اولین نمایش نیو جتا و تیراک ؛ صف آرایی فولکس واگن در کنار زاینده رود + ویدیو
شرکت ماموت خودرو با حضور در نمایشگاه خودرو اصفهان ۱۴۰۳، سبد کاملی از محصولات وارداتی فولکس واگن، جتا و … را به نمایش گذاشت.
فهرست مطالب
هجدهمین نمایشگاه خودرو اصفهان از ۱۳ تا ۱۶ آبان ماه ۱۴۰۳ در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی شهر اصفهان برگزار خواهد شد. به این ترتیب علاقه مندان به بازدید از این رویداد خودرویی می توانند از ساعت ۱۵ تا ۲۱ از نمایشگاه دیدن کنند.
در میان خودروسازان و واردکنندگان حاضر در این نمایشگاه، گروه ماموت تنها شرکتی بود که موفق شد تمامی محصولات زیرمجموعه های خود نظیر دیار، ماموت خودرو، سانیار موتور، مکث موتور، لوکانو و پیلسان را برای عموم مردم و بازدیدکنندگان به نمایش بگذارد.
از طرفی دیگر نیز ماموت خودرو در مقایسه با دیگر شرکت کنندگان نمایشگاه اصفهان، خودروهای وارداتی جذاب تر و معروف تری را از برندهای معتبری مانند فولکس واگن، جتا، اِرِس (ERES) در غرفه خود میزبانی کرد تا مراجعین زیادی را به سمت خود بکشاند.
در خلال برگزاری نمایشگاه خودرو اصفهان ۱۴۰۳، بابک چهارباشیان مدیر بازاریابی ماموت خودرو اعلام کرد: این شرکت به منظور توسعه بازارهای خود در شهر ها اصلی کشور قصد دارد تمامی محصولات وارداتی خود را به نمایش بگذارد.
به این ترتیب در غرفه این شرکت شاهد حضور محصولات وارداتی جذابی نظیر فولکس واگن تی راک (T-Roc)، فولکس واگن ID4، نیو جتا VS5، نیو جتا VS7 و اِرِس (ERES) M5 بودیم.
مدیر بازاریابی ماموت خودرو با بیان این موضوع که ماموت خودرو بعد از نمایشگاه تحول صنعت در هیچ یک از نمایشگاه های خودرویی کشور شرکت نکرده بود، اکنون اما تصمیم گرفت بنا بر اهداف خود در نمایشگاه خودو اصفهان حضور گسترده داشته باشد.
گزارش ویدیویی غرفه ماموت خودرو
فولکس واگن تی راک، جذاب ترین آلمانی نمایشگاه
تی راک (Volkswagen T-Roc) کراس اووری جذاب و جمع و جور از برند مشهور آلمانی یعنی فولکس واگن است که تمام ژن های فولکس را به خوبی به ارث برده است.
این خودروی وارداتی تا به حال در سامانه یکپارچه عرضه نشده اما فروش اولیه آن توسط نمایندگی های ماموت خودرو آغاز شده که این امر نشان دهنده محبوبیت T-Roc میان مردم است.
بیشتر بخوانید : آغاز فروش فولکس واگن تی راک (T-Roc)
فولکس واگن تی راک در بخش فنی به یک پیشرانه ۱.۵ لیتری توربوشارژ مجهز است. این موتور دارای بیشینه قدرت ۱۵۰ اسب بخار و ماکسیمم گشتاور ۲۵۰ نیوتن متر است و یک گیربکس ۷ سرعته اتومات دوکلاچه وظیفه انتقال قدرت تولیدی پیشرانه به چرخ های جلو را برعهده دارد.
از امکانات تی راک می توان به سیستم حرکت بین خطوط، رادار هشدار خروج از خط، دستیار پارک خودرو، سیستم ترمز اضطراری، رادار نقطه کور، دوربین ۳۶۰ درجه، سیستم کنترل پایداری و کشش، تهویه اتوماتیک دوگانه، سیستم استارت و ورود بدون کلید، تشخیص فرامین حرکت دست از طریق مانیتور، ترمز پارک برقی، اتوهلد، درب صندوق برقی، کروز کنترل تطبیقی، سقف شیشه ای و… اشاره کرد.
