مازراتی کواتروپورته ۲۰۱۲؛ تجربه رانندگی با پنجمین نیزه دار
در روزگاری که هیچ مانعی بر سر راه واردات خودرو به کشور وجود نداشت، شاهد رشد و شکوفایی بازار خودروهای خارجی در کشور بودیم، که به واسطه آن، شرکت های واردکننده رقابت نزدیکی را با یکدیگر تجربه می کردند.
علاوه بر عرضه محصولات اقتصادی و متداول، شاهد راه یابی برندهای لوکس و معتبر نیز به کشور بودیم. پس از ورود «پورشه» به ایران، توسط شرکت «معین موتور»، و استقبال چشمگیر مصرف کنندگان ایرانی از محصولات اسپرت و لوکس و آلمانی، شرکت «آرتاتاک موتور» خود را به عنوان نماینده رسمی «مازراتی» در ایران معرفی کرد تا سهمی از بازار خودروهای لوکس کشور را از آن خود کند.
آغاز فعالیت آرتاتاک موتور و ورود محصولات مازراتی به کشور همزمان با شکوفایی صنعتی این برند بود که باعث شده بود رقابت نفس گیری میان برندهای لوکس در بازار ایران شکل بگیرد. از آن جایی که مازراتی همواره به عنوان برندی اسپرت شناخته می شود، دیدن خودرویی سدان با روحیه ای اسپرت و گیرا در سبد محصولاتش خالی از لطف نیست و همین موضوع علاقه مندان به سدان های مجلل در بازار ایران را ترغیب می کرد که نیم نگاهی به نیزه دار ایتالیایی نیز داشته باشند.
«کواتروپورته» همان محصول سدان مازراتی است که در اوج ظرافت و زیبایی، به نمادی از یک محصول اسپرت اما لوکس تبدیل شده است. اما این محصول هرگز نتوانست، با وجود ویژگی های منحصربه فردی که داشت، موفقیت هم رده های خود نظیر «مرسدس بنز کلاس S»، «ب ام و سری ۷» و «آئودی A8» را تجربه کند. با این وجود از گذشته تاکنون به عنوان یکی از گزینه های ارزشمند در رده خودروهای لوکس شناخته می شود.
ما نیز در ادامه به سراغ یکی از نمونه های موجود مازراتی در کشور می رویم و به تست و بررسی آن می پردازیم.
تاریخچه
مازراتی یکی از قدیمی ترین خودروسازان ایتالیایی است که فعالیتش را از سال ۱۹۱۴ توسط برادران مازراتی به نام های «آلفری»، «بیندو»، «کارلو» و «اتوره» در شهر مودنای ایتالیا آغاز کرده است. برند مازراتی از سال ۱۹۹۳ تاکنون زیر پرچم کمپانی «فیات» فعالیت می کند. در ساختار سازمانی گروه فیات، مازراتی همواره به عنوان زیرمجموعه شرکت «فراری» محسوب می شد، اما به تازگی به همراه «آلفارومئو»، بخش اصلی خودروهای اسپرت فیات را تولید می کند. هرچند طی سال های گذشته به عنوان برندی زیان ده شناخته شده و ضررهای مالی متعددی را متحمل شده است، اما گویا مدیران ارشد این شرکت درصدد احیا و بازیابی پتانسیل اصلی این برند هستند و قصد دارند برای سال های آتی محصولاتی مدرن و جذاب را روانه بازار کنند.
