
پیکان 40 سال پیش با هوش مصنوعی و دستیار صوتی + ویدیو

پیکان هوشمند، خودرویی که دههها قبل از زمان خود جلوتر بود، اما مانند بسیاری از اختراعات ایرانی، در مسیر بیتوجهی و فراموشی گرفتار شد.


در دهه ۶۰، یک مخترع ایرانی موفق به ساخت پیکانی با هوش مصنوعی شد که قابلیت تشخیص صدا، کنترل هوشمند سیستمها و حتی ایمنی خودکار را داشت.
پیکان هوشمند؛ رؤیایی که واقعی شد
در سالهای پایانی دهه ۶۰، محمد اخباراتی، مهندس هوانیروز، دست به اختراعی زد که فراتر از زمان خود بود. او سیستمی الکترونیکی طراحی کرد که روی پیکان نصب میشد و خودرو را به یک وسیله نقلیه هوشمند تبدیل میکرد. این سیستم قادر بود با تشخیص صوتی، فرمانهای راننده را دریافت کند و بدون نیاز به دخالت دست، عملکردهای مختلفی را کنترل کند. از روشن و خاموش کردن موتور گرفته تا بالا و پایین بردن شیشهها و باز کردن درها، همهچیز از طریق فرمان صوتی اجرا میشد.
اما امکانات این خودرو تنها به فرمان صوتی محدود نبود. یکی از ویژگیهای منحصربهفرد آن، سیستم ایمنی هوشمندی بود که میتوانست هنگام خوابآلودگی راننده، با ایجاد هشدار و لرزش او را بیدار کند. همچنین پیکان هوشمند به سیستمی مجهز بود که فاصله ایمن با خودروهای جلویی را حفظ میکرد و در شرایط خطرناک هشدار میداد. نکته جالب دیگر، جلوگیری از روشن شدن موتور در زمانی بود که خودرو در دنده قرار داشت. حتی کولر این خودرو بدون نیاز به روشن بودن موتور کار میکرد و سرنشینان میتوانستند در هر شرایطی از آن استفاده کنند.
یکی از جذابترین بخشهای این پروژه، استفاده از نمایشگر دیجیتال و حتی تلویزیون داخلی بود که در آن دوران یک نوآوری بیسابقه محسوب میشد. این سیستم، با بیش از ۳۸۰۰ قطعه الکترونیکی و ۱۸۰۰ سلول حافظه ساخته شده بود که نشان از دقت و پیچیدگی بالای فناوری بهکاررفته در آن داشت.
یکی از نکات برجسته پیکان هوشمند، صرفهجویی چشمگیر در هزینه تولید آن است. طبق اعلام آقای اخباراتی، هزینه تولید مغز الکترونیکی این خودرو حدود ۴۰۰۰ تومان بوده است؛ این ویژگی به معنای دسترسی آسان عموم به فناوری پیشرفتهای است که تا به حال در صنعت خودروسازی مشاهده شده است.
پیکان هوشمند چگونه ساخته شد؟
پیکان هوشمند بر پایه فناوری دیجیتال و آنالوگ آن زمان طراحی شد. مهندس اخباراتی از ترکیبی از مدارهای منطقی و ریزپردازندههای ابتدایی بهره برد تا سیستم پردازش صوتی و هوش مصنوعی خودرو را پیادهسازی کند. او ابتدا نمونههای اولیه این سیستم را روی میز آزمایش توسعه داد و سپس با تغییراتی آن را درون پیکان اجرا کرد. الهام اصلی این پروژه از سیستمهای کنترلی هواپیماهای نظامی گرفته شده بود که در آن دوران برای هدایت خودکار و تشخیص فرمانهای صوتی استفاده میشدند.
با وجود محدودیتهای تکنولوژی آن زمان، این سیستم با استفاده از سنسورهای مکانیکی و الکترونیکی، پردازش صدا و دستورات راننده را انجام میداد. مهندس اخباراتی با بهرهگیری از دانش مهندسی خود، توانست یک مدار کنترل مرکزی طراحی کند که همه بخشهای خودرو را هماهنگ کرده و از طریق یک هسته هوشمند فرمانها را اجرا کند. این هسته الکترونیکی، در واقع یک کامپیوتر کوچک بود که اطلاعات را از سنسورها دریافت و بر اساس آن تصمیمگیری میکرد.
