بازار خودرو در خطر ورود سرمایه های اخراجی از بانک ها
با توجه به تأکید وزیر اقتصاد بر کاهش نرخ سود بانکی و عدم جذب سرمایه ها به بخش تولید، به نظر می رسد بازار خودرو در خطر هجوم سرمایه های اخراجی از بانک ها قرار بگیرد و به احتمال زیاد ناترازی و شکاف عرضه و تقاضا را بیشتر و روند نزولی قیمت ها را معکوس کند.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، وزیر اقتصاد قصد دارد نرخ سود بانکی را کاهش بدهد. همتی معتقد است: «وقتی نرخ سود را بالا ببرید، فقط منجر به ناترازی بیشتر و نقدینگی و تورم بیشتر خواهد شد و البته بازار سرمایه را هم نابود می کند. میدانیم برای کنترل تورم، در مقطع کوتاه، باید نرخ سود را افزایش دهیم، اما این برای موقعی است که بانک های ما تراز باشند و بانک مرکزی هم آنقدر قوی باشد که اگر بانکی یک مقدار از ضوابط نظارتی عدول کرد، با آن برخورد کند.»
وی گفته است: «ما با بقیه ارکان تیم اقتصادی دولت همکاری داریم و خواهیم داشت که نرخ بهره را کنترل و در عین حال توجه ها را به سمت بازار سرمایه جلب کنیم چون میدانیم رسیدن به تأمین مالی غیرتورمی از طریق بازار سرمایه امکانپذیر است.»
اما آیا با توجه به وضعیت تولید، در سود کاهش نرخ سود، سرمایه هایی که برای کسب سود در بانک ها ذخیره شده اند، راهی بازارهای مولد خواهند شد؟
به اعتقاد برخی اقتصاددانان، این تصور که منابع مالی موجود در بانکها پس از کاهش نرخ سود بانکی راهی بخشهای مولد و بازار سرمایه میشود هم تصور اشتباهی است. در اغلب موارد، پولهای خارج شده از بانکها وارد صندوقهای سرمایه گذاری کم ریسک شده و صرف سوداگری میشود. صندوقهای سرمایه گذاری عمدتاً منابع خود را در بازارهایی غیر از سهام سرمایهگذاری میکنند. منابع خود را تبدیل به طلا، ارز و سکه میکنند تا سود بیشتری کسب کنند.
همین دیدگاه یک خطر بالقوه برای بازار خودرو نیز به شمار می آید. هر چند طی ماه های اخیر رکود حاکم بر بازار خودرو با کمی افت قیمت ها همراه شده است، اما در عین حال هنوز استعداد آن برای حفظ ارزش دارایی و سوددهی بالا حفظ شده است.
استقبال بیش از ۳ میلیون نفر از آخرین پیش فروش ایران خودرو نشان می دهد که این بازار چشم انتظار است، یعنی نه سیراب شده و نه تقاضاهای غیر مصرفی از آن خارج شده است. فقط کافی است به سوددهی و بازدهی خودرو و یا برندی اطمینان و اعتماد داشته باشد. همین مسئله کافی است که سیل تقاضای مصرفی و غیر مصرفی به سمت آن محصول سرازیر شود.
در همین حال، با توجه به خاطره تلخی که از بورس به یادرگار مانده است احتمال دارد بخش زیادی از سرمایه ها، به سمت بازار خودرو هدایت شوند. به طور طبیعی این سرمایه طرف تقاضا را سنگین تر کرده و ناترازی بیشتر از گذشته شود. نتیجه ساده این ناترازی نیز چیزی از افزایش قیمت ها نخواهد بود. به بیان دیگر با هجوم این سرمایه ها، نه تنها روند نزولی شدن قیمت ها متوقف خواهد شد، بلکه به احتمال بسیار زیاد بازار خودرو شاهد شتاب گرفتن افزایش قیمت ها خواهد شد.
بعید میدونم تاثیر خاصی روی بازار خودرو داشته باشه به چند دلیل.
یکیش اینه که خیلی وقته مردم پولشون رو در بانک نمیزارن چون سود ۳۰ درصدی بانکها هم از تورم کمتره و در واقع مردم متضرر میشدن و سرمایه هایی مثل پول رهنی که صاحب خونه ها و… میگرفتن معمولا به سمت بازار ارز و طلا میرفت و عملا خیلی وقته بانک ها استراتژی سود دادن به مشتری رو از پلنشون حذف کردن بدلیل عدم استقبال. دلیل بعدی هم اینه که بازار خودرو دیگه بازار جذابی نیست بدلیل عدم تقاضا و هزینه نگهداری که خودرو بعنوان کالای سرمایه ای اعم از بیمه، هزینه پارکینگ و… به سرمایه گذار خودرو تحمیل میکنه این بازار را بعد از ۴ سال تقریبا از بین رفته باید تلقی کرد بعنوان بازار سرمایه گذاری.
بشخصه مطمئنم بازار خودرو یک بازار تمام شدست و در آینده باید منتظر تک نرخی شدن قیمت های خودرو خواهیم بود و از فضای کالای سرمایه ای که به اشتباه بوجود اومده بود به فضای مصرفی که درست هم هست میرسیم. این عرضه قطره چکونی هم نمیتونه تب این بازار رو مجدد گرم کنه و من پیشبینیم اینه که دولت بزودی سعی مسکنه این تب و تاب را وارد بازار املاک کنه و ازون طریق کسب سود کنه.
بازار خودرو در مدل های سطح بالا و بسیار لوکس مثل بنز لکسس و بی ام و لندکروز همچنان پتانسیل زیادی برای سرمایه گذاری داره و در کلاس بسیلر لوکس با توجه به قوانین واردات نخواهیم داشت. اما در مدل های لو اپشن و چینی و هندی که امسال وارد شده در صورت ادامه ی روند واردات سرمایه گذاری بی فایده خواهد بود.
به نظرم من هم مردم توانایی سرمایه گذاری در ملک ندارن. علتش هم قیمت های سرسام آور هست. باز دلار و طلا و ماشین دم به نقد هست. و باتوجه به نزدیک بودن التهابات انتخابات آمریکا و جنگی که در حال حاضر در منطقه وجود داره نرخ دلار افزایشی خواهد بود و از طرفی دولت نهایت مجبور به کاهش سهمیه سوخت و افزایش شدید نرخ آزاد خواهد کرد که همگی منجر به افزایشی شدن کلیه بازار ها خواهد شد. اون دلال هایی که الان بیرون نشستن اون موقع میخندن به مصرف کننده ای که الان توی کف قیمت ازشون نخرید. پس اگر خریدی دارید انجام بدید تا ماه آینده که شب عید خرید دلار و طلا و خودرو آرزو میشه. ملک که خیلی وقته افسانه ای هستش