عملکرد ضعیف موستانگ مک ای در تست گوزن

موستانگ مک ای در تست گوزن
موستانگ مک ای در تست گوزن

موستانگ مک ای آغازگر راه برقی سازی برای موستانگ افسانه ای است، اما عملکرد ضعیف این خودرو در تست گوزن باعث شده است ایمنی این خودروی برقی به چالش کشیده شود.

فونیکس تیگو 7 پلاگین هیبرید فونیکس تیگو 7 پلاگین هیبرید

فهرست مطالب

در سال های اخیر که تست های ایمنی بسیار بیش تر مورد توجه علاقه مندان و مشتریان خودرو قرار گرفت، مدل های اخیر موستانگ عملکرد جالبی را نداشتند. موستانگ های اخیر به خصوص در تست گوزن (تست موس) ضعیف بوده اند و تصور می شد این ایراد در موستانگ مک ای به عنوان نسخه مدرن و برقی سازی شده موستانگ برطرف شده باشد، اما این طور نبوده است و در این تست می بینیم که در سرعت های متفاوت خودرو از مسیر خود خارج می شود.

معرفی تست موس و تاریخچه آن

تست موس معیاری برای سنجش پایداری خودروها با تغییر مسیر است. لغت موس در انگلیسی به معنای گوزن است و به همین دلیل به آن نام تست گوزن را هم داده است. دلیل این نام‌گذاری هم کاملاً مشخص است، چراکه این تست بسیار شبیه به زمانی است که شما در حال رانندگی هستید و ناگهان گوزنی را در مسیر می بینید و مجبور به تغییر جهت هستید. در سال ۱۹۹۷ و در آلمان این تست طراحی شد تا معیاری جدید برای سنجش ایمنی و فرمان‌پذیری خودروها تعریف شود و اساس آن هم قابل فهم بودن تست برای هر کسی بود. به همین دلیل، بررسی نتایج تست موس بسیار ساده است و با دیدن یک ویدیو می توان عملکرد خودرو را ارزیابی کرد.

موستانگ مک ای در تست گوزن
موستانگ مک ای در تست گوزن

در این تست چند پارامتر مهم داریم؛ اول زمانی است که با ورود و خروج خودرو به مسیر ثبت می شود؛ نکته دیگر سرعت است که خودرو با یک سرعت وارد مسیر می شود و در طول مسیر راننده نباید اشاره ای به پدال گاز یا ترمز داشته باشد. در واقع، خودرو با سرعتی ثابت وارد مسیر می شود و سرعتی که از دست می دهد ناشی از تغییر جهت و گاز ندادن است. این نکته خیلی مهم است که در طول تست شما هرگز نباید پدال گاز یا ترمز را فشار دهید، چراکه در شرایط طبیعی هم شما فقط تغییر جهت خودرو را در نظر می گیرید. تست معمولاً از سرعت ۶۰ کیلومتر بر ساعت شروع می شود و به تدریج پله پله بالا می رود و معمولاً بین سرعت های ۷۰ تا ۸۰ در خودروهای مدرن برخورد با موانع را می بینیم.

معرفی اجمالی موستانگ مک ای

موستانگ مک ای در تست گوزن
موستانگ مک ای در تست گوزن

موستانگ مک ای در نسخه پایه مجهز به پک باتری ۷۵.۷ کیلووات ساعتی است و در نسخه های قوی تر پک باتری ۹۸.۸ کیلووات ساعتی را داریم. در نسخه قوی تر دو موتور الکتریکی را در هر دو محور داریم که قابلیت تمام چرخ محرک را به این خودرو می دهد و نهایت قدرت ۴۸۰ اسب بخار و نهایت گشتاور ۸۵۹ نیوتن متر را در این نسخه داریم. با این قدرت و گشتاور موستانگ مک ای در نسخه GT پرفورمنس در ۳.۵ ثانیه شتاب گیری می کند، اما در نسخه پایه، که دیفرانسیل عقب است، نهایت قدرت ۲۶۶ تا ۳۴۶ اسب بخار (بسته به تریم) داریم. در مجموع، مشخصات و عملکرد فنی موستانگ باعث شد در زمان معرفی این خودرو بسیاری کمپانی فورد را تحسین کنند، اما عملکرد این خودرو در تست گوزن اصلاً جالب نبود.

تست گوزن موستانگ مک ای

در سرعت ابتدایی، که ۶۸ کیلومتر بر ساعت است، می بینیم که عقب موستانگ مک ای به راحتی منحرف شده و خودرو از مسیر خارج می شود، اما باز به مسیر برمی گردد. در سرعت ۷۲ کیلومتر بر ساعت اما این خودرو کاملاً منحرف می شود و تغییر مسیر می دهد. اگر بخواهیم مقایسه ای بین این خودرو و رقیبش، تسلا مدل Y، داشته باشیم می بینیم که مدل Y در سرعت ۷۵ کیلومتر بر ساعت حتا به یکی از موانع هم برخورد نمی کند. همین عملکرد عالی را برای آیونیک ۵ هیوندای هم می بینیم.

اما مشکل کجاست؟ در واقع، دلیل این عملکرد ضعیف موستانگ مک ای در تست گوزن عملکرد نامناسب سیستم کنترل پایداری است. همچنین در گزارشی در مورد این تست آمده است که ایراداتی در فرمان پذیری و شاسی هم بوده که در نهایت، این نتیجه رقم خورده است. در ادامه می توانید ویدیو مربوط به این تست را مشاهده کنید.

محمدرضا پاداش

پایگاه خبری اسب بخار

عملکرد موستانگ مک ای در تست گوزن چگونه است؟

این خودرو در تست گوزن عملکرد بسیار ضعیفی ثبت می کند و رقبای همکلاسش مثل تسلا مدل Y و هیوندای آیونیک ۵ نتیجه بهتری را ثبت می کنند.

موستانگ مک ای چه مشخصات فنی ای دارد؟

موستانگ مک ای در نسخه پایه مجهز به پک باتری ۷۵.۷ کیلووات ساعتی است و در نسخه های قوی تر پک باتری ۹۸.۸ کیلووات ساعتی را داریم. در نسخه قوی تر دو موتور الکتریکی را در هر دو محور داریم که قابلیت تمام چرخ محرک را به این خودرو می دهد و نهایت قدرت ۴۸۰ اسب بخار و نهایت گشتاور ۸۵۹ نیوتن متر را در این نسخه داریم. با این قدرت و گشتاور موستانگ مک ای در نسخه GT پرفورمنس در ۳.۵ ثانیه شتاب گیری می کند، اما در نسخه پایه که دیفرانسیل عقب است نهایت قدرت ۲۶۶ تا ۳۴۶ اسب بخار (بسته به تریم) داریم.

دلیل عملکرد ضعیف موستانگ مک ای در تست گوزن چیست؟

در واقع، دلیل این عملکرد ضعیف موستانگ مک ای در تست گوزن عملکرد نامناسب سیستم کنترل پایداری است. همچنین در گزارشی در مورد این تست آمده است که ایراداتی در فرمان پذیری و شاسی هم بوده که در نهایت این نتیجه رقم خورده است.

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.