بیشتر به این نتیجه رسیدم که ایرانیا از قدیم دغل باز بودن
همون اول از تلفظ لغت اِیویانیک (avionic) مشخص بود که چقد آقای مهندس حالیشونن
بعد موقع استارت زدنش با دستور صوتی هم کاملا مشخصه یکی دیگه داشت ازون طرف استارت میزد
اولش استارت نخورد بعد که یارو که دید چه غلطی کرد و یه لحظه مکث کرد اقای مهندس اشاره فرمودند که باز استارت بزندش
کلا این همیشه برام سوال بود که کدوم یکی خصیصه ما ایرانیا بوده
-هوش سیاه ،حقه و دغل بازی مثال زدنیمون
-یا زودباوری و ساده لوحی ما ملت ایران زمین
دقیقا
متاسفم.
یه خصوصیت دیگه هم ایرانیها دارن. بیگانه پرستی و خودی ستیزی. بهرحال دانش و تلاش ایشون قابل تقدیر بوده. از نشستن بیهوده تو اینترنت و ولگردی و بی تلاشی قطعا بهتر بوده
تشکر از شما.موافق نظر شما هستم.
در سال ۱۳۵۴ بنده یک اختراع در آمریکا انجام دادم رئیس جمهور جرالد فورد خود شخصا برای پرده بر داری آمد .بلی اینجا ایران اجازه نمیدهند
من خودم شاهد بودم، یک جوان تو روستای اطراف بیرجند، سیستم استارت زدن خودکار برای پیکان طراحی و ساخت. خیلی هم عالی کار میکرد.
واقعا متاسفم برای افکار پوچت، اصلا فرض کن همش دروغه، اما ایده هاش چی!! فقط ایده خالی ش جذاب بوده، من افکارش برام جذاابه
میزان تحصیلات شما چقدره؟
چقدر از ایده پردازی می فهمی ؟
لازم نیست در مورد چیزی که متوجه میشه نظر بدی؟
میزان تحصیلات شما چقدره؟ چقدر از ایده پردازی می فهمی ؟ لازم نیست در مورد چیزی که متوجه نمی شوی نظر بدی؟
داداش دیگه دستور داد استارت خورد، اب ریخت سنسور بارانش کار کرد. اون زمان کامیپوتر به این شکل نبوده،واقعا دمش گرم.
شماهم قضاوتت نادرسته، حتی نرفتی بیوگرافیشو بخونی کنه کجا تحصیل کرده و …
ایرانی ها دغل نیستن، مشکلشون اینکه حسودن و از موفقیت دیگران ناراحت میشن. و در مورد همه چی صاحب نظرن!
شما ظاهرا باید بری شنوایی سنج. ایشون گفت اویونیک. مشخص نیست خودکم پنداری شما به کجا میخواد برسه.
متاسفانه اکثر ایرانیا یه خصلت دیگه هم دارن، حسودن. و چشم ندارن ببینن از خودشون بهترم هست. واسه همینم اکثر نخبه ها تو ایران به جایی نمیرسن و اینجا حروم میشن.
نه پس مستعان کرونا یاب با ۲تا در قابلمه همراه با فرو کردن روغن بنفشه اختراع به حساب میاد اونم تو قرن ۲۱ با بودجه میلیاردی.
فقط اونجاش که قبل از این که حرفشو کامل کنه کاپوتو باز کرد😁
دوربین/سنسور❌
چشم الکترونیک✅
امواج فرابنفش به چشم میفرسته😐😐😐
خوب شد تولید نشد
فکر کردید ما خریم
فکر نکردیم مطمئنیم
ای داد بیداد که میتونستیم کجا باشیم و الان کجاییم. امکانات این وسیلهای که این آقا تو دهه ۶۰ اختراع کرده هنوز خیلی از کمپانیهای دنیا براشون قفله! به کجا میتونستیم برسیم و الان کجاییم؟😑
در اینکه استعدادها و مهارتهای زیادی از بین رفتند و نابود شدند که شکی نیست، اما بعد از دیدن ویدئو به دروغ و فریب آن پی بردم پس حرفم رو پس میگیرم.
احیانا بعد از انقلاب به خاطر ساخت خودروی هوشمند در زمان پهلوی اعدام که نشدند ؟
توی متن خبر نوشته اواخر دهه ۶۰ یعنی بعد از انقلاب این کار صورت گرفته.
این دهه ۶۰ میلادیه ها
۴۰ سال پیش
من خودم شاهد همین ویدیو بودم و مشخص بود که خالی بندی است ، یادش بخیر …….
