دنا پلاس به سیستم کنترل پایداری الکتریکی مجهز می شود + ویدیو
در روزهای برگزاری سومین نمایشگاه خودروی تهران، گروه صنعتی “ایران خودرو” پیاپی ویدیویی روی نمایش گر غرفه خود درباره تست و بررسی عملکرد سیستم کنترل پایداری الکتریکی دنا پلاس را به نمایش می گذاشت.
پخش این ویدیو در غرفه A5 شهر آفتاب باعث شد خبرنگار “اسب بخار” پیگیر این آپشن ایمنی در خودروی دنا پلاس شود. با توجه به صحبت های انجام شده با غرفه داران بخش قطعه های ایران خودرو، یعنی “ساپکو”، مشخص شد که چند وقتی است این شرکت پروژه سیستم کنترل پایداری الکتریکی برای خودروهای اش را آغاز کرده است. دنا پلاس جزو آن دسته از محصولاتی است که نمونه های آزمایشی مجهز به TCS آن تولید شده و چندی پیش، تست عملکرد آن در پیست آزمایشی شرکت “بارز” در کرمان برگزار شده است.
به گفته کارکنان ساپکو، پروژه ایمن سازی محصولات داخلی ایران خودرو چند سالی است که آغاز شده و تا امروز تست های عملکرد سیستم های کنترل پایداری خودروهایی همچون رانا، دنا پلاس و… نیز به مراحل نهایی خود نزدیک شده است. اما با توجه به نتایج مثبتی که در تست عملکرد سیستم TCS دنا پلاس به دست آمده است، به احتمال زیاد نخستین خودروهای داخلی ایران خودرو که مجهز به این سامانه ایمنی می شوند، از خانواده سمند، سورن و دنا خواهند بود.
چندی پیش یکی از مراکز تست فنی و ایمنی اروپایی به درخواست یکی از رسانه های خارجی، سمند را برای تست تصادف و پایداری در اختیار گرفت. در آن تست این خودرو به دلیل نداشتن سامانه کنترل پایداری الکتریکی نتیجه مطلوبی را ثبت نکرد و نتوانست ثبات خوبی در جاده تست نشان دهد.
اکنون تجهیزات برگزاری تست های فنی و عملکرد سامانه های کنترل پایداری به ایران آمده است و خودروسازان می توانند در داخل کشور تست های فنی خود را برگزار کنند. همان گونه که در ویدیو مشخص است، تجهیزات کنترلی هوشمند مخصوص برای تست پایداری روی ستون فرمان دنا پلاس نصب شده و فرمان های لازم برای انجام تست را به شکل هوشمند به خودرو می دهد.
هنگامی که ویدیوی تهیه شده از سوی ایران خودرو را تماشا می کنید، به خوبی مشخص است که دارا بودن سیستم TCS برای دنا پلاس تا چه حد می تواند به ایمنی این خودرو اضافه کند. بر اساس استانداردهای جهانی، سیستم کنترل پایداری الکتریکی تا ۲۵% می تواند از سوانح رانندگی و تلفات جاده ای بکاهد.
هنگامی که سیستم کنترل پایداری الکتریکی دنا پلاس غیر فعال می شود، می بینیم که در جاده های لغزنده و غیر لغزنده، در سرعت بالا تغییر مسیرهای ناگهانی به خودرو اعمال می شود، امکان کنترل و حفظ دنا پلاس در مسیر به صفر می رسد و این خودرو دور خود می چرخد. اما وقتی سیستم TCS روی این خودرو فعال است، پایداری این خودرو در شرایط سخت هم تضمین شده است و دنا پلاس می تواند تست های مختلف پایداری و فرمان پذیری را با قبولی پشت سر بگذارد.
