خودروی چینی که از روی چالهها میپرد؛ انقلاب در صنعت خودرو! + ویدیو
شرکت بی وای دی (BYD) با انتشار ویدئویی از سوپراسپرت الکتریکی یانگ وانگ U9، تواناییهای بینظیر این خودرو در پرش از روی چالههای پر از آب و میخهای جادهای را به نمایش گذاشت و جالب آنکه این خودرو بدون راننده با سرعت ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت این مانورها را انجام میدهد.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، شرکت بی وای دی (BYD) اخیراً ویدئویی منتشر کرده که در آن سوپراسپرت الکتریکی یانگ وانگ U9 بدون راننده و با سرعت ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت، توانایی عبور از موانع مختلف را نمایش میدهد. این موانع شامل چالههای پر از آب به طول ۲.۵ متر و میخهای جادهای به ارتفاع ۳.۵ سانتیمتر هستند.
یانگ وانگ برند لوکس الکتریکی بی وای دی است و U9 دومین محصول این برند پس از شاسیبلند آفرود U8 است. U8 پیشتر به دلیل قابلیت شناور شدن روی آب خبرساز شده بود، اما U9 توجهات را به دلیل سیستم تعلیق پیشرفته Disus X به خود جلب کرد که به این خودرو امکان پرش و حتی “رقص” میدهد.
نمایش قابلیتها یانگ وانگ U9
در این ویدئو، U9 ابتدا به یک چاله پر از آب با طول ۲.۵ متر نزدیک میشود. با استفاده از سیستم تعلیق Disus X، خودرو بهراحتی از روی این چاله پرش میکند و بنا بر اعلام BYD، طول پرش آن بیش از ۶ متر است.
سپس، خودرو به میدان میخهای جادهای نزدیک میشود. مانند مانع قبلی، سیستم تعلیق پیشرفته U9 به خودرو اجازه میدهد که بهراحتی از روی این میخها بپرد، بدون آنکه کوچکترین آسیبی به تایرها وارد شود.
هرچند BYD جزئیات بیشتری درباره این آزمایش، از جمله سیستم پیشرفته کمکراننده (ADAS) استفادهشده، منتشر نکرده است، اما پیشتر اعلام کرده بود که با شرکتهایی مانند DJI و Horizon Robotics در این زمینه همکاری دارد.
مشخصات فنی یانگ وانگ U9
این سوپراسپرت تمام الکتریکی که در فوریه ۲۰۲۴ با قیمت ۱.۶۸ میلیون یوان (۲۳۰,۰۰۰ دلار) در چین رونمایی شد، از پلتفرم e4 بی وای دی بهره میبرد. تولید انبوه و تحویل آن نیز از آگوست ۲۰۲۴ آغاز شده است.
یانگ وانگ U9 به چهار موتور الکتریکی با توان ترکیبی ۹۶۰ کیلووات (۱,۲۸۷ اسب بخار) و گشتاور ۱,۶۸۰ نیوتنمتر مجهز است. این خودرو میتواند در ۲.۳۶ ثانیه از صفر به ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد و مسافت ۴۰۰ متر را در ۹.۷۸ ثانیه طی کند. در نوامبر ۲۰۲۴، U9 توانست یک دور پیست نوربرگ رینگ را در زمان ۷:۱۷.۹ به پایان برساند.
باتری این خودرو از نوع لیتیوم آهن فسفات (LFP) است، نه لیتیوم نیکل منگنز کبالت (NMC) که در اکثر سوپراسپرتها دیده میشود. ظرفیت این باتری ۸۰ کیلوواتساعت است که میتواند تا ۴۶۵ کیلومتر برد را بر اساس استاندارد CLTC فراهم کند.
ویژگیهای یانگ وانگ U9
ابعاد یانگ وانگ U9 شامل ۴۹۶۶ میلیمتر طول، ۲۰۲۹ میلیمتر عرض و ۱۲۹۵ میلیمتر ارتفاع است. فاصله بین دو محور این خودرو ۲۹۰۰ میلیمتر بوده و وزن خالص آن ۲,۴۷۵ کیلوگرم است که برای یک سوپراسپرت وزن بالایی محسوب میشود.
این خودرو به معماری ۸۰۰ ولتی مجهز است و قابلیت شارژ از ۳۰ درصد تا ۸۰ درصد را در تنها ۱۰ دقیقه دارد. همچنین، امکان شارژ همزمان با دو کابل شارژ مستقل فراهم شده است؛ فناوریای که پیشتر در مدلهای Denza D9 و N7 بیوایدی معرفی شده بود.
یانگ وانگ U9 با ترکیبی از قدرت، فناوری پیشرفته و طراحی خلاقانه، استانداردهای جدیدی در دنیای سوپراسپرتهای الکتریکی ایجاد کرده است. قابلیتهای منحصربهفرد این خودرو، مانند پرش بر فراز موانع و رانندگی بدون راننده، نشاندهنده آیندهای نوآورانه در صنعت خودروسازی است.
هیچچیزی پراید نمیشه ، همون پراید رو فرمون شو بلند کنی پرواز می کنه الکی دنیا تکنولوژی میسازه
اصن نیازی به ساخت ماشین های جدید نیست
با ی دونه پراید هم وانت ساختیم هم ون هم سواری هم موتور تخلیه چاه هم های کوپتر و.
انشاالله به همت تلاش های بی پایان نخبه های کودن های ایران خودرو و سایپا اولین خودروی فضا نورد رو سال ۱۴۰۵ ساخته خواهد شد ✅
شرم بر ما فقط. ماشینای ما از تو کارخونه خرابن
شانس هم نداریم بی وای دی میخواست بیاد ایران راهش ندادند گیر چری افتادیم!!! مطمئنم این شرکت اینقدر براش برندش مهمه که بر کیفیت مونتاژ در ایران نظارت میکرد و ما امروز ماشین های خوبی داشتیم ولی در عوض باید با چری سر کنیم که شعارش سر هم کُن و بفروش بره هست.
شما اصلا سوار ماشیناش شدی؟ البته شما یا نشدی یا اگر هم شدی از اون دسته آدمایی هستی که اگه بهت لامبورگینی بدن میگی ماشین خوبی نیست چون نمیشه باهاش آفرود رفت
تو ایران همش باید در حال پریدن باشه نمیتونه رو زمین راه بره
همینو بنداز تو جاده های ایران دیگه کلا نباید رو زمین باشه همش رو آسمونه بس که چاله و سرعت گیر و مانع و… داریم