اسم برنامه هم بود مخترعین و مبتکرین
آقای علیرضا رجبی شما با پخش این ویدیوی جعلی و خبر دروغ و فیک با اعتماد عمومی بازی میکنید امیدوارم روزی برسه که مجازاتهای سنگینی برای امثال شما اعمال بشه.
در پناه خرد
در اینکه این کلیپ دروغه شکی نیست چیزی که برا من جالب بود این بود که صدا و سیما اون زمان هم دروغ پخش میکرده
امین که این همه فکر و ایده به ذهنش رسیده که بعد ۵۰ سال تازه این ایده ها داره عملی میشه ؛ نشون میده طرف نابغه بوده . حتی اگه تو این کلیپ تقلب کرده باشه
فک کنید دستیار صوتی و سیستم جلوگیری از خواب آلودگی راننده و کروز کنترل تطبیقی . حد اقل افکارش و ایده هاش ۵۰ سال جلوتر بوده
آخرش میبینید شرکت های بزرگ همین کلیپ را دیدند و این ایده ها را در واقعیت اجرا کردند😄
بیشتر این ایده هایی که اینجا به نمایش دراومد در دهه ۵۰میلادی مطرح شده بودند و حداکثر تا دهه ۸۰ یا ۹۰ حداقل در خودرو های لوکس اون زمان قابل دسترسی بودند.
البته ما ایرانیا چون تازه داریم به لطف چینی ها و کره ایا این آپشن هارو میبینیم فکر میکنیم اونموقع این امکانات برای بقیه خودروساز ها قفل بوده و به ذهنشون نرسیده بود
ولی حقیقتش موقعی که ما اومونقع مثل هر دوره ای از تاریخ معاصر درگیر تحولات سیاسی بودیم بقیه خودروساز ها بیکار نمی نشستند قطعا و به فکر اینجور چیزا بودن
مدل موهای مجری صدا و سیما مربوط به سال ۱۳۶۵ به بعد است چقدر هم خز بود!
دم خط های های بالا ، پشت مو !
حتی اگر اون قابلیت های دستیار صوتی اون رو هم بیخیال بشویم. اضافه کردن رادار برای حفظ فاصله از خودرو جلویی، تشخیص خط و پیچ با برف پاک کن اتوماتیک که همان سنسور باران امروزی محسوب میشه در اون زمان قطعا نوآوری محسوب میشده و این ویدیو خیلی جالب بود.
نزدیک به ۲ دهه پیش هم یک مخترع دیگر ایرانی حرف از خودرو برقی با فناوری شارژ سریع زد. زمانی که نه تسلا وجود خارجی داشت و نه خودروساز های چینی امروزی که الآن خودشان رو شاخ فناوری خودرو های برقی می دانند. اگر این ویدیو رو خیلیا باور نمی کنن حداقل اون خودرو برقی رو که مخترعش یک فرد ایرانی بود رو یادمان هست.
با درود
متاسفانه مشتی عقده ای بدبخت حقیر ریختن و دارن عقده گشایی میکنن انگل های مجازی که هر چیزی را دروغ می پندارند.
بنده برنامه نویس و متخصص امنیت شبکه هستم از دانشکده علوم کامپیوتر ویتربی چنین امکانی کاملا وجود داشته ولی نیازمند شخصی با نبوغ بسیار بالا بوده این جوان در ظاهر و کلام بسیار ساده هستند ولی بنده دروغی ندیدم خب هر آزمایشی ممکنه در لحظات ارائه به مشخص ناخواسته برخورد کنه و این یک امر عادی هست.
بنده نمیدونم چرا بعضی از مردم انقدر بیشعور شدن و همش خود تحقیری می کنند حالا اگر این شخص خارجی بود به به و چه چه می کردند در اینستاگرام خودشان را برای تسلا میکشند و چنان صحبت می کنند که گویی تسلا پیامبری از طرف خدا برای این مردم بوده در صورتی ۸۰ درصد از مواردی که به نیکلا تسلا اختصاص می دهند دروغ بوده و مخصوص صفحات زرد جهت جذب مخاطب است.
یاد بگیریم حداقل خود تحقیری نکنیم و انگلی برای اجتماعی خود نباشیم حداقل سکوت کنیم.