مازراتی کواتروپورته یکی از قدیمی ترین محصولات این برند است. کواتروپورته نخستین بار در سال ۱۹۶۳ در قالب یک محصول چهاردر با پیشرانه ۸ سیلندر پا به عرصه رقابت گذاشت. این محصول با الهام از مازراتی ۵۰۰۰GT توسط طراح مشهور ایتالیایی، «پیترو فروآ»، طراحی و توسعه یافته بود. جالب است بدانید که کواتروپورته تاکنون شش نسل را به خود دیده و طی این سال ها اصالت خود را حفظ کرده است. خودروی موردنظر در این مقاله نیز پنجمین نسل از آن است که به عنوان یکی از ماندگارترین محصولات تاریخ مازراتی نیز شناخته می شود. نسل پنجم این خودرو در سال ۲۰۰۳ به صورت رسمی به بازار جهانی معرفی و عرضه شد. طراحی این خودرو توسط طراح مشهور و پرآوازه ژاپنی، «کِن اوکویاما»، صورت گرفته است. به عقیده بسیاری از کارشناسان صنعت خودرو، این نسل از کواتروپورته قابلیت تبدیل شدن به یکی از کلاسیک های ارزشمند در سال های آتی را دارد. به همین دلیل با توجه به توقف تولید و عرضه نسل ششم، همچنان مورد توجه علاقه مندان بوده و از ارزش بالایی برخودار است.
نسل پنجم کواتروپورته از سال ۲۰۱۱ توسط آرتاتاک موتور به بازار ایران راه پیدا کرد و پس از موفقیت نسبی (نسبت به تیراژ عرضه)، سرانجام در سال ۲۰۱۴ شاهد ورود تعداد اندکی از نسل ششم آن به بازار بودیم.
باوقار و جذاب
نسل پنجم مازراتی کواتروپورته را می توان سدانی باوقار توصیف کرد که با بهره گیری از المان های لوکس در طراحی، نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند. نکته قابل توجه در ظاهر این خودرو، الهام از سایر مدل های اسپرت این برند، نظیر گرن توریسمو و گرن کابریو، است که باعث شده در عین لوکس بودن، دارای خلق و خوی اسپرت و هیجان انگیز باشد.
در نمای جلو به رسم همیشگی شاهد استفاده از جلوپنجره ای بزرگ و بیضی هستیم که در دو طرف آن ها چراغ ها خودنمایی می کنند. جانمایی چراغ ها و جلوپنجره به گونه ای است که سبب شده ظاهری مخوف و باابهت برای این سدان جذاب ایتالیایی رقم بخورد. فرم کلی بدنه این خودرو به گونه ای است که از نمای کناری با پروفیل طولی کشیده ای همراه شده که هرچه به سمت جلوی خودرو حرکت می کند با کاهش ارتفاع همراه می شود. همین امر سبب شده دماغه خودرو به وسیله سپری نسبتاً کوتاه، ظاهری گوه مانند پیدا کند.
مهم ترین ویژگی در طراحی ظاهری کواتروپورته، استفاده حداکثری از المان های ساده و به دور از تجمل است. به همین دلیل در نمای کناری این خودرو شاهد طرحی ساده اما بسیار گیرا هستیم. وجود سه دریچه خروجی هوا روی گلگیرهای جلو نشان از اصالت طراحی در این خودرو دارد که افزون بر ایجاد ظاهری اسپرت و جذاب، نمایانگر قدمت این محصول است. همچنین لوگوتایپ «پینین فارینا» نیز روی گلگیرهای جلو خودنمایی می کند که به بینندگان گوشزد می کند این شاهکارِ ایتالیایی حاصل تلاش طراحان استودیوی طراحی مشهور و پرآوازه پینین فاریناست. روی ستون C نیز، به رسم سدان های لوکس، شاهد نصب لوگوی مازاراتی هستیم.
سرانجام به نمای عقب این خودرو می رسیم که برای سال ها الگوی بسیاری از خودروسازان قرار گرفته بود. چراغ های عمودی و کشیده در دو طرف این خودرو، که فرمی مثلثی دارند، نقش تأثیرگذاری در زیبایی این بخش ایفا می کنند. سادگی در این قسمت نیز حرف اول را می زند، به همین دلیل تنها نشان نصب شده روی درِ صندوق این خودرو به لوگوتایپ “MASERATI” ختم می شود که با فونتی اختصاصی به نمایش درآمده است. خودروی موردنظر، که از نوع کواتروپورته اسپرت است، دارای چهار خروجی اگزوز بوده که در قسمت زیرین سپر و دو طرف آن تعبیه شده اند. در واقع خروجی های اگزوز در این خودرو حکم ساز موسیقی دارند که پس از روشن شدن پیشرانه، صدای گوش نوازی را به گوش اطرافیان می رسانند.
