چگونه در هوای بارانی و زمین خیس رانندگی کنیم؟ / 10 نکته رانندگی در هوای نامساعد

رانندگی در هوای بارانی
رانندگی در هوای بارانی

درست رانندگی کردن در هوای بارانی یکی از مهارت های لازم برای هر راننده است. در ادامه ۱۰ نکته مهم رانندگی در هوای بارانی آمده.

تیگو 8 پلاگین تیگو 8 پلاگین

شکی نیست که باران چالش‌های خاص خود را برای رانندگی درون شهری و مسافرت های بین شهری دارد، اما اگر بدانید چگونه باید در باران شدید رانندگی کنید، بسیاری از این چالش‌ها کاهش می‌یابد.

در اینجا مواردی وجود دارد که با توجه به آن ها و رعایت اقدامات لازم، می توانید رانندگی در هوای بارانی را با حفظ ایمنی تجربه کنید.

چگونه در هوای بارانی و بارندگی های شدید رانندگی کنیم؟

ایمنی قبل از رانندگی آغاز می‌شود و هدف شما باید دیدن و دیده شدن باشد. به همین دلیل بهتر است مواردی که در ادامه به آن ها اشاره خواهد شد را حتماً رعایت کنید. برف‌پاک‌کن‌های شیشه جلو را که هنگام کار کردن خطوطی بر جای می‌گذارند یا شیشه را در یک حرکت و به خوبی تمیز نمی‌کنند، تعویض کنید.

۱-بررسی تمامی چراغ های خودرو

انواع چراغ خودرو
رانندگی در هوای بارانی

اطمینان حاصل کنید که تمام چراغ‌های جلو، چراغ‌های عقب، چراغ‌های ترمز و چراغ‌های راهنما به درستی کار می‌کنند تا سایر رانندگان شما را در باران‌های شدید ببینند. مهم ترین نکته اما این است که هنگام رانندگی در روزهای بارانی، حتماً چراغ های خود را برای بهتر دیده شدن توسط سایر رانندگان، روشن کنید و به هیچ عنوان فکر نکنید چون نور خورشید می تابد، خودروی شما به خوبی دیده می شود.

توجه داشته باشید که بهتر است از نور پایین استفاده کنید و به سراغ روشن کردن مه شکن ها نروید زیرا نور مه شکن ها شدیداً قوی اند و موجب آزار دیگر رانند ها می شوند.

۲-عملکرد درست برف پاک کن

قبل از حرکت برف‌پاک‌کن‌های خود را بررسی کنید. اگر برف‌پاک‌کن‌های شیشه جلو و عقب، هنگام کار کردن، خطوطی بر جای می‌گذارند یا شیشه را در یک حرکت و به خوبی تمیز نمی‌کنند، حتماً آن ها را تعویض کنید.

۳- پر کردن باک خودرو

بنزین زدن
رانندگی در هوای بارانی

باک خود را پر کنید. باران شدید معمولاً باعث ایجاد ترافیک می‌شود زیرا خودروها خراب می‌شوند یا تصادف می‌کنند. بدترین اتفاقی که ممکن است در روزهای بارانی بیافتد این است که در ترافیک گیر کنید و تمامی بخش های مهم مانند، چراغ ها، برف پاک کن ها، بخاری و … کار کنند اما سوخت کافی در باک خودروی شما نباشد و نتوانید به مسیر خود ادامه دهید.

۴- مطلع شدن از وضعیت راه ها

به کمک سامانه ۱۴۱ از وضعیت راه ها و جاده ها اطلاعات کسب کنید و نسبت به باز یا بسته بودن مسیرها باخبر شوید.

5- فاصله گرفتن از وسایل نقلیه بزرگ و آب گرفتگی ها

رانندگی در هوای بارانی
رانندگی در هوای بارانی

سعی کنید با فاصله از کامیون ها، اتوبوس ها و دیگر وسایل نقلیه بزرگ، رانندگی کنید. حرکت این خودروها در روزهای بارانی میزان زیادی از آب را به سمت شیشه خودرو می پاشد و موجب مختل شدن دید شما می شود. همچنین، از رانندگی سریع در آب گرفتگی ها پرهیز کنید چون باعث خیس شدن دوچرخه سواران، موتور سیکلت سواران و عابرین پیاده می شود.

۶- رفع بخارگرفتگی شیشه ها

بخار شیشه خودرو
رانندگی در هوای بارانی

برای رفع بخارگرفتگی شیشه ها باید با سیستم تهویه خودروی خود آشنایی داشته باشید تا سریعاً بتوانید بخار روی شیشه ها را از بین ببرید. در این قسمت باید گفت که برای از بین بردن بخار، به هیچ وجه نیازی به پارچه کشیدن بر روی شیشه ها نیست و به کمک سیستم تهویه، بخارزدایی سریع تر و بدون دردسرتر انجام می شود.