با تشکر از سایت خوب شما
مخصوصا مدلهای تشخیص دستور صوتی انقدر پیشرفته بودن که با هر ترکیبی دستور روشن کردن موتور رو میداد عمل میکرد!!! برای بعضی از چیزهایی که گفت هم باید یک قطعه فیزیکی وجود میداشت! شرکتهای امروزی هنوز نتونستن برای رادار مربوط به کروز کنترل تطبیقی و ترمز اضطراری راهی پیدا کنن که پنهانش کنن، ایشون در مراحل اولیه توسعه به همچین موفقیتی دست یپدا کرده بود.
آقای برنامه نویس و متخصص امنیت شبکه
اولا فرض نکن که همه اینجا بی سواد هستند و فقط خودت یک دوره دیدی
حرف حق رو باید پذیرفت و حرف دروغ رو هم باید گفت …در اینکه ما خیلی پیشرفت داشته ایم هیچ شکی نیست در صنایع موشکی پزشکی هوا فضا نانو و غیره ….اما یک کلاهبرداری اومد به نام گلشنی و از سادگی سپاه استفاده کرد و مستعان رو به نمایش درآورد ……حالا باید بگیم خود تحقیری!!؟؟
اگر شما متخصص باشی می دونی که این سیستم ها اگر وجود داشتند حداقل آی بی ام و غول های فناوری یا ایشون رو می بردند یا اینکه از این تکنولوژی در صنایع نظامی خودشون در اون سالها استفاده می کردند ….حالا ممکنه سنسورهایی آب رو تشخیص می داد و برف پاک کن رو راه می انداخت ولی شناسایی صوت و اجرای اون توسط کامپیوتر خیلی مشخص بود که جعلی است
درضمن نمی دونم سن شما قد میده یا نه ، ولی در سالهای دهه شصت برنامه تلویزیون فقط روی دوفرکانس VHF کانال ۵ و ۷ پخش می شد ( شبکه یک و دو ) و هیچ سیستم دیجیتالی نبود و آنتن یاگی باید کاملا به سمت فرستنده تلویزیون تنظیم می شد تا بتونه تصویر و صدا رو بگیره بنابر این تلویزیون این خودرو هم اگر واقعی بود به محض حرکت کردن تصویرش برفکی و یا قطع می شد و امکان استفاده تا زمان تنظیم دوباره آنتن رو نداشت
ما بسیاری از دانشمندان درجه یکی داریم که قدرش رو نمی دونیم …بسیاری هم هستند که میان به دروغ مسائلی رو سر هم می کنند ….مثل مستعان مثل خودروی آب سوز که آقای رشید پور هم آوردش در تلویزیون
جالب است یکی در اینستاگرام با فامیلی غیر اخباراتی اومده عنوان کرده من پسرش هستم و گفته پدر من در زمان جنگ بصورت مخفیانه می رفته در خاک دشمن و هلیکوپتر های سقوط کرده ما در خاک عراق رو روشن می کرده و به ایران میاورده
آقای کارشناس ببخشید وقت شما رو گرفتیم
این از تکنولوژی امروز هم جلوتره.
قبل اینکه بگه در کاپوت رو باز کن باز کرد. این حتی مغز هم میتونه بخونه😂
واقعا دمش گرم حالا درسته یکم ساده صحبت میکنه ولی آموزش دیده زمان شاه هست ومعلومه باهیچ سهمیه ای به اینجا رسیده وبرای همونم نتیجه کارش بجایی نرسید. مهندس بوده نه مثل بیشتر مهندسای الان یا باسهمیه یاپول میشن مهندس برای اون عده هم که میگن دروغه متاسفم چون از اول برای ما ایرانیامرغ همسایه غاز بوده
دروغی ندیدم و کاپوت زمانی باز شد که کلمه کاپوت گفته شد ، این سیسنم شبیه خلبان خودکار f14 عمل میکنه و وقتی شما به این سیستم آشنا و دانش الکترونیک هم داشته باشید در اون زمان برای این مهندس کار خیلی پیچیده ای نبوده ، درسته مردم عام از این سیستمها و خصوصا در آن زمان هیچگونه اطلاعات یا سوادی نداشتن ( همانطور که کسانی نظرات منفی در اینجا میذارن ) قابل باور نبوده است .. تلفظ کلمه avionic هم به نسبت گذشت زمان تا به امروز تغییر کرده لطفا با علم حرف بزنید نه با عوام ، متاسفانه همین تفکرات باعث فراری شدن مغزها شد … غولهای فن آوری امریکا همه دست متخصصان ایرانیه
اینکه که چیزی درمورد سیستم های خودکار پرواز (AFCS) و وظایف آنها نمیدونید باهاش کار ندارم
و همچنین اشتراک گذاری اطلاعات نادرست و انحراف دانش بقیه کاربران درمورد تاریخچه تلفظ لغات انگلیسی.