کابین لوکس و باکیفیت
بدون شک یکی از جذاب ترین قسمت های خودروی موردنظر در این مقاله، فضای درون کابین آن است، زیرا به دلیل ترکیب رنگ بندی جذاب و مهیجی که دارد، می تواند به خوبی خلق و خو و روحیات درونی این سدان اسپرت ایتالیایی را به نمایش درآورد. تودوزی تمام چرمی قرمزرنگ این خودرو، که به همراه تریم داخلی مشکی پیانویی عرضه شده است، افزون بر القای حس لوکس بودن، فضایی کاملاً اسپرت و مهیج را به ارمغان آورده است.
اگر بخواهیم در حالت کلی طراحی فضای کابین کواتروپورته نسل پنجم را مورد ارزیابی قرار دهیم، باید به سادگی بیش از حد داشبورد و کنسول میانی اشاره کرد که از نکات نه چندان مطلوب در کابین است. با توجه به سگمنتی که این خودرو در آن حضور دارد، وجود ادوات کنترلی پیشرفته، طراحی منحصربه فرد و تکنولوژی های جدید از ویژگی های بارزی است که دارا بودن آن ها از ملزومات یک خودروی لوکس به شمار می رود. با این حال، مازراتی کواتروپورته با وجود این که از طراحی ساده ای برخوردار است، اما طیف وسیعی از امکانات و تکنولوژی های کاربردی را به دارندگان خود عرضه می کند. از سویی سواری لذت بخش، صدای گیرای پیشرانه و پرستیژ منحصربه فردی که دارد باعث می شود نظر بسیاری از خریداران را به خود جلب کند.
یکی دیگر از نکات نه چندان جالب در کابین این خودرو، استفاده از قطعات مشترک در این مدل و سایر مدل های اسپرت این برند است. به عنوان مثال، غربیلک فرمان در این خودرو دقیقاً مشابه نمونه به کار رفته در گرن کابریو یا گرن توریسمو است. همچنین کلیدهای کنترلی سیستم تهویه نیز از همین وضعیت برخودارند. این درحالی است که از دید بسیاری از خریداران، این خودرو باید یک رده بالاتر از سایر محصولات مازراتی قرار می گرفت و از تجهیزات منحصربه فردی برای خود برخودار بود.
با این وجود نمی توان به آسانی از جذابیت های این خودرو گذشت و تا زمانی که پشت فرمان آن ننشینید و لذت رانندگی با آن را تجربه نکنید، نمی توانید درخصوص سادگی و کلاسیک بودن آن اظهارنظر کنید. کابین این خودرو به صورت نیمه دست ساز توسط نیروهای زبده و چیره دست ایتالیایی ساخته شده است که این موضوع از نکات حائز اهمیت در این خودرو به شمار می رود.
امکانات رفاهی و آپشن ها
درخصوص امکانات رفاهی و آپشن های این خودرو باید گفت که در مقایسه با برخی سدان های لوکس آلمانی ممکن است از آپشن های کم تری برخوردار باشد، اما دارا بودن امکانات و آپشن های اصلی باعث می شود در رقابت با آن ها حرف های بسیاری برای گفتن داشته باشد. البته باید به این موضوع نیز اشاره کرد که کواتروپورته با سه تیپ معمولی، S و GTS به بازار جهانی عرضه شده که از نظر امکانات رفاهی و مشخصات فنی با یکدیگر تفاوت دارند. خودروی موردنظر نیز از نوع اسپرت است که از نظر فنی تفاوت های جزئی با نسخه قدرتمند GTS دارد، اما از نظر آپشن در رده های پایین تری قرار می گیرد.