ID4، اولین تمام برقی فولکس برای بازار ایران
فولکس واگن ID.4 یک کراس اوور کامپکت است که بر مبنای پلتفرم برقی MEB گروه خودروسازی فولکس توسعه داده شده است. در نسخه وارداتی برای بازار ایران یک موتور الکتریکی با قدرت ۱۶۸ اسب بخار و نهایت گشتاور ۳۱۰ نیوتن متر روی محور عقب ID.4 نصب شده است. پک باتری این خودرو ۵۵.۷ کیلووات ساعت است و می تواند با هر بار شارژ کامل مسافت ۴۴۲ کیلومتر (بر اساس استاندارد WLTP) را بپیماید.
به طور کلی فولکس واگن ID4 در مقایسه با دیگر وارداتی های تمام برقی، بازار خرید و فروش خوبی دارد و تعداد معاملات بالایی برای آن به ثبت رسیده است.
نیو جتا VS5 و VS7
ماموت خودرو به تازگی نسخه جدید جتا VS7 و VS5 را با پیشوند نیو به بازار معرفی کرده است و در نمایشگاه خودرو اصفهان نیز برای اولین بار به صورت رسمی از آن ها پرده برداری کرد.
این دو کراس اوور وارداتی ماموت خودرو شاید در ظاهر با محصولات فولکس واگن متفاوت باشند اما در بخش های فنی کاملاً شبیه آلمانی ها هستند. به این ترتیب با خودروهایی رو به رو هستیم که پلتفرم، قلب تپنده و برخی از قطعات دکوراتیو داخل کابین آن ها کاملاً توسط فولکس واگن طراحی و ساخته شده اند.
برای نیو جتاهای VS5 و VS7 از پیشرانه ۱.۴ لیتری توربوشارژ و گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک AT آیسین در نظر گرفته شده است. پیشرانه VS7 و VS5، که دست پرورده فولکس است، ۱۴۸ اسب بخار قدرت و ۲۵۰ نیوتن متر گشتاور تولید می کند. این خودرو تک دیفرانسیل است و خبری از سامانه چهارچرخ محرک در آن نیست. سیستم تعلیق این خودرو در جلو از نوع مک فرسون و در بخش عقب از نوع مولتی لینک مستقل است.
اِرِس (ERES) M5، خفن ترین وارداتی ماموت
کراس اوور اِرِس (ERES) M5 را می توان به روزترین و جدید ترین وارداتی ماموت خودرو و بازار ایران دانست که در آن از تکنولوژی های روز دنیا استفاده شده است.
به طور کلی با نگاهی به این کراس اوور می توان فهمید که شباهت زیادی به محصولات پورشه دارد زیرا طراح ماکان، اِرِس (ERES) M5 را نیز طراحی کرده. از مهم ترین نکات فنی مربوط به جدیدترین وارداتی ماموت می توان به سیستم تعلیق جلو و عقب آن اشاره کرد که پایداری فوق العاده عجیبی را به خودرو هدیه می دهند.
خودروی ارس M5 در بخش قوای محرکه از دو موتور الکتریکی استفاده میکند که مجموعاً ۴۸۹ اسب بخار قدرت و ۶۷۵ نیوتن متر گشتاور دارند. برای شارژ کردن باتریهایی که این موتورها را تغذیه میکنند نیز یک پیشرانه ۱.۵ لیتری چهار سیلندر ۱۱۴ اسبی بهعنوان ژنراتور در نظر گرفته شده است. کراساوور هوآوی به لطف این ترکیب ظرف ۴.۷ ثانیه از صفر به سرعت صد کیلومتر بر ساعت میرسد و یک خودروی چهار چرخ محرک به حساب می آید. ظرفیت باتری های ارس، ۴۰ کیلووات ساعت و زمان شارژ سریع ۲۰ تا ۸۰ درصد آن هم نیم ساعت اعلام شده است.
به گفته هوآوی، این شرکت در زمینه تولید پیشرانه خودرو با شرکت سرس (Seres) همکاری کرده است. هوآوی تضمین کرده است این خودروی پلاگین هیبرید میتواند در حالت تمام برقی و طبق چرخه CLTC مسافتی معادل با ۱۸۰ کیلومتر را طی کند. در حالت ترکیبی با شارژ کامل باتری و پر بودن مخزن سوخت، سرس ۵ یا همان ارس M5 دارای برد ۱۲۶۵ کیلومتری خواهد بود.
دیدگاه ها