زیان خودروسازان تعجب ندارد!

میزان زیان خودروسازان
میزان زیان خودروسازان

دبیر انجمن خودروسازان طی سخنانی از میزان زیان و وضعیت خودروسازان حرف زده است؛ از چنین فرد باسابقه ای تکرار این حرف ها بعید است، چون تا زمانی که، اقتصاد و صنعت ابزار سیاست به شمار می آید، زیان خودروسازان تعجب ندارد.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، به گفته احمد نعمت بخش: «براساس محاسبات انجام شده، طی ۶ ماهه نخست سال جاری، خودروسازان بزرگ جاده مخصوص حدود ۴۵ هزار میلیارد تومان زیان کرده اند. شورای رقابت مدعی افزایش قیمت ۲۰ محصول ایران خودرو و ۸ خودرو سایپاست، اما اعلام نمی کنند که مبنای افزایش قیمت ها، نرخ ارز ۲۰ هزار تومانی ۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۱ است. این در حالی است که براساس محاسبات سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، مواد اولیه صنایع خودروسازی در سال جاری رشد ۳۷ درصدی داشته است. برخورد سیاسی شورای رقابت با بحث قیمت گذاری عامل اصلی افزایش زیان تولیدکنندگان است.»

زیان و بدهی ۴۵۰ هزار میلیارد تومانی

البته این تنها آمار منفی خودروسازان نیست، در حال حاضر، میزان زیان انباشته آنان به ۲۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. خودروسازان ۱۸۰ هزار میلیارد تومان به سیستم بانکی مقروض هستند، همچنین ۵۰ هزار میلیارد تومان به زنجیره تأمین بدهی دارند، ضمن این که، ۲۰ هزار میلیارد تومان دیگر نیز در قالب خرید دین به قطعه سازان بدهی دارند. در واقع، مجموع بدهی و زیان خودروسازان بزرگ کشور، یا همان ایران خودرو و سایپا به یک عدد وحشتناک رسیده است؛ ۴۵۰ هزار میلیارد تومان.

ناامیدی طبیعی است

وی در بخش دیگری از سخنانش گفته است: «به عنوان دبیر انجمن خودروسازان ایران در صورت تداوم قیمت گذاری دستوری امیدی به ادامه حیات این خودروسازان ندارم، متأسفانه شورای پول و اعتبار حاضر اعطای تسهیلات مالی به خودروسازان به دلیل زیان انباشت ناشی از قیمت گذاری دستوری نیست. قیمت گذاری دستوری در کیفیت خودروها تأثیر بسزایی دارد، اگر مسئولان به دنبال جلب رضایت مردم هستند باید قیمت گذاری دستوری را حذف کنند تا تحول در صنعت خودرو ایجاد شود.»

البته با توجه به وضعیت امروز اقتصاد و خودروسازی کشور، ناامیدی طبیعی است، اما باید یک نکته را در نظر داشت؛ اصلی ترین مشکلی که امروز صنعت خودروسازی با آن دست و پنجه نرم می کند، به اصطلاح دولتی  بودن آن است. البته دولت تنها مجری است و در اصل، اقتصاد ایران گرفتار حاکمیت است، حاکمیتی که به تمام مسائل درونی و پیرامونی با عینک سیاست نگاه می کند و از قضا به دنبال جلب رضایت مردم هستند.

این بخش از سخنان نعمت بخش را می توان نقطه طلایی گفته های وی دانست: «اگر مسئولان به دنبال جلب رضایت مردم هستند» و…

مشکل اقتصاد کشور دقیقاً از همین نقطه آغاز می شود؛ به نظر می رسد متولیان و مسئولان کشور در معنی و فهم این «جلب رضایت» به طرز عجیبی دچار کج فهمی شده اند. به بیان ساده تر، آن ها به جای استفاده از اصول و قواعد اقتصاد و پیروی کردن از واقعیت ها، به ورطه پوپولیسم یا عوام گرایی غلتیده اند. در غیر این صورت، کدام عقل سلیم این گونه حکم می کند که با توزیع رانت دنبال جلب رضایت مردم باشند؟

آیا می توانند به مردم توضیح بدهند که ۴۵۰ هزار میلیارد تومانی که خودروسازان زیان دیده اند و بدهکار هستند، کجا رفته است؟ چه کسانی بهره برده اند؟ این رقم وحشتناک چگونه و از چه منابعی تأمین شده است؟ نکته مهم تر این است که با پی بردن به مسیر اشتباه چرا باید به ادامه حرکت در آن اصرار داشت؟

واقعیت این است که در شیوه دولت‌مردان نه تنها شجاعتی دیده نمی شود، بلکه با روشی که در پیش گرفته اند مشخص است که کوچک ترین احترامی برای صداقت و مردم قائل نیستند. در غیر این صورت، حتا اگر به قیمت از دست رفتن پست و مقام و جایگاه‌شان هم که شده است، باید حقیقت را به مردم بگویند، یک نفر باید پیدا شود تا وضعیت را تشریح کند. مردم باید بدانند که این خودروهای در ظاهر ارزان به چه قیمتی امروز و فردای آنان را خواهد سوزاند. پیرو همین تفکرات است که امروز نرخ ارز مرزهای ۵۰ هزار تومان را گذرانده و سفره ها را کوچک تر کرده است.

صنعت خودروسازی کشور تنها نوک کوه یخ است، باید دید چرا و به چه علتی برای قیمت گذاری خودرو از سیاست یکسانی پیروی نمی شود. اگر قرار بر قیمت گذاری دستوری است باید تمام مواد اولیه و نهاده های تولید داخلی مشمول شوند، اگر قرار است خودروساز آن ها را از بورس کالا تهیه کند، خودرو نیز باید در بورس کالا فروخته شود، اما به نظر می رسد نفع اصلی دولت در این است که مردم را با خودرو سرگرم کند، ولو این که این سرگرمی، قیمت خودروهای اقتصادی را به بیش از ۲۰۰ میلیون تومان برساند و ۴۵۰ هزار میلیارد تومان هزینه داشته باشد.

۵ امتیاز از ۴ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.