تولید چانگان CS35 و CS55 پلاس در سایپا
شرکت سایپا قرار است خودروهای چانگان CS35 و CS55 پلاس را به صورت مونتاژی تولید کند.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، شرکت سایپا پس از مدت ها و مذاکرات متعدد با طرف چینی اعلام کرده است که تولید خودروهای چانگان CS35 و CS55 پلاس در این شرکت آغاز خواهد شد. براساس اطلاعات رسیده به دست خبرنگار اسب بخار، چانگان CS55 پلاس با کد اتاق ۴۴۱P و چانگان CS35 با کد اتاق ۴۲۱P در سایپا مونتاژ خواهند شد.
مشخصات فنی چانگان CS35 پلاس
نگاهی به مشخصات فنی چانگان CS35 پلاس نشان از آن دارد که این خودرو از یک موتور ۱.۴ لیتری توربوشارژ و گیربکس ۷ سرعته دوکلاچه تر (Wet DCT) بهره می برد. علاوه بر این، موتور ۱.۴ لیتری ۴ سیلندر توربوشارژ با تزریق مستقیم سوخت (GDI) می تواند حداکثر توان ۱۵۵.۵ اسب بخار و حداکثر گشتاور ۲۵۵ نیوتن متر را از طریق یک گیربکس ۷ سرعته دوکلاچه تر به چرخ های جلو منتقل کند.
از امکانات ایمنی در نظر گرفتهشده چانگان CS35 پلاس می توان به کنترل کشش و کنترل پایداری الکترونیکی (ESP)، ترمز کمکی (BA)، شیب سنج (HAC و DAC)، سیستم ضد سرقت ایموبلایزر، ایربگ راننده، سرنشین جلو، کناری و پرده ای، دوربین کناری سمت راست و دوربین عقب اشاره کرد. همچنین چانگان CS35 پلاس به مواردی همچون آنتن کوسه ای، دماسنج هوای بیرون، آینه های کناری جمع شونده برقی، سنسور پارک دنده عقب، کامپیوتر سفری، صندلی ایزوفیکس، دی لایت و اتولایت، کلاستر دیجیتال، سیستم نمایش فشار باد تایر (TPMS)، مولتی مدیای ۱۰ اینچی، ورود بدون کلید و استارت دکمه ای، کروز کنترل، ترمز پارک برقی و اتوهلد، سیتم تهویه مطبوع اتوماتیک و سقف پانوراما بازشونده مجهز شده است.
مشخصات فنی چانگان CS55 پلاس
چانگان CS55 پلاس به پیشرانه ۱.۵ لیتر توربو با فناوری GDi مجهز است که توان تولید نهایت قدرت ۱۷۸ اسب بخار و نهایت گشتاور ۲۸۰ نیوتن متر را دارد. قدرت از طریق جعبه دنده ۷ سرعته دوکلاچه تر به چرخ های جلو منتقل می شود.
سیستم تعلیق در جلو مک فرسون است و در عقب سیستم چند اتصاله یا مولتی لینک را داریم و در کل، مشخصات فنی مشابه یونی تی را در چانگان CS55 پلاس می بینیم، با این تفاوت که میزان قدرت در این خودرو کمی بیش تر است. پیشرانه این کراس اوور از سری بلوکُر چانگان است و این یعنی عملکرد قدرتی پیشرانه و راندمان حرارتی آن نسبت به دیگر چینی های حاضر در بازار بهتر است.
در نسخه فول چانگان CS55 پلاس امکاناتی از قبیل چراغ های تمام ال ای دی، سنسور نور و باران، سقف پانورامیک، صندلی برقی ۶ حالته راننده، صندلی ۴ حالته برقی شاگرد، صفحه نمایش لمسی ۱۰ اینچی مولتی مدیا، سیستم تهویه اتوماتیک، سیستم پاکسازی PM 0.1 و یونیزاسیون، سیستم صوتی پایونیر، اتصال اپل کارپلی، شارژر وایرلس، دوربین ثبت وقایع، دوربین ۳۶۰ درجه، سیستم فرمان صوتی و… به کار گرفته شده است.