فقط لطفا توضیح بفرمایید که اسسسسستاد اخباراتی چگونه همه این سیستم های فوق پیشرفته جنگنده اف۱۴ رو فقط با ۴۰۰۰ تومان اون زمان در پیکان قرار داد؟
اگه فقط چند تا ویدیو از روند توسعه جنگنده های ساخت آمریکا در دهه ۶۰ و ۷۰ در یوتیوب ببینید نه تنها به دانش زبان انگلیسی شما و تلفظ درست واژه avionic و سایر لغاتی که اسسسسستاد اخباراتی به نادرست و مبتدیانه تلفظش کردن کمک میکنه
بلکه شمارو به درک درست تری از نحوه کارکرد AFCS در جنگنده اف۱۴ و کاربرد اونها میرسونه.
یاعلی
سلام . خیلی دوست دارم بدونم الان جناب مهندس محمد اخباراتی الان کجا هستن و در چه حالی . و چرا این کلیپ باید بعد از این همه مدت تازه پخش بشه؟؟؟؟
متاسفانه بعضی افراد هستند که کار با ارزش آقای اخباری رو بی ارزش میکنن و بهتره همون ماشین چینی و ایرانی خودشون رو سوار بشن و افتخار بکنن اما ایشون تحول بزرگی به وجود آورده بود در زمان خودش حتا اگه بگیم چنین چیزی وجود نداشته نظریه هایی که ایشون دادند در زمانی بوده که حتا خیلی از مدل های bmw و بنز شیشه برقی نداشتن و چین و کره ایی هم وجود خارجی نداشتن و کار ایشون خیلی بارزش بوده و هیچ چیز نمیتونه از ارزشش کم کنه
خیال پردازیو یه بچه هم میتونه انجام بده مشکل اینجاست که بَیان همه این ایده ها در مقابل عموم بدون ثبت پتنت معتبر کل ارزش اون تخیلاتو از بین میبره.
در ضمن اولین ایده ها درمورد رادار ها تطبیقی و هشدار دهنده در سال ۱۹۵۴ توسط جنرال موتورز مطرح شد و اولین پتنتش هم توسط Earl F. Meyers در سال ۱۹۶۶ ثبت شد
هرچند پس از ثبت پتنت ها توسط شرکت های مختلف در دهه های بعدی اولین خودرویی که از این سیستم بهره برد لکسوس ls400 در سال ۱۹۹۲ که مبتنی بر لیزر بود.
شیشه بالابر های برقی هم از دهه ۵۰ میلادی در خودرو های لوکس بوده و در دهه های بعدی کم کم در سگمنت های پایین تر هم رایج شده.
حتی همین پیکان که درواقع همون خودروی rootes arrow ساخت انگلیس بوده (جالبه بدونید arrow معنیش میشه همون پیکان) در برخی مدل هاش شیشه بالابر برقی و آپشن های دیگه داشت.
ولی اینکه بیای همون آپشن هارو برداری و به اسم نو آوری و اختراع در پیکان بذاری هنر محسوب نمیشه
به نظر نمیاد که واقعی باشه، اگرچه ایشون خوب فکر کرده بود
مواردی که برای اون روز خواب و خیال، و البته خلاقانه بود که امروز محقق شده
از نظر قدرت تخیل قابل قدردانی بود
همه چی واقعی
عالییییی
پیکان رو با هوش طبیعی نمیشد کنترل کرد چه برسه به هوش مصنوعی اونم با تراشه های دهه شصت
عالی دمت گرم عشق کردم با نظرت کل نظرات رو خوندم همش جفنگ ولی تو زدی وسط خال دمت گرم کلی خندیدم
برای منم مثل فیلمهای علمی تخیلی میمونه و باور کردنش سخته
ولی بر فرض اینکه دروغ باشه و اجرایی نشده باشه
اینکه این آدم تو اون سالها تونسته باشه ایده پردازی این سطح از هوشمندسازیو داشته باشه هم کلی آوانگارد و پیشرو هست
واللا همین الانم از ملت بپرسی از هر ده نفر ۷ نفر نمیدونن کروز کنترل تطبیقی و کنترل صوتی تو ماشینا چطور کار میکننو خودمون تو سه چهارسال اخیر تازه داریم با این مفاهیم تو خودروهای موجود در بازار آشنا میشیم
همین ایده وردازی خالی هم خیلی ارزشمنده دوستان
انصاف داشته باشید
دوستان لطفا یک مرتبه دیگه ویدیو رو با دقت ببینید بعد شروع به مخالفت با نقد بقیه بکنید . خود من بار اول که فیلم رو دیدم مثل خیلی ها که کامنت گذاشتن ، گفتم دمش گرم اون موقع چه چیزی ساخته ولی دوباره که ویدیو رو دیدم تمام اشکالات و سوتی هایی که بار اول متوجه شون نشده بودم معلوم شد ( مثل بازشدن درب کاپوت به جای روشن شدن موتور در ابتدای فیلم یا روشن شدن خودرو در حالتی که فرمان صادر شده در وسط فیلم با فرمان صادر شده در ابتدای فیلم یکی نبود ) که خیلی از دوستان به درستی به اونها اشاره کردن .
