تاریخچه مزدا ۳، نگاهی به سرگذشت جدیدترین سدان ژاپنی وارداتی

تاریخچه مزدا ۳
تاریخچه مزدا ۳

مزدا ۳ را شاید بتوان یکی از محبوب ترین سدان های ژاپنی بازار دانست؛ خودرویی که تاکنون در چهار نسل تولید شده است و خوشبختانه نسل ۱ و ۲ آن نیز توانست در ایران به صورت وارداتی و مونتاژی حضور یابد. 

آریزو 8 آریزو 8

سدان های کامپکت از جمله رده بندی سدان هاست که طرف‌داران زیادی خصوصاً در میان جوانان دارد. محصولاتی که در این دسته قرار می گیرند عموماً به دلیل ابعاد کوچک و جمع و جورشان گزینه‌ای مناسب برای رانندگی در شهر هستند، اما در این میان، مدل هایی هم تولید شده‌اند که بیش‌تر جنبه اسپرت داشته‌اند و لذت رانندگی با آن ها دوچندان است. مزدا ۳ یکی از همین گزینه هاست که واقعاً بدون اغراق در هر بازاری که وارد شده دل اقشار مختلف را ربوده و توانسته است تبدیل به خودرویی محبوب شود. 

های بانک های بانک
تاریخچه مزدا ۳
تاریخچه مزدا ۳

مزدا در اوایل قرن جدید تصمیم گرفت مدل ۳۲۳ خود را، که در برخی بازارها مزدا فمیلی (Family) نام داشت، بازنشسته و گزینه‌ای جذاب تر را جایگزین آن کند. مزدا ۳۲۳ سدانی در کلاس C بود که در ایران هم توسط گروه بهمن از اواخر دهه ۷۰ شمسی در دو نسل با تیپ های مختلف مونتاژ شد و توانست سهم بازار بسیار خوبی را از آن خود کند. پس از این که ۳۲۳ به پایان خط رسید مزدا مدل ۳ را جایگزین آن کرد تا راه موفقیت آمیزش همچنان ادامه دار باشد. 

نسل اول مزدا ۳ (۲۰۰۳)

مزدا ۳ نخستین بار در سال ۲۰۰۳ به صورت رسمی ابتدا در ژاپن معرفی و سپس به بازارهای جهانی عرضه شد. این خودرو از نظر طراحی ظاهری در اوج سادگی بسیار جذاب و چشم‌نواز بود. طراحی جمع و جور آن در کنار سبک طراحی نمای جلو سبب شد تا جوانان بیش‌تر به سمت این خودروی ژاپنی کشیده شوند. داخل کابین هم که مانند نمای بیرونی تا جای ممکن از المان های اسپرت استفاده شده بود تا بیش از پیش مزدا ۳ به دل خریدارانش خوش آید. 

مزدا ۳ نسل اول در بخش فنی هم با نسخه های مختلفی تولید شد؛ از موتور ۲ لیترش با ۱۴۸ اسب بخار گرفته تا موتور ۲.۴ لیتر تنفس طبیعی مزدا که توان تولید ۱۶۰ اسب بخار را داشت. گیربکس این خودرو نیز که مطابق انتظار، یا ۵ سرعته دستی بود یا ۴ سرعته اتوماتیک تا پکیج یک خودروی جذاب را کامل کنند. این خودرو هم به صورت سدان و هم به صورت هاچ بک تولید می شد. 

نسل اول این خودروی جذاب و باکیفیت ژاپنی برای اولین بار در سال ۱۳۸۶ توسط گروه بهمن، که نماینده رسمی محصولات مزدا در ایران محسوب می شد، در ایران رونمایی و عرضه شد. تولید این خودرو در تیپ های مختلفی تولید شد که تنها در سطح آپشن های‌شان تفاوت وجود داشت. مونتاژ نسل اول مزدا ۳ در ایران تا سال ۱۳۸۹ ادامه یافت و سرانجام این نسل با اقبال و خاطره‌ای خوش از خط تولید گروه بهمن کنار رفت. 

نسل دوم مزدا ۳ یا مزدا ۳ جدید (۲۰۰۸)

دومین نسل این سدان کامپکت جذاب ژاپنی در سال ۲۰۰۸ به بازارهای جهانی معرفی شد. خودرویی که حالا از نظر بصری جذاب تر از نسل قبلی شده و قرار است راه موفقیت آمیز نسخه پیشین را ادامه دهد. مزدا ۳ جدید ابتدا در نسخه هاچ بک رونمایی شد و چند هفته بعد نسخه سدان نیز معرفی شد. همچنین داخل کابین نیز تغییرات بزرگ و مهمی رخ داد و داشبورد جذاب تر و اسپرت تر از قبل شد. ضمن این که، ارگونومی کابین هم بهبود های چشم‌گیری پیدا کرد، اما متأسفانه همچنان فضای ردیف عقب کمی محدودتر از حالت عادی بود. 