بیشتر بخوانید : جلوگیری از بخار کردن شیشه خودرو + ویدیو

۷- کنترل سرعت و رعایت فاصله با خودروی جلویی

سرعت خود را کنترل کرده و فاصله کافی (حداقل چهار ثانیه ای) را بین خود و خودروی جلویی حفظ کنید. حتا اگر با تایرهای زمستانی رانندگی می‌کنید، مدت زمان توقف شما بعد از هر ترمز بیشتر از جاده‌های خشک خواهد بود، پس نوع تایر را در رعایت فاصله با دیگر خودروها ملاک قرار ندهید. اگر کسی به شما نزدیک است، اجازه دهید عبور کند زیرا بهتر است افرادی که عجله دارند جلوی شما باشند تا این که خطر برخورد آن ها از پشت شما را تهدید کند.

آهسته راندن هنگام رانندگی در هوای بارانی می‌تواند برای کاهش شانس هیدروپلنینگ (HydroPlaning) (حالت لغزش بر روی آب) خودرو حیاتی باشد. در صورت وجود ارتفاع ۳ سانتی متری آب بر روی مسیر، تایر برای تماس داشتن با جاده نیاز دارد تا در هر ثانیه حدود ۴ لیتر آب را جابجا کند. به همین دلیل رانندگان باید سرعت خود را متناسب با میزان آب انباشته شده روی جاده کاهش دهند. این روزها ممکن است حتا تایرهای جدید هم در سرعت هایی بین ۵۰ تا ۶۰ کیلومتر ،تماس خود را با جاده از دست بدهند.

هیدروپلنینگ (HydroPlaning) چیست؟

هیدروپلنینگ
رانندگی در هوای بارانی

معمولا در سطح جاده به دلیل وجود گودال یا شیب نامناسب، آب جمع شده است. زمانی که لایه‌ای از آب میان چرخ‌های وسیله نقلیه و سطح جاده فاصله می‌اندازد، کشش بین دو سطح از بین می رود و در این حالت تایرهای شما تماس خود را با سطح جاده از دست می دهند. در نهایت فرمان پذیری و میزان ترمزگیری خودرو کم می شود. به این پدیده هیدروپلنینگ می گویند.

برای کاهش احتمال بروز پدیده هیدروپلنینگ، رانندگان باید سرعت خود را کاهش دهند و از ترمز کردن های شدید یا چرخش های تند اجتناب کنند .

در هر صورت اگر ناگهان احساس کردید که فرمان سبک شده است، پای خود را از پدال گاز بردارید و بگذارید سرعت شما کاهش یابد تا دوباره فرمان پذیری خودرو را کامل حس کنید. در این شرایط، بهترین راه حل این است که به آرامی پدال ترمز را فشار دهید تا مقداری اصطکاک و گرما تولید شود و رطوبت را تاحدودی از بین ببرد. توجه داشته باشید تا زمانی که کنترل خودرو را به دست نیاورده‌اید هرگز به فکر ترمز کردن های شدید نیافتید.

۸- بررسی سلامت تایرها

لاستیک سایی خودرو
رانندگی در هوای بارانی

عمق مناسب آج تایر و باد کردن آن‌ها برای حفظ چسبندگی خوب روی جاده‌های مرطوب ضروری است. اگر با لاستیک‌های تابستانی یا چهارفصل رانندگی می‌کنید، حداقل عمق آج ۳ میلی‌متری توصیه می‌شود و اگر از لاستیک های زمستانی بهره می برید بهتر است عمق آج تایر ۴ میلی متر باشد.

عمق آج را با قرار دادن یک سکه در شیار تایر بررسی کنید و علاوه بر تنظیم باد هر چهار لاستیک خودرو، فشار باد زاپاس را نیز هر چند وقت یک بار چک کنید.

۹- غیرفعال کردن کروز کنترل

کروز کنترل
رانندگی در هوای بارانی

بیشتر خودروهای مدرن دارای کروز کنترل هستند. این ویژگی در مسیرهای خشک و بدون پیچ و خم عالی عمل می‌کند، اما در هوای بارانی، استفاده کردن از آن خطرناک می شود زیرا احتمال از دست رفتن کنترل خودرو را افزایش می دهد. برای حفظ تماس میان تایر و جاده، ممکن است راننده نیاز داشته باشد تا سرعت خودرو را با برداشتن پا از روی پدال گاز کاهش دهد که این کار زمانی که کروز کنترل فعال است امکان پذیر نیست.

۱۰- اقدامات لازم بعد از سر خوردن خودرو

حتا رانندگان محتاط و حرفه ای نیز ممکن است در روزهای بارانی کنترل خودرو را از دست بدهند و دچار سرخوردگی شوند. اگر یک راننده احساس کند که خودرویش شروع به سرخوردن کرده است، مهم است که دچار وحشت نشود و مراحل اساسی زیر را دنبال کند:

در این شرایط از ترمز کردن ناگهانی اجتناب کنید زیرا این کار تعادل خودرو را بیشتر از بین می برد و کنترل آن را سخت‌تر می‌کند.

اگر احساس کردید خودرو شروع به سرخوردن کرده است، به سمت جهتی که می‌خواهید خودرو برود نگاه کنید و فرمان را بچرخانید.

سعی کنید در این هنگام به آرامی پدال ترمز را فشار دهید تا از سرعت خودرو کاسته شود.

در کل، هنگام رانندگی در هوای بارانی باید احتیاط بیشتری کنید، آهسته برانید، از ترمز کردن شدید یا چرخش تند اجتناب کنید و فاصله توقف کافی بین خود و خودروهای جلویی را رعایت کنید.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.