به نظرم این ویدیو شبیه به یک تئاتر با سناریو و بازیگرای بده تا مصاحبه با یک مخترع .
ژیان چاق و لاغر هم نمونه پیشرفته تر همین تکنولوژی بود.
لازمه اخباراتی رو بشناسی. این اقا مهندس در زمینه الکترونیک و اویونیک و مسلط به زبانهای انگلیسی و فرانسه و فارغ التحصیل از دانشگاههای امریکا و افرانسه زمان جنگ از تنها مهندسینی بود که در تعمیرات هلیکوپتر و هواپیما در خدمت نیروی هوایی بود. در زمان جنگزندگی مخفی و محرمانه و سختی داشت ،حتی برای تعمیر یکی از هلیکوپترهای اسیب دیده در خاک عراق،سریعا در خاک عراق هلیکوپتر را به خاک ایران منتقل کرد ،اینکه تو متنت به ایرانی توهین کردی لازمش یه عذرخواهی سنگینه ،هم از این اقا هم از ایرانیها
کاملا طبیعی بود😂😂😂
قبل از اینکه بگه در کاپوت باز شد
بست دوباره گفت بازشو😂
دفعه اول گفت روشن شو روشن نشد
دوباره قبل اینکه بگه استارت خورد😂
داخل ماشین میکروفون دستی گزاشته ولی روی کاپوت میکروفون جاساز کرده😂
جدا از شوخی سر هرکدوم از این آپشن ها صدها نفر فکر و کار کردن و هرکدوم آپشن یکی از ماشین های لوکس اون زمان بوده… چطور باور میکنید یه نفر جوان اونم تو اون دوران که فناوری تولید پیچ هم نداشتیم همه اینها رو تولید و روی پیکان سوار کرده؟
نسبت به واقعی بودن این کلیپ آگاه نیستم ولی برداشت خودم نسبت به این موضوع رو میگم. نکته قابل توجه سرعت اعمال دستورات هستش که بدون تاخیر تمامی فرمان های صوتی رو اجرا میکنه. حتی در باز کردن کاپوت فعل هنوز کامل ادا نشده و کاپوت باز میشه. درحالیکه میدونیم در اوایل معرفی و استفاده از دستیار صوتی توسط خودروسازی های مطرح دستورات صوتی مشکلاتی از جمله متوجه نشدن یا بدفهمی جملات داشتن و نیازمند تکرار مجدد بودن اما در اون سال چنین موردی اصلا مشاهده نمیشه. و عملگرها و سنسورهای این سیستم هم در هاله ای از ابهامه. در خودروهای امروزی برای مثال سنسور باران در ناحیه ای خاص متوجه شده و عمل میکنه درحالیکه در کلیپ با ریختن اب در وسط شیشه برف پاک کن عمل میکنه و هیچ سنسوری هم دیده نمیشه. یا چطور به تنهایی با رادار پیچ رو تشخیص میده در حالیکه امروزه هم این کار براحتی انجام نمیشه. با دقت بیشتر در کلیپ سوالات بسیاری رو میشه مطرح کرد. و اینکه این کلیپ در طی این سال ها کجا بوده؟ تجربه نشون داده چنین کلیپ هایی که یک دفعه نشر پیدا میکنن ساختگی باشن و شواهد موجود هم خلاف اینو ثابت نمیکنه.
تصور کن هرچند تصور کردنش هم سخته
فقط ایول دارد و بس
ایرانی همیشه پرچمش بالاست
بد نیست گاهی در اینه یک نگاهی بکنند این منتقدان همیشه حاضر در مجازی، اینجا ایران است صدای ما را مهد تمدن جهان می شنوید.