا نه؟

طبق آمار موجود حدود ۵۰ درصد تصادفات جاده ای در شب اتفاق می افتند و علت اکثر آنان هم عدم دید کافی از محیط اطراف است. در این شرایط تکنولوژی دید در شب می تواند بسیار کمک کننده باشد، اما به کارگیری آن در خودروها بسیار پرهزینه است و به همین دلیل است که از سیستم دید در شب در خودروهای گران قیمت استفاده می شود. به طور کلی، اگر نصب این سیستم در خودروهای معمولی هم انجام شود می توانیم شاهد کاهش در آمار تصادفاتی باشیم که در شب رخ می دهد، اما از طرفی دیگر، برخی از راننده هایی که خودروی آن ها به سیستم دید در شب مجهز است این اجازه را به خود می دهند که با کمک این سیستم با سرعت بیش تری در شب حرکت کنند که این عمل ممکن است بسیار خطرآفرین باشد.


محمد جبارزاده شیاده
پایگاه خبری اسب بخار

تکنولوژی دید در شب چیست؟

یکی از آپشن های خاص و پرهزینه که بر روی خودروهای گران قیمت نصب می شود تکنولوژی دید در شب است. علت قرارگیری این تکنولوژی در خودروها نمایش اجسام، حیوانات و انسان هایی است که ممکن است چراغ های جلو آن ها را پوشش ندهند و توسط راننده دیده نشوند و با دیده نشدن آن ها خطری به وجود آید. به طور کلی، تکنولوژی دید در شب یک آپشن امنیتی در خودروهاست که راننده را از محیط پیرامون رانندگی بهتر آگاه می کند تا قبل از بروز حادثه پیشگیری لازم را انجام دهد.

در چه خودروهایی از سیستم دید در شب استفاده شده است؟

برای اولین شرکت جنرال موتورز (GM) از سیستم دید در شب پسیو (Passive) در خودروهای خود استفاده کرد و به دنبال آن شرکت های آئودی، ب ام و و هوندا هم از سیستم Passive دید در شب در خودروهای خود استفاده کردند. اما مرسدس بنز، تویوتا و لکسوس از سیستم Active دید در شب در خودروهای خود بهره می برند.

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.