فروش اجباری خودروهای وارداتی ؛ بازارسازی وزارت صمت

فروش اجباری خودروهای وارداتی
فروش اجباری خودروهای وارداتی

گفته اخیر رئیس سازمان توسعه تجارت ایران را می توان هم فروش اجباری خودروهای وارداتی و هم بازارسازی وزارت صمت برای محصولات و شرکت هایی دانست که به هر ترتیب نتوانسته اند نظر مردم را جلب کنند، اما آیا زبان تهدید به جای آسیب شناسی راهکار درستی محسوب می شود؟

آریزو 8 آریزو 8

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، هنوز تیراژ خودروهای وارداتی از مرز ۲۰ هزار دستگاه عبور نکرده است؛ خلاف ادعا، برندهای غیر چینی نیز از چین وارد می شوند؛ همچنان تعداد زیادی از ثبت نام کنندگان بنا به دلایل متفاوت، خودرویی انتخاب نکرده اند.

در این شرایط، وزارت صمت به عنوان متولی اصلی واردات به جای این که به آسیب شناسی و بررسی چرایی این موضوع بپردازد، قصد دارد با زبان تهدید و اولتیماتوم دادن، ثبت نام کنندگان را وادار به انتخاب محصولاتی کند که تنها برای وزارت صمت و سازمان توسعه تجارت کارنامه سازی می کند و برای شرکت هایی که محصولات‌شان باد کرده است، سود به همراه خواهد آورد.

در همین رابطه، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران به تازگی با تأکید بر این که روند واردات خودرو به کشور بسیار بهتر شده است، گفت: «آخرین عرضه خودروهای وارداتی برای ثبت‌نام کنندگان اسفند ۱۴۰۱، اواخر تیرماه انجام خواهد شد و متقاضیان در صورت عدم انتخاب خودرو، دیگر شانسی ندارند و حذف خواهند شد.»

مهدی ضیغمی، درخصوص زمان بازگشایی سامانه عرضه خودروهای وارداتی گفت: «آخرین عرضه خودروهای وارداتی برای ثبت‌نام کنندگان اسفند ۱۴۰۱، اواخر تیرماه انجام خواهد شد. این آخرین فرصت برای این گروه از متقاضیان است و در صورت عدم انتخاب خودرو، حذف خواهند شد.»

وی افزود: «به احتمال زیاد در عرضه اواخر تیرماه، سامانه عرضه خودروهای وارداتی برای ثبت‌نام از افراد جدید هم باز شود، اما این که مدل بعدی عرضه خودروهای وارداتی چگونه باشد هنوز تعیین تکلیف نشده است.»

ضیغمی درخصوص روند واردات خودرو نیز گفت: «وضعیت خیلی خوب است. روند واردات خودرو روتین شده است، ارز تخصیص داده می‌شود و چالش‌های قبلی برای واردات خودرو وجود ندارد.»

وی در پاسخ به این سؤال که آیا در مجموع شاهد واردات ۱۰۰ هزار دستگاه خودرو خواهیم بود، گفت: «منطقاً با این فرآیندی که در حال انجام است و چنان‌چه روند تخصیص ارز تغییر نکند، باید به این عددها برسیم.»

مجری طرح واردات خودرو درخصوص وضعیت عرضه خودروهای وارداتی جانبازان نیز گفت: «در حال تلاش هستیم تا آخر همین هفته، سامانه ویژه عرضه خودروهای وارداتی جانبازان باز شود.»

فروش اجباری با تهدید و اولتیماتوم

این فروش اجباری با تهدید و اولتیماتوم در شرایطی به متقاضیان خودروهای وارداتی تحمیل می شود که پیش از آن وزارت صمت باید چرایی ناتوانی در مدیریت این طرح و عدم تحقق وعده ها و ناتوانی در برآوردن خواسته مردم را شفاف سازی کند و پاسخ بدهد. در واقع، وزارت صمت باید ابتدا باید دلیل عدم استقبال از برخی محصولات را جویا شود؛ محصولاتی که در ظاهر از برندهای غیرچینی هستند، پس باید بداند که چرا برای فروش این خودروها مجبور به استفاده از زبان تهدید شده است.

به نظر می رسد بخشی از این عدم استقبال به قیمت تمام شده خودروهای وارداتی مرتبط باشد. بسیاری از ثبت نام کنندگان با توجه به افزایش قیمت تمام شده، توان تأمین مالی را از دست داده اند، بنابراین طبیعی است که فعلاً برای خرید و انتخاب دست نگه دارند. از یک سو، پیش‌تر وزارت صمت اعلام کرده بود که این خودروها با قیمت مناسب عرضه می شوند و از سوی دیگر، خود وزیر صمت به مردم توصیه کرده است که برای خرید خودرو عجله نکنند. از طرف دیگر شاید خودروهایی که در قالب واردات به کشور آمده اند مورد پسند خریداران نباشد یا عرضه آن ها توسط شرکت های گمنام که هنوز قدمی در خصوص خدمات پس از فروش برنداشته اند، مانع از انتخاب آن ها شده است.

در همین شرایط، نحوه قطره چکانی و نامشخص بودن زمان عرضه، قیمت ها را دستخوش تغییر کرده و بازار حواله فروشی را نیز داغ کرده است. پس به طور طبیعی مصرف کننده واقعی سعی می کند تا زمان تثبیت شرایط و متعادل شدن قیمت ها دست نگه دارد. البته برخی نیز معتقد هستند با توجه به ناتوانی در تحقق وعده های وارداتی، وزارت صمت با این روش قصد دارد متقاضیان را کاهش دهد تا فشار کم‌تری را متحمل شود.

در هر صورت این وزارت صمت بوده که تا امروز موفق به سرانجام رساندن واردات خودرو نشده است. پس به جای زبان تهدید و بعد از گذشت دو سال و اثبات ناتوانی مدیریت واردات خودرو متولیان و مسئولان مربوطه بهتر است بدون سروصدا خود را از این طرح کنار بکشند و اجازه بدهند افراد توانمند سررشته امور را در دست بگیرند.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.