از امکانات موجود در این خودرو می توان به صندلی های جلوی برقی ۱۴ جهت دارای ۳ حافظه مجزا، ماساژور، گرم کن و تهویه صندلی های عقب و جلو، سیستم تهویه مطبوع چهارگانه برای ردیف جلو و عقب، سیستم صوتی Bose به همراه دکمه های کنترلی روی فرمان، بلوتوث، سیستم MMS، نویگیشن به همراه سیستم TMC Premium، پخش CD و MP3 به همراه ۳۰GB حافظه داخلی، USB و خروجی AUX، صفحه نمایش ۷ اینچی، سیستم تعلیق Skyhook، سیستم الکتریکی باز و بسته شدن در صندوق عقب و سایر درها، آفتاب گیر شیشه های عقب، شیشه های لمینیتی، یخچال، کروزکنترل، نشان دهنده باد لاستیک ها، سانروف، شیشه دودی، سنسور پارک جلو و عقب، آینه های الکتروکومیک، سیستم HomeLink و شیفتر تعویض دنده اشاره کرد.
از امکانات ایمنی این خودرو نیز می توان به کیسه هوای سرنشینان جلو، کناری و پرده ای، سیستم ترمز و پایداری MSP – ASR – ABS – EBD – MSR – EPH اشاره کرد.
ویژگی های فنی پیشرانه
همان طور که گفته شد مازراتی کواتروپورته دارای سه تیپ بوده که از امکانات رفاهی و مشخصات فنی مجزایی برخوردار هستند. اکثر نمونه های واردشده به کشور از نوع تیپ پایه بوده که دارای پیشرانه ۸ سیلندر ۴٫۲ لیتری هستند. در این بین تعدادی نسخه اسپرت نیز توانسته اند به بازار ایران راه پیدا کنند، اما کم یاب ترین نمونه در کشور نسخه قدرتمند GTS است که تنها تعداد محدودی از آن توسط آرتاتاک موتور وارد شده است.
نمونه موردنظر در این مقاله نیز نسخه اسپرت است که از یک پیشرانه ۸ سیلندر ۳۲ سوپاپ با حجم دقیق ۴۶۹۱ سی سی برخوردار است. این پیشرانه دقیقاً مشابه نسخه GTS است که تنها در برخی از جزییات و توان خروجی با آن تفاوت دارد. گفتنی است پیشرانه های به کار رفته در این خودرو از نوع K136 بوده که حاصل همکاری مشترک مازراتی و فراری است. گفتنی است در این خودرو حداکثر توان خروجی حدود ۴۳۴ اسب بخار در ۷۰۰۰ دور در دقیقه و حداکثر گشتاور حدود ۴۹۰ نیوتن متر در ۴۷۵۰ دور در دقیقه است.
سیستم انتقال قدرت در این خودرو در ابتدا به صورت نیمه اتوماتیک الکتروهیدرولیک ۶ سرعته بود که دقیقاً مشابه نمونه های به کار رفته در محصولات «فراری» بود. بعدها مهندسان مازراتی تصمیم گرفتند به دلیل کاهش استهلاک و نگهداری آسان تر، از جعبه دنده ۶ سرعته اتوماتیک ساخت شرکت ZF آلمان استفاده کنند. به همین دلیل اکثر نمونه های واردشده به کشور نیز دارای همین جعبه دنده هستند. همچنین وجود شیفترهای تعویض دنده پشت فرمان از ویژگی های بارزی است که تنها در نسخه GTS و S دیده می شود.
تجربه رانندگی
پشت فرمان مازراتی، تفاوتی نمی کند که کدام مدل از این کمپانی نام آشنای ایتالیایی را انتخاب کنید. تمامی مدل های این شرکت از یک پیشرانه حجیم و پرقدرت بهره می گیرند که نوید رانندگی لذت بخشی را به شما می دهد. کواتروپورته نسل پنجم نیز از این قاعده مستثنا نیست.
با نشستن پشت فرمان، تمامی ادوات و امکانات موجود به خوبی در دسترس راننده است و استفاده از آن ها برای کنترل هرچه بهتر خودرو آسان تر شده است. از سویی، از همان ابتدا با دیدن فضای کابین قرمزرنگ و اسپرت و همچنین روشن کردن پیشرانه ۸ سیلندر، به سرعت میزان آدرنالین خون افزایش می یابد. با روشن کردن موتور غرشی گوش نواز از دل موتور برخاسته و نوید یک تجربه لذت بخش را به راننده و سرنشینان می دهد.