وقتی سیستم های کنترل پایداری مانند TCS و ESP به خودرو اضافه می شود، به دلیل تغییر ساختار سامانه ترمز، اصلاح خوبی در این بخش صورت می گیرد و ترمزگیری خودروهای مجهز به این سامانه ها به مراتب بهتر و قوی تر از نمونه های فاقد سیستم کنترل پایداری الکتریکی می شود. بنابراین می توان نتیجه گرفت اگر در آینده نزدیک دنا پلاس به TCS مجهز شود، نه تنها پایداری آن به مراتب بهتر از نمونه های کنونی می شود بلکه سیستم ترمز آن نیز قوی تر شده و عملکرد دقیق تری در استفاده از آن احساس می شود.
سامانه TCS که مخفف Traction Control System است، می تواند هنگام حرکت از هرزگردی بیهوده چرخ ها جلوگیری کند و از سویی در صورت منحرف شدن خودرو، پایداری آن را به حالت ثبات باز گرداند. جالب است بدانید که چند سالی است، تامین کنندگان قطعه های ایران خودرو در ساخت صفحه کیلومتر و آمپر محصولاتی همچون دنا، دنا پلاس، سمند، سورن، پژو ۲۰۷i و… نشان سیستم کنترل پایداری را قرار می دهند، اما تا امروز به صورت تجاری سازی شده و رسمی، هیچ کدام از خودروهای داخلی سازی شده تیراژ بالای ایران خودرو به سیستم های کنترل پایداری مجهز نشده اند.
پیش از تماشای ویدیو باید اعلام کرد که در روزهای برگزاری سومین نمایشگاه خودروی تهران، خبرنگاران و رسانه ها سعی داشتند فایل اصلی ویدیوی مورد نظر را برای پخش در رسانه های خود از ایران خودرو تحویل بگیرند، اما با پیگیری های انجام شده تا امروز این ویدیو به دست ما نرسیده است و پایگاه خبری “اسب بخار” به ناچار هنگام پخش ویدیوی عملکرد TCS در نمایش گر غرفه ایران خودرو، از آن تصویر برداری کرد. بنابراین بدیهی است که کیفیت این ویدیو خوب نباشد.
پایگاه خبری اسب بخار
عکس های نمایشگاهی: عرفان حمیدی
اگه اشتباه نکنم tcs وظیفه اش کنترا هرزگردی فقط روی محور متحرک هست اما esp هر ۴ چرخ رو کنترل میکنه تا ماشین سر پیچ ها از مسیر خارج نشه!
اونی هم که ۲۵ درصد تاثیر داره esp هست!
Tcs در زمستان خیلی مفیده! ماشین ما داره .
با حسین موافقم . tcs به تنهایی تاثیری در پایداری خودرو نداره.esp لازم هست
برای آشنایی بیشتر با ساختیارهای فنی پلتفرمهای کنترل پایداری میتونید به مراجع رسمی و سازنده مراجعه کنید تا ببنید تفاوت داره یا نه و یا یکبار هم که شده خودروهای TCSدار رو با ESPدار مقایسه کنید و ارتباط و تفاوتشون باهم را متوجه بشید. در مورد مسائل فنی و اصول مهندسی ثابت استفاده جمله هایی مثل “فکر می کنم” و “احتمال میدم” و ” به نظر من…” اصلا درست نیست. چون کمپانی های خودروسازی و همچنین تامین کنندگان قطعات فنی اطلاعات کامل و نحوه ی عملکرد این سیستم ها را منتشر کردن. طبق نظر شما پس خودروهای TCSدار نباید در حرکت عمل کنن و به صورت جفت سنسور کار میکنن که کاملا اشتباه هست
ینی یه جمله فقط : چه عجببببببببببببببببببببب!
شما که هر آشغالی که بسازید مردم می خرن دیگه سیستم پایداری می خوات چکار
سلام
در مورد تفاوت tcs و esp خب منابع کافی وجود داره و کاملا مشخصه که هرکدوم دقیقا چی هستن.