در بخش فنی، مزدا در مدل ۳ جدید خود بیش تر از پیشرانه ۲ لیتر تنفس طبیعی استفاده کرد که در ترکیب با یک گیربکس ۵ سرعته اتوماتیک لذت رانندگی بسیار خوبی را داشت. تنها ایرادی که در این نسل مزدا وجود داشت ارتفاع نسبتاً پایین این خودرو بود که سبب می شد در دست اندازها ضربه های زیادی به کابین منتقل شود و همچنین زیر خودرو به موانع مختلف گیر کند یا کشیده شود. لازم به ذکر است که در این نسل نیز یک موتور ۱.۶ لیتری هم مورد استفاده قرار گرفت که بر روی تیپ های پایه استفاده می شد. 

گروه بهمن پس از معرفی نسل دو مزدا ۳ بلافاصله دست به کار شد تا آن را جایگزین نسل قبلی در ایران کند. به همین دلیل در سال ۱۳۸۹ هر دو نسخه این نسل را تحت عنوان مزدا ۳ نیو یا مزدا ۳ جدید معرفی کرد و تا حالا نیز این خودرو با همین نام شناخته می شود. بهمن موتور در سال ۱۳۹۲ نسخه فیس لیفت مزدا ۳ جدید را به بازار عرضه کرد و مدتی بعد به علت تحریم ها به یک‌باره شاهد افت تولید شدیدی شد و سرانجام در سال ۱۳۹۸ با این نسل مزدا خداحافظی کرد. 

نسل سوم مزدا ۳ (۲۰۱۳)

مزدا ۳ خوش ساخت سال ۲۰۱۳ به ایستگاه سوم زندگی خود رسید. نکته جالب توجه این است که تا قبل از رسیدن به نسل سوم، مزدا بیش از ۴ میلیون دستگاه از این مدل را تولید کرده بود و با این رخداد مهم به سراغ معرفی نسل سوم رفت. مزدا ۳ نسل سوم از نظر طراحی ظاهری بسیار پخته تر و اسپرت تر از قبل شده بود و همچنان جذابیت بصری بالایی داشت، ضمن این که این نسل آیرودینامیک تر از قبل شده بود. 

از نظر داشبورد و فضای داخلی هم همچنان کیفیت متریال به کاررفته سطح بالایی داشت و طراحی داشبورد هم به‌روز شده بود. در بخش فنی نیز مزدا ۳ از جدیدترین تکنولوژی مزدا در آن سال ها استفاده کرد که اسکای اکتیو نام داشت. پیشرانه های مورد استفاده بر روی این نسل هم همانند نسل پیشین بود، منتها با تکنولوژی هایی به‌روزتر. به دلیل بازگشت تحریم ها و قطع همکاری گروه بهمن با مزدا متأسفانه این نسل مزدا ۳ وارد ایران نشد و تنها نسخه‌هایی به صورت گذر موقت وارد جاده های کشور شدند. 

نسل چهار مزدا ۳ (۲۰۱۹)

چهارمین و تاکنون آخرین نسل مزدا ۳ از سال ۲۰۱۹ وارد بازارهای جهانی شد. خودرویی که حالا دوباره با یک نسل وقفه قرار است این بار توسط آفتاب خودرو، نماینده جدید مزدا در ایران، وارد کشور شود و راه موفقیت آمیز برادران بزرگ‌ترش را ادامه دهد. این نسل مزدا ۳ نسبت به نسل پیشین از نظر طراحی ظاهری دستخوش تغییرات جزئی اما مثبتی شده و در واقع نسبت به قبل فیس لیفت شده است. طراحی خشمگین تر در کنار خطوط سیال بیش‌تر از قبل سبب شده است جذابیت بصری این خودرو بیش‌تر شود. 

در بخش داخلی نیز جدیدترین نسخه مزدا ۳ ظاهری مینیمال و البته به‌دور از قرینگی دارد، اما متریال به کاررفته در آن کیفیتی بسیار بالا و خوشایند دارد. همچنین خوشبختانه خبری از طراحی های به‌روز و لمسی شدن قسمت های مختلف در این خودرو نیست و همچنان کلیدهای فیزیکی مختلف در آن به کار رفته است. مزدا ۳ جدید وارداتی طبق اعلام شرکت آفتاب خودرو در بخش فنی خوشبختانه به یک پیشرانه تنفس طبیعی ژاپنی مجهز شده است که حساسیتی به کیفیت پایین بنزین ندارد. 

قلب تپنده این سدان جذاب یک موتور ۲ لیتر ۴ سیلندر تنفس طبیعی است که توان تولید ۱۸۶ اسب بخار قدرت و ۲۴۰ نیوتن متر گشتاور را دارد. این قدرت از طریق یک ۶ سرعته اتوماتیک به چرخ های جلو منتقل شده است تا همچنان شاهد یک محصول ژاپنی جذاب باشیم. مزدا ۳ وارداتی جدید اکنون در بازار کشور با خودروهایی نظیر کیا K5، تویوتا لوین و کرولا و گک امپو باید به رقابت بپردازد. 

۴.۴ امتیاز از ۱۴ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.