با قرار دادن دنده در حالت D شروع به حرکت می کنیم. جا دارد در همین ابتدا به این موضوع اشاره کنیم که شتاب اولیه در مازراتی کواتروپورته آن طور که انتظار می رود نیست و کمی تنبل به نظر می رسد، اما به محض بالا رفتن دور موتور، شتاب ثانویه قابل قبولی را تجربه خواهید کرد.
عملکرد جعبه دنده در این خودرو بسیار مناسب است و بدون کوچک ترین تعلل اقدام به تعویض دنده ها می کند. همین موضوع باعث می شود رانندگی سرحال و بانشاطی را تجربه کنید. این عملکرد هنگامی که حالت رانندگی را روی اسپرت تنظیم می کنیم بهتر هم می شود.
در مجموع عملکرد جعبه دنده به گونه ای است که سرنشینان اصلاً متوجه تعویض دنده ها نمی شوند. هنگام تعویض دنده و به خصوص دنده معکوس، صدایی جذاب از خروجی های اگزوز به گوش می رسد که لذت رانندگی را بیش تر و بیش تر می کند. مازراتی در مسیرهای پرپیچ و خم عملکرد قابل قبولی از خود به جای می گذارد، پایداری و چسبندگی این خودرو به سطح جاده بسیار بالاست، به طوری که هرچه قدر رانندگی مهیج تری داشته باشید، کواتروپورته سرحال تر می شود. اما ایرادی که می توان از این خودرو گرفت، سیستم تعلیق آن است که حتا با تنظیم کردن آن روی حالت نرم کمک فنر ها، باز هم در مسیرهای ناهموار، لرزش و تکان هایی به کابین وارد می شود. که این موضوع در مورد این برند ایتالیایی کمی دور از انتظار است.
نکته مهم در این خودرو فرمان پذیری عالی و دقیق آن است که در حین رانندگی کاملاً ملموس است. در مجموع می توان گفت همه چیز ایده آل و منطقی به نظر می رسد. همان طور که انتظار می رود سواری یک سدان لوکس باید کاملاً آرام و بی دغدغه باشد، که کواتروپورته هم دقیقاً همین گونه است، اما تا هنگامی که با ملایمت و خونسردی با آن رانندگی کنیم. زمانی که هیجان را چاشنی کار می کنیم، کاملاً سیستمش عوض شده و تبدیل به خودرویی اسپرت و جوان پسند می شود. همین هم باعث جذابیت چنین خودرویی می شود.
نتیجه گیری
مازراتی کواتروپورته درست زمانی پا به خاک ایران گذاشت که هیچ محدودیتی بر سر راه واردکنندگان قرار نداشت و شاهد ورود انواع و اقسام برندها و مدل های گوناکون بودیم. اما نکته ای که از ابتدا درخصوص این خودرو وجود داشت، برچسب قیمت نجومی آن بود. درحال حاضر، نمونه های کارکرده این خودرو قیمتی بیش از ۲ میلیارد تومان دارند که، با توجه به تیپ بندی خودرو و آپشن های موجود در آن، می تواند مرز ۳ میلیارد تومان را نیز به راحتی رد کند. باید توجه داشت که این مبلغ تنها بابت جلب توجه و حفظ پرستیژ پرداخت می شود، زیرا کواتروپورته، با وجود توانایی های بسیاری که دارد، در مقایسه با رقبای آلمانی موجود در بازار ایران حرف چندانی برای گفتن ندارد. از سویی، هزینه های نگهداری سرسام آور این خودرو از دیگر مواردی است که ممکن است در مقایسه با یک سدان لوکس آلمانی به مراتب بیش تر باشد.
در پایان از حسام الدین داوودی، مالک محترم خودرو، سپاس گزاریم.
سلطان