سایپا که با واردات همین دو تا محصول از چانگان ملت رو بیچاره کرده ۶ ماهه منتظر پیامکیم از بهمن ۱۴۰۲ که ارسال به خودرو ساز خوردیم هیچ خبری ندادن حدود ۱۱۱ میلیون هم قیمتشو بالا بردن آخرشم نمیدونیم چی میخواد بشه
تولید؟؟؟؟؟ شما به مونتاژ قطعات میگید تولید؟؟؟؟
واقعا حق، نمیدونم چرا میگن تولید شاید مثلا چون لاستیکاش ایرانیه! یا شاید سپرشم داخلی سازی کنند! ولی جدای ازین حرفها کاش یکم به خودشون بیان و همش رو موتور توربو کار نکنن، من الان اسیرم با این توربو، دیگه تقریبا تقریبا همیشه صدای قاشق چنگال میده، دیگه تصمیم گرفتم اکتان بریزم، خدا بخیر کنه یه مرجع اصولی و حرفه ایم این قضیه اکتانو مشخص نمیکنه واسه ادم
خوبه، بشرطی که قیمتش مثل مونتاژ کارای مدیران و کرمان و بم، با بی ام و و تویوتا یکی نشه. قیمت معقول باشه، ماشین های روز، حتی مونتاژ بهتر از بی کیفیت های داخله. این همه گفتن مهندسی معکوس، تو هر زمینه، ایران به موفقیت رسید، جز خودرو، یعنی تا کی قراره موتور پراید و ال نود اوج شاهکار مهندسی سایپا باشن؟ چرا چند طراح خارجی حتی چینی استخدام نمی کنن که هم دانشش بومی بشه، هم طراحی و موتور و قسمت های فنی، به روز بشه.. والا مایه ننگه که اینهمه هزینه بعد خروجیش بشه ساینا و کوییک و شاهین با موتور پراید. همه کشورهای سازنده خودرو، طی چندماه موتور طراحی و تولید و برای سال جدید و محصول جدید میسازن و معرفی و عرضه می کنند ولی اینجا چون رقابت نیست و بازار توسط یه عده گروگان گرفته شده، هر ده سال، بیست سال یه موتور در حد دهه نود و هشتاد میلادی تولید می کنند که همونم با نمونه عهد بوق خارجیش کلی فاصله داره..چرا دولت ۷۰درصد ارز خودرو رو میده به کرمان خودرو؟ آیا کرمان خودرو سی درصد صادرات داره؟ همون ارز رو یکسال بدن به واردات آزاد، مونتاژ کارا و آشغال سازا مجبور به تغییر شرایط میشن. منتهی تا الان هیچ دولتی اینکارو نکرده چون ظاهرا سود اینوریا بیشتره یا زور دولت به مدیرای منصوب شده خودش و مافیای پشت سرش نمیرسه
چی بودیم چی شدیم،امریکا به هیچ کشوری امتیاز مونتاژ محصولاتش را نمیده،ولی به ایران امتیاز مونتاژ کادیلاک را داده بود و افتخاری بود برای ایران،اما حالا بعداز نزدیک ۵۰سال به تولید چانگان افتخارباید بککنیم.متاسفم
اخبار شما دقیق نیست الان خودروهای امریکایی خریدار ندارد. حتی در امریکا بیشترین فروش در امریکا مربوط به تویوتا است.
تا حالا صبر کردیم این یکی دوماه هم اگر بدون خودرو بمانیم،
صبر می کنیم چون صد درصد با ورود دولت پزشکیان قرار است
خیلی سؤالها در مورد خودرو جواب داده شود و مصوبه اخیر
هیئت دولت نیز یک نوع فرار به جلو بوده وهمه مردم همه
چیز را می دانند ولی خواهش می کنم ازثبت نام خودرو صرف
نظر کنید دولت آینده قول داده مردم را دراین خصوص راضی
کند.
به همین خیال باشید