و خب سیستم tcs هم روی هر چهار چرخ سنسور داره برای تشخیص اختلاف سرعت و در نهایت هرزگردی، اما تاثیر این سیستم روی چرخهای محور محرک هست، که هم در زمان شروع حرکت، و هم زمان حرکت با سرعت کم (به صورت کلی وقتایی که گشتاوری که توسط چرخ به زمین اعمال میشه زیاده) میتونه وارد عمل شه که چرخای محور محرک هرزگردی نکنن تا بتونن نیرو رو به بهترین حالت به سطح انتقال بدن. (چون ضریب اصطکاک ایستایی بیشتر از ضریب اصطکاک جنبشیه)
اما وقتی داریم در مورد پایداری در پیچ و موقع فرمون دادن سریع و به طور کلی پایداری جانبی ماشین صحبت میکنیم (در مقابل tcs که پایداری و عدم هرزگردی ماشین در حرکت مستقیم به اون ربط داشت) میشه همین “سیستم کنترل پایداری الکترونیکی” که تیتر این مقالس یا به انگلیسی “electronic stability control” که مخففش میشه esp و این سیستمه که باعث میشه تا در تستهایی که توی فیلم دیدیم، عملکرد ماشین بهبود پیدا کنه
من اگه این کامنت طولانی رو میذارم به خاطر اینه که فکر میکنم اسب بخار تنها سایتیه که ارزش این کار رو داره، و واقعا خوشحال میشم آقای حسین دلاور حرفای منو تایید یا تصحیح بکنن
سلام. ممنون از توضیح کاملتون. در تکمیل صحبت های شما برخی کمپانی های آسیایی بر خلاف اکثر اروپایی ها دیگه تفکیکی میان TCS و ESP در بحث معرفی به مشتری قائل نمیشن و به شکلی میان با به خاطر مکمل بودن این دو سامانه مانند ABS، EBD و BA با اون ها برخورد می کنن. به عنوان مثال وقتی از BA در خودروسازهای ژاپنی صحبت میشه مشخصه که دو پشتوانه ی نام برده هم در خودرو تعبیه شده. در نهایت باید دید که در ساختار مکانیکی قطعات فعال از چه پلتفرمی استفاده شده.
خیلی خوبه که بالاخره تا حدودی به فکر مردم هم افتادن حالا هرچقدر هم دیر. آقای دلاور فقط میشه بگین این سیستم که از جایی قرض گرفته شده یا خود ایران خودرو برنامه نویسی و طراحیشو انجام داده؟
تامین کنندگان چنین قطعاتی همیشه مشخص هستن و اکثر کمپانی های جهان قطعه رو از برندهای مخصوصی میخرن و خودشون نمیسازن. اما بحث تنظیم و تطبیق مسئله ای مجزا است که هنوز اطلاعات تکمیلی در اختیار رسانه ها قرار نگرفته
به عنوان یک مهندس مکانیک که مدت ۱۷ سال در صنعت خودرو فعالیت می کنم، صحبتهای صادق رو کاملا تایید می کنم.
و احتمال اینکه خودرویی ESP داشته باشه و TC نداشته باشه کاملا وجود داره…همونطور که ABS بدون BA زیاد هست.
سلام کسی این موضوع رو میتونه حل کنه یا نه؟ من ماهها دنبالشمم که نصب کنم. آیا منی که دنا پلاس ۹۷ خرداد دارم میتونم esp رو روی خودروی خودم نصب کنم؟؟ امکانش و تجهیزاتش هست؟؟ یا فقط واسه جدید هاست. اگه هست کجاست؟؟؟
آدم نمیدونه بخنده یا گریه کنه !!!!!
متاسفانه همه چیز این خودروسازای داخلی فیکه
بازم ماشین لیز می خورد اونم با ای اس پی اقای تفضلی و اقای دلاور شما چجوری با دنا تست هندلینگ گرفتید و لیز نخورد فک کنم خیلی ماشینو به چالش نکشیدید
اقا رو دنا پلاس ۱۴۰۰ نصب شده این سیستم یا نه هنوز. ممنون
قرار بود روی فرمون برقیها تو سال ۴۰۰ نصب بشه ایا تو ۱۴۰۱ تصب میشه؟اگه نمیشه میتونیم هزینشو بدیم فابریکی نصب کنن؟کجا؟